Sve o macama ...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Pravo plavo mace bi verovatno uzeli. Ne znam da li je svuda kao kod nas ovde, da su rasne macke i psi na ceni, tu i tamo i polutani, a ovi mesanci-niza klasa!
Ajde bar da znaju karakteristike rase koju traze, nego nemaju pojma. Ako nafilujes pricu i kad vide vlasnici da su ljubimca platili i preplatili, da se ne uklapa u one karateristike za tu rasu i dalje pricaju o nekom sjajnom pedigreu i tako ljubimac vise vredi.
A ima i onih sto bi i besplatno, pa pisu oglase da traze da ima neko pokloni... Ja bih po slicnoj logici mogla da trazim da mi neko pokloni auto. :prstic:

Poslednja izmena:
Nisam postena, nego sam se vodila mislju da treba da ih usvoje oni koji vole macke, a ne rase i ako ih ne zele zato sto su mesanci ne treba ni da ih imaju.
Sad, kad vidim da tesko da ce biti udomljene, vec sam mnogo fleksibilnija. Cena neiskustva. Odoh da obrisem na jednom mestu komentar gde sam objasnjavala da su roditelji ulicne macke, samo da se setim gde je to bilo. :rumenko:

Znas kako, u principu i ja tako negde razmisljam, ali kad pogledam, ima super vlasnika macaka kojima je stalo do (polu)rase (na stranu moje misljenje o njihovoj inteligenciji), tako da te boli uvce, nek oni misle da je poluruska ako im to nesto znaci, samo nek je maze i paze xD

Razumem to, ima prelepih rasa, moja omiljena somali ili macka-lisica. Ako neko vidi da neko poklanja, nek mi javi. :whistling:
Ali pazi, vidis mace, svidi ti se i cim cujes da nije rasno vise ti se ne svidja????? Plasila bih se da bi izbacili na ulicu to za koje misle da je polurasno, cim naidju na rasno, a isto tako besplatno.
Nekako pravim razliku izmedju onih koji su drzali i rasne ljubimce i mesance i jednaku paznju im pruzali, i onih koji insistiraju na rasama, i samo za takve pse i macke drze da su, kako oni to kazu, ''dobri''. Imam ih medju prijateljima, mesacne ako i drze, zato sto im je dete dovelo u kucu dok je malo da se igra sa njim, tretiraju na sasvim drugi nacin, ne vakcinisu, ne sterilisu i svaki problem resavaju izbacivanjem na ulicu.
Tu se ne radi o inteligenciji, vec o nacinu na koji oni vide kucne ljubimce i tu nema pomoci, ja se vise nerviram kad upoznam to mace ili kuce, pa kad cujem da je izletelo napolje, place mi se. I uvek imaju za sebe opravdanje da su zaboga morali, da su sve od sebe dali, ali, eto, nije vredelo. Samo mi nije jasno kako nisu nikad morali rasnog kucnog ljubimca da izbace na ulicu i to potpuno nepripremljeno i zauvek, nego vecito te mesance.

Poslednja izmena:
Ma dobro, imala sam i ja rasnog psa iz prostog razloga sto nismo tad bas imali gde da se informisemo, pa su moji mislili da je rasan pas zdraviji, iako sam ja uvek bas volela mesance, donosila ih kuci itd. I sad ludim za bul terijerima npr, ali to se sve zavrsava na tome, a sto se maca tice, uvek su mi prevagu imale ove "obicne" domace. Nego, nisam mislila na to nego na osobe koje insistiraju na rasi, a dobri su vlasnici i uvek traze rasno i ako cuju da nije ni polu rasno odustaju.
Po mom misljenju, sve to ima veze sa inteligencijom. Ne mozes da budes inteligentan, a da dva ziva bica tretiras na sasvim drugaciji nacin zbog "rase"...

