Sve o macama ...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Evo i ja da se nadovežem kao osoba alergična na mačku, a živim sa mačkama već dugo, dugo... nisam primetila da sam manje alergična na moju mačku nego na bilo koje druge, tako da ne vidim da sam postala imuna na alergen... ono što znam je da mi više smetaju mačori nego mačke, pojma nemam zašto, ali neko mi reče da je možda zato što stalno piškaju pa im se čestice urina zadržavaju na krznu a u urinu je neki alergen... elem, kada sam radila alergo test, kožnu probu, test na životinjsku dlaku je bio negativan (ali su mi posle rekli da im nisu baš sveži alergeni, šta god da znači :lol: ), sećam se da je kod mačaka bilo kao nekoliko podgrupa - pljuvačka, urin i još nešto, ne znam šta...
I, da, najveću alergiju sam imala kada je u mojoj sobi morao da prespava mačor koji je bio prehlađen i kijao je, tada sam imala pravi asmatični napad.
Ono kako ja živim je - nema prinošenja mačke licu, posle maženja istog trenutka pranje ruku, nema spavanja u mom krevetu, usisavanje, čišćenje dlaka jako često.... I sve to ne da bi bila potpuno bez simptoma, nego da bi pristojno živela!

A ovo o pijenju lekova zarad kućnog ljubimca je ne mazohizam nego ravno nemogućem. Posle određenog vremena postaješ imun na jednu vrstu antihistaminika, pređeš na drugu, možda jaču. Meni antihistaminici nikad nisu potpuno uspeli da otkole tegobe, samo da me učine funkcionalnom, i spreče da dobijem upalu pluća. Nije alergija samo kijanje, to se lako istrpi. Bole sinusi toliko da mislite da će vam oči ispasti ako kinete, a glavobolje ne prestaju do povraćanja... česti osipi po licu... smanjuje se kapacitet pluća koja su često pod upalom, a to dovodi do hronične opstruktive bolesti pluća... postoji mogućnost da se izgubi čulo mirisa od stane iritiranosti nosa... i milion i jedna tegoba, tako da priča o kljukanju antihistaminicima zarad ogromne ljubavi ne pije vodu!
Izvinite ako sam smorila, moram se i ja nekom izjadati! :)

Ja sam dobijala i neke otoke po preponama, nisam mogla da idem kako treba. Da se iskukam i ja

Meni je to tvoje iskustvo pomoglo jer mozda bih i ja dobila tu bolest, mene je mace ujelo na ulici tako da nisam mogla odmah da operem ruke, i za nekoliko sati mi je prst bas dosta otekao, onda sam se setila da je tako bilo i tebi i da si pila antibiotike pa sam odmah uzela 500 mg amoksicilina i nastavila jos par puta da ga uzimam na 12 sati dok otok nije spao. Kontam da je brza reakcija pomogla da se infekcija ne prosiri na limfne cvorove, i srecom sam imala Sinacilin kod kuce pa nisam morala da cekam jutro da idem kod lekara, jer to se desilo u nedelju uvece.

Ako se neko jos dvoumi da li macke pustati da izlaze ili ne - moje macke nisu bezbedne cak ni u mom sopstvenom stanu. Pre koji mesec komsinica sa sprata im je bacila kobasicu uvaljanu u misotrov (posto joj prozor gleda na moju terasu a ocito joj smeta kada na njoj vidi macke), valjda je mislila da necu primetiti. Malopre macka sedi na prozoru kroz koji ulece mala plasticna kuglica, pretpostavljam "municija" za decji pistolj, ocito je da su dole sa ulice gadjali macku. Boze gospode, sta bi im se tek izdesavalo da izlaze napolje i da mi nisu uvek na oku? Kada bih zivela negde na dvadesetom spratu na vrhu zgrade mozda bi konacno bile bezbedne.

