Sve o macama ...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Hvala Milice za prečicu webstrane tj. linka od PetCentra...veoma značajno i lepo napisano, prebaciću i na ŽC.
A joj, za youtube snimak sterilizacije, em mi gadno, em ništa ne razumem što vidim, ali sam primetila da je umetnički ušivena tiba macina.
Cena sterilizacije 1800din u CentruZaMešance je više nego prihvatljiva i primamljiva, tj. korektna. Hormonska injekcija kosta isto toliko, a nije preporučljiva je pravi haos u organizmu sa hormonima.
Onaj kome je to skupo i nije iskreno zainteresovan za životinjsicu o kojoj brine.
Pa samo uplaćivanje interneta koliko košta svakog meseca?!
Ja se žderem što ne ne mogu da priuštim uličnim macama koje poznajem i volim, bar pojedinačno jednom mesečno po sterilizaciju i oporavak tih nedelju dana.
Te mace imaju po 3 godine i manje, jer sam tada počela intezinvo da mačkarim, i znam da bih im učinila životnu uslugu kada bih mogla da im obezbedim sterilizaciju.
Tada bih im bukvalno produžila život.ii i smanjiila stres kroz koji prolaze svakog proleća, jeseni ili zime.

Evo da navedem još jednom ovaj pasus sa strane sajta PetCentra:

"Kastracija / Sterilizacija

Sve u životu ima svoje prednosti i nedostatke, pa tako i sterilizacija mačke. Činjenica je da sterilisane životinje žive duži i zdraviji život od reproduktivno aktivnih, bilo kućnih ili mačaka koje izlaze ili borave napolju. Sterilizacija ženki se, sa veterinarskog aspekta, preporučuje radi sprečavanja reprodukcije i posredno očuvanja zdravlja životinje. Životni vek sterilisanih mačaka je dvostruko duži, jer žive 14 do 18 godina. Kastrirani mužjak neće po kući označavati teritoriju i ostavljati neugodne mirise. Takođe, neće imati potrebu za lutanjem i tučom sa drugim mužjacima.
Uvreženo je mišljenje da kastrirane životinje postanu debele, lenje ili depresivne, međutim takve postanu zbog preteranog hranjenja, manjka kretanja i igre, a ne zbog sterilizacije.
Rezultat kastracije/sterilizacije može biti samo jedan – lepši i srećniji dom, jer energija koju bi mačka potrošila na pronalaženje partnera, preusmerava se na čoveka i odnos sa njim. Što se tiče promene ponašanja, zbog smanjivanja nivoa polnih hormona, mačke postanu mirnije, umiljatije i što je najvažnije, više su u blizini doma (ako izlaze van kuće/stana) pa je smanjen rizik od zaraznih bolesti mačaka od kojih su neke i zoonoze (prenose se na ljude) ili eventualnog stradanja na ulicama. Kod ženki se sterilizacijom prevenira nastajanje tumora na mlečnoj žlezdi, infekcija materice, ali i posledični stres kojeg graviditet nosi sam po sebi.

Zbog smanjene aktivnosti nakon operacije, sterilisane mačke su sklonije nakupljanju prekomerne težine, naročito ako jedu istu količinu hrane kao i pre. Zato u postoperativnom oporavku i za dalje održavanje kondicije preporučujemo specijalne hrane prilagođene potrebama sterilisanih mačaka i potrebama mačaka koje žive pretežno u kući/stanu. Kastracija/sterilizacija je danas rutinski postupak koji se radi u svim ambulantama male prakse.
Za bezbrižni odlazak mace do veterinara, nabavite transporter za mace, u kojem će ona biti sigurna tokom vožnje ili nekog drugog oblika transporta."