Nisam sve citala ali vidim da se prica o rasnim ne rasnim mackama...
Poslednjih godinu dana sam se bas malo pozabavila tim fenomenom... Upoznala sam mnogo divnih i savesnih odgajivaca a i mnogo stancera macaka od kojih se jezim...
JA sam ceo zivot imala domacu macu... ovaj sada poslednji (dobila sam ga, mi je dat bas kao mesanac rusa i obicne mace)... kada sam malo istrazila videla sam da su rusi retka rasa i da se ne setaju bas slobodno, ali nasem coveku cim vidi sivu macku odmah je rus :)
Inace ja sam se primila na Maine Coon macku i rekla sam da ce mi to biti sledeca maca jednog dana kada se stvore uslovi (kosta oko 600 EUR, mi smo u malom stanu i imamo jednu macku pa do daljnjeg smo sa nasom ludom macom)....
I da nisu nase macke ne rasne one su domaca evropska macka :)

ја вам се нисам одавно јављала :(

у сваком случају, у међувремену је мачка стерилисана, ипак сам је одвела у ветеринарску ординацију која ми је 100 метара од зграде, реално ми је тако било боље и лакше, него да је преносим до Центра... све заједно, стерилизација + постоп. нега, антибиотици, крагна, итд, испало око неких 100 еура.

не могу да вам препричам хорор који сам ја преживела тај дан када су је пустили, како се гегала по кући сумануто и падала свуда.. мислим, није то хорор објективно, тако мора, али моја психа то није могла да поднесе, мислила сам да ћу умрети од туге и бриге како да јој олакшам. на краају се испостави да не можеш да јој олакшаш, јер нити жели/може да једе, нити да пије, и на крају забоде преспава једно 20 сати.. пустити је да дела како њој одговара, то је једини начин да јој се "помогне".

од тада, што се њеног понашања тиче, сам приметила само да мало више и мирније спава. и некако је постала лакша за сарадњу, пошто понекад спава код мене у кревету, где год да је наместим - не буни се више и проведе у истом положају и по целу ноћ, пре је спавала само ако она одлучи локацију (обично јако неугодну за мене) и будила се много чешће.

што се активности тиче - иста је! исто трчи, скакуће, јури лоптице, скаче на мене. то се ништа није променило

сада, они су ми рекли да, пошто ће она сада бити склонија гојењу, да треба да јој дајем ветеринарске дијете,оне Ројал грануле за стерилисане мачке... не знам колико је то укусно?
мислим, свакако постоје сличне опције регуларних гранула,, калоријска редукција, без житарица, итд..

а друго, не могу да замислим Пенелопу да се угоји, јер и овако није нека прождрљива мачка, баш је некако културна што се хране тиче :) још се није десило да је могла из једног маха да поједе целу кесицу соса.

pa ne znaci da ce se odmah ugojit
to oni malo khm...pretjeruju
nas macan je kastriran prije par godina
klope uvijek ima, al nije nikad bio prozdrljivac i sasvim je ok tezine
takodjer, nisam nista posebno mijenjala
trenutno jedu, on i tvorovi, nutrivet regional farm chicken
(po sastavu, mislim, da su trenutno najbolje granule kod nas)
dobiju i porciju mesa kuvanog ili svjezeg, iako vise vole svjeze
ili neki sosic, pasteticu...ako nema nista bolje taj dan
jednom, dvput tjedno zumanjak svjezi ili prepelicije jaje
mladog ( neslanog) sira i pavlake kad ima i kad hoce
u mesne porcije nekad dodam maslinovog
ribu koju hoce kad i mi jedemo
dziga, svjezih, pilecih ako su domace...
sve u svemu, gledam da im granule ne budu jedino sto jedu
i da jedu raznovrsno
msleni su, tako da to i nije neki izdatak, hraniti ih kvalitetnije
psu kuham svakodnevno
ona ima gastritis i ne moze jest granule, ni vecinu konzervi

inace, macka O. sestre se zove Medeja, al je više zovemo Meda : )))
tako nekako ispalo mada je mrshutak :lol:

