Sve o bebama 0-12 meseci

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ne znam ni koliko je zdravo to za bebu, u mleku i ml.proizvodima ima kalcijuma, dobar je za kosti. Iz cega ce on da crpi moje mleko. Nemam ja neke zalihe pa da covek kaze.
A da zivim samo na par namirnica, ajd ja, ali koliko je to dobro za bebu?

..dete koje nije sklono grchevima nece biti oshteceno ako mama prvih nedelja jede samo sigurne namirnice..
..sastav mleka je konstantan, masnoca nije na spisku zabranjenog, a ni mama nece crknuti od gladi niti se razboleti za tih mesec dva..
..drze zene i rigoroznije i opasnije dijete i duze od toga, zbog sopstvene sujete, a ne zbog dobrobiti svog deteta, pa nema nepopravljive shtete,
osim u psihijatrijskim sluchajevima.. :roll:

A koliko je to dobro za dete ?
Šta on dobija onda preko mleka ?

Koliko je to dobro za tebe ako gubiš na težini ? i postaješ jako mršava?

..dete preko mleka dobija sve shto mu treba, makar ti ne jela nishta..
..koristi tvoje rezerve..
..a jako mrshva necesh postati ako jedesh meso, zitarice i ono voce i povrce koje smesh..
..da li ti iskreno verujesh da chovek umire bez jaja, mleka i eurokrema..?

Nista ti ne citas.

A kako je beba zbog nje dobila ekcem, majke ti?
Ajde sad da okrivimo i majke dece koje imaju ekceme. Bicu blaga pa cu ti reci Nemoj vise 'leba ti.

Ti si prva pisala da jedes picu svaki petak. Jel tako? I sad ako ti i ja jedemo picu petkom, a moje na nju odreaguje ja sam Kriva jel?
Mani me se te price.

Mom detetu je ekcem prolazio sam od sebe a ovo na prevojima je crvenilo(nema veze sa ekcemom), koje se pojavljuje verovatno od znoja.

On sad nema nista na telu, a ja ne jedem nista sto ne smem. i ako se ponovo pojavi sta onda?!

"ja ne znam sta bi radila da mi je dete dobilo osip od necega sto sam ja pojela" - sta bi radila?
Ne bi se verovatno ubila!

To sto si ti imala srecu pa si mogla da mandjaris sve redom ne znaci da su druge majke krive za ekceme svoje dece.

Zamisli da te neko okrivi sto ti dete ima prehladu i ne dobija dovoljno na tezini, vec gubi? Jel lep osecaj?

Ni malo mi se ne svidja tvoj ton, ali dobro. Svi mi pokusavammo nekako da pomognemo a ti samo pokusavas da nam kontriras i izvrces sto pisemo.

Prvo dobila je ekcem jer je jela nesto na sta je beba alergicna. NE KRIVIM MAME STO DOJE. Ja ne znam odakle ti to :roll: Vec kazem sta se njoj desilo. Ako se neko zalaze za dojenje to sam ja.

Jedem picu jer sam polako uvodila namernice koje se nalaze na pici, pa kada ni na sta nije odreagovao mogla sam kada je napunio 4 meseci da pojedem picu. Sta TU nije jasno?

Boldovano bolje da ne komentarisem. Ja te STVARNO ne razumem. Niti ja krivim nekog, ni nista, a ti tako nisko pucas da je to strasno.

Mani se tih prica i idi igraj se sa Petrom.

Verovatno ti naleteo los dan pa se sa svima kacis ne temi. Idi prosetaj, razmisli pa se opet javi.

Izvinite ako sam napisala nedolicnu poruku ali mi je vec dogrozdilo sve ovo.

