Sve o macama ...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
i meni je to zanimljivo , na primer- krevet , cebe je preko celog kreveta , super cebe ... a on legne na nesto sto je na krevetu ... sta god to bilo i kojo god da je materijal ... kao da ocekuje da mesto za lezanje bude nekako njegove velicine i nekako izdvojeno opticki ... Ili legne na jastuk , ali to vec ima logiku uzdignutog mesta * sto voli posebno.

Pozdrav svima,

treba mi jedan savet. Imam mače staro neka dva meseca. Deluje zdravo, razigrano je, mazi se i prede, ali sam primetila da već par dana dosta ubrzano diše i slabo jede. Treba li da budem zabrinuta? Znam ja da to sve može biti povezano sa ovim vrućinama, ali se ipak brinem da nije možda nešto opasnije. Okice su mu čiste, nema temperaturu, desni su mu normalne boje. Treba li da obratim pažnju na još neki simptom koji bi mogao da ukaže na neku bolest?

Pored ovoga, mače je gluvo, tako da bi mi dobro došao i neki savet vezan za odgoj takvih mačaka. Nemam uslova da ga držim u kući, tako da će morati da bude napolju. Imamo dvorište i pomoćne prostorije u koje ćemo da ga zatvaramo preko noći, ali ne možemo tu stalno da ga držimo. Za sada je još malo da bi moglo da izađe iz dvorišta, ali kada poraste počeće da luta i neće se tako dobro snalaziti kao i druge mačke, pa se bojim da će ga nešto zgaziti jer ne čuje. Ima li neko iskustva sa takvim macama?

GLUVA MAČKA NEMA ŠANSE DA OPSTANE NAPOLJU!!! Postoji li način da je neko drugi uzme i drži zatvorenu? Žao mi je što ovo nisam mogla suptilnije da saopštim, ali tako je kako je. :(

A što se tiče ubrzanog disanja i slabijeg apetita, je li mače očišćeno od glista? Ako nema drugih zdravstvenih tegoba a nije tretirano u skorije vreme, treba to uraditi i pratiti stanje.

Na žalost, ne znam nikoga kome bih mogla da poklonim mače, a ko bi mogao da ga drži u kući. Razgovaraću sa mojima, pa možda i popuste i slože se sa tim da ga bar preko dana držimo u kući, a preko noći u nekoj od pomoćnih prostorija. A valjda ćemo naći neko rešenje. :confused: A mače smo pokupili pored puta, tako da pretpostavljam da nije čišćeno.

Dakle, očistite ga od glista i 15 dana kasnije ponovite terapiju. Soltrik sirup iz humanih apoteka deluje baš na te specifične gliste kakve imaju mladunci, ljudski, mačiji, pseći... i mnogo je bolji izbor od tableta. Bolja je solucija da mače noću bude zatvoreno, jako brzo usvajaju higijenske navike, i da stalno bude pod nadzorom, da ne bi odlutalo iz dvorišta. I kastracija već oko 8 meseci, jer sa sticanjem polne zrelosti im raste i radoznalost a to može da bude jako opasno za njih, moj Ginger je tako stradao prelazeći put.

Hvala puno na savetu, već danas ćemo početi da ga tretiramo. :D

A mi već imamo jednog starijeg mačka, kog svako veče zatvaramo. U početku smo ga vijali i namamljivali hranom da bismo mogli da ga zatvorimo, a sada se sam nacrta pred vratima svako veče oko 9, mjaukne, neko od nas izađe sa hranom i ode sa njim do njegove sobe. Nema više vijanja i namaljivanja, sam zna kada mu je vreme za spavanja i sam se pojavi. Kako su mačke disciplinovana stvorenja. :D Zato i ne brinem šta će biti sa ovim malim preko noći, već preko dana... dovoljan je samo jedan trenutak nepažnje da se on iskrade iz kuće i onda ko zna šta može da mu se desi. :confused: A nećemo moći ni da ga dozovemo. :(

Dakle, očistite ga od glista i 15 dana kasnije ponovite terapiju. Soltrik sirup iz humanih apoteka deluje baš na te specifične gliste kakve imaju mladunci, ljudski, mačiji, pseći... i mnogo je bolji izbor od tableta. Bolja je solucija da mače noću bude zatvoreno, jako brzo usvajaju higijenske navike, i da stalno bude pod nadzorom, da ne bi odlutalo iz dvorišta. I kastracija već oko 8 meseci, jer sa sticanjem polne zrelosti im raste i radoznalost a to može da bude jako opasno za njih, moj Ginger je tako stradao prelazeći put.

Tvoj Ginger je stradao zbog nepažnje vozača,a ne zbog svoje radoznalosti.
Još manje je tvoje krivice bilo tu.
Da li bi garancija bilo da je kastriran, da li bi ga to garantovano spaslo.
Možda da, a možda i ne.
Sterilizacije i kastracije se, po mom mišljenu rade iz sasvim drugih razloga, a to je kontrola rađanja mačića.
...samo moje mišljenje....i sasvim druga tema.

Ali morala sam da ti napišem, jer mislim da dosta patiš za njim i dosta sebe okrivljuješ a nisi kriva, bar ne direktno.

Selkhet, kako ste utvrdili da je mače gluvo?
nadam se i držimo fige da sa mačetom bude sve ok.