Poslednja izmena:
Ne mora uopste da znaci da ce se ugojiti, narocito ako nije pre toga bila skona gojenju, ali zbog manje potrosnje kalorija, postoji taj rizik.
Ja mu dajem RC za sterilisane macke, ima dve verzije, obicno pakovanje i ono plavo belo Veterinary care. Jednako su ukusne kao i sve iz RC linije, a navodno pomazu i kod urinarnih problema, sto je kod kastriranih muzjaka relativno cesto problem, kod macaka mnogo redje, ali se desava. E sad prodavci u pet sopovima su mi naglasavali da postoji neka razlika izmedju njih, da se Veterinary care daje kad postoji neki problem vec, (rekli su i koji, ali sad gledam da ne lupim nesto, pomaze kod izbacivanja vec formiranog kamena, valjda...), pa je zgodno da se kombinuju.
Ali naravno da si u pravu da mozes da kombinujes drugu hranu, pod uslovom da se vodi racuna da se ne prekoraci drasticno kalorijska vrednost. Vragana sama dodaje, (sad se nadam da necu lupiti, bolje bi bilo da se sama javi i kaze :)), DL-metionim koji proizvodjaci dodaju u hranu da bi se povecala kiselost urina i time umanjili sansu za stvaranje struvita i to joj je dosta pomoglo kad je njena maca imala urinarnih problema i ako sam je dobro razumela, vise nema.

- - - - - - - - - -

Kako mi je promakao tvoj post? :eek:

Evo jos jedna napomena, zavisi malo i kakava ce se kamicak stvoriti, ni kiselost urina nije garancija da se kamena nece stvoriti, da iskopiram Deda Ziku...
сада већина произвођача закишељава храну додавањем DL-метионина (RC сигурно то ради и тиме се хвали на сав глас), да би спречили стварање струвита. Пошто кисели урин погодује стварању калцијум-оксалатног камена (за који мислим да је гори од струвита), закључио сам да је добро поништити киселост хране високим pH фактором Пролом воде (декларисано pH 8,5 - 8,7).
Mada to je kod macaka daaaleko redji problem, ali cisto da naglasim da te hrane za sterilicane macke nisu samo tu zbog deficita u kalorijama.

Ne mora uopste da znaci da ce se ugojiti, narocito ako nije pre toga bila skona gojenju, ali zbog manje potrosnje kalorija, postoji taj rizik.
Ja mu dajem RC za sterilisane macke, ima dve verzije, obicno pakovanje i ono plavo belo Veterinary care. Jednako su ukusne kao i sve iz RC linije, a navodno pomazu i kod urinarnih problema, sto je kod kastriranih muzjaka relativno cesto problem, kod macaka mnogo redje, ali se desava. E sad prodavci u pet sopovima su mi naglasavali da postoji neka razlika izmedju njih, da se Veterinary care daje kad postoji neki problem vec, (rekli su i koji, ali sad gledam da ne lupim nesto, pomaze kod izbacivanja vec formiranog kamena, valjda...), pa je zgodno da se kombinuju.
Ali naravno da si u pravu da mozes da kombinujes drugu hranu, pod uslovom da se vodi racuna da se ne prekoraci drasticno kalorijska vrednost. Vragana sama dodaje, (sad se nadam da necu lupiti, bolje bi bilo da se sama javi i kaze :)), DL-metionim koji proizvodjaci dodaju u hranu da bi se povecala kiselost urina i time umanjili sansu za stvaranje struvita i to joj je dosta pomoglo kad je njena maca imala urinarnih problema i ako sam je dobro razumela, vise nema.

- - - - - - - - - -

Kako mi je promakao tvoj post? :eek:

pa ne treba njenoj macki methazid (to je varijanta metionina u tabletama) ako problema nema
nas macan je batica i problemi su rano poceli
al ih methazidom super drzimo pod kontrolom
te hrane kao za sterilisane macke su, mislim, i kalorijski drukcije...mada, tesko je tu bit pametan
tu se, kao i kod ljudi, cas se prica jedna, cas druga prica
al ako nema alavu malu azdaju kod kuce koja bi pojela i mastan dzak
ne vidim potrebu da za sada ista mijenja
sto se mene tice - moji jedu meso, svjeze, redovno, rekoh vec
macke, kao i tvorovi, nisu pravljene da zive na soji, kojekakvim zitaricama i slicno

хвала вам на саветима, јако су ми корисни.

Иначе, не храним је ја само гранулама, далеко од тога (омиљени су јој Томи сосеви у кесици, али они Delicious, не регуларни, и Gourmet комадићи) него ми је ветеринар конкретно за грануле рекао да их променим, да јој убудуће купујем оне Ројал ветеринарске дијете. До сада сам јој узимала увек Ројал за различите намене, најчешће за крзно и за избацивање длака. И додавала сам јој витамине у таблетицама у грануле. Јела је то без проблема.

