Procitao sam ali smo postovali u isto vreme pa nisam video... Hvala ti sad mi je jasno...
Ja i brat po prababi smo 6. stepen, tek njegova cerka bi bila 7. stepen
Ja i brat po prababi smo 6. stepen, tek njegova cerka bi bila 7. stepen
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Dobro, znači da će Sanjaj da padne na ispitu...Izvor:
Nasledno Pravo - Pravni Fakultet Novi Sad - Knjiga čini mi se prof.Svorcana (Pravni Fakultet u Kragujevcu).
evo, kao buduca pravnica da ti odgovorim ovako :
blizina ili udaljenost srodstva se meri (izracunava) stepenima. Nase pozitivo pravo, kao i vecina u svetu, usvojilo je rimski sistem izracunavanja krvnog srodstva, po principu : "koliko rodjenja, toliko stepeni"
.Stepen se racuna prema broju rodjenja koja dele dva lica. Svako rodjenje oznacava jedan stepen.
U prvoj liniji : u prvom stepenu su otac i sin (cerka) jer ih deli jedno rodjenje--rodjenje sina(cerke);
deda i unuk su u drugom stepenu, dele ih rodjenje sina (oca);
pradeda i praunuk su u trecem stepenu --rodjenje dede, oca i unuka .
u pobocnoj liniji (pobocna linija je ako niz srodnika ne proistice jedan od drugog, vec od zajednickog pretka) :
izracunava se broj rodjenja koji deli svakog srodnika od zajednickog pretka : npr. brat i sestra--njihovi najblizi zajednicki preci su roditelji, od njih ih dele njihova dva rodjenja i oni su u drugom stepenu pobocne linije.
...............
srodstvo : 1) krvno , 2) adoptivno , 3) tazbinsko
sve tri vrste srodstva predstavljaju bracnu smetnju !
gradjansko pravo : prava linija srodstva je domet pune zabrane, a u pobocnoj liniji brak je zabranjen zakljucno sa cetvrtim stepenom (cetvrti stepen su deca rodjene brace i sestara i brace i sestara po ocu i majci, takodje i unuka i dedin brat)
crkveno pravo-Pravoslavno : brak izmedju srodnika u pravoj liniji je neograniceno zabranjen, a u pobocnoj do 7-og stepena.
Srodstvo se isto racuna i kod gradjanskog i kod crkvenog prava, srodstvo = koleno.
Za katolike zaista ne znam.
Da, ćerka tvoje sestre od zajedničkog pradede/prababe ti je 7 STEPEN SODSTVA.
Ali čini mi se da je i 7 zabranjen za brak a tek 8 dozvoljen!!!
Pa, sam si odgovorio...(...)
Hajde Ljubo, molim te, objasni mi u čemu sam pogrešio????????????
Čemu toliko upitnika...Ovo poslednje, srodstvo=koleno, to nije tako, dakle nisu sinonimi.
Dobro, znači da će Sanjaj da padne na ispitu...
Nema razloga za ljutnju, jer ti i Sanjaj unosite zabunu u tumačenju prava medju nas laike...Ja l tako? Ili su profesori omanuli?
Pa,isto.....Za katolike zaista ne znam.
BRATUČED - sin jednog brata deci drugog brata, brata od strica, stričević