:cmok:

Poslednja izmena:
..dete preko mleka dobija sve shto mu treba, makar ti ne jela nishta..
..koristi tvoje rezerve..
..a jako mrshva necesh postati ako jedesh meso, zitarice i ono voce i povrce koje smesh..
..da li ti iskreno verujesh da chovek umire bez jaja, mleka i eurokrema..?
Zavisi ko koliko rezervi ima.
Koliko se sećam, ovde smo pisali o tome kako se neke otrovne supstance prelaze u mleko kad majka jako mršavi i istroši sve rezerve.

Ne verujem da se umire bez jaja, mleka i eurokrema. Ali se ja osećam loše na bilo kom obliku dijete, što se i vidi po meni i mom telu ali se i dalje trudim i izbegavam sve mlečno i jaja.
Ni malo mi se ne svidja tvoj ton, ali dobro. Svi mi pokusavammo nekako da pomognemo a ti samo pokusavas da nam kontriras i izvrces sto pisemo.

Prvo dobila je ekcem jer je jela nesto na sta je beba alergicna. NE KRIVIM MAME STO DOJE. Ja ne znam odakle ti to :roll: Vec kazem sta se njoj desilo. Ako se neko zalaze za dojenje to sam ja.

Jedem picu jer sam polako uvodila namernice koje se nalaze na pici, pa kada ni na sta nije odreagovao mogla sam kada je napunio 4 meseci da pojedem picu. Sta TU nije jasno?

Mani se tih prica i idi igraj se sa Petrom.

Verovatno ti naleteo los dan pa se sa svima kacis ne temi. Idi prosetaj, razmisli pa se opet javi.

Izvinite ako sam napisala nedolicnu poruku ali mi je vec dogrozdilo sve ovo.

:cmok:
Ovo nema veze sa dojenjem.
I možemo li se nekad raspravljati ili uvek moramo svi biti složni?

Kao što rekoh moj post nema veze sa dojenjem, već sa tvojim komentarom da je majka kriva što je beba dobila ekcem.
Pa jel majka trebala da gleda u pasulj da pretpostavi da je njeno dete na nešto alergično pa da to izbaci ili misliš da je namerno učinila da joj dete dobije ekcem?

Koliko se sećam, ovde smo pisali o tome kako se neke otrovne supstance prelaze u mleko kad majka jako mršavi i istroši sve rezerve.

To se odnosi na restiktivnu dijetu, dijetu za mrsavljenje.
Tvoja je eliminaciona i ne treba da mrsavis, treba da jedes kolicinski tj. energetski dovoljno.
Ne znam kako ces da smrsas na hlebu, mesu, slanini, krompiru,...

Ne verujem da se umire bez jaja, mleka i eurokrema. Ali se ja osećam loše na bilo kom obliku dijete, što se i vidi po meni i mom telu ali se i dalje trudim i izbegavam sve mlečno i jaja.

..rezerve, chichak, ne podrazumevaju salo..
..misli se na rezerve kalcijuma, vitamina rastvornih u mastima, esencijalnih amino i masnih kiselina..ali da ne gushim, poshto te verovatno ne zanima..
.."kad mama jako mrshavi" znachi kad posle porodjaja ima 20 kg vishka i u toku sledecih par meseci skida po 5kila mesechno..
..u salu koje se razgradjuje se skladishte toksini iz okoline koji onda prelaze u mleko brzinom koja moze da nashkodi bebi..
..ti salo nisi imala ni pre, ni tokom, ni posle trudnoce..ali da ne gushim, poshto te verovatno ne zanima..

..ako je malac nasledio tvoju sklonost da se oseca loshe bez mleka i jaja, nadam se da ce svoje netolerancije prerasti,
poshto ce se inache osecati loshe ceo zivot..a da bi ih prerastao - tj da bi ih izgubio tokom prvih godina zivota - moracesh da mu pomognesh TI i svi oko tebe..

Kao što rekoh moj post nema veze sa dojenjem, već sa tvojim komentarom da je majka kriva što je beba dobila ekcem.
Pa jel majka trebala da gleda u pasulj da pretpostavi da je njeno dete na nešto alergično pa da to izbaci ili misliš da je namerno učinila da joj dete dobije ekcem?

