Sve o macama ...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Odem sad da kupim dorucak, i o5 "zgradska" macka, izgleda da se okotila u podrumu, izvela ih iz istog i doje. U prizemlju. Sto bi bilo OK da komsije nisu pokrenule neku anti-macka kampanju tipa "ne pustati macke u ulaz". Imaju ( kolko mogu da procenim) mesec do mesec i po (mozda imaju manju kilazu zbog neuhranjenosti, nemam pojma), beze ko ludi kad im pridjes, iako se mama mota oko mojih nogu, onako bojazljivo gledaju. Uzela bih ih da ih udomim, al nema sanse da ih uhvatim. Probala sam da ih namamim na meso, ne vredi. Nestalo mi je ideja. P.S. Jedno zuto skroz, 2 bela sa pegama po glavi (braon i crne).

Poslednja izmena:
jel na svim stranama ima po nesto korisno da se procita ili je vecinom spam... mnogo je 400 strana za procitati :D

Ja sam procitala oko 300 strana ove teme + sve ostale pre nego sto sam uzela mace. Za mene su bile bitne i neke "nebitne" stvari, zavisi koliko znas o mackama i sta ti smatras da je vazno. U ostalom, uvek mozes da pitas nesto konkretno sto te interesuje. Macke su macke, ali ni jedna nije ista. Razmenjujemo iskustva, pomazemo koliko mozemo... Ako tebi nesto nije bitno u ovom momentu ja to ne bih nazvala spamom jer nekom drugom jeste. A mozda i tebi nekad bude bitno.

Odem sad da kupim dorucak, i o5 "zgradska" macka, izgleda da se okotila u podrumu, izvela ih iz istog i doje. U prizemlju. Sto bi bilo OK da komsije nisu pokrenule neku anti-macka kampanju tipa "ne pustati macke u ulaz". Imaju ( kolko mogu da procenim) mesec do mesec i po (mozda imaju manju kilazu zbog neuhranjenosti, nemam pojma), beze ko ludi kad im pridjes, iako se mama mota oko mojih nogu, onako bojazljivo gledaju. Uzela bih ih da ih udomim, al nema sanse da ih uhvatim. Probala sam da ih namamim na meso, ne vredi. Nestalo mi je ideja. P.S. Jedno zuto skroz, 2 bela sa pegama po glavi (braon i crne).

Већ гледам филм у коме их удомљаваш и при том се убијаш од плакања. Но, свеједно, треба да покушаш са удомљавањем. Још су млади за месо, зато их и не привлачи, али буди упорна па ће ускоро да реагују како треба.

Већ гледам филм у коме их удомљаваш и при том се убијаш од плакања. Но, свеједно, треба да покушаш са удомљавањем. Још су млади за месо, зато их и не привлачи, али буди упорна па ће ускоро да реагују како треба.

Ma ne znam kako da ih uhvatim. A komsije ce ih potrovati ako ih ne sklonim. Ne znam ni kako onolko male onako brzo trce. Znam samo da od ovih baksuza moram da ih sklonim nekako. Bolje ja da placem, nego oni da ih potruju

Ma, ne prilaze dok sam ja tu. Ostavim im na kraju, posle vidim da su pojeli. I sve tako, vrtimo se u krug ceo dan. Mozda se za par dana oslobode malo da mi pridju. Samo se nadam da ovi baksuzi iz prizemlja nece da ih vide do tad.

Poslednja izmena:
hvala pozitivno, iscitacu to sutra na tenane cisto da se informisem. a ne piski vise gde ne treba od kad joj stavljam lavorcic nocu u cosak kod vrata. sad ako joj se pripiski udje unutra i obavi posao, inace piski samo u lavabo u kupatilu (tako je sama sebi izabrala). jedino sto jos uvek ako joj se prikaki, a ja nisam kod kuce, ukaki se u mojoj sobi (to joj je neki protest), a kad sam kod kuce uvek ode na svoje mesto i obavi to. takodje, ako moze da trpi, ceka da ja dodjem kuci da bi isla u wc... ne kapiram zasto me ceka, ali dobro... :roll:

Bice ona super kada joj se vrati njen drug Milutin :klap: ("privremeno" naravno, "samo do udomljenja" ;))Sada je ona preterano vezana za tebe, kad bude imala drustvo nece ni da primeti da nisi kod kuce.

Ma ne znam kako da ih uhvatim. A komsije ce ih potrovati ako ih ne sklonim. Ne znam ni kako onolko male onako brzo trce. Znam samo da od ovih baksuza moram da ih sklonim nekako. Bolje ja da placem, nego oni da ih potruju

Кажи манијацима да намераваш да их похваташ и удомиш, те да их мало оставе на миру док то не урадиш. Можда ће да помогне. Можда би ваљало да им напоменеш да од недавно, према Закону о добробити животиња, могу и кривично да одговарају ако их убију (мада нисам оптимиста).

