E, Bogi tvrdi nešto drugo... a mislim da je reč o jezičkom perfekcionizmu.
Očekivao sam da se javi... ali, prokomentarisaću ono o čemu razmišljam.
Naime, vrlo je diskutabilna Bogijeva teza da se reč "koleno" odnosi na generaciju. Iako sam ja u jednom od svojih postova priznao da "stepen srodstva" i "koleno" nisu sinonimi, ne mogu u poptunosti da se složim sa njegovom tezom.
Evo, zbog čega! Ako bismo reči "koleno" u ovom našem slučaju dali mogućnost da označava generaciju, tj. generacijsku pripadnost, onda zalazimo u dosta široku temu usmenog predanja.
. . .
Ako bismo u značenjskom smislu potražili upotrebu izreke „od oca je ostanulo sinu“, doći ćemo do toga da se sinonimski i ona izjednačuje sa generacijom, ali samo u figurativnom smislu, odnosno ako se upotrebi van konteksta nasledjivanja imetka i veština...
Prema tome, sklon sam pre da izjednačim „od oca je ostanulo sinu“ i "stepenom srodstva", a samim tim bih im pridružio i "koleno".
Не знам, ја реч колено и када посматрам са етимолошке стране (основа речи је
коло, циклус), склон сам да под коленом радије посматрам једну целу генерацију у истом нивоу него степене сродства. Колена иду само по вертикалној линији, док степен сродства "шета" од особе А до особе Б. Тако смо мој брат и ја други степен сродства, али смо исто колено, као што смо моја сестра од тетке и ја трећи степен сродства, али смо 2. колено у односу на заједничког деду и бабу.
На страну етимолошко тумачење, пошто се у језицима често употребно значење речи удаљава од њеног изворног значења, мислим да и то употребно значење речи "колено" одговара речима
нараштај и
поколење, условно и "генерација" и да се не треба користити толико при прецизном одређивању сродства између особа, већ више за одређење порекла и удаљеност од (заједничког) претка. Имамо здравицу домаћину или младенцу:
"Твоје племе и твоје кољено,
"Нек' је часно, јако и вољено."
Слично стоји и у Вуковом
Српском рјечнику где имамо:
Ко̀љено, n. (Ерц.) 1) das Knie, genu. 2) die Generation (das Geschlecht), der Stamm, gens: све до девет кољена; девето кољено може се узети; „Проклето му племе и кољено“
(
Knie је колено на нози,
Generation је генерација, поколење,
Geschlecht (у овом контексту) нараштај, а
Stamm стабло, племе, род).
А и ово је интересантан пример
"девето кољено може се узети"; ту се мисли управо на оно строго обичајно право о којем пише и Хермес (тј. преноси цитат) и где се ради о деветој генерацији потомака истог претка, а не о деветом степену сродства.
Још само неки примери из литературе и епике, поред израза "с колена на колено" који означава преношење нечег с претходне генерације на следећу:
"Док је од вас трага и кољена, да носите колико ви драго". (Његош, Кула)
"Шћаше им се утријет кољено".
"Докле им се не утре кољено".
"Бранковићу, погано кољено"; "Бег Иванбег, јуначко кољено" (Горски Вијенац)
"Он ће ера бити страшна људскијема кољенима"
"Да се у име Исусово поклони свако кољено онијех који су на небу и на земљи и под земљом". (Нови Завјет, Филибљанима посланица, Вуков превод)
"Који сам обрезан осми дан, од рода Израиљева, кољена Венијаминова, Чивутин од Чивута, по закону фарисеј".
Или овај цитат са Растка:
У народу Рађевине дубоко су укорењена веровања из паганског наслеђа да је брак без деце: Божија казна (прича се тако у једном селу Рађевине да је некакав младић који је сакупљао паре за изградњу сеоске цркве од сакупљених пара један део присвојио себи да нико не зна. Али кад се ожени, Бог га казни да нама порода.); „суђено“ (по народном веровању за будући живот сваког човека велику улогу имају „суђенице“ које долазе по рођењу детета (за време малих бабина) да детету „суде“ односно проричу будућност); дело проклетства које стиже и девето колено (ако се ономе који је много зла другима чинио ништа не деси, ако га Бог не казни за време његовог живота за његова надела испаштаће његово потомство).
http://www.rastko.org.yu/rastko-drina/ljudi/adjurdjev-radjevina/index.html
Где се девето колено односи на деветог потомка, али не и на девети степен сродства.
"тадар Јакшићево колено владаше сас Фрушком гором" (Венцловић) итд.
. . .
Рекао бих да се колено и степен сродства поклапају једино када је реч о вертикалној путањи, па сам тако ја у односу на мог чукундеду и 4. колено и 4. степен сродства. Али, рецимо, 4. степен сродства сам и са стрицем који није рођени брат мог оца, али нити сам ја њему 4. колено, нити он мени. Такође, ова "колена" изгледа да се рачунају само у једном смеру - силазном. Па сам тако ја 4. колено мог чукундеде, али он није моје 4. колено, већ ће моје 4. колено бити тек мој чукунунук.
Такође, ако се каже да су особе А и Б "треће колено", у складу са свим овим, мисли се да су потомци истог прадеде, а шести су степен сродства, а не трећи. Тако су и 4. колено они који су потомци истог чукундеде, а 5. колено они који су потомци истог аскурђела, одн. чукундедовог оца, како год се он у појединим крајевима називао. Често се, видим, спомиње да се не узима до 9. колена, међутим колико је мени познато, обичајно право углавном иде до 5. колена, мада је, истини за вољу, тешко и доћи до података који би досезали раније. Сродници у 5. колену су по "степенима" 10. степен сродства.