Selkhet, kako ste utvrdili da je mače gluvo?
nadam se i držimo fige da sa mačetom bude sve ok.

Pa apsolutno ne reaguje na zvuk. Tapšem mu iza glave i uopšte ne reaguje, čak ni uši ne pomera. Ako mu priđem sa leđa iznenadi se kad me vidi. Ukoliko neko uđe u prostoriju u kojoj spava, uopšte ne reaguje i ne budi se sve dok ga rukom ne probudimo. Evo juče dok je spavalo tata je ušao u prostoriju u kojoj spava i sklopio je neki orman (odnosno nekih sat vremena je konstantno lupao čekićem na dva metra od mačeta) a ono se nija ni mrdnulo, ma ni uvce nije pomerilo. :(
Pored toga potpuno je belo sa plavim okicama, tako da je dovoljno samo ga pogledati da bi pretpostavio da je gluvo.

Aha, urođeno... I zanimljivo, ako je belom mačetu jedno oko plavo a drugo u drugoj boji, gluvo je na uvo sa iste strane na kojoj je plavo oko.

Vexy, naravno da garancije nema ali opet bi mi savest bila mirnija da sam to uradila na vreme. Inače, kastracija i sterilizacija se radi iz više razloga a i ovo je jedan od njih-Mirko je postao pravi couch-potato od kastracije.

dali smem macju hranu da dosolim malo? naime macak mi lize sve sto je slano, kad se vratimo sa kupanja ubi se lizuci papuce mokre od morske vode kao i ivicu od plocica sa koje se sliva bocata voda od oprane ronilacke opreme

zasto macak lezi na mojoj garderobi, bilo da je skinem ili je izvuce iz ormana pa na papucama,patikama opremi za ronjenje bas na svemu zasto?

mače kad se rano odvoji od majke, obično mu se stavi neka stvar sa vašim mirisom (pored i flasa sa toplom vodom) da bi imalo neku sigurnost, tad dosta manje mjauče u toku noći. Verovatno im to ostaje od malena, pa kad niste tu Vaš miris im daje neku sigurnost, a i deo privrženosti.

moj mačak od pre nekih godinu dana praktikuje "zatrpavanje" hrane koja mu se ne sviđa. A pre neki dan pokusao jogurt, onako temeljno, a potom počeo da zatrpava... ne znam šta sad to znači - kao, pojeo sam, ali ipak mi se ne sviđa ili šta..

moj mačak od pre nekih godinu dana praktikuje "zatrpavanje" hrane koja mu se ne sviđa. A pre neki dan pokusao jogurt, onako temeljno, a potom počeo da zatrpava... ne znam šta sad to znači - kao, pojeo sam, ali ipak mi se ne sviđa ili šta..

hahaha mozda se samo igra sa hranom :) to moj radi tako...ako mu recimo dam komadice mesa on pojede koliko hoce i ostatak vadi iz cinije i gura ispod frizidera ili drugih mesta...i onda juri za tim....a moja drugarica ima macora koji gura bombone sa sve celofanom ispod tepiha....doduse kapiram da on to ne vidi kao hranu, obzirom da su bombone u pitanju koje on naravno ne jede

dali smem macju hranu da dosolim malo? naime macak mi lize sve sto je slano, kad se vratimo sa kupanja ubi se lizuci papuce mokre od morske vode kao i ivicu od plocica sa koje se sliva bocata voda od oprane ronilacke opreme

Ja nisam stručnjak i verujem da ćeš dobiti odgovore od ljudi koji se bolje razumeju u tematiku,
ali meni ovo više lii da je mačak žedan
i ne bih mu dodatno solila hranu

hahaha mozda se samo igra sa hranom :) to moj radi tako...ako mu recimo dam komadice mesa on pojede koliko hoce i ostatak vadi iz cinije i gura ispod frizidera ili drugih mesta...i onda juri za tim....a moja drugarica ima macora koji gura bombone sa sve celofanom ispod tepiha....doduse kapiram da on to ne vidi kao hranu, obzirom da su bombone u pitanju koje on naravno ne jede

lovi meso :lol:

ne znam, moguće da se igra, mada mi deluje kao poprilična izjava (fuj gomno) :D

Možda mu se svidelo, pa hoće to da sačuva za kasnije. :D Tako da možda hoće time da kaže - pojeo sam, bilo je super ali stvarno ne mogu više, pa ću da ostavim za posle, ali ću sakriti mi neko ne pojede. :)

Poslednja izmena:
Mačiju hranu ne soliti! Bubrezi im nisu predviđeni za to.

Zakopavanje jogurta pošto je prethodno pojeo? "Sads je bilo OK ali nemoj ponovo da mi ga nudiš."

Spavanje na našoj garderobi ima dve funkcije: da se osećaju sigurnije uz svog člana porodice i da ga umarkiraju svojim mirisima.

hvala, mimi's mom, pretpostavljala sam tako nešto

- - - - - - - - - -

Možda mu se svidelo, pa hoće to da sačuva za kasnije. :D Tako da možda hoće time da kaže - pojeo sam, bilo je super ali stvarno ne mogu više, pa ću da ostavim za posle, ali ću sakriti mi neko ne pojede. :)

bilo bi sjajno kad bi se njemu nešto zaista i svidelo, ili bar svidelo duže od dva puta :D

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back