од домаће хране неће ништа, типа јогурт, павлаку, туну (пре је хтела туну), једино пилетину и то не бело никако, него буткицу :lol: јаје је исто хтела пре, сад не.

pa ne treba njenoj macki methazid (to je varijanta metionina u tabletama) ako problema nema
nas macan je batica i problemi su rano poceli
al ih methazidom super drzimo pod kontrolom
te hrane kao za sterilisane macke su, mislim, i kalorijski drukcije...mada, tesko je tu bit pametan
tu se, kao i kod ljudi, cas se prica jedna, cas druga prica
al ako nema alavu malu azdaju kod kuce koja bi pojela i mastan dzak
ne vidim potrebu da za sada ista mijenja
sto se mene tice - moji jedu meso, svjeze, redovno, rekoh vec
macke, kao i tvorovi, nisu pravljene da zive na soji, kojekakvim zitaricama i slicno

Pa da, moze da se vidi odmah na samom pocetku da li se macka goji, i onda po potrebi redukovati.
A za meso se isto slazem, nema im vece poslastice. Jedino sto bi maca u prirodi pojela i krzno i kosti misa, pa taj balans treba ispostovati, sto je kod tih komercijalnih hrana boljeg kvaliteta uzeto u obzir, pa sam ja vise za kombinovanje ova dva...

ako vec izdvajas za rojal
probaj ove sto sam pomenula
sastav je neuporedivo bolji, a izadje te manje vise isto
kupi malu kolicinu u pet shopu pa prvo pomijesaj sa rojalom da se navikne na ukus
mada je Vuk bez frke odmah presao na njih
kadnije ih lijepo narucis, donesu ti kuci za dodatnih 200 din
pakovanje od 6 kg je oko 4500 din
al moram priznat da se isplati jer je hrana boljeg sastava i treba im manja kolicina da se fino najedu
razliku smo primjetili i u stolici, krznu i generalno kolicini energije koju imaju

Pa da, moze da se vidi odmah na samom pocetku da li se macka goji, i onda po potrebi redukovati.
A za meso se isto slazem, nema im vece poslastice. Jedino sto bi maca u prirodi pojela i krzno i kosti misa, pa taj balans treba ispostovati, sto je kod tih komercijalnih hrana boljeg kvaliteta uzeto u obzir, pa sam ja vise za kombinovanje ova dva...

kad smo vec god toga
ja tu i tamo dajem prepelice
svjeze, kad dobijem domace
i bas planiram ovdje ih negdje probati kupovati
redovno
nasla sam po 500 din kg
macan ih obozava
pacova kod nas nema, onih smrznutih, na komad, koliko znam
(a da su iz kontroliranog izvora)
ni zeceva...da ima kupovala bi i to bez problema

хвала вам на саветима, јако су ми корисни.

Иначе, не храним је ја само гранулама, далеко од тога (омиљени су јој Томи сосеви у кесици, али они Delicious, не регуларни, и Gourmet комадићи) него ми је ветеринар конкретно за грануле рекао да их променим, да јој убудуће купујем оне Ројал ветеринарске дијете. До сада сам јој узимала увек Ројал за различите намене, најчешће за крзно и за избацивање длака. И додавала сам јој витамине у таблетицама у грануле. Јела је то без проблема.

од домаће хране неће ништа, типа јогурт, павлаку, туну (пре је хтела туну), једино пилетину и то не бело никако, него буткицу :lol: јаје је исто хтела пре, сад не.
Ne znam da li sam te dobro raumela, vitamini se ne dodaju ako je vec hranis granulama i kesicama, nije preporucljivo. Ima ih u svim tim hranama u dovoljnoj kolicini, jedino po poterebi ako maca ima neki deficit, kalcijum ako se hrani mesom... Ili ako je bas maca nesto bolesna, za dizanje imuniteta, ako si na to mislila, ok. :)

ako vec izdvajas za rojal
probaj ove sto sam pomenula
sastav je neuporedivo bolji, a izadje te manje vise isto
kupi malu kolicinu u pet shopu pa prvo pomijesaj sa rojalom da se navikne na ukus
mada je Vuk bez frke odmah presao na njih
kadnije ih lijepo narucis, donesu ti kuci za dodatnih 200 din
pakovanje od 6 kg je oko 4500 din
al moram priznat da se isplati jer je hrana boljeg sastava i treba im manja kolicina da se fino najedu
razliku smo primjetili i u stolici, krznu i generalno kolicini energije koju imaju

Океј, хоћу, ако већ има бољи састав, наравно.
не верујем да ће морати да се прилагођава, једном (само једном) сам јој узела оне Advance грануле, јела их је одмах.

