Sve o macama ...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
.. Mene najvise iznervira kad odem negde na put i zaduzim nekog da ih obilazi, hrani i cisti im posip. Uvek budu nahranjene i sve, ali posip bude :roll::bljak:, znaci pun izmeta i smrdi da umres. Obavezno potrosim cuku i po vremena na izbacivanje tog usmrdelog, gadnog posipa, ribanje posude, poda na kome je posuda stajala, ma katastrofa! Resila sam od sada pa nadalje angazujem onu agenciju sto dolaze kuci i vode racuna o ljubimcima, platicu ali ce makar te stvari raditi kako treba...

Kod mene je slicno. Budu namirene hranom, vodom, ovaj put su dobijale i antibiotsku terapiju, ima i ciscenja posipa (nije bas za pohvalu...), ali se, generalno, vratim u stan u kojem higijena oko zivotinja nije odrzavana na nivou na kojem mislim da treba da bude i uvode mi se nova pravila oko zivotinja, sto takodje ne volim i ne odobravam.

Inace, uslugu cuvanja placam (verovatno povoljnije nego drugde jer sam i ja zaduzila drugu stranu raznim postupcima, ali placam). Medjutim, u celoj prici, kao i u svemu u zivotu stalno moras nesto da balansiras, biras izmedju dva zla - ono manje, vazes i razmisljas o mnogo ceme. Opsirna bi to bila prica... :aha:

U svakom slucaju, zainteresovana sam za tu agenciju koju pominjes, jer - nikad se ne zna kad moze zatrebati, pa kad mozes posalji pp o istoj.

meni najvise tako sam zelo da ga vidim kad poraste :(
sledeca maca odmah kod veterinara bez obzira na starost.
jedno pitanje koju hranu da kupujem macki kad vec poraste samo znam da whiskas necu
posto stvara zavistnost, dali je to istina ???

Da, istina je, uopšte, te hrane "iz supermarketa" su nezgodne, pune aditiva koji stvaraju zavisnost, oštećuju bubrege, jetru...

dakle, imam 2 male mace, stare vise od 3 meseca i zive sa nama vec mesec dana.
s vremena na vreme pisaju po stanu, na fotelji..
kako da ih sprecimo u tome? imate nekih saveta? :confused:

A jel možeš to da povežeš sa nečim drugim? Možda im nije čist posip? Ništa mi drugo ne pada na pamet, pošto ako uglavnom rade na pravom mestu ne znam zašto bi ponekad na drugom...
A ovo sa guranjem glave.... nemoj to da radiš...

Ili su iz nekog razloga ljute, svi mi znamo kako mačke mogu da budu razmažene. Recimo, mom jednom poznaniku se mačka upiškila na krevet kad je ulazila u teranje zato što je slučajno pogledao popreko.

"Hills" je dobar, ali skup. No, na meru je jeftiniji od "Whiskas"-a koji je pakovan. "Hills" se proslavio sa svojim veterinarskim programom, tako da ima određeni kredibilitet.
Za "Friskies" sam takođe čuo da ga treba izbegavati.
Možeš sam da im praviš hranu: kuvaš meso i posebno povrće, mislim da po ovom podforumu ima i recepata.
Inače, da, određene firme zaista bije glas da određeni aditivi ili izazivaju zavisnost ili oštećenja pojedinih unutrašnjih organa.
BIla je neka jeftina hrana koju su pominjali na forumu, ne sećam se da li je u pitanju "Lara" ili "Mer" ili tako nešto, koja je dobila pohvale.

Hill's se meni, baš taj veterinarski, odlično pokazao, čak bih po onome što piše na deklaraciji rekla da je bolji od Royal Canin sa istom namenom. U sv. sl. te dve hrane i eventualno Meracat koja je daleko jeftinija ali je 100% prirodna, na bazi pirinča, povrća i piletine, nemačka proizvodnja a Nemci su za ljubimce jako požrtvovani, imaju vrlo strogu regulativu i ovu hranu (ima je i za pse-Meradog) ne proizvode za strano tržište, uvozi se direktno iz Nemačke tako da nema razlike u kvalitetu i sastavu.

I još nešto da dodam što se tiče mačije ishrane. Mačkama je taurin esencijalna aminokiselina i zato im je neophodna ili fabrička kvalitetna hrana ili redovan lov. Nisam sigurna ali pretpostavljam da je taurin sastojak adrenalina ili čega već, da domaće mačke zato imaju one sadističke epizode u lovu, kad se igraju plenom i trude se da ga što više isprepadaju. (Ako niste gledali, i ne tražite priliku, grozno je, bez obzira što su te iste krtice i miševi koje moj Bili tamani štetočine.)