Evo napisaću o sterilizaciji još nešto ovde.
Sam zahvat taje oko 15 minuta. Ukoliko mačka nije gravidna, odstranjuju se samo jajnici a ukoliko se radi o gravidnoj maci, pored jajnika odstranjuju se i materica. Kod gravidnih mačaka rez je zbog toga nešto veći (oko 3 cm) dok je rez kod odstranjivanja samo jajnika minimalan (1 cm ).
Sterilizacija mačke se može najranije uraditi oko petog meseca ili bilo kada kasnije tokom života.
Šavovi se skidaju devet ili deset dana nakon operativnog zahvata.
Komplikacije koje mogu da budu su, pošto se radi o zahvatu kod koga otvaramo trbušnu šupljinu, jedna od komplikacija je upala trbušne maramice. Naime, tokom hiruškog zahvata unesu se bakterije u trbušnu šupljinu i dolazi do infekcije. Ovo štanje manifestuje se visokom temperaturom, povraćanjem, napetim stomakom, a nastupa obično 48 sati nakon operacije. U krvnoj slici nalaze se visoke vrednosti belih krvnih zrnca. Problemveterinari pokušavaju rešiti antibiotskom terapijom a po potrebi i ispiranjem trbušne šupljine, dakle postavljanje drena.
Jedna od komplikacija je i javljanje polnog pritiska iako je ženka sterilisana. Do toga dolazi ako ako pri odstranjivanju jajnika mala količina tkiva jajnika zaostane. iako su krvni sudovi koji ishranjuju to tkivo podvezani, može doći do revaskularizacije i do izlučivanja polnih hormona. U tom slučaju ženka će pokazati sve simptome teranja. Jedina terapija ovoga je ponovni hiruški zahvat i odstrnjivanje tkiva jajnika.

Ja nemam dilemu da li sterilisati ili kastrirati zivotinje, imam dilemu u vezi cene !
Razlike su drasticne od grada do grada...
Sve postove pomno citam, cak sam na pdf Nis otvorila temu +Prijatelji zivotinja, gde ste+ nadajuci se da cemo i o sterilizaciji progovoriti neku...medjutim, nemam sagovornike, sama pitam, sama odgovaram !
U pravu si Cule, na sta sve trosimo novac !
Ne kazem da sterilizacija mora biti besplatna, mada u Leskovcu doineta takva odluka na opstinskom nivou, ali u Nisu su preterali...6ooo za kucu, za macke nesto manje...Kad negodujem, vet kaze sta ce mi tolike macke, preko DZZ bi bilo nesto jeftinije....Nego, preostaje mi jedino da sama, dobro poznajuci svoje macke, da napravim prioritet....prva
je Cuca i Beta, vec vidim da ocijukaju sa momcima iz ulice, a posle...videcu.

ali u Nisu su preterali...6ooo za kucu, za macke nesto manje...Kad negodujem, vet kaze sta ce mi tolike macke, preko DZZ bi bilo nesto jeftinije....Nego, preostaje mi jedino da sama, dobro poznajuci svoje macke, da napravim prioritet....prva
je Cuca i Beta, vec vidim da ocijukaju sa momcima iz ulice, a posle...videcu.

6000 dinara?! To nisu veterinari, nego drumski razbojnici! :mafijas:

Poslednja cifra koju mi je vet rekao za macu koju trebam sterilisati je bila 7.000,oo din. U pitanju je Bgd. Ako moram izdvojicu i toliko samo da sve prodje kako valja, ali uopste nije ni malo ni lako dati, jer nije samo jedna zivotinja u pitanju (kao i kod vecine nas koji se ovde dopisujemo). I nisu to jedini zivotni troskovi, ali...ko nas pita... Samo daj pare... :aha:

Poslednja cifra koju mi je vet rekao za macu koju trebam sterilisati je bila 7.000,oo din. U pitanju je Bgd. Ako moram izdvojicu i toliko samo da sve prodje kako valja, ali uopste nije ni malo ni lako dati, jer nije samo jedna zivotinja u pitanju (kao i kod vecine nas koji se ovde dopisujemo). I nisu to jedini zivotni troskovi, ali...ko nas pita... Samo daj pare... :lol:

e, odi fino drugom vetu
to nije normalno, al ozbiljno...:confused:

Imala sam jednog veta pre ovoga i dosta zamerki na nonsalantnost u radu, a i na nedostatak znanja.

U jednom momentu mi je pao mrak zbog maceta koje samo sto mi nije umrlo zbog neodgovornosti prethodnog veta te sam otisla kod sadasnjeg. Uspeo je macora da mi digne iz mrtvih i sad mi se sve cini da u njega mogu da imam poverenja (a ne znaci jer ima vlasnika sa neg iskustvima) i ne usudjujem se da tek tako menjam veta iz straha da nesto ne omasim i, ne daj Boze, povredim svoju zutu macu.

