Sve o bebama 0-12 meseci

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Zenice drage, pomagajte. Svi saveti i licna iskustva dobrodosli su :)

Bebac ima 7 meseci i 7 dana. Negde od 3. meseca naucio je da prespava noc. Kupanje oko 9, siki i zaspi bez problema. Budi se jednom, eventualno 2 puta za podoj i posle toga spava do 7.30. Milina. Preko dana spava uglavnom 3 puta po pola sata, ali nisam se bunila jer je lepo spavao nocu.

Poslednje 4 noci nista od spavanja. Nemam pojma zasto. Rutinu ne menjamo, kupanje i podoj u 21h, ali se posle toga budi na 2-3 sata, svaki put podoj, nece da se uspava dudom ili flasicom vode. Probali smo i da ga prebacimo u veliki krevet jer se uvek ukomira kad spava s nama, ali ne pali. Menjali pelenu, nista.
Umorna sam kao pas, neispavana i nervozna. Tata nam kidne na posao ujutru i dodje uvece, a mi nastavljamo borbu jedan na jedan (sami zivimo pa nemam pomoc).
Ocajna sam. Zasto odjednom nestade tako lepa shema spavanja?

Moje pitanje je sledece: da li je moguce da je u pitanju skok u razvoju, iako je malo mozda kasno za to? Sa 6 meseci, kad bi trebao da bude cuveni skok, nisam nista drugacije primetila. Da znam, ako je skok da se naoruzam strpljenjem i cekam da prodje. A ako nam je to postao obrazac ponasanja, pa vise nece nocu spavati, da se odmah 'besim :(

Juce je odvalio 2 sata spavanja preko dana, valjda je bio umoran. Ali se budi svakih 20-tak min, pogleda oko sebe, ako vidi mene da lezim pored onda odspava jos malo. Ako je sam na krevetu, u dreku i jedva ga smirim. Ali ni ta 2 sata ja pored njega nisam uspela da normalno odspavam i odmorim se, samo se nesto vrti i kenjka, budi se cesto i sve u svemu to bude dosta nekvalitetno. Mozda njemu i odgovara, ali ja sam zombi.

Sta cu i kako cu? Imate li slicna iskustva ili savete? Sad cu da pitam i na velikoj temi isto, pa mozda se neko doseti neceg.

Ja bih isto rekla da su zubi 100%, tako to ide sa zubima. Kod nas je uglavnom tako, okretanje i kukanje po celu noc, a sad cemo godinu dana da napunimo!

CAo drugari, evo samo caskom da se javim! Ljubimo sve lepotane i lepotice i saljemo veliki pozdrav. Ne stizem da pisem, ludilo- hodanje, hodanje, penjanje, hodanje, penjanje....., nocu kmecanje, rastu zubi itd. U subotu punimo godinicu i idemo na more! Ja sam u haosu, sta da pakujem, koliko, koje kasice i tako. Imam jedno pitanje- Dal da dok putujemo u termosu nosim vodu i razmerenu kol. Humane, pa da muckam il da dam Kravicu(koju vec uveliko pije. Ako dam Kravicu morace da bude na sobnoj t, nemam gde da je zagrejem, jel to ok???

Od kako je stiglo leto ja ne grejem vodu (tj Rosu) za Humanu vec je buckam sobne T. Nisam ni pomisljala da trebam dodatno grejati :think: Jel gresim? Al ste me istripovale sada.

Srecan rodjendan :vatromet:

Lepo se provedite ne moru. Napunite baterije, odmorite se i uzivajte :cmok:

Od kako je stiglo leto ja ne grejem vodu (tj Rosu) za Humanu vec je buckam sobne T. Nisam ni pomisljala da trebam dodatno grejati :think: Jel gresim? Al ste me istripovale sada.

Srecan rodjendan :vatromet:

Lepo se provedite ne moru. Napunite baterije, odmorite se i uzivajte :cmok:

Nemam pojma, ja grejem, pa buckam, pa hladim. Pitacemo November! November, pitamo te!:heart:
Hvala na lepim zeljama, pakovanje na pola gotovo, autobus ce mi trebati. Ja nosim i meso za njega i jogurt i sirko:p
Ne verujem da cu se odmoriti, nema odmora pored mog zvrka, al nema veze, bar cu gledati palme i more, a ne beton!
CMOK