U vezi sredstava za čišćenje treba veoma voditi računa, jer se može desiti da pojedina sredstva sadrže supstance na koje su mačke alergične.
Za stan ili kuću u kojoj mačke provode dosta vremena za čišćenje preporučujem asepsol (kupuje se u apoteci). Na litarskoj boci imate tabelu kako se razblažuje. Poslednja stavka je čišćenje krzna domaćih životinja, tako da ne morate da briniete sa te strane.

Najbolje je koristiti biorazgradive proizvode ili nešto iz "domaće radinosti" tipa Limes Pirot, vode i sirćeta isl.

Sve si u pravu :heart::rumenka:

Mace su uopste jedna bozanstvena bica :mace::D

:amen:

I ja svoj glas inače dajem RC ali sam morala da se opredelim za Hill's ovaj put, iako su u vlasništvu kompanije (ne sećam se koje :rumenko:) koja testira svoje proizvode na životinjama, jer je u pitanju bilo zdravlje, kvalitet života, pa i direktan opstanak mog voljenog matorka. Ima ih u pet šopovima, RC u skoro svim a Hill's u bolje snabdevenim a veterinarski program distribuiraju isključivo veterinarskim apotekama (ima ih i u pet-centrima).

MA.
TA HRANA SE MOZE KORISTIti samo kao dodatak
inace,nikako da bude glavna hrana\
prirodno je najbolje
ja sam izgubila macku tako sto sam je hranila iskljuivo hranom za makcke doilje
pa ke umrla od nedostatka kalijuma

:eek:....mozda...kalcijuma?

i da...macka/bilo koje drugo zivo bice koje
prolazi kroz trudnocu/dojenje ne moze opstati samo na npr. granulama...

moja tvorica je jela granulice, meso (nekoliko vrsta), jogurt, kiselu i povremeno
slatku pavlaku, prepelicija jaja, kozije mlijeko i tu i tamo..."za desert" malcice
vocnog jogurta od tresnje (za taj se ukus sama opredijelila...)
+ tu i tamo malo voca...tipa komadic jabuke, banane...
+ multivitamine za mace u razumnoj/propisanoj kolicini...
bila je bas fit trudnica i mama...veterinar se "sokiro" kad ju je vidio;
10 beba, a ona punacka, a poletna...ni traga od iscrpljenosti... kao da nikog upravo rodila/dojila nije...:lol:

dok nas redovan jelovnik ukljucuje kombinaciju mesa i granulica (Hills Kitten, Meradog Prestart, Totally Ferret - kad ima...) za svo cetvoro;
psa, macka i tvorove + povremeno dodavanje...egzoticnijih mesa, pirinca, vitamina, voca i povrca u maloj kolicini, ribe i jaja....

Poslednja izmena:
moj problem u ishrani je minja, koja u svemu oponasaa gasu pa i u izboru granula koje jede kao i cinije iz koje jede,dakle nece da jede svoje rc kitten granule nego iskljucivo njegove za sterilisane mace, nece da jede iz svoje cinije nego iz njegove... juce sam sipala u njenu ciniju (koja stoji sa desen strane) njene granula i dala joj,nije htela ni da ih omrise, onda sam iste te granule sipala u gasinu ciniju(koja stoji sa leve strane) i jela ih je misleci da su njegove: |
ali nemam mogucnosto stalno za tako necim jer je gasa uglanom tu i kao pravi prozdrljivac doleti do svoje cinije plust sto je on naviknut da mu dnevna kolicina granula stoji ceo dan u ciniji,a kad njoj stavim isto tako njene granule,on naravno smaze i njene jer ona nece da ih jede...

opet ja samo pitam :D
interesujem kupanje macaka dali macku uopste treba kupati posto se ona sam cisti ???

Ukoliko mačka živi u kući ili stanu, ne izlazi napolje i postoji bojazan da je bila u kontaktu sa buvama, krpeljima, ili zaraženom životinjom, mačku okupati isključivo za to predviđenim šamponom, dobro joj isprati krzno, i obavezno je osušiti, blagim trljanjem peškirom.
U svim ostalim slučajevima mačka se ne kupa.
Nadam se da je ovo dovoljno jasno.

da li je losa hrana Whiskas?
kupujem na meru,i maci se svidja,takodje sam koristila i Royal Canin ali cini mi se da joj Whiskas vise godi...
inace maca ima nepuna 3 meseca...
help

Bilo bi lepo da si pročitala makar ovu stranu teme... :roll:
Da, "Whiskas" je veoma loša hrana.
Probaj "Hill's" u kitten varijanti, "Royal Canin", "Lara" i beše "Mercat" ("Merdog" je dosta dobar, ali je za pse, a "Mercat" valjda ima program baziran samo na govedini, pa ga uvoznici kod kojih se snabdevam ne uvoze - neko napisa da koristi ovu hranu, pa će ti dati iscrpnije informacije).

