Sve o bebama 0-12 meseci

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Taro, dobro je da vam je bar dala briseve da uradite, da vas nije poslala kuci i rekla da je od zubica..mislim, bolje proveriti kad ste vec isli..odmaraj, pa javi kako mu je :cmok2:

Birice, evo poznavalac to objasni poznavalacki :D ja se samo vodim principima zdrave ishrane, mnogo citam o tome, i trudim se da je hranim sto je zdravije moguce, to je sve..od zacina joj nisam jos nista davala, niti joj solim, niti secerim hranu..drugo je prirodan secer, koji se vec nalazi u vockama..

Leli dajem obican caj,u pocetku sam joj davala hipov,nije ga volela,i onda smo bili u decijoj poliklinici i naisli na tog starijeg pedijatra i on nam je rekao za kamilicu,od onda ga redovno pijemo.Od nedavno sam pocela da joj dajem vodu i dalje sa teskom mukom popije gutljaj dva, a pokusavala sam sve,i na cuclu i kasikicu i jednostavno nece,probacemo kad bude malo starija,ponovo;)

Taro, dobro je da vam je bar dala briseve da uradite, da vas nije poslala kuci i rekla da je od zubica..mislim, bolje proveriti kad ste vec isli..odmaraj, pa javi kako mu je :cmok2:

Birice, evo poznavalac to objasni poznavalacki :D ja se samo vodim principima zdrave ishrane, mnogo citam o tome, i trudim se da je hranim sto je zdravije moguce, to je sve..od zacina joj nisam jos nista davala, niti joj solim, niti secerim hranu..drugo je prirodan secer, koji se vec nalazi u vockama..

ma da i meni se to svidelo, ja sam taj tip da voli sve da proveri a i dr je takva, temeljna je i uvek je pre za to da uradi analize/da uput za specijalistu pa nek i pretera..
sada pokusavam da mu stavim onu kesicu za urin
od nocas nema temperaturu ali se budi na 15 minuta-pola sata maximum,nesto ga muci, boli, da li od zapusenog nosica i toga sto se sliva ili od zuba ili je nesto trece ne znam... sada mi pada na pamet i upala uva, nadam se da nije to..

sto se secera tice ja imam neki neobjasnjiv strah da ce jakov da se navuce na sokove i zasladjene cajeve i da ce odbijati vodu
mada na kasicicu pije bolje nego na flasicu, pokusacu danas da mu dam iz case

poznavaoce, daj jedno strucno misljenje o sveze cedjenim sokovima za bebe? : )
ja se i oko sokova lomim, jos uvek ih nisam uvela i nemam zelju, kontam pocece uskoro da jede sveze voce pa mu nece trebati ali me napada stara skola da mu dam sveze cedjen sok od jabuke/kruske itd..

- - - - - - - - - -

mislim da je i novka pisala o tome da nemaju ama bas nikakvu vredost osim da se beba u pocetku navikava na nove ukuse, ali mi se vise sve pomesalo

u tim cajevima je dektroza a ne obicna saharoza i ima je malo....kad se razblazi sa vodom u odgovarajucoj kolicini jedva da je slatko....voce je mnogo sladje pa se daje bebama...ne bih se ja toliko opterecivala pogotovu jer su to vece bebe....

sto se secera tice ja imam neki neobjasnjiv strah da ce jakov da se navuce na sokove i zasladjene cajeve i da ce odbijati vodu
mada na kasicicu pije bolje nego na flasicu, pokusacu danas da mu dam iz case

poznavaoce, daj jedno strucno misljenje o sveze cedjenim sokovima za bebe? : )
ja se i oko sokova lomim, jos uvek ih nisam uvela i nemam zelju, kontam pocece uskoro da jede sveze voce pa mu nece trebati ali me napada stara skola da mu dam sveze cedjen sok od jabuke/kruske itd..