Ne znam da li sam te dobro raumela, vitamini se ne dodaju ako je vec hranis granulama i kesicama, nije preporucljivo. Ima ih u svim tim hranama u dovoljnoj kolicini, jedino po poterebi ako maca ima neki deficit, kalcijum ako se hrani mesom... Ili ako je bas maca nesto bolesna, za dizanje imuniteta, ako si na to mislila, ok. :)

То су они витамини розе што су 2, 3 дин/комад. Мени су рекли у вет. апотеци да су то универзални витамини, за крзно, избацивање длаке, итд (мени је највећи страх да се њој не створе куглице од длаке и да то њој не проузрокује неке проблеме, јер се лиже ненормално често, а увек се сетим оне епизоде Nip/Tuck када је ћерка једног доктора јела своју косу и имала куглице косе у желуцу :lol:).

Чак сам почела да гајим траву и порасла је трава донекле, а онда је почела да смрди она навлажена земља, па сам морала да избацим на терасу ту траву. На тераси, због хладноће, није хтела да расте, на крају је и ветар срушио. Гајићу опет на пролеће.

али ОК, ако је непотребно, нећу јој више давати.:)

Sad ide ljepse vrijeme pa napravi kutak na terasi s psenicom za nju
tako smo mi za macana
on to bas voli
i daj joj liz maslinovog ulja nekad
ja svojima prelijem meso
to je super i za krzno i za reguliranje probave...
a ako je bas frka oko dlaka uvijek mozes kupit neku malt pastu za to
pa imati pri ruci
mada i vazelin iz apoteke radi posao
kod takvih situacija
vitamini ok, kad rastu...imas u tabletama, pasti...mada, ako jede fino i relativno kvalitetno
moze i bez toga
ono sto je super kod tih tableta je sto nas macan recimo sampopije svoju tabletu
methazida vjerojatno zato sto je navikao na te dodatke kao mali
a mozda mu i sam sastav odgovara, ko bi znao...al eto, popije sam : )

Poslednja izmena:
Океј, хоћу, ако већ има бољи састав, наравно.
не верујем да ће морати да се прилагођава, једном (само једном) сам јој узела оне Advance грануле, јела их је одмах.

То су они витамини розе што су 2, 3 дин/комад. Мени су рекли у вет. апотеци да су то универзални витамини, за крзно, избацивање длаке, итд (мени је највећи страх да се њој не створе куглице од длаке и да то њој не проузрокује неке проблеме, јер се лиже ненормално често, а увек се сетим оне епизоде Nip/Tuck када је ћерка једног доктора јела своју косу и имала куглице косе у желуцу :lol:).

Чак сам почела да гајим траву и порасла је трава донекле, а онда је почела да смрди она навлажена земља, па сам морала да избацим на терасу ту траву. На тераси, због хладноће, није хтела да расте, на крају је и ветар срушио. Гајићу опет на пролеће.

али ОК, ако је непотребно, нећу јој више давати.:)
Ne znam koji su to vitamini, tako da ne znam, mislim da su mi davali umesto kusura u pet shopu, ali moj macak nije hteo da ih proba, navikao je na svoju hranu.
Ja se drzim RC, a mozda bi bilo dobro menjati s vremena na vreme, ali ne sme naglo, mogu se javiti probavni problemi.
Obicno ne bude nista, barem kod mog macka, jer sam ne znajuci za ovo uvek naglo menjala rezime ishrane kad sam, jos dok je bio mladji, trazlila koja hrana mu najvise odgovara, nije on ni pristajao da menja RC drage volje. Ali svejedno nije na odmet postepeno menjati, da se ne bi uplasila u slucaju da se pokvari maci stomak, i da se posle uspanicis o cemu se tu radi. Imas na netu o tome, ja sam izdvojila ova dva teksta, ali izgooglaj jos ako te zanima.
http://www.drsfostersmith.com/pic/article.cfm?aid=100
http://www.petmd.com/cat/nutrition/evr_ct_changing_dog_food_brands_quickly