..zna se shta ne treba da jedu majke koje doje, da ne bi isprovocirale alergiju kod nezrelog imunog sistema bebe do godinu dana..

Gde sam ja rekla da je majka kriva :think:? Ne krivim Majku, ona je jedna divna devojka koja je uradila sve da joj beba bude zdrava. To sto joj NIKO NIJE REKAO STA SME DA JEDE to je druga stvar. Da je znala sta sme jesti, a sta ne sigurno bi se pridrzavala pravila i ne bi ugrozila svoje dete. Ti pricas o nekome koga ne poznajes, izvrtis napisano, dodas jos malo iz glave, samo da se sve postavi da si u pravu :roll:.

Nemoj molim te da izvrces nase reci i smanji malo ton.

Ne ne treba svi da se slazemo na forumu, ali ako neko po sto puta trazi savet, ne uradi kako mu je savetovano pa je posle svako kriv ondaK :whistling: Ma sta ja pricam i trosim svoje vreme :think:. I onako ce ispasti na kraju da ti sve znas, radis kako treba, a da smo svi mi koji smo ti pomagali i bodrili od pocetka budale. Hvala ti.

Cicak mogla bi da procitas di vodi izlaganje alergenima:

" Tesko je izdvojiti coveka koji tokom svog zivota nije imao bar neke alergijske tegobe, ali su one u najvecem broju slucajeva bile izuzetno blage i kratkotrajne. Medjutim mali broj osoba izrazito sklonih alergijama su dozivele po zivot opasnu reakciju poznatu kao anafilaksija. Anafilaksija je izuzetno retka pojava ali je nesto cesce prisutna u ljudi koji boluju od astme, ekcema, polenske kijavice itd....

Koji su simptomi?

Simptomi anafilakse se pojavljuju naglo, nakon svega nekoliko sekundi ili minuta, nakon izlaganja alergenu (substancija koja izaziva alergijsku reakciju). Ponekad se pojavljuje nakon 2 do 4 casa, a izuzetno retko i posle 12 casova nakon izlaganja supstanci koja je izaziva. Bolesnik oseca oticanje, svrab ili primecuje osip po kozi. Neki ljudi pocinju da otezano disu, da se guse ili postaju nesigurni. Ponekad se oseca strah od bliske smrti. Izvesna grupa ljudi primecuje grceve u trbuhu, mucninu ili proliv. Izvesni ljudi gube i svest.

Sta izaziva anafilaksiju?

Mnogo stvari moze uzrkovati ovakvu reakciju. Medju najcesce uzroke spadaju:
-Lekovi i to pre svega antibiotici –penicilin, aspirin i mnogi lekovi protiv bolova, zatim kontrastna sredstva za snimanja u radiologiji.
-Hrana prvenstveno riblji proizvodi, skoljke zatim orasi, kikiriki jaja i voce.
-Ujed insekata narocito osa, pcela i strsljena
-Guma odnosno latex koji se nalazi u hiruskim rukavicama ili rukavicama u domacinstvu

Kod koga je rizik za pojavu anafilaksije najveci?

Svako ko je vec jednom preziveo anafilakticki sok je potencijalni kandidat da mu se takva reakcija ponovi. Osobe alergicne na hranu (narocito na skoljke, kikiriki i orahe) i astmaticari su sa povecanim rizikom za pojavu po zivot opasne anafilaksije. Ove osobe su posebno ugrozene jer je poznato da nemaju svakodnevnu potrebu da uzimaju anti-alergijske lekove i cesto ne prepoznaju najranije simptome.

Koje su karakteristike anafilakticke reakcije?