Mozda zvuci idiotski, ali ti izbori lekara, veterinara ....stvarno su jedna mora... I o jednima i o drugima svasta bi se moglo reci. I lepo i manje lepo, ali svima je zajednicka jedna crta - pretupati klijenta i uzeti lovu. Cast izuzetcima ali stvarno ih malo upoznah.

jesu, mora su i taman kad pomislis da je sve ok nesto se nepredvidjeno dogodi...
ako hoces posaljem ti na pp broj nase vetice
znamo se godinama i odlican je vet, al nije nerealna toliko da uzima 7000 za sterilizaciju!!!
alo, 7000??? uzas : (((

kod nas nije jeftino uopste
to u centru za mesance je najjeftinije koliko ja znam
a realno sav materijal koji upotrebe za operaciju je smesno jeftin....ostalo su ruke...pa sad,ko koliko ceni svoj rad(ili ko je koliko alav,sve zavisi od strucnosti i samog veterinara,neki koji su pre za mesara nego za hirurga,naplacuju jako mnogo dizuci sebe i svoj "rad" u visine)

a sto se maca tice,jel vase machke spavaju ceo dan,pa onda djipaju celu noc?
sve mace koje sam imala su bile aktivne uglavnom danju...a ovaj mali....uh....
kapiram da ce poceti da skace danju a spava nocu,kad mi prodju ispiti :confused:

kod nas nije jeftino uopste
to u centru za mesance je najjeftinije koliko ja znam
a realno sav materijal koji upotrebe za operaciju je smesno jeftin....ostalo su ruke...pa sad,ko koliko ceni svoj rad(ili ko je koliko alav,sve zavisi od strucnosti i samog veterinara,neki koji su pre za mesara nego za hirurga,naplacuju jako mnogo dizuci sebe i svoj "rad" u visine)

a sto se maca tice,jel vase machke spavaju ceo dan,pa onda djipaju celu noc?sve mace koje sam imala su bile aktivne uglavnom danju...a ovaj mali....uh....
kapiram da ce poceti da skace danju a spava nocu,kad mi prodju ispiti :confused:

:zcepanje:
Vapaji novopečene mačkare!

danju spava/umiljava se/mrnjauce i ciuche a nocu ce pretvori u zver :lol:
ko mali tigar :lol:
skace,jurca,tabana,lupa,grize,grebucka,drnda,kostreshi se ...i tako u krug :lol:
smesan je kao crtani film
samo jos kad bi to radio danju :lol: :heart:

Macke su nocne zivtinje danju spavaju a nocu love. Tvoja maca se ponasa normalno. S vremenom prilagodice se tvom tempu zivota. Moj Carli ima ludi sat oko ponoci a onda se sklupca pored mene u krevetu i spava do jutra (nije uvek tako bilo).

danju spava/umiljava se/mrnjauce i ciuche a nocu ce pretvori u zver :lol:
ko mali tigar :lol:
skace,jurca,tabana,lupa,grize,grebucka,drnda,kostreshi se ...i tako u krug :lol:
smesan je kao crtani film
samo jos kad bi to radio danju :lol: :heart:

:lol: :lol: :lol:

To što radi tvoj maĆKor u toku noći, to svako veče rade i moje mačke, samo kada se navikneš na to, onda više neće biti ''problema''. :lol:

:zcepanje:
Vapaji novopečene mačkare!
pa nisam novopecena...imam ja mackarsku istoriju(cak je i prvi ljubimac bila maca :) )
al su sve bile fine.... :lol:
Macke su nocne zivtinje danju spavaju a nocu love. Tvoja maca se ponasa normalno. S vremenom prilagodice se tvom tempu zivota. Moj Carli ima ludi sat oko ponoci a onda se sklupca pored mene u krevetu i spava do jutra (nije uvek tako bilo).
ma znam ja to,nego....gde bas sad pred ispite da pocne da djipa u 2....
:lol: :lol: :lol:

