Sve o macama ...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Postoje takozvane trobojne&kornjačevina mace, na engleskom su calico&tortoiseshell cats.
To nisu bilo koje tri boje, nego narandžasta/crna/bela ili ista ta kombinacija samo pastelna bež/siva/bela.
Ta narandžasta u kombinaciji sa crnom i belom je nosilac ženskog gena, tako da se može reći da su sve takve mačke ženke.
Ja ih obožavam - http://en.wikipedia.org/wiki/Calico_cat

Našla sam ovaj tekst, gde se vidi da se može roditi i muška trobojna maca, a onaj glavonja iz nebuloznog teksta jeste bata:
"And are all calico cats females? Well, the majority of them are. For very complicated genetic reasons, it takes two X chromosomes for a cat to be a tortoiseshell or calico cat. A male would have to possess two X and one Y chromosomes to be a calico cat. This can happen, but very rarely. According to a study at the College of Veterinary Medicine in Missouri, one out of 3,000 calico colored cats is male. This oddity occurs in humans, too. The males, in both cases, are usually sterile."

pitam se kako izgleda muskarac sa tom kombinacijom gena:think:

Jedno pitanje.... pre neki dan smo maci stavili ampulu frontline-a pošto sam primetila da je pokupila buvice... taj dan je sve super bilo, sutra i prekosutra je povremeno bila neurotična, spava pa odjednom skoči da se češe ili liže, ili odjednom potrči iz čista mira... Kad vratimo film to je bilo i prošli put pre nekoliko meseci kad smo joj stavili ampulu... Znači ovo traje dan dva da se povremeno tako unervozi i posle je sve ok (i naravno nema buve).
Jel imao neko slično iskustvo?

E ovako... Selim se, zivecu sama... jeeee... U stvari, sa svojom maltezerkom starom godinu i po. Posto cu biti odsutna minimum 5-6 sati dnevno (predavanja i ostalo), htela bih da malecka ima drustvo. Dva psa u stanu nisu bas dobra ideja (podstanar sam), pa sam razmisljala o maci. Koje rase ne zahtevaju puno nege (mislim na dlaku, pun mi je kufer mikicine dlake i papilotni) i dobro se slazu sa psima?

E ovako... Selim se, zivecu sama... jeeee... U stvari, sa svojom maltezerkom starom godinu i po. Posto cu biti odsutna minimum 5-6 sati dnevno (predavanja i ostalo), htela bih da malecka ima drustvo. Dva psa u stanu nisu bas dobra ideja (podstanar sam), pa sam razmisljala o maci. Koje rase ne zahtevaju puno nege (mislim na dlaku, pun mi je kufer mikicine dlake i papilotni) i dobro se slazu sa psima?

Dodji bre kod mene da zivis.

Pa ove ''domaće'' rase imaju najbolju dlaku... :) ako si u fazonu da usvojiš neku macu, ali ako ti je bitan pedigre, tu se već ne razumem, ja sam obožavatelj - amater! :)

Sve mace se linjaju normalno, možda se tamnija dlaka manje primeti nego recimo bela.
Rasa koja se više slaže sa kucama ne postoji, sve je individualno, od karaktera mace.
Što mladje mače to će se lakše navići na kucu, samo još da kuca lepo prihvati macu.
Predlažem usvajanje mačeta siročeta:heart:!

Za ampule frontlinea, verovatno je caka što buve nakon jednog dana pomahnitaju ne bi li se spasile, poslednji pobesneli trzaji, pa to macu još više iziritira. Joj što mi je grozna rečenica..

Poslednja izmena:

Ruska plava maca se ne linja i kazu da medju mackama ima najbolji karakter i najvise se vezuje za ljude od ssvih maca. Guglaj malo o njima, meni je velika zelja jednog dana da imam jednu ruskinju:)

Овде у мом крају има један тробојни мачак... претежно бео, али са црним и жутим "закрпама". Нисам знао да је то редак феномен, раније нисам ни обраћао пажњу на те ствари.

Немогуће, не постоји тробојни мачак, то мора да је мачка. :eek:

Имаш неколико раса мачака које имају крзно као плиш и које не захтевају посебну негу крзна.

4tx1d2.jpg

Руска плава

2j43q0m.jpg

Картузијанска, она је плава (сиве мачке се у фелинологији називају плавима).