Kad smo kod takvih komšija, juče sam gađala nekog lika sa terase. U visokom prizemlju sam i u dvorištu ispod se omacila moja mačka komšinica pa sam ih gledala odozgo kako se svo troje igraju. Sa druge strane ograde ih je gledao tata mačor i odjednom prolaze ljudi sa grabuljama (skupljali su pokošenu travu) i jedan od njih, priča sa drugim likom i tako totalno opušteno krene grabuljom ka mačoru da ga udari ili otera, nemam pojma. A mačak mu uopšte nije ni bio na putu, morao je da skrene da bi ga dohvatio čak i grabuljom. Ni mačak nije skontao šta se dešava do poslednjeg trenutka. I ja koja popizdim u trenutku i ne znam šta da radim i uzmem i gađam ga breskvom koju sam jela. Pogledao me i krenuo nešto da psuje, a ja mu samo mahnula.
I tako on psuje, mačak ga gleda sa zidića na koji je pobegao, a pored mene sedi moja mačka sa dva mačeta i svi mu se ono kao mrštimo.

Kad smo kod takvih komšija, juče sam gađala nekog lika sa terase. U visokom prizemlju sam i u dvorištu ispod se omacila moja mačka komšinica pa sam ih gledala odozgo kako se svo troje igraju. Sa druge strane ograde ih je gledao tata mačor i odjednom prolaze ljudi sa grabuljama (skupljali su pokošenu travu) i jedan od njih, priča sa drugim likom i tako totalno opušteno krene grabuljom ka mačoru da ga udari ili otera, nemam pojma. A mačak mu uopšte nije ni bio na putu, morao je da skrene da bi ga dohvatio čak i grabuljom. Ni mačak nije skontao šta se dešava do poslednjeg trenutka. I ja koja popizdim u trenutku i ne znam šta da radim i uzmem i gađam ga breskvom koju sam jela. Pogledao me i krenuo nešto da psuje, a ja mu samo mahnula.
I tako on psuje, mačak ga gleda sa zidića na koji je pobegao, a pored mene sedi moja mačka sa dva mačeta i svi mu se ono kao mrštimo.

Nadam se da si pogodila skota. :lol:

Steta sto nisi imala kamen. Takvi su i ovi moji. Ovi sa spratova ih ne diraju, iako su oni vise gore nego dole, a ovi s prizemlja sazivaju kucne savete, ko da su u komunizmu

Кажи манијацима да намераваш да их похваташ и удомиш, те да их мало оставе на миру док то не урадиш. Можда ће да помогне. Можда би ваљало да им напоменеш да од недавно, према Закону о добробити животиња, могу и кривично да одговарају ако их убију (мада нисам оптимиста).

Rekla sam predsedniku kucnog saveta da ih ostavi na moju odgovornost. I zavrsicu i sa ovim, a udomicu ih, Onda cu JA zovem inspekciju za neoprane podrume, prljavstinu po stepenicama i bacene kutije cigara, omota cokoladice, komsiju koji pusi u liftu, daske o koje se saplicem ako krenem u podrum itd. Kad im vec sve smeta. Na kraju krajeva, 400 din mesecno dajem da se to ocisti. Ej 400 dinara. Pa struja mi je 1500. Nesto ne vidim da se cisti. Bezobraznici bezobrazni. A macke svima smetaju, hebem li im majku

Poslednja izmena:
Rekla sam predsedniku kucnog saveta da ih ostavi na moju odgovornost. I zavrsicu i sa ovim, a udomicu ih, Onda cu JA zovem inspekciju za neoprane podrume, prljavstinu po stepenicama i bacene kutije cigara, omota cokoladice, komsiju koji pusi u liftu, daske o koje se saplicem ako krenem u podrum itd. Kad im vec sve smeta. Na kraju krajeva, 400 din mesecno dajem da se to ocisti. Ej 400 dinara. Pa struja mi je 1500. Nesto ne vidim da se cisti. Bezobraznici bezobrazni. A macke svima smetaju, hebem li im majku

Шта да ти кажем, сем да подржавам начин на који ћеш да наступиш. Ја бих такође ударио по њима свим средствима. Један афористичар је лепо написао: "Ако паметнији увек попусти, светом ће да завладају будале."

Шта да ти кажем, сем да подржавам начин на који ћеш да наступиш. Ја бих такође ударио по њима свим средствима. Један афористичар је лепо написао: "Ако паметнији увек попусти, светом ће да завладају будале."