To što radi tvoj maĆKor u toku noći, to svako veče rade i moje mačke, samo kada se navikneš na to, onda više neće biti ''problema''. :lol:

fina uteha :lol:
al razlika je ta sto ovaj djipa sam sa sobom,a tvoje zajedno...
vremenom ce se smoriti pa ce nocu da spava :lol:
nadam se :lol:

ma u principu,glavni problem je sto me ionako drmusa trema,a on mi odmaze sa svojim djipanjem :lol:
nisam ja mislila da je to nenormalno...nego sam pitala zato sto su predhodne macke spavale dok svi ostali ukucani spavaju ....a ovog bas tad uhvati santoprc :lol:
doduse nisu bile mlade kao on :lol: (osim jedne mace i macora,al za macu se ne secam....a macan je bio ok)
ma....ignorisite mene i moja razmisljanja i glupa pitanja :mrgreen:

Tsuymish moram da ti pričam kako je bilo zabavno kad je Macumica imala mačiće... a spavali sa mojima u sobi jer je odatle bio izlaz na terasu gde je posip... Pa kad krenu svo četvoro da jurcaju po krevetu, pa im se i Mica pridruži... a moja mama se samo pokrije preko glave :hahaha: A tata jadan bio hronično neispavan :lol: Videćeš kako će lud da bude kad ga drmne pubertet, pa počne da vežba lov na tvojim nožnim prstim, kapcima i svemu što se miče... buaahahaha :evil: :lol:

pa on to vec sad radi :hahaha:
mislim da ima recimo 3 i po meseca...mada,mozda greshim...mozda ima i vise
treba da ga vakcinisem,pa cu videti sta kaze vet za starost
jaoooo....a kada rashirim prste i tako krenem shakom ka njemu,on napravi neku psiho facu,ushi stavi sa strane zgrbi se,nakostreshi i polako ide ka ruci,uvijajuci se :lol: i na kraju sa obe prednje nogice obavije ruku,a zube zarije i kozu :hahaha:
Znaci svaka machka poludi kad se radi to sa rukom :hahaha:
Samo izbegavam da radim to,da ne izraste u nekog ludaka :lol:...necu da ga nerviram....

pa on to vec sad radi :hahaha:
mislim da ima recimo 3 i po meseca...mada,mozda greshim...mozda ima i vise
treba da ga vakcinisem,pa cu videti sta kaze vet za starost
jaoooo....a kada rashirim prste i tako krenem shakom ka njemu,on napravi neku psiho facu,ushi stavi sa strane zgrbi se,nakostreshi i polako ide ka ruci,uvijajuci se :lol: i na kraju sa obe prednje nogice obavije ruku,a zube zarije i kozu :hahaha:
Znaci svaka machka poludi kad se radi to sa rukom :hahaha:
Samo izbegavam da radim to,da ne izraste u nekog ludaka :lol:...necu da ga nerviram....

Jaooo znam o čemu pričaš... Tako je moj Beca identično... pa još iskrivi leđa i krene u napad... samo je moj tata smeo da se igra sa njim kad je takav :lol: A onaj žuti mačak što sam ga pokupila sa ulice, onaj sa polomljenom šapom - spominjala sam ga, je bio toliko nesocijalizovan da ja nisam mogla da spremim sociologiju od njega :zcepanje: Ja sednem da učim, on mi ko budala skače na knjigu čim pomislim da okrenem list, ili na nožne prste kad vidi da vire, ali nema milosti, on je mukica sa ulice došao u kuću, pojma nije imao da se ponaša... Al je zato mukica naučio da se vozi kolima, svaki dan kod veta Cerak - NBG, sedi mi u krilu do prve raskrsnice i gleda kroz prozor, onda legne i ja ga samo pridržavam u krivini.... Joj al sam se raspisala, pukla me neka nostalgija :heart:

...a sto se maca tice,jel vase machke spavaju ceo dan,pa onda djipaju celu noc?
sve mace koje sam imala su bile aktivne uglavnom danju...a ovaj mali....uh....

Mace su zivotinje noci :lol:. Moje luduju taman kad idemo spavati :D. Onda se malo smire pa pocinju pre svitanja.

Juce sam im kupila jednog gigantskog misa (igracku). Od oko 5h je pocelo bacanje tog misa i lupanje istim po parketu. Zvuci kao da ce rupu u patosu da naprave :lol:. Pa trcanje po namestaju, dranje, sistanje, pretrcavanje preko nas koji spavamo... :hahaha:. Ludilo, sestro slatka :eek::mrgreen:. Jedino sto s vremenom malo ulagane i prilagode se :worth:.

U startu je gore napisano bilo mnogo, mnogo zesce... :roll: :lol:.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back