Poslednja izmena:
ја вам се нисам одавно јављала :(

у сваком случају, у међувремену је мачка стерилисана, ипак сам је одвела у ветеринарску ординацију која ми је 100 метара од зграде, реално ми је тако било боље и лакше, него да је преносим до Центра... све заједно, стерилизација + постоп. нега, антибиотици, крагна, итд, испало око неких 100 еура.

не могу да вам препричам хорор који сам ја преживела тај дан када су је пустили, како се гегала по кући сумануто и падала свуда.. мислим, није то хорор објективно, тако мора, али моја психа то није могла да поднесе, мислила сам да ћу умрети од туге и бриге како да јој олакшам. на краају се испостави да не можеш да јој олакшаш, јер нити жели/може да једе, нити да пије, и на крају забоде преспава једно 20 сати.. пустити је да дела како њој одговара, то је једини начин да јој се "помогне".

од тада, што се њеног понашања тиче, сам приметила само да мало више и мирније спава. и некако је постала лакша за сарадњу, пошто понекад спава код мене у кревету, где год да је наместим - не буни се више и проведе у истом положају и по целу ноћ, пре је спавала само ако она одлучи локацију (обично јако неугодну за мене) и будила се много чешће.

што се активности тиче - иста је! исто трчи, скакуће, јури лоптице, скаче на мене. то се ништа није променило

сада, они су ми рекли да, пошто ће она сада бити склонија гојењу, да треба да јој дајем ветеринарске дијете,оне Ројал грануле за стерилисане мачке... не знам колико је то укусно?
мислим, свакако постоје сличне опције регуларних гранула,, калоријска редукција, без житарица, итд..

а друго, не могу да замислим Пенелопу да се угоји, јер и овако није нека прождрљива мачка, баш је некако културна што се хране тиче :) још се није десило да је могла из једног маха да поједе целу кесицу соса.

Super da ste to završili. :) Više i ne bih ništa dodavala na već napisano.

Brankich, na žalost, svuda je isto sa udomljavanjem. svi me pitaju kad krenem oduševljeno da pričam o Mrvici koje je rase. I kad čuju da je mešanka, usvojena, prethodno zlostavljana, samo izuste jedno kiselo "Aha..." Svi se oduševljavaju kad vide Blondi plavo-belu, pitaju koje je rase, svi bi njeno mače al' ako bude kao ona. A samo je jednog plavog tabby mačkića omacila dosad. Reci, ne znam, da imaš komšije budale, što kaže Oo, čiji ruski mačak izlazi da im ne bi zapi*avao po kući. A kakvi sve divni mešanci, čak i polutani, čekaju neudomljeni, to je tragedija. :( Počev od Tigra, mešanca (nagađamo) malinoe i pitbula, koji bi bio divan dodatak mom čoporu...

Ma dobro, imala sam i ja rasnog psa iz prostog razloga sto nismo tad bas imali gde da se informisemo, pa su moji mislili da je rasan pas zdraviji, iako sam ja uvek bas volela mesance, donosila ih kuci itd. I sad ludim za bul terijerima npr, ali to se sve zavrsava na tome, a sto se maca tice, uvek su mi prevagu imale ove "obicne" domace. Nego, nisam mislila na to nego na osobe koje insistiraju na rasi, a dobri su vlasnici i uvek traze rasno i ako cuju da nije ni polu rasno odustaju.
Po mom misljenju, sve to ima veze sa inteligencijom. Ne mozes da budes inteligentan, a da dva ziva bica tretiras na sasvim drugaciji nacin zbog "rase"...

pa ne mora to nuzno da ima veze sa inteligencijom...neki su snobovi,a kod nekih je stvar afiniteta,mozda im se prosto druge neke rase ne dopadaju...a to izbacivanje zivotinja na ulicu mi je katastrofa...i neopravdivo skroz

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back