Znas kako me preskacu na svakom kucnom savetu? Ladno se prave da ne postojim. Snaci cu se ja i s ovim, udomicu, a onda cu da odem u opstinu, da pitam gde su moja prava (ja sam pusac, al ne pusim u liftu) dok ja rbam lift. Iako placam 400 din za odrzavanje zgrade. Kad shebem nogu o tudju dasku u podrumu, de su moja prava? More mrs, hebacu sve po spisku. Prvo da vidim ko to pere, pa da vidim de ide 400 po stanu, pa nek mi pricaju o tuzbama ako pustis macku u ulaz (to je diskutovano na kucnom savetu na koji ja naravno nisam bila pozvana). I, oni ce da mi pricaju o mackama, koje su valjda 100 puta cistije od njih? Hebem ti

Poslednja izmena:
Bice ona super kada joj se vrati njen drug Milutin :klap: ("privremeno" naravno, "samo do udomljenja" ;))Sada je ona preterano vezana za tebe, kad bude imala drustvo nece ni da primeti da nisi kod kuce.
eh kad bi moglo to... :( s babom se ionako svadjam sto ostavljam ostatke hrane za kuce i mace i jos me kao proziva da ce ljudi reci da sam mackarka :roll: mislim, mogla bih samo da im se zahvalim na komplimentu xD

latisa, ovde te svi podrzavamo :ok:

Znas kako me preskacu na svakom kucnom savetu? Ladno se prave da ne postojim. Snaci cu se ja i s ovim, udomicu, a onda cu da odem u opstinu, da pitam gde su moja prava (ja sam pusac, al ne pusim u liftu) dok ja rbam lift. Iako placam 400 din za odrzavanje zgrade. Kad shebem nogu o tudju dasku u podrumu, de su moja prava? More mrs, hebacu sve po spisku. Prvo da vidim ko to pere, pa da vidim de ide 400 po stanu, pa nek mi pricaju o tuzbama ako pustis macku u ulaz (to je diskutovano na kucnom savetu na koji ja naravno nisam bila pozvana). I, oni ce da mi pricaju o mackama, koje su valjda 100 puta cistije od njih? Hebem ti

Apsolutno si u pravu, ja sam na prizemlju i moje mačke ulaze i izlaze kroz terasu i leti i zimi(stavim lastiš na kvaku), pritom sam ispod napravila bašticu gde provode vreme.Ne mogu ti opisati kakve sve gadosti svakodnevno nalazim tu bačene od strane "gospode" iznad,koji ujedno svakodnevno zvocaju šta će mačketine tu,a vezuju vrata od ulaza, jer ih mrzi da otvaraju vrata, da bi ga "luftirali"(verovatno od svog smrada).Pritom mi je ološ od žene prošle godine otrovala dve mačke, ali nemam dokaza- do tada smo pokušavali da se ne svađamo, ali posle toga smo zapretili fizičkim obračunom( čak joj je sin išutirao vrata nogom i rekao joj da to i nju čeka), mada po prirodi nismo divljaci i agresivci, ali od tada, hvala bogu, niko nešto slično ni ne pokušava, niti sme da zvoca.

Apsolutno si u pravu, ja sam na prizemlju i moje mačke ulaze i izlaze kroz terasu i leti i zimi(stavim lastiš na kvaku), pritom sam ispod napravila bašticu gde provode vreme.Ne mogu ti opisati kakve sve gadosti svakodnevno nalazim tu bačene od strane "gospode" iznad,koji ujedno svakodnevno zvocaju šta će mačketine tu,a vezuju vrata od ulaza, jer ih mrzi da otvaraju vrata, da bi ga "luftirali"(verovatno od svog smrada).Pritom mi je ološ od žene prošle godine otrovala dve mačke, ali nemam dokaza- do tada smo pokušavali da se ne svađamo, ali posle toga smo zapretili fizičkim obračunom( čak joj je sin išutirao vrata nogom i rekao joj da to i nju čeka), mada po prirodi nismo divljaci i agresivci, ali od tada, hvala bogu, niko nešto slično ni ne pokušava, niti sme da zvoca.
Ma, tuzicu ja sve to. U fazonu sam MRS, nek ih dodirnu samo