Alergijska reakcija pocinje na mestu kontakta organizma sa uzrocnikom-alergenom. Tako hrana koja je alergen izaziva peckanje, svrab ili metalni ukus u ustima kao i otok usana, jezika i zdrela. Ukoliko je rec o ujedu insekta, pojavljuje se svrab i otok na mestu ujeda. Generalizovana reakcija se moze razvijati kao osip i crvenilo sa urtikama po celom telu koje svrbe. Lice i meka tkiva oticu, a disanje postaje otezano. Moguce je povracanje, grcevi u stomaku, dijareja. Osoba postaje uznemirena, zvuci koje cuje dobijaju metalni prizvuk i oseca kao da tone. Njen krvni pritisak pocinje da pada. U tom momentu zrtva kolabira i gubi svest. Ovi simptomi se javljaju vec nakon 5-15 minuta od konatakta sa alergenom, ali i nakon 2 sata. Razvoj i produbljivanje tegoba se moze razvijati i satima nakon pocetka. Pojedine osobe nakon blage pocetne reakcije osete spontano poboljsanje, ali se nakon 3-4 casa tegobe ponovo jave. Ovo se zove bifazicna reakcija.

Kako spreciti pojavu anafilakticne reakcije?

Ukoliko ste nekada imali ovakvu reakciju ili alergiju uopste obavezno to napomenite svom lekaru ili stomatologu. Ukoliko znate i na ste se bili alergicni to je informacija od velikog znacaja. Izbegavajte obradu ili konzumiranje hrane koja vam izaziva alergiju. Cak i male kolicine ovih supstanci mogu uzrokovati probleme. Uvek procitajte sadrzaj na pakovanju hrane koju kupujete. Insistirajte da vam se u zdravstvenu knjizicu upise podatak o alergiji Konsultujte se sa svojim lekarom o rizicima za alergiju prema suspstancama koje su slicne ili srodne onoj koja kod vas izaziva alergiju. Potrudite se da vasi najblizi ukucani i prijatelji znaju na sta ste alergicni i da znaju gde su smesteni lekovi u kuci ili na poslu koje treba da vam daju i sta treba da rade tom prilikom. Ne zaboravite da uvek sa sobom nostite neki od takvih lekova kome nije prosao rok. O lekovima koji bi vam koristili preporucujemo da se posavetujete sa vasim lekarom.

Sta preduzeti u slucaju reakcije?

Anafilaksija se mora urgentno leciti jer se respiratorne tegobe i sok razvijaju veoma brzo. Ukoliko osoba primecuje poremecaj svesti, nestabilnost, pritisak pada, ono sto se moze uraditi na ulici, u restoranu ili bilo gde van bolnice je postaviti obolelog u lezeci polozaj, podici mu donje ekstremitete iznad nivoa glave kako bi se poboljsalo vracanje krvi u srce. To ce za trenutak usporiti pad pritiska. Takvim pacijentima treba glavu okrenuti u stranu i sto pre pozvati hitnu pomoc-ali napomenuti da mislite da je osoba mozda sa znacima anafilaksije. Ukoliko je osoba bez svesti, treba proveriti da li su usta i nos prohodni i ukoliko nisu izvaditi strana tela (vestacke vilice, zalogaje hrane itd...) Nakon toga ih stavit na bok sa glavom takodje okrenutom u stranu. Izuzetak cine osobe koje su svesne i imaju jak osecaj gusenja. Njima treba pomoci da sede. U najvecem broju slucajeva dalje lecenje moze obaviti samo strucna ekipa koja dalje daje adrenalin, pronalazi i stavlja iglu u venu i transportuje obolelog do bolnice."

:sad2:

Tek sada vidim koliko sam imala srece. Junior je imao neku vrstu kolika, ali daleko od ovoga sto si navela. Bilo je 4-5 slucaja da je plakao i grcio se duze od pola sata i pored nosanja, ali vecinom je podoj i nosanje pomagalo. Samo zalim sto nisam pisala sta sam koji dan jela, jer je verovatno u tih 4-5 prilika kolike dobio zbog neceg sto sam ja pojela, ali se ne secam sta ga je iziritiralo. Ovi jaci grcevi su se pojavili kada je imao oko 3 meseci tj kada sam polako pocela uvoditi nove svari u svoju ishranu.

