Sve o macama ...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Jolanda koja do prošle godine ni nacrtanog miša nije umela da uhvati, osim poneke muve ili leptira, za par dana je uhvatila 5 miševa, jednog ooogromnog leptira i danas vrapca. Svi su nakon uspešno sprovedene akcije spašavanja pušteni na slobodu:mrgreen: I naravno, sve ih je donela u kuću da se pohvali.

Devojke,treba mi pomoć! Kada se mačići odvajaju od mame?Znam da negde na forumu ima napisano ali ja zaista nemam vremena da tražim. :( Jedna se omacila 19.04 a druga 26.04. ukupno sedam komada.Mace su avlijarice,jedna je kod mene u garaži a jednu smo sa mačićima odneli kod komšinice u stan,mada se omacila napolju u improvizovanoj šupici. Nisam ni znala da mačori hoće da ubiju mačiće,bila sam šokirana kada sam shvatila šta je mačak juče hteo da uradi.:sad2: Moji su bezbedni u garaži,u velikoj kutiji su ali sam danas videla da su pokušali da izađu iz iste.Ja imam mačora ali više znam o psima jer sam ga imala 16 godina.Volim životinje a sada sam,plus svega u panici kako i gde da udomim sedam preslatkih mačića?
Da li je naki poznavalac mačaka voljan da mi napiše šta i kako raditi dalje?

Mačiči moraju minimum mesec i po da sisaju da bi se odvojili, što više sisaju to bolje za njih zbog imuniteta. Inače udomljavanje ne ide brzo, uglavnom ne davati deci već samo ozbiljnim ljudima i moraju biti u kući u početku. Mačku sterilisati to je vrlo važno da se problem ne bi ponavljao uvek.

Mačiči moraju minimum mesec i po da sisaju da bi se odvojili, što više sisaju to bolje za njih zbog imuniteta. Inače udomljavanje ne ide brzo, uglavnom ne davati deci već samo ozbiljnim ljudima i moraju biti u kući u početku. Mačku sterilisati to je vrlo važno da se problem ne bi ponavljao uvek.
Hvala! Znam da udomljavanje ide sporo,skoro nikako ali ja se iskreno nadam da ću uspeti da ih smestim a biće na sigurnom dok ne stasaju.Ove dve mame ću sterilisati ali u dvorištu ih ima šest.:confused:

- - - - - - - - - -

pa eto, lepo omlatismo praznu slamu...
Kako ko!

Upravo zbog toga što nam je stan mali, tražimo veći :) i pronašli smo nešto što nam odgovara, jednu prizemna kuća, u ulici koja nije prometna, sa tri sobe i protranim hodnikom, pa će mace moći da izlaze i u dvorište i da koriste dobar deo kuće. (inače, dok smo stanovali u Beogradu, živeli smo u kući i mace su naučile i volele dvorište, a kako su sterilisane nisam imala problem da negde odlutaju ili pobegnu, zato se i ne plašim kako će se ovde snaći). Planiram da ih u bebinu sobu ne puštam. I ne mislim da zbog toga nisam dobar vlasnik životnja, naprotiv. A jedno ne bi trebalo da isključuje drugo. Naravno, osim u slučaju nekih ne daj Bože bolesti, ili situacija u kojima beba NIKAKO ne može da biude u prisustvu ljubimaca, ali mislim da sa nama neće biti slučaj. E sad, neko ovde reče, pomalo optuživačkim tonom (ili barem tako shvatih,,, ), da prilikom usvajanja životinja treba da se dugoročno isplanira hoće li ili neće biti potomstva. Mislim da je to glupost, jer bi onda ljudi, koji planiraju porodicu, decu, radjanje, bili zauvek osuđeni na život bez životinja, naših drugara, pasa i mačaka, i ostalih ljubimaca, što nikako nije tačno. Naravno, ima svakojakih, ali ne treba sve trpati u isti koš, istog momenta.

Nas stan je bas mali, dve sobe i mala kuhinja. Prosto je nemoguce ograniciti macku na samo jednu sobu, i uopste mi nije jasno kako bi to funkcionisalo.
Bas sam se bila rastuzila kad sam cak dva puta videla oglas za udomljavanje macaka koje moraju da napuste dom zbog beba. U jednom slucaju zbog bebine alergije, u drugom jer se beba i macka uopste nisu slagale, nikako nisu mogli da se snadju i sa mackom i sa bebom, i bas je to bio problem, sto su zapostavili macu, pa se ona sama zabavljala kako se vec macke zabavljaju...

Inace, nisam jos uvek uspela da mu skratim noktice, probala sam vrh samo jednog nokta i nesto se ne snalazim. Cime se krate nokti, obicnim makazama i crickalicama ili ima neke sprecijalne, mozda ostrije?

ok2, nisam videla sta se pise o macicima, ne izbaci mi nekad prepisku na vreme, pa sam odgovorila na prethodno, o lovu x)

moj savet ti je da ih odmah slikas i da ih oglasavas, posle samo ubacujes novije slike. ako imas fb - odlicno, ako nemas, onda ovde. macke obavezno sterilisi cim macici prestanu da sisaju (ne znam odakle si, ali u bg-u je u toku akcija besplatne sterilizacije na veterinarskom f. i u veterini beograd) i kao uslov za udomljavanje macica trazi da budu u stanu/kuci (osim ako neko ima extra uslove za pustanje maca napolje, ali to je retkost), da ih sterilisu/kastriraju i da su osobe punoletne, u suprotnom ce nastradati kao i da ih nisi spasavala, a vidim da to ne zelis x)