Jedno pitanje - Macumici se desi s vremena na vreme da joj suzi jedno oko... znači nema krmeljanja, niti čudnih boja, samo joj vlažno i čkilji. Ja kontam da joj ili upadne dlakam ili tako nešto jer prođe za dan. E sad, jel smem ja to da joj prebrišem tuferom i fiziološkim, kontam ne može da smeta, a da joj bar olakšam da ne bude tako musavo....

Ako se neko jos dvoumi da li macke pustati da izlaze ili ne - moje macke nisu bezbedne cak ni u mom sopstvenom stanu. Pre koji mesec komsinica sa sprata im je bacila kobasicu uvaljanu u misotrov (posto joj prozor gleda na moju terasu a ocito joj smeta kada na njoj vidi macke), valjda je mislila da necu primetiti. Malopre macka sedi na prozoru kroz koji ulece mala plasticna kuglica, pretpostavljam "municija" za decji pistolj, ocito je da su dole sa ulice gadjali macku. Boze gospode, sta bi im se tek izdesavalo da izlaze napolje i da mi nisu uvek na oku? Kada bih zivela negde na dvadesetom spratu na vrhu zgrade mozda bi konacno bile bezbedne.

omg, sta se desava sa ovim ljudima?! i pre je bilo svacega, ali barem nisam primetila da je neko zlostavljao tudje ljubimce koji zive u stanu, a ovo sad postaje sve gore i gore, bar ja imam takav utisak.
to sve treba tako nalupati da im nikad vise ne padne na pamet da pipnu neku zivotinju, drugo resenje ne vidim! :azdaja:

Jedno pitanje - Macumici se desi s vremena na vreme da joj suzi jedno oko... znači nema krmeljanja, niti čudnih boja, samo joj vlažno i čkilji. Ja kontam da joj ili upadne dlakam ili tako nešto jer prođe za dan. E sad, jel smem ja to da joj prebrišem tuferom i fiziološkim, kontam ne može da smeta, a da joj bar olakšam da ne bude tako musavo....

Da nije neka alergija i kod nje? :lol: Nemoj ipak tupfer, ev. mozes gazu.

E, svasta sa narodom. Bas sinoc na temi o maltezerima zena prica kako sa svekrom i svekrvom vise ne govori zbog psa, u njenom stanu nisu prestajali da zvocaju zbog nacina na koji je potrosila svoj novac i sto "deca" (studenti, inace) borave medju dlakama (rase koja se ne linja i ne oseca, stavise, cistiji su od vecine ljudi koje znam)... Ali otrov, vazdusna puska... :sad2: Ja se za Mirka ne sekiram, sinoc ga je Mrvica, kujica koja je ostala, odbranila od komsijskog macka. :zcepanje:

E, Боже, Боже.
Хтедох рећи да су можда клинци тебе гађали из пластичног пиштоља, али није дефинитивнио комшиница за тебе бацила отровану кобају... :lol:
Овог мог, као, воле, види мацу, јаоооо..маца..мисим, то је због тога што сам ја предсеник кућног савета. Немој, бре, да му се нешто деси, има да уведем полицијски час..

Pitanjce! Kako da znam da je maca skotna? Imam u zajednickom dvoristu lepu macu (ne znam da li je necija) i mislim da je skotna, mada mi deluje dosta mlado, oko godinu dana da ima. Dojke su joj bas izrazene i velike, stomacic joj malo visi, ali je mrskasta. Da znam koju hranu da joj dajem kad je vidim, posto je ostalo Hillsa za macice od Shive, u medjuvremenu smo presli na Optimal care :)

ako neko hoce crnog macorcica sa zelenim ocima nek mi se javi.
danas sam preselila jednog malisu sa vracara gde je bio pored ulice, na nbg, jer je ovde mirnije, ljudi brinu o zivotinjama, a i kuce i mace se slazu.
stvarno nisam mogla tamo da ga ostavim, a da ga usvojim - htela sam, al me je baba bukvalno izgurala sa njim iz kuce, grrrr, s kim ja zivim -.-