Taj plac i osecaj nemoci nikada necu zaboraviti :sad2: Nista ne pomaze, place on, placem ja.
Irina isto samo sto sam ja jela skoro pa normalno, tj. sve osim onih namirnica sto stvaraju gasove i onih koje vidim da smetaju
mada sam joj davala espumisan pa je on ustvari zasluzan bio za to
i nisam od prvog dana jela bas sve al sam brzo prosirivala jelovnik, nisam dramila i nisam lupala glavu nego sam jednostavno slusala bebu i sta je tu je

i nisam rekla nista za bebe koje imaju bas problema, naravno da neces da jedes kupus birice, cak iako beba nema prob;lema kupus i tako te nadimajuce stvari nisu bas preporucljive jer ce skoro sigurno da naprave problem

i jeste novka u pravu, srecna je mama cija beba ne place, post se odnosio da generalnu dramu koja vlada i tamo gde treba i tamo gde ne treba

" Tesko je izdvojiti coveka koji tokom svog zivota nije imao bar neke alergijske tegobe, ali su one u najvecem broju slucajeva bile izuzetno blage i kratkotrajne. Medjutim mali broj osoba izrazito sklonih alergijama su dozivele po zivot opasnu reakciju poznatu kao anafilaksija. Anafilaksija je izuzetno retka pojava ali je nesto cesce prisutna u ljudi koji boluju od astme, ekcema, polenske kijavice itd....

Sta preduzeti u slucaju reakcije?

Anafilaksija se mora urgentno leciti jer se respiratorne tegobe i sok razvijaju veoma brzo. Ukoliko osoba primecuje poremecaj svesti, nestabilnost, pritisak pada, ono sto se moze uraditi na ulici, u restoranu ili bilo gde van bolnice je postaviti obolelog u lezeci polozaj, podici mu donje ekstremitete iznad nivoa glave kako bi se poboljsalo vracanje krvi u srce. To ce za trenutak usporiti pad pritiska. Takvim pacijentima treba glavu okrenuti u stranu i sto pre pozvati hitnu pomoc-ali napomenuti da mislite da je osoba mozda sa znacima anafilaksije. Ukoliko je osoba bez svesti, treba proveriti da li su usta i nos prohodni i ukoliko nisu izvaditi strana tela (vestacke vilice, zalogaje hrane itd...) Nakon toga ih stavit na bok sa glavom takodje okrenutom u stranu. Izuzetak cine osobe koje su svesne i imaju jak osecaj gusenja. Njima treba pomoci da sede. U najvecem broju slucajeva dalje lecenje moze obaviti samo strucna ekipa koja dalje daje adrenalin, pronalazi i stavlja iglu u venu i transportuje obolelog do bolnice."

Mozda bi trebali ovakve stvari i savete staviti nekako na poseban list ili na pocetak teme pa da svi vide. Ja sam izdvojila samo po meni najvazniji deo.

Hvala na tekstu :cmok:

Naravno da me zanima novka. Zato i pisem.

Sve nam je ok sa urinom a pijelon se smanjio!!! jupiiiiiiii... za 6 meseci sl.kontrola i tek tad da radimo urin(jedino u slucaju temp.raditi)!!!!

Srecna mama odmah otisla i kupila aventov blender i neku ciko lampu i neke kupke... spirila pola plate.... ahahahha...
Ps.a sa mm uprravo sedim u kafani u ns-u... na veceri.. (medo voli kafane) ahahah

Vidim da se ovde dosta pisalo o eliminacionoj dijeti, ne mogu sve da procitam, ali moram da kazem par reci.

