Ма каква комунистичка пропаганда... Чак сам био изнервиран у пар момената када је Радован почео да критикује комунизам, а овај као "комуниста" ( Шицко, иначе другар мога ћалета, он је из мог села) ћути...

Ма ја бих му одбрусио две такве да се пуши.

Но филм и јесте управо о бесмислу братоубилачког рата, а мени најупечатљивија сцена је кад мајка легне на бомбу. :(

Својим деловањем два брата су непосредно крива за смрт своје мајке, а сви знамо шта мајка представља - мајка представља земљу.

U potrazi sam za informacijama o vojnom logoru Stalag 17a u Austriji za vreme drugog svetskog rata. Gde se nalazio,sve vezano za ovaj logor, jer je moj deda bio u tom logoru od 1941-1945. Moje istrazivanje pocinje od ziga koji se nalazio na poledjini slike koju je moj deda poslao svom ocu za vreme rata i pise STALAG 143 XVII A Geprüft,

Poslednja izmena od moderatora:
Dobar dan!

Ja sam Alina, studiram srpsku filologiju u Poljskoj. U ponedeljak imamo ispit iz staroslovenskog jezika i imamo neki probljem sa jednom rečenicom iz Jevanđelje po sv. Jana, a ona izgleda tako: БѢ ЖЕ Тѹ КЛАДѦЗЬ ІѢКОВЛЬ ИC(Isus) ЖЕ ТРѹЖДЬ ϹѦ ОТЪ ПЖТИ СѢДѢӑ(ja?)ШЕ ТАКО НА КЛАДѦЗИ ЧАСь БѢ ѢКО ШЕСТЫ. Moramo da ovo čitamo, pa ne znamo kako...

Možda tako: Be že tu kladęuz(meko "z"? jakovlj Isus že tružd(meko "d"?) sę ot pžti sedejaše tako na kladęzi čas(meko) be jako šestЫ?

šta mislite?

Mi takođe moramo da opišemo svaku reč kao, na primer: imenica ženskog roda, zamenica, dativus mužkog roda, itd.

Da li nam možete pomoći? Molim vas! To je moj mejl: aliannae@o2.pl.
Ja ću biti veoma zahvaljna.

Pozdrav iz Poljske,
Alina.

Мрзело ме да отварам нову тему, не знам у ствари ни како бих је поставио па хајде овде да питам.

КОЈИ СУ ТО МАКЕДОНЦИ, БУГАРИ СЛОВЕНИ КАД ИХ НИКО У СТАРИМ ИСТОРИЈСКИМ СПИСИМА НЕ ПОМИЊЕ?

Под 1 мислим на записе Константина Порфирогенита који спомиње само Србе и Хрвате као Словене који су се доселили на Балкан.

Да ли су то Бугари и Македонци неки Словени који су накнадно населили на Балкан?

Добро Бугари кажу да су аварског порекла, а да су измешали са словенским становништвом, али са којим су се то они Словенима измешали?

Србима, Хрватима или неким трећим?

:dontunderstand:

A Македонци су још занимљивији, они су Словени који су се измешали са античким Македонцима. :eek:

Ништа ја то не разумем...

Ако би могао неко мени лаику да објасни.

Константин Порфирогенит помиње долазак Срба и Хрвата, али то не значи да пре њих није било досељавања Словена на Балкан. Срби и Хрвати су последњи који се и изворима помињу као придошли.
Пре њих имамо разна Словенска племена која се насељавају у периоду од два века - од краја 5. па до 7. века (има више извора који сведоче о досељавању Словена на Балкан, Славен их је неколико пута постављао). Помињу се, поименице, разна племена - Велегезити, Саугудати, Драговићи, Брсјаци, Тимочани, Морављани, Браничевци, Стримоњани, Смољани, Северци, Милинзи, Језерци. Већина ових племена је из ширег региона Македоније, источне Србије, Бугарске, а последња два су била на Пелопонезу. Имамо и Гудушчане у Лики, мада има оних који њих сматрају неким остатком Гота.

Нпр. македонско-тесалска племена се помињу у Miracula Santi Demetiri тј. Чуда Светог Димитрија Солунског, у којима су описане словенске опсаде Солуна.

Poslednja izmena:
Захваљујем Бајо, но сад ме нешто друго копка. Зашто Бугари и Македонци, па и Црногорци и Бошњаци немају националне тробојке у словенским бојама (плава, црвена и бела)?

Јел то случајност.

Но ајде ти мени реци Бајо да ли су та племена била довољно бројна да формирају бугарску и македонску нацију?

edit: да будем прецизнији панславенске боје.

Македонци јер имају инфантилне трипове да су потомци Александра Великог па у то на сваки начин покушавају да увере себе и свет, па и преко заставе (наводно је они излазеће сунце био исмбол ант. Македоније).
Бошњаци, из исте побуде, да би се пројектовали у прошлост, а Црногорци, јасно да би се удаљили од српске тробојке.
За Бугаре стварно не знам, мислим да су првобитно имали плаву уместо зелене, али су да би се разликовали од Русије и због тога што су под овим барјаком дигли устанак, ипак усвојили зелену.

Што се бугарске нације тиче, имај на уму да је прва бугарска држава трајала преко 300 година, сасвим довољно да сличан народ на извесној територији развије осећај заједништва. И да првобитни, азијски бугари, нестану и утопе се са Словенима, којих је свакако било више (чувених "седам племена" између Дунава и Родопа, Северци, део Тимочана).
Мкаденоска нација настаје у модерно доба, и мислим да је то позната прича.

Види Арчибалд Рајс каже да када су Срби ушли у Македонију нашли су територију чији сваки камен говори Српству тог простора, али неосвешћено словенско становништво.