nisi mogao jasnije da mi kazes posto izgleda da cu morati da kupam :D
dali macki stavljati ogrilice one za buve(plasim se da se ne zakaci za nesto) i kako spreciti da macu ne napadaju buve
poste ce moje defintivno da ide napolje da lovi i sta vec :D

dali macki stavljati ogrilice one za buve(plasim se da se ne zakaci za nesto) i kako spreciti da macu ne napadaju buve

Nije poželjno da maca koja ide napolje ima ogrlicu jer mačke prave svakakve vratolomije i svuda se zavlače pa bi mogla negde da se zakači ili tako nešto.
Ampula Frontline-a bi ti završila posao što se tiče buva i krpelja, ima dejstvo od otprilike 2 meseca i mirni ste za to vreme.

Prvo sam dobijala inf. da je Friskies jako losa hrana. Sad cujem i Whiskas. Moze li mi neko reci sta je, tacno, u toj hrani lose ? Kako to, lose, utice na organizam ? Odakle ti podaci ?

Pitam ne dovodeci u pitanje tacnost iznesenih postova, vec me to podseca na neke price o artiklima za ljudsku ishranu koji cas valjaju, cas isti ne valjaju, a pravila igre diktira ne zdravlje vec trzisna ekonomija i ko zna sta jos pride.

Nekome na temi sam već napisao da proba da sagleda stvari iz mačje perspektive.
Staviš mački ogrlicu. Mačka izađe napolje. Mačku pojuri pit-bul. Ogrlica se zakači za ogradu.
Utešna nagrada - još uvek imaš ogrlicu. :roll:

Kao što napisa Pussycat, "Frontline" rešava stvar.
Pre primene se prvo raspitaj, kako, koliko, gde, koliko često, jer je u pitanju izuzetno jak preparat.

Prvo sam dobijala inf. da je Friskies jako losa hrana. Sad cujem i Whiskas. Moze li mi neko reci sta je, tacno, u toj hrani lose ? Kako to, lose, utice na organizam ? Odakle ti podaci ?

Pitam ne dovodeci u pitanje tacnost iznesenih postova, vec me to podseca na neke price o artiklima za ljudsku ishranu koji cas valjaju, cas isti ne valjaju, a pravila igre diktira ne zdravlje vec trzisna ekonomija i ko zna sta jos pride.

Ja sam za "Whiskas" i "Friskies" čuo da oštećuju unutrašnje organe i izazivaju zavisnost, prvo od veterinara, a onda i od onih kod kojih kupujem hranu.
Pri tome, scena iz pet-shopa je sledeća:
"Dobar dan."
"Dobar dan."
"Dajte mi pet kilograma "Hill's"-a, molim vas."
"Trenutno nemamo."
"OK, onda pet kilograma "Whiskas"-a."
"Bolje nemojte. Mi držimo "Whiskas" samo zbog uvoznika, inače ne bi smo. bla, bla, bla"
"Hm, šta da radim za hranu?"
"Pogledajte u nekom drugom pet-shopu."

P.S. Pitaj u "Rot"-u za "Whiskas" i slušaj šta će ti reći.

HRANA!!!

Veštačke boje su uglavnom jako agresivne i štetne za jetru, bubrege a samim tim se pokreće i lančana reakcija u kojoj stradaju i srce i krvni sudovi. Osim toga, tu su i pojačivači arome, konzervansi isl... Koliko vas bi bez trunke oklevanja pojelo jestivu figuricu nindža kornjače sa dečije torte? (Izuzmite činjenice da su ih deca već smazala, a i ako nisu, obzir prema njima, samo sam izgled hrane.) Dakle, od jeftinijih hrana su tu Meracat i još par vrsta, pitajte Vraganu, nisam upoznata sa stanjem u BG, znam samo čega ima u KV. Od skupljih svakako RC, Hill's isl.

KUPANJE I BUVE!!!

Postoje šamponi protiv buva ali su agresivni i lako mogu da dospeju u uho ili oko mačke-ko je probao da ih kupa, zna o čemu pričam. Ogrlice su prejakog mirisa za njih, čak i one biljne, a i nose rizik da se mačka zakači negde. (Pretprošle nedelje sam neku kerušicu otkačila sa žičane ograde ispod koje je pokušala da se provuče i čini mi se da sam stigla u poslednjem trenutku jer je već dobro uprela i stegla oko vrata.) Frontline za mačke rešava stvar. Kupanje je uglavnom nepoželjno, osim posle terapije kožnih infekcija raznim mastima.

