Sve o macama ...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
pa jel si ga ocistio od glista? ako si mu dao tableticu vec, das mu opet za neke 3 nedelje i to je to sto se njih tice, samo pazi da deluje na sve vrste glista da se ne zeznes ko sto sam se mozda ja zeznula xD

a josera hranu imas i za macice, videla sam juce na sajtu.
inace, koliko sam ja skontala, najbolje ispada da mu dajes samo hranu za macke, mada ja ovoj mojoj ne mogu da uskratim zive girice i zivu govedinu tako da sve to kombinujem svakodnevno + joj jednom nedeljno dam zumance i ponekad pavlaku, ili tako nesto, ali to samo kad je se uzeli jer je ne gotivi preterano.

Hm, dobar ti je ovaj primer za dva maceta, meso i povrce. Znaci, pojacavam mu meso, smanjujem vegetable, ali sam siguran da nisam pogresio sto sam mu ovih dana forsirao povrcke, a bogami i volumen kake, sve u cilju prociscavanja crevaca od onolikog proliva.
Sta onda predlazes po pitanju glista, a sta predlazes po pitanju klope? Citajuci svasta, izgubio sam sve ideje. Whiskas junior od 100gr ispade zlo, aj` casticu ga ponekad....Royal Canin koji sam pomenuo je ok, ali koliki procenat tih granula da mu dajem u odnosu na ostale obroke i sta bi sadrzavali ti ostali obroci, za sada mi pada na pamet samo jogurt koji rado lapce. Ima li jeftinijih a dobrih granula, neko pomenu Josera, valja li i ima li bebecih?
Oteo sam ga prerano od majke, jer vlasnik ide na poduzi odmor, njegova bakuta ne moze da se rve sa sitnom celjadi, a posto su fantasticne zverke, lako ih je i brzo podelio, morao sam da se bijem za ovog mog lepotana. Nebitno, vazno je da je on prezadovoljan, sisa moje uvo ponekad i gleda me k`o kevu, dvoriste mu je na raspolaganju za sve osim za klonju, to radi samo u kupatilu na zalost, ali bice valjda. Od juce ima i dasku na omiljenom drvetu, tu visi kao leopard i gleda nas za vreme vecernje sedeljke, kada ne patrolira od krila do krila ukucana i gostiju i tako...

Joj ajde molim te ako znas kome si maznuo zucu ispred nosa a da i dalje hoce mace, posalji im slike ovih mojih zverki

No da se vratimo na temu. Za ciscenje od glista, posto imas samo jedno mace najbolje ti je i najjeftinije da kupis tabletu Cestal Cat ili Drontal Cat, imaju veterinari i veterinarske apoteke, pola mu das sad a pola za tri nedelje. Samo preostalu polovinu dobro umotaj da bi se sacuvala tri nedelje.

Whiskas vlazna hrana nije toliko zlo kao njihova suva hrana, jedini je problem sto da bi povecali procenat proteina na neki normalan nivo dodaju gluten, a on je biljnog porekla pa samim tim macka iskoristi manji procenat nego kada bi proteini poticali od mesa. I mozda u onaj sosic stavljaju neke secere, nisam sigurna. Znaci kada kupujes vlaznu hranu gledaj da sastav bude otprilike "meso i mesne preradjevine, minerali" i da na konzervi pise "kompletna hrana". Nema potrebe stavljati zitarice i povrce u vlaznu hranu, to rade samo da bi vise zaradili. U Star petu su bile dobre pastete Poilux, 400 g za 71 dinar, ali izgleda da su zaboravili da naruce novu posiljku jer ih vec mesec dana nema da se kupi. Skulje ali takodje dobre su Animonda Carny pastete, 120 dinara 200 g. Nemam sad ovde primerak da pogledam sastav ali cini mi se da su i Dr Alders pastete iz Pet centra OK, 40 dinara 100 g.

Sto se suve hrane tice, tu je druga prica jer u nju moraju da natrpaju zitarica da bi mogli da formiraju brikete koji se ne raspadaju, tako da i ove granule sto se prodaju kao kvalitetne (Royal Canin, Hill's) zapravo sadrze mnogo manje mesa od nekih jeftinijih i no-name konzervi. Pogledaj sastav kada kupujes, sastojci su navedeni po tezini, znaci prvog sastojka ima najvise, drugog malo manje i tako redom. Ako je prvi sastojak zitarica, ta hrana nema sta da trazi u posudi za hranu tvoje macke. (Mada i ako je prvi sastojak meso a ne mesno brasno, tj. "meat" a ne "meat meal", a onda pet zitarica i proizvoda od zitarica, i to je marketinski trik jer meso mere u sirovom stanju kada 70% njegove tezine cini voda, koja kasnije ispari, tako da fakticki u toj hrani ima najvise zitarica i neki simbolican procenat mesa.) Najkvalitetnije granule kod nas su Farmina Natural & Delicious jer sadrze najveci deo materija zivotinjskog porekla, ali su i skuplje od Royala (mada macka bi ih jela manje tako da na kraju dodje na isto), 1300 dinara 1.5 kg u pet shopu Rott u Zemunu.