Nemam pojma, ja grejem, pa buckam, pa hladim. Pitacemo November! November, pitamo te!:heart:
Hvala na lepim zeljama, pakovanje na pola gotovo, autobus ce mi trebati. Ja nosim i meso za njega i jogurt i sirko:p
Ne verujem da cu se odmoriti, nema odmora pored mog zvrka, al nema veze, bar cu gledati palme i more, a ne beton!
CMOK

..pa ja tebi odgovorila, ikice, odma' :lol:

..ija, ja ne dajem kravicu, meni je to mleko bljak ukusa, a josh pre 15 godina kad mi je cerka bila oko rodjendana su mi rekli
da ako se dete navikne na kravicu onda nece drugo, obichno, dnevno mleko da pije nikada vishe (znam lichno neke sad vec skoro dvadesetogodishnjake (.. :eek: ..qq :lol: )
koji josh uvek piju iskljuchivo kravicu..
..poshto je mleko u frizideru, jelte, ja ga tutnem u flashicu pa u bokal (tj onu mericu, kuhinjsku, plastichnu, litarsku) i napunim oko flashice vodu iz kuhinjskog bojlera, koja je brat bratu jedno 60C,
pa je za 3-5 minuta (zavisno koliko su momci nestrpljivi :roll: ) mlako do toplo.. :)
..ne bude to 37C, kao kad sike, ali bude neshto toplije od sobne..
..jaksha je i kao beba voleo toplije mleko, a aleksej malo hladnije.. :) ..njemu sam poslednje doze adaptiranog pravila sa rosom sobne T, iako je bio kraj aprila..
..jakshi sam uvek grejala, poshto je preshao sa adaptiranog na obichno negde u januaru..

adaptirano se po pravilu,a tako piše i na svakoj kutiji pravi tako što zagreješ vodu,bućneš formulu,dobro promućkaš i onda hladiš na sobnu T i daješ bebcu...tako se najbolje razgrađuje taj prah,i ne ostanu mrvice na dnu flašice...ja sam vodu grejala u mikrotalasnoj u šolji,pa prelila u flašicu sa prahom,promućkala i onda stavila pod česmu i tako pod tečnom vodom mućkala flajku i za minut se ohladi na sobnu T...a kada smo putovali,a to smo već sa 4 meseca palili za Egipat,e onda sam ugrejala vodu i stavila u termos,u kesice od kilogram iimerila dozu praha koju će popiti pa usput mutila u flajci vodu iz termosa i pripremljenu količinu adaptiranog,samo sipala iz kese u flajku,pa vodu koliko treba,muć muć i furaj,dete sito..

Samo se naoruzaj strpljenjem :cmok:

Javi sutra obavezno kako je prosla noc.

Noc prosla relativno dobro (dobro u odnosu na prethodnu, lose u odnosu na sve druge ;) )
Zaspao u 21h posle kupanja i si*****.
prvo budjenje posle sat vremena, dobio malo vode i zaspao
drugo budjenje opet posle sledeceg sata, isto malo vode i zaspao
u medjuvremenu cvilio i stenjao u par navrata ali se nije budio i plakao
onda vriska oko 1, probala sa vodom ali nije islo, zaspao posle podoja
spavao do 5, opet vriska, podoj, i evo jos spava
tako da smo fakticki imali 2 podoja, kao nekad, ali nema vise onog mirnog sna...

nemam pojma, videcu kako ce sledeca noc izgledati...
preko dana odspava par puta po pola sata, ali tako je lakog sna da ga svaki susanj probudi....ne smem nista da pipnem po kuci, samo tv radi, na njega se valjda navikao...
to me nervira jer bih htela da iskoristim dok on spava da malo nesto uradim kao ranije sto sam mogla, ali ne smem...bolje mi je da kako-tako spava pa da ne bude nervozan i kenjkav ...

eto tako bilo kod nas na ratistu nocas :D

ja dajem somborsko 3,5% masnoce, zagrejano u mikrotalasnoj an 40 sec, 250ml mleka, znaci samo da "ubije" hladnocu jer bumbar ne voli toplo. inace, sa daptiranim sam radila kao i november, u vodi sobne T promuckam formulu i onda u jednu ciniju punu vrele vode iz bojlera na 2 minuta otprilike da smlaci.

Ako vam nije tesko, recite mi sta dajete deci za dorucak a sta za veceru?

Mi jos uvek imamo 2 nemlecna obroka dnevno, rekao pedijatar do punih 8.meseci tako, onda ide i treci. Pa da imamo dorucak, rucak i veceru.
Moj je plan da bude za dorucak voce, rucak povrcke i meso, a vecera zitarice. Ili da mesam voce i zitarice, a za veceru nesto drugo? Ne znam kako cu to.
A kakve dve uzine da ubacim i kada?