15g5z77.jpg

Британска, која је некада постојала само у плавом варијетету, а данас је има у свим бојама.

Свако маче ће се навићи на куцу, само је потребно времена и стрпљења.

Da, da, ako je trobojna onda je mačka

Ма, мачак тробојни, здрав, крупан, са све "лоптицама" под репом... Ако се рачуна у "тробојно" то да је претежно бео, са неколико црних и жутих печата величине дечијег длана.

Ако ми опет буде стао, могу и да га сликам.

Ма, мачак тробојни, здрав, крупан, са све "лоптицама" под репом... Ако се рачуна у "тробојно" то да је претежно бео, са неколико црних и жутих печата величине дечијег длана.

Ако ми опет буде стао, могу и да га сликам.

Како то мислиш - ако ти опет буде стао? Обавезно (га:mrgreen:) сликај, без слике ти не верујемо. ;)

Како то мислиш - ако ти опет буде стао? Обавезно (га:mrgreen:) сликај, без слике ти не верујемо. ;)

У питању је мачак који живи код зграда близу моје куће... није плашљив и једном је пришао да се помази, на то сам мислио.

Нисам ни знао да су те торти-мачке толико ретке... Сад ми паде на памет једна даља рођака којој сам нудио маче пре неколико месеци, па ми је рекла да јој генерално не треба, али ако имам црно-бело-жутог мушкића, тог би радо узела јер "јако воли те боје". :) Није ни она изледа била шашава. :)

Ma, dajte to je prava retkost, kako piše 1:3000 mogućnost da se desi muška trobojka.
Ja koja obožavam mace i njima se "bavim", nisam videla više od par desetina trobojki ili kornjačevina, a kamo li da naletim na mačora narandžasto-belo-crnog?!
Strela, maca sa Krfa je DIVNA...I ona je trobojka:heart:, i to tigrasta! Nije mršava, nego je prava balerina...tako je vitka i moja maca, a mačor mi je prase.
Bogarte:), aj' slikni tog mačora, molim te:super: baš me zanima...

Сад сте ме мало збунили... ево, читам вас и читам по нету о тим "корњачевинама" и сад себи не верујем. :confused:

Искрено, нисам загледао да ли је мачак. Човек који га (ју?) је мазио пре мене је говорио "мачак, мачак"... а врло је крупна. Ај баш ћу сутра гледати да се ту мало задржим, ако је поново видим...

И која је разлика између тортија и тробојке? Торти је оно што сам описао, јел' тако? Боје у крупним печатима. Ова са Крфа је сва прошарана... а опет је у три боје.

Ево слике тортија...

Ова је неочекивана. Није у питању онај мачак, него неко маче у мојој улици. Био је сумрак, брзо је побегло, слика је врло ружна, шта да радим:

calico1st3.jpg

Зумирао сам и мало повећао контраст, и опет се слабо види, али се види макар нешто:

calico1zoomji1.jpg

Можда се овде размножавају по мом крају, па их има више? :think:

Сад сте ме мало збунили... ево, читам вас и читам по нету о тим "корњачевинама" и сад себи не верујем. :confused:

Искрено, нисам загледао да ли је мачак. Човек који га (ју?) је мазио пре мене је говорио "мачак, мачак"... а врло је крупна. Ај баш ћу сутра гледати да се ту мало задржим, ако је поново видим...

И која је разлика између тортија и тробојке? Торти је оно што сам описао, јел' тако? Боје у крупним печатима. Ова са Крфа је сва прошарана... а опет је у три боје.

2nlr1ft.jpg

Пробаћу на овом примеру да ти објасним о бојама код мачака. Ово на овој слици је један красан сибирски
мачор (шампион). По њушци је одмах јасно да је у питању мачор.
Е сад, он се води као двобојни мачор, зелено - бели, јер код мачака се ове ситне пругице не рачунају у посебну
боју, као ни ови крајеви крагне, који прелазе у риђкасто.

Е имам за вас екслузивне снимке од јуче, са изложбе мачака. Први пут се у Београду појавила бенгалска мачка,
још увек је нико нема у Србији, ни у околним земљама и ова бенгалка је дошла из иностранства само због ове изложбе... :cool:

e7f43l.jpg

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back