Aj` pomoć iskusnih mačkara :)
Udomio sam prelepog momčića od 2 meseca, narandžast, fenomenalan. Pošto sam ga oteo od majke, onako neuki seljo sam mu dao mleko i paštetu i posle 3 dana nesrećnik krene sa prolivom najstrašnijim, 12 puta dnevno šljis...uz minimalnu klopu, tek da preživi.
Veterinar mu je dao neki antibiotik s kojim sam ga maltretirao 2 dana na 12 sati, indžekšn protiv parazita i potkožnu infuziju i mačić je posle 2 dana agonije normalizovao stolicu, a bogami i apetit, sada krlja k`o nepismen, non-stop je gladan, ali naravno obuzdavam ga koliko mogu. Inače je tokom tegoba vidno smršao. Krka ono šta sam mu skuvao, sitno šargarepa, belo meso i malo pirinča, pa to smaže kao gustu čorbicu, nekada ga častim sa onim whiskasom u kesici (junior, naravno) i Royal Canin onaj bebeći do 4 meseca koji mu ostavim da ima preko noći da se zanima. E sada pitanje. Od proliva su prošla 3 dana, međutim, ima stolicu po 6-7 puta dnevno, lepo i obilato kao Pavle Vujisić :) Da li je normalno da toliko puta mlati šapicama po posipu u tom uzrastu? Rekao bih da nisu gliste, jer mu je stomačić ok, nije otečen, zver je ultra vesela, razigrana, zadovoljna...a kakica nije puna gostiju, bar koliko vidim. Znači, sumanuti apetit i prečesta stolica?

Обилна крка - обилна кака. Другачије не може. 6-7 пута дневно јесте много, али ако много једе... Ако је столица нормална (а разумео сам да се унормалила, т.ј. нема више пролива), онда је ОК. Оно што ми се не свиђа, то је састав хране коју дајеш. Закључујем да доминира храна коју му припремаш сам. Оно што не помињеш, јесу намирнице које би унеле калцијум. Фосфора има, мада недовољно, у месу. Калцијума ни од корова. Оно што мачки, мачету поготову, треба, јесте правилан међусобни однос и правилне количине калцијума и фосфора. Према неким испитивањима (којима може да се верује јер су врло документована), мачету је потребно да добије 6g калцијума у сваком килограму хране, када се преведе на суву материју. Однос калцијума према фосфору треба да буде 1,1-1,4, значи уз 6g калцијума треба да добије 5g фосфора. Ту су и друге потребне материје, као таурин, затим масне киселине (јер и маст слабо помињеш) и тако редом. Укратко, мука жива. Припремање сопствене хране за маче је јако компликована ствар. Мој савет ти је да се определиш за неку куповну храну, сматра се да су конзерве много бољи избор од суве хране. Наш свет веома греши када као референцу узима мачку и мачиће "које је имала бака у родном селу". То је неупоредиво. Када мајка мачка донесе миша, птицу, гуштера... ту има свега потребног и у правој сразмери. Ми дохрањујемо свим и свачим али то, срећом, није довољно да упропасти природну равнотежу којој доприноси мајка ловом. Када је маче у кући, тога нема. Погрешно храњено маче ће апсолутно неправилно да се развије и имаће проблеме у животу.

Da, zaboravih da kažem da mu dajem i jogurt, a čitam i onu temu o jelovniku za mačke i pripremam se za bogatiju klopu, ali sam navukao strah od onolikog proliva, pa reko` da ga bacim na ovu dijetu par dana dok se ne unormali potpuno stolica. Upravo zato sam izbegavao mast, osim u onoj pomenutoj kesici Whiskas junior. Takođe sam ukapirao da u juniorskom RC ima skoro svega neophodnog za lagani prelazak sa mačijeg mleka, preko proliva, do normalizovanja stolice a zatim i ishrane. Sve gore navedeno je po savetu veterinara i važi za par narednih dana, a onda idem na experimentisanje, pa kako bude. Usput, kako da mu pojačam kalcijum, osim kroz jogurt?

Whiskas je djubre od hrane, kao i sve te hrane koje se mogu naci u marketima.

Dobra je Josera (nemacka firma), ima granule za macice, 400 grama je oko 240 dinara. Nema nikakvih stetnih dodataka.

Ja mojima, posto ih je trojica, kupujem pakovanja od 10 kg tako da me izadje povoljnije, 2800 dinara za 10 kg.

Uvek pogledaj da li hrana ima u sastavu aditive, boje i gomilu konzervansa.

Poslednja izmena:
Kupujem u Starpet prekoputa Carine u Bulevaru dr Zorana Djindjica. Imaju oni radnje na raznim mestima, mozda ima neka blize tebi, pogedaj na sajtu.

Moze se naruciti i online.

http://www.starpet.rs/

1600 dinara za 5 kg je bezobrazluk.

Ne mogu da verujem, pa kupujem je u Starpetu na Vidikovcu jer je jedini oni ovde imaju, ali pošto stalno idem tu kod Carine jer sam tu odrasla i majka mi živi tu, izgleda da ću morati da jednom mesečno da dođem i uprtim dzak na ledja, e, svašta! Hvala ti.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back