..ja nemam neki doprinos, poshto sam sklona stalnim improvizacijama,
ali mogu da ponudim kao ideju jakshin jelovnik, od punih osam meseci..
..mozda nekom pomogne.. :)

- oko 7:30-8:00 - adaptirano mleko 210ml
- oko 11:00 - 2 kashike milupinih 7 zitarica + 50-100ml jogurta 3,2% + teglica voca (125ml) (kolichina jogurta zavisi od gustine vocne kashe)
..za zabavu, vezbanje prstica i zasladjivanje posle doruchka jedan bevita keks izlomljen na male kockice..
- oko 14:00 - meshano povrce (obichno 4 vrste) i meso/zumance (naizmenichno) - oko 250-300g ukupno..
..osnova je krompir i shargarepa, uz meso najcheshce dodajem grashak i kukuruz shecerac ili blitvu i pashkanat
(meso josh uvek pasiram, pa sa njim koristim povrce koje josh ne ume da jede neispasirano)
a uz jaje tikvice i karfiol ili pashkanat i brokoli (ovo jede neispasirano, iz ruke ili zgnjecheno viljushkom)..
..poslednjih nedelju dana uz ruchak mu posebno nudim kiselo mleko, mislim da ga dozivljava kao mi npr salatu.. :)
- sat vremena posle ruchka ponudim mu sok - 125ml - nekada popije sve, nekada pola, a nekada nishta..
..shta ne popije odmah - bacam (tachnije popiju velika deca)..
- oko 17:30 - 3 kashike milupinih 7 zitarica i 3 kashike mlevenog bevita keksa (ne sadrzi med) sa oko 150ml kravljeg mleka
..poshto mi ruchamo tada (glupo tatino evropsko radno vreme :( ) posle ove vechere obichno ucari poneshto iz nashih tanjira - malo hleba,
kockicu shargarepe ili sira, pire krompir ili spanac s maminog prsta, chupkicu mekog mesa - shokira ga slano ali nikada nishta nije odbio.. :roll: :)
- oko 20:30 - 240 ml adaptiranog mleka za laku noc..

..to je odavde, mada meni ta tema nije bila bash od neke pomoci.. :rumenko: ..ima puno greshaka i nelogichnih stvari u receptima..

kod mene jako slicno, osim sto voce nije za dorucak uopste, vec kombinacija mlecnih proizvoda i hleba. nakon voca u 18h, morala sam da uvedem veceru u 20.30, koja je identicna dorucku (ali ipak manja kolicina), pa onda u 21.15h 250ml mleka.

e, da, moram da pitam nesto ove moje letnje/generacijske mame:D
da li da za jesen kupujem papuce, ili da hoda sve vreme u cipelicama u kuci? da li se uopste prepurucuje papuce u tom uzrastu? hoda vec uveliko, u kuci bos, napolju u koznim sandalicama

Kravica u stvaro nije ono obicno tetra mleko? Ja sam krenula sa 3.5% Subotickog trajnog. Zimus sam u solji zagrejala pola vode u mikrotalasnoj, ubacila Humanu , pa dodala vode koliko jos fali. Sada samo izmerim 210ml Rose dodam 7 merica Humane i dam Junioru. Znaci ipak bih trebala malo zagrejati vodu :think: Redovnomleko grejem u MTnoj.

..ija, ako se on ne buni, onda mu je ok.. :)
..neka deca vole hladnije mleko..

ja moram i dan danas da dooobro zagrejem pola vode, pa u ostatak dodam Humanu, pa dolijem onu vrucu vodu, pa muckam, pa onda hladim :roll:... jednostavno odbije hladnu hranu i mleko , chak i sok mora da je smlachen :roll:... odbije i ako je jako gladan, pa posle se dere kao magare :dash:...

danas je jeo tikvive i jagnjetinu sa testom ... samo shto nije olizao chiniju :ok:

ja moram i dan danas da dooobro zagrejem pola vode, pa u ostatak dodam Humanu, pa dolijem onu vrucu vodu, pa muckam, pa onda hladim :roll:... jednostavno odbije hladnu hranu i mleko , chak i sok mora da je smlachen :roll:... odbije i ako je jako gladan, pa posle se dere kao magare :dash:...

danas je jeo tikvive i jagnjetinu sa testom ... samo shto nije olizao chiniju :ok:
Биће неки руководилац.
:cool:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back