Ja sam bila na toj dijeti nekih mesec i po dana. Jeste nezgodno i tesko, ali sam mogla i duze, samo sto jedan od simptoma iziritiranih creva se nije povlacio ( sluz u kaki ) ni kada sam prakticno jela samo pirinac, meso, tikvice i ne znam sta joj ono bi, zaboravila sam. Najnezgodnija stvar je bila ta sto je mom detetu smetao bas pirinac, ***. Nije mi ni u snu palo na pamet da on moze nekome da meta, ali eto ima cak puno dece koja ga ne podnose kao bebe. Da je nesto drugo bilo u pitanju ja bih polako vremenom uvodila jednu po jednu namirnicu i to bi sve najverovatnije islo fino. Medjutim, sta je jos problem, potrebno je vreme da se reakcija kod bebe pokaze. Ja uvela jaja, proslo nedelju dana, nista nije bilo, malo ucestalije stolice, vratio se malo osipic po licu, ali on se pojavljivao i bez jaja u mojoj ishrani. Vratila mlecno, nista. Proslo par dana i tek onda BUM, tragovi krvi u stolici.

Do pre neki dan sam mislila da mu se ekcemcic koji je imao pojavio nevezano od hrane, da je bio od kozmetickih preparata. Medjutim, vidim na slikama da je njemu to pocelo bas u vreme kada sam vratila jaja i mleko, ali ja nisam znala da je taj ojed u predelu vrata, koji se kasnije prosirio i na ostale prevoje, zapravo ekcem. Jeste Cicak, to jeste ekcem.

Slusaj zene sta ti kazu i budi sigurna u jedno, ako detetu nesto smeta i ako zelis da otkrijes sta je to, ne smes ni trunku, ma ni molekul te namirnice da uneses u organizam! Mislim da ti je beba vec dovoljno velika i da ako si u mogucnosti olaksas i sebi i njemu i da ga prebacis na neku od specijalnih formula i onda pocnes polako da uvodis namirnice, svaku minimum po 5 dana. Mislim da ces tako uciniti veliku uslugu i bebi i sebi, jer ces u suprotnom stalno lutati, kao neke zene koje znam i kod cijih beba se na kraju iskomplikovalo stanje da su razvile alergiju na gomilu stvari. Uodjenje namirnica deci sa aergijama je izuzetno stresno ako opasnost vreme i preko maminog mleka. da je on mali, kao sto znam jednu zenu kod koje bebe se stravicna alergija pokazala odmah po rodjenju, pa je ona izbacil skoro sve iz ishrane, maltene na vodi je zivela par dana, pa je polako ubacivala jendo po jedno, to ok, ali tvoja beba vec treba da pocne da jede cvrstu hranu, plus ti nisi bas nesto disciplinovana, a i razumem te, te dijete su jako nezgodne, a dojenje uzasno iscrpljuje...

Dobila si brdo saveta ali odluku ces morati da doneses sama. Zelim vam puno srece i svako dobro.

I niste u pravu da vas ne citam i ne slusam jer sam mnogo dobrih stvari ovde procitala i mnogo saveta dobila, koji su mi pomogli u dojenju a i samom pocetku nakon rodjenja bebe.
Isto tako sam procitala mnogo filmskih prica o zaljubljivanju u bebu na prvi pogled, konekcije kao u sapunici i sl. koje su mene a i druge nove mame ucinile da se osecamo lose jer to veliko nismo osetile odmah.
Ljubav se radja, stvara, gradi... ne nastaje na prvi pogled... sad mi je to jasno, i zao sto sam tad verovala... i dopustila sebi da se osecam lose...

Elem, ovaj forum i ova tema je super...

