Sve o macama ...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Mislim da ipak nije to u pitanju. Zubi mačaka su izuzetno snažni. Znam kad sam pojila mog Gandija šricem, kad nije hteo ovako da pije, u jedan mah samo što nije progrizao skroz onu pretvrdu plastiku :eek: kako je jako zagrizao... od tada sam morala da pazim kako ga pojim. Ipak su to mesožderski zubi.

Da, ali razlog prelaska na granule je taj što ima kamenac na zubima, ima 10 godina i rizično je da je vodim na ultrazvučno skidanje zbog totalne anestezije. Plašim se da je ne bole desni i da zato ne može da pregrize... ne mogu da procenim da li su joj upaljene desni jer su joj šarene i ba tamo gde vidim su crne tufne :roll:

E moguće je da je bole desni... i moj macan kad je imao upaljene desni nije hteo da jede granulirano...

Ali moja nikad nije jela granule. I onda ja ne znam da li je zatp što neće ili ne može. Sve ostalo jede bez problema, lovi bez problema :confused: mada ne jede to što ulovi, nikad i nije... kad probam da joj čačkam oko usta - ne dozvoljava, ali opet kažem - nikad i nije, ona je pripitomljena od potpuno divljeg i asocijalnog mačeta...

Ne ide. Ja mislim da je ona u stanju da se mori glađu ali da ne jede granule... juče joj je tata malo krupnije seckao riblje filete pa je morala da žvaće i to joj je prilično držalo pažnju... Granule ostaju posle svakog njenog obroka olizane... :roll:
U krajnjem slučaju kupovaćemo joj kesice za zubne probleme, nadam se da će to imati bar minimalan efekat...

Zaista nezgodno...
Da li možeš da utvrdiš kada se igra da li grize "igračke" i koliko jako?

Da, ali razlog prelaska na granule je taj što ima kamenac na zubima, ima 10 godina i rizično je da je vodim na ultrazvučno skidanje zbog totalne anestezije. Plašim se da je ne bole desni i da zato ne može da pregrize... ne mogu da procenim da li su joj upaljene desni jer su joj šarene i ba tamo gde vidim su crne tufne :roll:

Pomislio sam na to da je možda bole desni.
Crne tufne baš na desnima?
Koje je boje mačka?

Ne znam šta da ti kažem pametno... :confused:
Probaj da utvrdiš koliko jako može da zagrize.
Možeš da granule namočiš rastopljenim puterom ili rastopljenom mašću (naravno, ovo samo da je ubediš da proba granule; ovo NIKAKO ne treba da bude redovna ishrana).

чуо сам за 2 мачке које немају контакт да имају као проблем са сузним каналима, па се питам, јел то неки њихов свињски грип, овооно..?

Zaista nezgodno...
Da li možeš da utvrdiš kada se igra da li grize "igračke" i koliko jako?

E vidiš toga se nisam setila... grize igrače jako... danas je pokidala zvonce sa peruške... i mene ugrize jako kada je gnjavim, ostanu mi 4 rupe na ruci, ali samo od očnjaka...

Pomislio sam na to da je možda bole desni.
Crne tufne baš na desnima?
Koje je boje mačka?

Ne znam šta da ti kažem pametno... :confused:
Probaj da utvrdiš koliko jako može da zagrize.
Možeš da granule namočiš rastopljenim puterom ili rastopljenom mašću (naravno, ovo samo da je ubediš da proba granule; ovo NIKAKO ne treba da bude redovna ishrana).

Mačka je skroz crna, poslaću ti zahtev za prijateljstvo pa je možeš videti u albumu...

P.S. Ne znam šta sam uradila sa postom, imaš odgovor i u okviru tvog.. :roll:

Mačka je skroz crna, poslaću ti zahtev za prijateljstvo pa je možeš videti u albumu...

Zato sam te i pitao. Moguće da je u pitanju sasvim normalna pigmentacija kože i sluzokože (iskreno, ja mislim da je to u pitanju, mada bih voleo da vidim sliku tih tufni; ukoliko izgleda kao nešto što te brine mogao bi i veterinar da pogleda).
Uzgred, fotografija sa golubom... to mi je tako poznato... :roll:
Mačka je veoma lepa i graciozna. Ima sjajnu dlaku, što je pokazatelj dobrog zdravlja. :ok:

E vidiš toga se nisam setila... grize igrače jako... danas je pokidala zvonce sa peruške... i mene ugrize jako kada je gnjavim, ostanu mi 4 rupe na ruci, ali samo od očnjaka...

:lol:
E, pa onda je stvar jasna. Gospođa je razmažena.
Moraće malo da gladuje ili da je nekako prevarite da jede granule, makar jednom dnevno.