Samo da "potpišem" već napisano.

HRANA!!!

Veštačke boje su uglavnom jako agresivne i štetne za jetru, bubrege a samim tim se pokreće i lančana reakcija u kojoj stradaju i srce i krvni sudovi. Osim toga, tu su i pojačivači arome, konzervansi isl... Koliko vas bi bez trunke oklevanja pojelo jestivu figuricu nindža kornjače sa dečije torte? (Izuzmite činjenice da su ih deca već smazala, a i ako nisu, obzir prema njima, samo sam izgled hrane.) Dakle, od jeftinijih hrana su tu Meracat i još par vrsta, pitajte Vraganu, nisam upoznata sa stanjem u BG, znam samo čega ima u KV. Od skupljih svakako RC, Hill's isl. .

A meni sve ovo oko Whiskasa zvuči kao priča o ljudima i Coca coli....

Ja sam za "Whiskas" i "Friskies" čuo da oštećuju unutrašnje organe i izazivaju zavisnost, prvo od veterinara, a onda i od onih kod kojih kupujem hranu.
Pri tome, scena iz pet-shopa je sledeća:
"Dobar dan."
"Dobar dan."
"Dajte mi pet kilograma "Hill's"-a, molim vas."
"Trenutno nemamo."
"OK, onda pet kilograma "Whiskas"-a."
"Bolje nemojte. Mi držimo "Whiskas" samo zbog uvoznika, inače ne bi smo. bla, bla, bla"
"Hm, šta da radim za hranu?"
"Pogledajte u nekom drugom pet-shopu."

P.S. Pitaj u "Rot"-u za "Whiskas" i slušaj šta će ti reći.

Ne, ne... Ipak nije dovoljno detaljno, a i suvoparno si mi prepricao ovaj razgovor. Moze li malo lepse, dusevnije, sa vise emocija ? :zcepanje: Zavitlavam se :lol:. Nema potrebe za prepricavanjem razgovora.

Za Friskies je i meni neki vet drzao slovo vezano za los uticaj na bubrege. Za Whiskas nisam dobila nikakve negativne inf do sada. Hill's sam jednom kupila, za sterilisane macke i secam se da je bio prilicno skup. U pet shopu sam nasla hranu, takodje za sterilisane mace, u rangu H. ali povoljniju, u Metrou takodje - druga vrsta i u DM (hrvatskom) - treca vrsta hrane, takodje za sterilisane mace.

Pokusavam da pratim ponudu koju uskladjujem sa raznim drugim stvarima. Uvodim neke prirodne preparate i u njihovu i u ljudsku ishranu. Mnogo toga se desava na trzistu, nekad i kontradiktorno, ali pokusavam naci najbolju meru, a sta sve jedemo i mi (ljudi) i zivotinje, a ne bi smo trebali, prica je za sebe. Resenje vidim samo u trudu da taj stetni uticaj sto vise eliminisem.

Sa Rotom, za sad, ne saradjujem.U kontaktu sam sa drugim veterinarima i rado cu pitati za misljenje o granulama za mace :).

Ne, ne... Ipak nije dovoljno detaljno, a i suvoparno si mi prepricao ovaj razgovor. Moze li malo lepse, dusevnije, sa vise emocija ? :zcepanje: Zavitlavam se :lol:. Nema potrebe za prepricavanjem razgovora.

Za Friskies je i meni neki vet drzao slovo vezano za los uticaj na bubrege. Za Whiskas nisam dobila nikakve negativne inf do sada. Hill's sam jednom kupila, za sterilisane macke i secam se da je bio prilicno skup. U pet shopu sam nasla hranu, takodje za sterilisane mace, u rangu H. ali povoljniju, u Metrou takodje - druga vrsta i u DM (hrvatskom) - treca vrsta hrane, takodje za sterilisane mace.

Pokusavam da pratim ponudu koju uskladjujem sa raznim drugim stvarima. Uvodim neke prirodne preparate i u njihovu i u ljudsku ishranu. Mnogo toga se desava na trzistu, nekad i kontradiktorno, ali pokusavam naci najbolju meru, a sta sve jedemo i mi (ljudi) i zivotinje, a ne bi smo trebali, prica je za sebe. Resenje vidim samo u trudu da taj stetni uticaj sto vise eliminisem.

Sa Rotom, za sad, ne saradjujem.U kontaktu sam sa drugim veterinarima i rado cu pitati za misljenje o granulama za mace :).

Evo jednog trezvenog razmišljanja! :klap:
Kad se već raspituješ za mišljenje o granulama pitaj usput i za sosiće (ovde ima nekih koji bledo gledaju u granule :roll: ) ;)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back