Је ли то словенско становништво било српско или су то били други Словени?

Тј. може ли се направити процена односа "Срби - остали Словени".

Види Арчибалд Рајс каже да када су Срби ушли у Македонију нашли су територију чији сваки камен говори Српству тог простора, али неосвешћено словенско становништво.

Је ли то словенско становништво било српско или су то били други Словени?

Тј. може ли се направити процена односа "Срби - остали Словени".
Искрено мислим да нема довољно аргумената које би потркепило тврдњу да је (сво) то становништво било српско. Ако би се морао определити за однос, пробаћи територијално да га изразим - Тетово, Струга, Гостивар, Скопље, Кратово и Куманово би били они где је некада српско становништво чинило већину. Остатак македонске регије (са све пиринском македонијом, Солуном итд) насељавало је становништво без неке заједничке свести, међусобно сличног али и донекле разнородног порекла (од неколико блиских племена).

Остатак македонске регије (са све пиринском македонијом, Солуном итд) насељавало је становништво без неке заједничке свести, међусобно сличног али и донекле разнородног порекла (од неколико блиских племена).
Koje danas Bugari muntaju da je bliže Asparuhu, nego Srbima?

Па оне које су бугари навабили, навабили су. Ко је нама крив што ми нисмо.
Све је то у српском менталитету. Тако је и са муслиманима данас. Убијамо се доказујући им да су Срби, а онда их опет називамо Турцима, Потурицама итд.

Асимилација Мекедонаца је пропуштена давно.

Berlinski kongres. Ali te Vlajko nešto drugo pitao što izbegavaš, dakle da li su to drugi Sloveni ili takvi ljudi žive i s ove strane granice u Niš?

У Ниш живи српска раја. А источно од њега дође ваљда Шоплук, који се определио зависно од тога на којој је страни гране завршио.

Берлински конгрес? Уместо санстефанске Бугарске до Драча добисмо Србију до Лесковац и Врање иако смо у рату неславно прошли. мањи је ту проблем био правац југ-југоисток него ли област познатао као Новопазарски санџак, кључ пута ка БиХ...

Poslednja izmena:
Jedan moj drug inače izvanredan heraldičar iz Beograda je preporučio onu noviju knjigu za koju vjerujem da je obnovljeno izdanje one starije. Sve su te knjige dobre i iz svake se može nešto naučiti. Na žalost nijesam imao prilike ni pregledati ih.

Tacno tako. A secas li se Akhentona koji je postavio ovu temu? On je dobar heraldicar ali vise nije na forumu. Mozda je pod drugim imenom?

У Ниш живи српска раја. А источно од њега дође ваљда Шоплук, који се определио зависно од тога на којој је страни гране завршио.

Берлински конгрес? Уместо санстефанске Бугарске до Драча добисмо Србију до Лесковац и Врање иако смо у рату неславно прошли. мањи је ту проблем био правац југ-југоисток него ли област познатао као Новопазарски санџак, кључ пута ка БиХ...
Mislim da ti je Srebrena dovoljno izobjašnjavala tamo....

Mislim da ti je Srebrena dovoljno izobjašnjavala tamo....

Није мени ништа изобјашњавала, јер сем овде у сличној расправи се не сећам да сам учествовао (а плус сам јој скоро давао неке репке за постове :))
Зар српско-бугарска границе нема најполаризованију етничку слику од свих наших граница? Зависно са које је стране завршило, становништво је потом практично 100% српско или бугарско, независно од порекла (а порекло је такво да је југозапад данађње Бугарске вероватно не без разлога дошао под управу СПЦ средином 16 века).

Poslednja izmena:
Tacno tako. A secas li se Akhentona koji je postavio ovu temu? On je dobar heraldicar ali vise nije na forumu. Mozda je pod drugim imenom?

Viđi stvarno, odavno ga nema no kako sam i ja bio odsutan jedno vrijeme nekako mi je iskliznuo iz pažnje. Zaista đe li je? Postavljao je odlične teme i imao je izvanredne postove. Baš bih volio opet da se pojavi. Što bi mijenjao nik nikom se nije zamjerio i vazda je bio vrlo pristojan i kulturan u razgovoru koliko se sjećam.

Је ли Бајо? Да ли ова мапа реално осликава колики је удео српског живља у Бугарској и Македонији?
ivicdijalektoloska2.jpg

Српског живља које је изгубило српску националну свест.

Viđi stvarno, odavno ga nema no kako sam i ja bio odsutan jedno vrijeme nekako mi je iskliznuo iz pažnje. Zaista đe li je? Postavljao je odlične teme i imao je izvanredne postove. Baš bih volio opet da se pojavi. Što bi mijenjao nik nikom se nije zamjerio i vazda je bio vrlo pristojan i kulturan u razgovoru koliko se sjećam.

Па приметио сам да се и Би2 показала са више постова под другим ником, зато мислим да је можда то урадио и он.

Није мени ништа изобјашњавала, јер сем овде у сличној расправи се не сећам да сам учествовао (а плус сам јој скоро давао неке репке за постове :))
Зар српско-бугарска границе нема најполаризованију етничку слику од свих наших граница? Зависно са које је стране завршило, становништво је потом практично 100% српско или бугарско, независно од порекла (а порекло је такво да је југозапад данађње Бугарске вероватно не без разлога дошао под управу СПЦ средином 16 века).

Nadam se da je ovo sa formalističke tačke gledanja. Svaka granica oko Srbije je maksimalno ispolarizovana , jedino je Srbija ostala bastion nacionalnih manjina kojima se diže patka i traže države. Ali to više nije stvar nauke već politike.

Back