Sad moraš da ga uzmeš za stan, premeštanje u nepoznato je najgore za životinju. Koliko sam razumeo mače je napolju u prostoru kome se ne snalazi.
Dakle ne sme ostati napolju. Ne uzdaj se u teoriju...miran kraj i kuce i mace se slažu.

snalazi se on napolju, nego je tamo ziveo pored ulice, bukvalno nema ni trave ni nicega, samo autobusi i automobili, a i neko mu je sekao brkove (s jedne strane su jako kratki, s druge dugacki, tacno se vidi da su seceni) + sto sam u blizini pre par dana nasla mrtvo mace njegove velicine koje je bilo u takvom polozaju kao da ga je covek odnekud bacio... nije bilo teorije da ga tamo ostavim, ovde svakako ima mnogo vece sanse.
inace, imam potencijalnog udomitelja, tako da je vrlo moguce da ce se preseliti u stan. macak je jednostavno savrsen: prelep, maximalno razigran kad se igra, a kad se mazi miran ko bubica i nije plasljiv.

Nemoguce, pre dve nedelje, kad sam se doselila ovde nije bila takva, nije imala taj stomak. Mozda i nije skotna, ko zna. A mlada je bas, mozda ni godinu nema.

Mačke umeju da se omace i sa 7-8 meseci.
Ako je opustila sise znači da ili doji ili naliva mleko (dakle - tek što se ne omaci).
Kako joj visi stomačić? Opipaj da li je to trudan stomak koji se opustio (osetićeš mačiće unutra a možda će se i mrdati) ili koža kao prazna torbica. Moja maca je imala neki mali bruh od kojeg joj je koža na stomaku tako visila, pa kad je trčala a ona prazna "torba" samo landara...
Možda se ova tvoja i omacila pa joj se koža još nije dovoljno zategla.

Ljudi, Mirko sinoc zamalo da dobije batine od Mrvice, koliko je bezobrazan. Prvo sto se redovno otimaju oko jednog starog cebeta koje je ostalo napolju, na mestu gde je bio Milicin bazen a odakle se lepo vidi unutrasnjost dnevne sobe, a drugo, prvo sam njemu odnela da jede ali neee, on je odmah dotrcao da otme njoj... I na kraju, kad je hteo da je otera sa cebeta, resila je da mu pokaze da je ipak ona jaca. :zcepanje: Naravno, toliko je dobra da ne bi povredila macka-gospodara njene gospodarice ali bas je iznervirao.

hehehe, bezobraznik mali x))
kitty je bila ljuta na mene do veceras, jer sam juce mirisala na druge zivuljke, a onda sam joj napravila novu lopticu pa se odljutila xD sad se igra, ne moze da se smiri, a jedva gleda na oci x))

Mačke umeju da se omace i sa 7-8 meseci.
Ako je opustila sise znači da ili doji ili naliva mleko (dakle - tek što se ne omaci).
Kako joj visi stomačić? Opipaj da li je to trudan stomak koji se opustio (osetićeš mačiće unutra a možda će se i mrdati) ili koža kao prazna torbica. Moja maca je imala neki mali bruh od kojeg joj je koža na stomaku tako visila, pa kad je trčala a ona prazna "torba" samo landara...
Možda se ova tvoja i omacila pa joj se koža još nije dovoljno zategla.
Visi joj kao da nesto ima unutra, ali to nisu macici, nego kao neka zadebljana koza. Ne znam kako da opisem. Ali mislim da macici nisu unutra.

Definitivno se omacila ova maca. Sad sam je videla, vidi se da macici sisaju, dlaka joj je vlazna oko sisa. Bas sam se iznenadila, jer je pre samo 2 i po nedelje izgledala mrsavije i skroz drugacije. Mozda se tek bila omacila. Bas cu pitati komsije da li znaju gde su mace.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back