Upravo zbog toga što nam je stan mali, tražimo veći :) i pronašli smo nešto što nam odgovara, jednu prizemna kuća, u ulici koja nije prometna, sa tri sobe i protranim hodnikom, pa će mace moći da izlaze i u dvorište i da koriste dobar deo kuće. (inače, dok smo stanovali u Beogradu, živeli smo u kući i mace su naučile i volele dvorište, a kako su sterilisane nisam imala problem da negde odlutaju ili pobegnu, zato se i ne plašim kako će se ovde snaći). Planiram da ih u bebinu sobu ne puštam. I ne mislim da zbog toga nisam dobar vlasnik životnja, naprotiv. A jedno ne bi trebalo da isključuje drugo. Naravno, osim u slučaju nekih ne daj Bože bolesti, ili situacija u kojima beba NIKAKO ne može da biude u prisustvu ljubimaca, ali mislim da sa nama neće biti slučaj. E sad, neko ovde reče, pomalo optuživačkim tonom (ili barem tako shvatih,,, ), da prilikom usvajanja životinja treba da se dugoročno isplanira hoće li ili neće biti potomstva. Mislim da je to glupost, jer bi onda ljudi, koji planiraju porodicu, decu, radjanje, bili zauvek osuđeni na život bez životinja, naših drugara, pasa i mačaka, i ostalih ljubimaca, što nikako nije tačno. Naravno, ima svakojakih, ali ne treba sve trpati u isti koš, istog momenta.

Nemoj pogresno da shvatis, nismo tebe optuzivale... Govorim u svoje ime a verujem i u ime Oo. Prica je isla generalno, da treba unapred razmotriti sve opcije i sta i kako. Samo, danas sam procitala nesto strasno. Ljudi su pustili svog jednogodisnjeg sina da spava na podu sa mesancem napuljskog mastifa i rodezijskog ridzbeka svojih roditelja. Mali se probudio i pokusao da se pridigne drzeci se za dlaku psa, uplasio ga i ovaj je, misleci da se brani, ubio dete. Treba imati na umu da su to zivotinje, pre svega instinktivna bica, i deca, takodje instinktivna bica, a vrlo razlicita.

to sam ja napisala, ali ne u smislu u kom si ti protumacila, jer dete i macka ne iskljucuju jedno drugo... to bi onda znacilo da pola ovog foruma, pa i mm, ne treba da ima macke, ali treba biti odgovoran i razmisliti unapred kod koga ce otici maca ako bas nikako ne bude mogla da zivi sa detetom, a ne da se posle licitira po oglasima i da se daje bilo kome. oni koje osudjujem su ljudi koji daju macku jer ih, kad dodje dete, mrzi i o njoj da brinu, a jos vise one koji lazu za alergije, a takvih je mnogo.
smatram da neki ljudi ne treba da uzimaju zivotinje nikako, ali u tu kategoriju ne spadaju oni koji planiraju potomstvo, nego neki drugi.

mm, bacila sam pogled na clanak i nemam reci... koliko treba da bude neko neodgovoran da ostavi dete i psa bez nadzora :/ a i ovo sto se desilo na dorcolu me je sokiralo. zbog jedne likuse, sad ce o5 stafordi biti satanizovani :/

ok2, nisam videla sta se pise o macicima, ne izbaci mi nekad prepisku na vreme, pa sam odgovorila na prethodno, o lovu x)

moj savet ti je da ih odmah slikas i da ih oglasavas, posle samo ubacujes novije slike. ako imas fb - odlicno, ako nemas, onda ovde. macke obavezno sterilisi cim macici prestanu da sisaju (ne znam odakle si, ali u bg-u je u toku akcija besplatne sterilizacije na veterinarskom f. i u veterini beograd) i kao uslov za udomljavanje macica trazi da budu u stanu/kuci (osim ako neko ima extra uslove za pustanje maca napolje, ali to je retkost), da ih sterilisu/kastriraju i da su osobe punoletne, u suprotnom ce nastradati kao i da ih nisi spasavala, a vidim da to ne zelis x)

Naravno da ne želim! Sve ću da uradim što treba,samo da ih udomim. Slikaću ih i postaviću na fb i svuda gde za to ima mesta.Preslatki su.
Hvala ti što si mi rekla za ovu akciju,treba sterilisati 6 mačaka.Angažovaću prijateljice,teško da će mene jednu primiti sa toliko mačkica. :( Inače iz Beograda sam.

Evo naaaaas, porasli smo, dogurali smo do mesec i po, i vise :) Ja sam mislila da je Shiva bila nemoguca, ali ovo jos nisam videla. Samo jos na plafon nisu stigli. :D Presli su vec na cvrstu hranu, i dalje sisaju ali mislim da mama nema mleka vise. Nasla sam im dom obojici. :)

ao3s45.jpg

mm, drzim fige da blondi sto pre ozdravi :heart:

Hvala. :zag: Proliv vise nema, apetit i energija se povratili, jos danas cu da joj dam gentamicin, videcu sutra ili preksutra penicilin, i ako ikako budem mogla, tj. ako me i koliko pusti, da joj mazem neku resorptivnu mast jer su joj sisice i dalje vruce. Cak mi pada na pamet da uporedo sa sterilizacijom odradimo i mastektomiju, radio je kujama, ne verujem da se kod macaka toliko razlikuje osim po dimenzijama. Pitacu Deda Ziku svakako za misljenje.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back