Ljubimo vas Medo i ja... :***

e sad, ovo je moje misljenje tako da, ne pokusavam nikoga da nesto ubedim ili sta ti ja znam

meni nije jasno zasto se pravi tolika nauka od dojenja i ishrane majke...mislim na prve dane...ono, kao ne sme nista osim toga i toga jer beba ima grceve
sad ce verovatno svi da me popljuju, al ja ne kapiram zasto zene zive na jabukama, krompiru, tikvicama i mesu ?
prvo, to meso na kom dojilja zivi, je prepuno, ali prepuno, otrova, stetnih hormona i ko zna cega...i sad je kao pametnije pojesti to meso umesto na primer breskve...
drugo, vazno je da se majka hrani raznovrsno da bi ostala zdrava jer trudnoca iscrpljuje i samo fali jos i jednolicna ishrana...
u toku dana ne pojedes 300 razlicitih namirnica pa da ne znas sta bebi pravi problem sa stomakom
bitno je samo ne preterivati sa tim namirnicama...
ja sam(i skoro sve sa kojima sam pricala o tome) jela sve sto ne nadima...i u pocetku sam jela po malo, pa ako vidim da smeta ja ne jedem neko vreme

kad se setim face jedne sestre u porodilistu kad mi je videla sok od jagode ...slog strefio zenu...jer eto, danas se to ne sme, a dok je pre 10 godina savetovala porodilje, mogo si da pijes sok od jagode opusteno

evo sad procitah na nekom forumu kako po novim istrazivanjima( postovano 2009 god.) treba dojiti bebu samo 6 nedelja, jer je to kao dovoljno za imunitet a sve preko toga, moze da napravi problem jer beba dobija alergene kroz melko i kao bolje da ne sisa :eek:
to su zdr. radnici rekli jednoj zeni cija je mala alergicna na sve i svasta...i sad ispada da je zbog nje alergicna jer je dojila vise od 6 nedelja :lol: kuku lele

nemojte se ljutiti, samo mislim da se pravi prevelika nauka i drama...ne treba ici iz krajnosti u krajnost

Evo i mene.. Ne mogu sve da pročitam od zadnjeg puta ali se sa ovim u potpunosti slažem! I samo da kažem da sam ja sve jela i jedem i šta sme i šta ne sme a mali mi je super. Pupu da ga sada ne izbaksuziram, i imao je minimalne grčeve. Breskve posebno rasturam ma baš sve.. Jedino nisam jela kupus, pasulj ali to ni ne volim nešto tako da nisam ostala željna ničega :D

I niste u pravu da vas ne citam i ne slusam jer sam mnogo dobrih stvari ovde procitala i mnogo saveta dobila, koji su mi pomogli u dojenju a i samom pocetku nakon rodjenja bebe.
Isto tako sam procitala mnogo filmskih prica o zaljubljivanju u bebu na prvi pogled, konekcije kao u sapunici i sl. koje su mene a i druge nove mame ucinile da se osecamo lose jer to veliko nismo osetile odmah.
Ljubav se radja, stvara, gradi... ne nastaje na prvi pogled... sad mi je to jasno, i zao sto sam tad verovala... i dopustila sebi da se osecam lose...

Epa nije filmska priča, vrlo je realno i ja ti kažem iz svog iskustva da sam svoje dete zavolela čim sam ga ugledala i da bih život tog trenutka dala za njegov, da je trebalo, ali sam mislila da će biti suprotno! Možda je to zbog toga što sam ga iznela prirodnim putem pa sam ga odmah i držala a možda i nije! Nije ni bitno! E sada ti nemoj da tripuješ odmah da te neko optužuje da si ti ''nemajka'', što je po meni bespotreban izraz od starta, jer si se porodila ovako ili onako. I to što nisi odmah osetila ogromnu ljubav prema detetu i to je normalno kod većine žena! Dakle, niko te ne optužuje samo iznosim svoje iskustvo koje je različito od tvog! I nema potrebe za ironijom.. Primetila sam da ti ovde svi naširoko i nadugačko sve objašnjavaju što te zanima,da ne kažem ''crtaju'', s toga ti i ja u istom maniru ''crtam'' da bi znala da NISI U PRAVU!!!
Iskustva su različita kao i osobe. E sada da li i kako se ti osećaš zbog toga i koliko dozvoljavaš da te pogode tudje priče i iskustva je samo tvoj problem!
To što pišeš ovde zapravo otkriva tvoju veliku nesigurnost!
Sory, to je moje mišljenje!