Zato sam te i pitao. Moguće da je u pitanju sasvim normalna pigmentacija kože i sluzokože (iskreno, ja mislim da je to u pitanju, mada bih voleo da vidim sliku tih tufni; ukoliko izgleda kao nešto što te brine mogao bi i veterinar da pogleda).
Uzgred, fotografija sa golubom... to mi je tako poznato... :roll:
Mačka je veoma lepa i graciozna. Ima sjajnu dlaku, što je pokazatelj dobrog zdravlja. :ok:

:lol:
E, pa onda je stvar jasna. Gospođa je razmažena.
Moraće malo da gladuje ili da je nekako prevarite da jede granule, makar jednom dnevno.

Nisi me razumeo, jeste normalna pigmentacija kože i zato kažem da ne mogu da vidim da li su joj tu desni crvene i upaljenje zato što su crne :lol: Malo dalje u ustima su joj roze ali tu nema šanse da pogledam, samo nekad bacim pogled kad zeva...
To da je razmažena - to je istina... ujutru oko 5h traži mom tati da izađe napolje i kad on ustane ona brzo skoči na krevet i legne na toplo gde je on ležao i čeka da se mazi :mrgreen: To izgleda simpatično ali verujem da njemu nije :mrgreen: Ali to je njegova mezimica, baš me briga :lol:

E, imam još jedno pitanje... da li je moguće da mačka osedi? :think:

Nisi me razumeo, jeste normalna pigmentacija kože i zato kažem da ne mogu da vidim da li su joj tu desni crvene i upaljenje zato što su crne :lol:

Moja greška... :rumenko:

To da je razmažena - to je istina... ujutru oko 5h traži mom tati da izađe napolje i kad on ustane ona brzo skoči na krevet i legne na toplo gde je on ležao i čeka da se mazi :mrgreen: To izgleda simpatično ali verujem da njemu nije :mrgreen: Ali to je njegova mezimica, baš me briga :lol:

Ah, divno... onda znaš šta ti je činiti.
Potraži na Internetu najgrđe i najstrašnije slika posledica loše dentalne higije kod mačaka i pokaži ih svome tati, uz objašnjenje: "Tata, ili će da jede granule ili će se desiti OVO! :sad2:"

E, imam još jedno pitanje... da li je moguće da mačka osedi? :think:

U opštem slučaju da, moguće je.
Mačke određene boje ne osede (mislim da i neke rase ne sede, ali da te ne bih slagao, bolje potraži sama). Ostale sede.
I kod mačaka, kao i kod ljudi je to veoma individualno.

Da pitam i ovde. Jel se tableta protiv glista daje macama ujutru na prazan stomak i posle koliko mogu da jedu?

Da, daje se na prazan stomak i ne bi trebalo da jede bar tri sata posle toga (pogledaj uputstvo).
Ovo se čini da hrana ne bi razblažila lek i time paraziti preživeli.
Kod većine preparata tretman se ponavlja posle 10 do 14 dana, u zavisnosti od preparata.
Pre nego što joj daš tabletu, podseci joj kandže (ovo važi samo za mačke koje ne izlaze napolje) i pripremi špric, kojim ćeš joj posle tablete dati malo vode 2-3 ml.
Brid šake spuštiš joj na glavu, ispred ušiju i povlačiš ruku, bridom napred, ka leđima, pri tome polako zatežeš stisak, čime joj povlačiš glavu unazad. U trenutku kada joj oči gledaju pravo na gore, usta bi trebalo da budu dovoljno otvorena da možeš da ubaciš tabletu. Gledaj da tabletu ubaciš na koren jezika, kako je ne bi mogla izbaciti jezikom.
Dok je još uvek držiš, pomoću šprica joj daj i vode.
Špric pre upotrebe treba biti sterilisan, a ruke dobro oprane.

Poslednja izmena:
Da, daje se na prazan stomak i ne bi trebalo da jede bar tri sata posle toga (pogledaj uputstvo).
Kod većine preparata tretman se ponavlja posle 10 do 14 dana, u zavisnosti od preparata.
Pre nego što joj daš tabletu, podseci joj kandže (ovo važi samo za mačke koje ne izlaze napolje) i pripremi špric, kojim ćeš joj posle tablete dati malo vode 2-3 ml.
Brid šake spuštiš joj na glavu, ispred ušiju i povlačiš ruku, bridom napred, ka leđima, pri tome polako zatežeš stisak, čime joj povlačiš glavu unazad. U trenutku kada joj oči gledaju pravo na gore, usta bi trebalo da budu dovoljno otvorena da možeš da ubaciš tabletu. Gledaj da tabletu ubaciš na koren jezika, kako je ne bi mogla izbaciti jezikom.

Hvala na detaljnom objasnjenju:)

Nadam se da nemaš ništa protiv da ovaj tvoj odgovor kopiram i na temu u Pomoć, savet, nega...

Caliburn, snimci su nerealni, ni na jednom snimku predstavnik ljudske vrste ne nosi baštenske rukavice do lakata :lol:
Šalim se, odlični su! Samo što ja Mici baš retko uspem da povučem usnu i uopšte vidim kutnjake a kamo li zavučen nešto u usta :roll: Ima li u Pet centru da se kupi ova plastična navlaka za prst?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back