Sve o bebama 0-12 meseci

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Kada treba prestati sa izmlazanjem dojki? Meni je to veoma bolno sa pumpicom, toliko mi izvuce bradavice posle me peku i zigaju i veoma su osetljive , cak i dok dojim beba cim uzme bradavicu bas me boli dok se malo ne naviknem ....nemam ragade ....a dajem mu da sisa naizmenicno jednu pa drugu dojku po podoju ...ovu koju isisa bude mekana i nije bolna ovu koju ne sisa = ostane tvrda i blago bolna ne preterano ...htela sam da mu dam 15 min jednu pa 15 min drugu ali se bojim da ce tako da izvuce samo prednje mleko iz obe ....jer nije bas nesto pretereno dugo zainteresovan za sisanje ubrzo zaspi :) inace ima 20 dana i 4 kg ...
Nisam pametna ....:)

To ti je odlicno, jedan podoj-jedna dojka.
Ni u ludilo ovo 15-15, tacno ce biti to sto mislis.
Izmuzas samo kad je prepunjena i kad boli, i to samo malo, tek da osetis olaksanje.
Dojis na zahtev, kad god beba hoce.
Sad ce skok u razvoju sa 3 nedelje, najverovatnije nece ni pustati dojku danima, pa neces ni imati sta da izmuzes. :)

moj je danas pola sata bio budan u kolevci a nije me 'dozivao'
hehe
gledao mede sa ogradice, 'hvatao' ih, pricao im, gugutao, smejao se... hehehe, nasao covek zanimaciju
a onda je zaspao
moram vam pokazati to :D
149783_4849186746079_663052073_n.jpg

Mis mali :heart:

Uspela sam konacno da je strpam u maramu :lol: i bile smo malo da prosetkamo po snegu i do prodavnice..ona mi zaspala tu na grudima. I to u varijantu dobrodosla bebo sa razdvojenim nogicama, za onu sa skupljenim smo izgleda preveliki..ovako joj je fino bilo, nije se bunila

november, da ne citiram, znam, nema razloga plasiti se, nisu sva deca ista :)
bitno je da napreduju i da su srecna!

a kako ce biti sa mojom zabicom, ne znam, tata mu je sa visinom prosek, ja takodje, mislim, prosek kad uzmemo one izmedju 150 i 170 cm :lol:
al' je moj cale zato bio visok i uglavnom cela rodbina sa njegove strane, sestra povukla na njih..
tako da nemam pojma na koga ce on :)
za sad samo nagadjamo

Neko trazio prevod: gomboca = knedla sa sljivama :D

Bokice, mis mali je presladak, stvarno pravi baletan....bogte, moj sad ima 11 meseci i u pravu su mame kad kazu kako se neke stvari brzo zaborave, Strahinja kao da nikad nije bio toliki ;)

a nama izgleda raste zubalo opet, mislim da je trojka dole, ali nisam sigurna jer mu je stalno ruka u ustima i ne dozvoljava da zavirim lepo, evo 2 dana samo kmezi i njace, mnogo mi ga je zao :sad2:

stigli sa kontrole, dobio je oko 600 gr, sada ima 4.600... kaze dr da je to na granici, da je to ok jer je krupna beba pa sporije napreduju ali zakažala nam je za nedelju dana kontrolu, da vidi kako napreduje sa ovim nacinim ishrane (posto ga nije ona merila i pregledala pre 15 dana), izbacujemo jos jednu dohranu, ostale ostavljamo i to je to za sada...
kaze da je bebac zdrav poptuno, nema zutice, beonjace bele,koza mu neste zuckasta ali to je definitcno takav ten jer da je zutica bio bi do sada zut totalno, nije bio ni pospan, drao se kao magare ceo pregled itd, nikakve anemije kako me je onaj kreten preplasio pre 2 nedelje...

dr je super, strpljiva,pazljiva,detaljna,za sada sam bas bas zadovoljna...

stigli sa kontrole, dobio je oko 600 gr, sada ima 4.600... kaze dr da je to na granici, da je to ok jer je krupna beba pa sporije napreduju ali zakažala nam je za nedelju dana kontrolu, da vidi kako napreduje sa ovim nacinim ishrane (posto ga nije ona merila i pregledala pre 15 dana), izbacujemo jos jednu dohranu, ostale ostavljamo i to je to za sada...
kaze da je bebac zdrav poptuno, nema zutice, beonjace bele,koza mu neste zuckasta ali to je definitcno takav ten jer da je zutica bio bi do sada zut totalno, nije bio ni pospan, drao se kao magare ceo pregled itd, nikakve anemije kako me je onaj kreten preplasio pre 2 nedelje...

Super! :)
OK je to, Tara, prosek je 170 g nedeljno, a prihvatljivo je i 113-142 g nedeljno, za iskljucivo dojene bebe.

Kis, ako zena ne doji 2-3 dana, da li nakon toga moze nastaviti dojenje?
Ne pitam zbog sebe... vec me zanima, kad vidim zene koje doje decu od npr.4-5 godina, bas me zanima jel one doje tu decu svaki dan, ili se desi nekad i da se preskoci koji dan? Kako to funkcionise?