..ali naravno, zaboravila si da zapamtish da si u isto vreme, na istoj temi, prochitala i isti broj pricha slichnih tvojoj.. ;)

..chudan si ti tip, chichkava, nije chudo da se svako malo osecash loshe kad stalno trazish razloge da se osecash loshe,
a najloshije se osecash kad ne mozesh da ih nadjesh, izgleda.. :neutral:

..bravo za urin i pijelon, bice to skroz ok za josh koji mesec.. :)

Joooj poludeh! Nisam stigla da se javim niti da vas pratim,selili smo se i preselili :) Konačno smo u našem stanu,više nismo podstanari da se pohvalim :). E sada nam fali pola nameštaja ali šta da se radi, bitno da smo internet odmah sredili hehehee ;) Uostalom gde ću drugde nego ovde po savet! Ovde svi ljudi sve znaju i korisnim pričama nikad kraja :heart:

Joooj poludeh! Nisam stigla da se javim niti da vas pratim,selili smo se i preselili :) Konačno smo u našem stanu,više nismo podstanari da se pohvalim :). E sada nam fali pola nameštaja ali šta da se radi, bitno da smo internet odmah sredili hehehee ;) Uostalom gde ću drugde nego ovde po savet! Ovde svi ljudi sve znaju i korisnim pričama nikad kraja :heart:

:klap: Velika stvar. Bas se radujem. To vam je pretpostavljam prvi VAS STAN? Sigurno je neopisiv osecaj. Mi smo podstanari vec 6 godina i sanjam o tome da jednog dana imamo nesto svoje. Uzivajte i volite se :cmok:

Ima jos vampirki :zper:
ja ustajem svako jutro oko 6, da stignem sve da poradim pre nego sto bebac ustane
posto je jako toplo, vodim ga u setnju oko 8 svako jutro, da se vratimo pre vrucine
a kad se vratimo bude gladan, pa ne mogu onda stici da mu skuvam nego kuvam ujutru pre nego sto krenemo...***, bolje ne znam da se organizujem...
i meni se spava ujutru strasno... :sad2:

A ja sam na poslu od 5.40h
ako hoces da izadjes ranije radi nekog privatnog posla, moras da odradis to
a lakse mi je da poranim, nego da ostajem popodne ;)

treba izaci da vodim malog u DZ radi pregleda za vrtic i one proklete MMR vakcine
srce mi se steglo juce kad sam zvala da zakazem, joj...pa on ce u vrtic :sad2:
ovako mi ostaje kuci sa babom i dedom i znam da mu je super i da uziva
a joj, a kako cu da ga ostavim u vrticu...jooooooj :sad2:
...hebote kako vreme leti, juce mi je bio beba...

Evo jedno pitanjce:
kupila sam Juvitaninu muskatnu tikvu. Na njoj pise da ima 0,2 gr koncentrisanog vocnog soka limuna. Do sad nije imao kontakta sa agrumima (valjda mi nije nesto promaklo). Ima 7 meseci. Jel smem da mu dam tu kasicu?

To moras sama da odlucis.
Sve sto dajes svom detetu, dajes na sopstvenu odgovornost.
Da li postoji sansa da odreaguje-da, mala je, ali postoji.
Birica bi ti sigurno rekla da ne dajes, neke druge mame da das slobodno.
Odluka je samo tvoja.
I, sta ste, bre, zapele za tu muskatnu tikvu sve, nije mi jasno.
Imas tikvice na pijaci iz iste su porodice, za karotene imas sargarepu, kajsije...
Ne znam ni sta je tacno ta muskatna tikva, nesto kao bundeva, ali nije bas to, mislim, kad mi to pa jedemo...
To k'o one mame pre par godina sto su nasle strane tablice za uvodjenje, pa zapele da uvode avokado u 7. mesecu, a do tad ga nikad nisu ni videle osim na slici.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back