Najbolje bi bilo da 80% njegove ishrane cini hrana za macke, bilo u granulama bilo u konzervama, a ovih 20% mozes da mu dajes sta god voli, ali opet bolje je da to budu proizvodi zivotinjskog porekla, znaci jogurt, zumance, meso... Cak i kravlje mleko bez laktoze, ne bi trebalo da dobije proliv od njega. Mislim da je OK da macici jedu granule, ali kada porastu ulaze u uzrast kada pocinju problemi sa mokracnim sistemom tako da bih im tada smanjila procenat granula na najmanju mogucu meru (vise piske kada jedu vlaznu hranu, a to je najbolja prevencija upale besike i kamenca i peska, narocito kamen moze da bude opasan kod macora jer moze da izazove zapusenje uretre, macak ne moze da piski, ako se ne reaguje na vreme odu bubrezi, a moze da dodje i do smrti).

Da li je hrana za odrasle macke ili macice ne igra ulogu kada kupujes kvalitetnu hranu (recimo ove N&D granule ili konzerve bez zitarica), isto kao sto macka koja lovi jede iste miseve kao njeni macici. Proizvodjaci hrane su samo skontali da odrasle macke mogu da prezive i ako im smanje proteine na minimum, pa onda sto da ne ustede na mesu i ubace jos zitarica kad im se moze, otud ta podela na hranu za macice i za odrasle macke.

Hvala na iscrpnim odgovorima, ode ovo u notepad. Pred shoping ide i na print, jer ko ce sve da zapamti.
Inace, poginuo sam kad sam video sliku, ovaj moj crvendac je potpuno isti kao taj tvoj, samo je malo intenzivnije narandzast, a mozda je tvoj bledji zbog blica/svetla...a i poza mu je ista, samo su moje ruke mnogo krvavije :)

Jos samo ovo i necu vise da smaram, obecavam :p

Znaci ako je macka evoluirala hraneci se sitnim zivotinjama, logicno je da njen organizam najbolje funkcionise kada jede hranu istog ili slicnog sastava kao njen plen u prirodi. Evo sastava nekih zivotinja koje bi macka sama ulovila i pojela:

29m37lh.jpg

DM je suva materija, znaci proteini, masti itd. su racunati kao procenat suve materije.

Evo sastava Hill's Science Plan Kitten granula (jedne od "boljih" kod nas):

DM 94.5%
Vlaga 5.5%
DM protein 38%
DM masti 25.5%
DM pepeo 6.8%
kcal 4.3/g (ovo mislim da se ne odnosi na suvu materiju)

Ugljene hidrate ne navode ali se podrazumevaju, nesto mora da popuni tu razliku do 100%.

Kada se hrana koju smo namenili nasim mackama toliko razlikuje od onoga sto je macka fizioloski i anatomski predodredjena da jede, od preniskog procenta vlage do preniskog nivoa proteina (od kojih dobar deo potice od zitarica, tako da je iskoristiv procenat proteina jos manji od navedenog) ja zaista sumnjam da to ne ostavlja nikakve posledice po njeno zdravlje.

A nasuprot sastavu granula, evo sastava Poilux pastete:

DM 19%
Vlaga 81%
DM protein 52,6%
DM masti 28,9%
DM pepeo 13,1%

I nema zitarica u sastavu, svi proteini i masti su dakle zivotinjskog porekla.

Poslednja izmena:
Najjace je sto je pre nedelju dana kod veterinara procenjen da ima 250-300gr. Tako ga je izmerio odokativno "strucnjak" da bi odredio dozu vakcine. Juce ga izmerim na digitalnoj kuhinjskoj vagi, ispada 882 gr. Vrli strucnjak je pogresio za podnosljivih 300%, ponavljam, prilikom odredjivanja doze!

Mi o zutim macama kad meni jedna na vrata! Cujem juce mjaukanje i mislim da je kod komsija mace ali kako je zalosno mjaukalo a niko ne reaguje 5-10 min, izadjem ipak da proverim. Kako sam otvorila vrata jedna zuta mrvica je potrcala uz stepenice, koje su ogromne za nju, i pravo ulete u stan. Nisam mogla da verujem. Gladno jadno, prljavo, puno buva, stomacic naduven od parazita a sve mu se koske vide. Stavila sam je (devojcica je) u kadu na novine da ne ode. Ne znam koliko je stara, manja nego ove na slici Pozitivno. Moje dve macke se propele i gledaju zabezeknuto u malo stvorenje. Ja ne znam sta cu, imam nasnimljen dokument o tome kako hraniti bebe macice, ali dok ja ukljucim komjuter ... a ono kuka... Dam mu jogurt - nece. Dam mu RC granule za bebe, natopim ih u malo vode, kad ono jede. Super, ne moram da trazim po kompjuteru. Sad, sta dalje? Setim se jedne drugarice koja obozava macke i pozovem je. Ona sva srecna dodje i uze Zucku. Kupice joj sve sto treba, prasak za buve, tablete za parazite itd. Nego ja se sad bojim da se nisu razletele buve po kuci. Ubila sam 5-6 u kadi dok je mala bila tu. Ako ove moje pokupe neku nadrljali smo.

Ivy's, zuti su macori, mislim da ne znam nijednu zutu devojcicu. Zenka, ako i ima zute, onda je trikolor ili kornjacevina, cisto zuta ili zuto bela ne moze da bude, vezani geni su u pitanju.

ja sam imala "zutu" tj. narancastu zenku
jeste, genetika je u pitanju
uglavnom su takve macke muzjaci, zenki bude, mislim, 1 na 1000
znaci, moze, al je super rijetko
ili tako nesto : )))

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back