Ne znam da li ih doje svaki dan. U principu moze da se preskoci koji dan. Moze i da se relaktira posle mesec-dva nedojenja, kad laktacija u potpunosti prestane, sto ne bi moglo ovo.
Bokice, ima dosta zena koje doje sa 4-5 godina, ne kod nas, ali ima.
BLW ide izmedju 2 i 7 godina, prosek 4,2.

gde si videla zene koje doje decu od 4-5 godina? :-D msm verujem da postoje al gde bas nadje taj primer :-D

Videla letos na Zlatiboru, na klupici pored nas sikila devojcica od 4-5 godina.
Bio i jedan deckic od 2 isto sikio.
A znam i jednu devojku, prijateljica moje drugarice, doji bebu od 3 godine.

Nije to poenta... Mene zanimalo samo kako to izgleda... jer kontam da za 4-5 godina moras nekad da se odvojis od deteta na dan-dva(ne moras ali desava se), sto zbog posla, putovanja, ako npr.nemas godisnji a baba i deda hoce da ga vode na vikend na planinu. Za dete mnogo znaci promena klime ... Pa razmisljam sta je bolje? I sta je nakpogodnije uraditi u tim situacijama?

ne znam sta je blw :)
msm, slabo baratam tim nekim stranim izrazima... i obicno se zbunim kad procitam ovde da mame koriste strane reci.... a mrzi me da guglam....

elem, sad u ponoc trebala da probudim malog da jede, i budim ga evo vec deset minuta, on tako mukica spava, evo mi ga u krilu sad, opustio se ko slinac, danas je.sisao 11 puta, kontam da sam mogla i da ga pustim sad, a opet rekoh da necu bar dok ne poraste jos :( bedak
u jednu ruku hocu da stalno jede a u drugu mi zao kad ga vidim kako spava slatko .... pustam ga jos par minuta da uziva, pa cu opet da ga budim....

Odlicno Tara, ma bitno je da ti je ok doktorka a ne jos da te nervira bezveze.. :)

Cicak, dete od 3 godine nije vise beba, koliko sam upucena :)

Sta mislite jel mi pametno da putujemo sa bebom do Ns-a na vikend? Tamo kod mojih ima onaj prenosivi krevetac, valjda ce hteti da spava u njemu..
Znam da je hladno ali nisam bila 3-4 meseca, bas mi se jako ide, a sad sumnjam da ide toplije vreme..samo ce biti jos gore

Odlicno Tara, ma bitno je da ti je ok doktorka a ne jos da te nervira bezveze.. :)

Cicak, dete od 3 godine nije vise beba, koliko sam upucena :)

Sta mislite jel mi pametno da putujemo sa bebom do Ns-a na vikend? Tamo kod mojih ima onaj prenosivi krevetac, valjda ce hteti da spava u njemu..
Znam da je hladno ali nisam bila 3-4 meseca, bas mi se jako ide, a sad sumnjam da ide toplije vreme..samo ce biti jos gore

Sali, moja ćerkica je rodjena u martu, i već sa 7 dana života je išla na put. Ne što smo hteli, doduše, već što sam ja imala temperaturu i morala kod dr ( vukla sam tu temperaturu dva puna meseca posle prvog porodjaja i sama je prošla i do dan-danas nema objašnjenja zašto je bilo tako. Jedino što je mm našao kao razlog je - temperatura je prestala kada je zadnji konac od epiziotomije ispao. Da li je to slučajnost, ili ne, nemam pojma ). Živela sam i tad u Sd, ali sam još bila prijavljena u Bg, tamo se i porodila i morala sam tamo kod lekara. U stvari, prvi put je imala kada je izašla iz porodilišta, sa 3 dana života, od Bg do Sd, pa onda isti put ali u drugom smeru, sa 7 dana. I tamo smo bili bogami neke 3 nedelje.
E, sad, drugo je decembar, poledica i klizavica, na šta svakako treba da mislite, a drugo mart, tj. već april mesec.

Sali, moja ćerkica je rodjena u martu, i već sa 7 dana života je išla na put. Ne što smo hteli, doduše, već što sam ja imala temperaturu i morala kod dr ( vukla sam tu temperaturu dva puna meseca posle prvog porodjaja i sama je prošla i do dan-danas nema objašnjenja zašto je bilo tako. Jedino što je mm našao kao razlog je - temperatura je prestala kada je zadnji konac od epiziotomije ispao. Da li je to slučajnost, ili ne, nemam pojma ). Živela sam i tad u Sd, ali sam još bila prijavljena u Bg, tamo se i porodila i morala sam tamo kod lekara. U stvari, prvi put je imala kada je izašla iz porodilišta, sa 3 dana života, od Bg do Sd, pa onda isti put ali u drugom smeru, sa 7 dana. I tamo smo bili bogami neke 3 nedelje.
E, sad, drugo je decembar, poledica i klizavica, na šta svakako treba da mislite, a drugo mart, tj. već april mesec.

Pa to, nije meni samo zbog puta, to je sat vremena, malo jace, a njoj super u autu, zaspi odmah..nego ne znam zbog ovog vremena jel rizicno, plus kako ce se ona ponasati u drugom krevecu i drugom okruzenju...sva sam nesto ukocena, ne bih je izvodila iz kuce dok ne otopli :lol:
Al opet ima i beba iz drugih gradova koje se rode zimi u Bg, pa putuju do kuce i po snegu, al opet one moraju, a ja ne moram da je vodim..pa se eto dvoumim tako :)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back