- - - - - - - - - -

mislim da je i novka pisala o tome da nemaju ama bas nikakvu vredost osim da se beba u pocetku navikava na nove ukuse, ali mi se vise sve pomesalo
Сем када је дете болесно не треба му давати цеђене сокове без обзира што су они у односу на индустријске ко Бог и шеширџија.
Ем ће се дете навући на слатко, ем су сокови само део онога што је добро у воћу и због мањка баластних материја многи састојци из њих улазе у организам експресно.
Воће само цело, евентуално с ољуштеном кором, а и то само док су мали.
Уосталом пре ере блендера(а то није бесконачно далеко) мајке би деци, ако не изгњечиле виљушком, оно сажвакале воће(а и другу клопу), али у сваком случају радило се о комплетној воћкици, не о соку.

ja mislim da je za nijansu bolje da se bebi da da gricka jabuku ili krušku nego cediti joj sok od kruške

e vidis to sam zaboravila da pitam dr, za sveze voce
on imam 7 ipo meseci, ima dva zubica , samo sto mu nisu izbila jos dva i svi me ubedjuju da mu dam malo da gricka mekane kruske ili jabuke

e, i jos nesto htedoh da vas pitam hranu mu samo viljuskom meljam vec dugo, ima komadica hrane, mekane, tako mu dajem povrce i voce ali meso od kad sam uvela ja ga pasiram, ne znam, sve me strah da mu meso ne pasiram, mislim ne znam ni kako drugacije da mu dajem, a izbegla bih pasiranje?

Tara voće i povrće mu možeš muljati, ako hoće tako da jede. Ili deo izblendaj deo izmuljaj pa sve pomešaj da ne bude baš glatka tekstura....
meso ćeš ili blendati ili naseći na sitne komadiće, nema druge opcije :)
ali nemaš još razloga da brineš, mali je on još. bitno je da nauči da žvaće, kako bi se pravilno razvijali mišići, što je vrlo bitno za kasniji razvoj govora....ali kažem ti imaš ti fore do rođusa, prvo mu daj neku meku voćku, bananu, krušku, sad će i breskve, kajsije da lepo gricka, pa onda polako i sve ostalo....

evo Luca (15 mes) meso još uvek neće, mada je ona tek sad dobila i gornje dve jedinice, tek su na pola. Borila sam se sa njom nedelju dana, nisam htela više meso da joj blendam, pa joj sad usitnim skroz nožem, dodam malo pavlake ili neku povrćku, pa izmuljam tako može da prođe, sama da grize, kao što grize ostale stvari, nema šanse :)

Ja se uopste ne opterecujem sa time sta cu da joj dam, ne znam otkud vam ta ideja. To sto ne zelim da joj dajem secer, keks, sokove i slicno ne znaci da sam opterecena, nego zelim najbolje za nju..
Jos treba da se pravdam sto zdravo hranim dete, e, svasta cu doziveti..

Taro, sveze voce ja njoj dajem vec otkad, ne kuvam ga..ali proveri ako ides po savetima pedijatra...

Ja se uopste ne opterecujem sa time sta cu da joj dam, ne znam otkud vam ta ideja. To sto ne zelim da joj dajem secer, keks, sokove i slicno ne znaci da sam opterecena, nego zelim najbolje za nju..

Taro, sveze voce ja njoj dajem vec otkad, ne kuvam ga..ali proveri ako ides po savetima pedijatra...

:think: ne vidim razlog za ovu reakciju....komentar je samo bio vezan za caj jer ispada da u caju ima secera koji je kao los i ima ga na tone a voce je odlicno...da se razumemo, caj u tom uzrastu, s obzirom na kolicinu secera dekstroze u njemu uoste ne spada u nezdravu ishranu, samo sam to htela da kazem....

Pa nije samo tvoj post u pitanju, nego ti komentari i konstatacije a zasto ne secer? A zasto si opterecena..i slicno, srecem se sa tim i u rl, ne znam sta drugi ljudi imaju od toga da li cu ja davati bebi keks i cevape, sve kao da jedva cekaju da se "opustim" i pocnem da joj dajem gluposti da jede..pa mi malo vec dosta objasnjavanja, to je sve..skupi se, a ne shvatam.
Za vikend me rodjaka pitala a zasto joj ne dam malo cevapa? :roll:

Ja nikog nisam ispitivala - a zasto joj dajes to i to, opusti se, ili one sto daju plazmu i griz i sokove bebama od 3 meseca nisam davala savete tipa kako to ne valja, pa mi smesno kako se generalno vise napadaju mame koje strogo vode racuna, nego one koje daju bebama sve i svasta, te su valjda drustveno prihvatljivije, sta li..

Nemojte se jediti oko ishrane.
Ja se ko sad secam kad sam sa sinom od 6 meseci otisla kod kumova na slavu, sv. Nikola, slavi se posno, pa navalili kumovi, koji su inace nasih godina, daj mu prebranac, ma daaaaj mu prebranac :) nek se dete lepo napuca pasulja a a on do tad nista ni probao osim mleka nije :).

Ma srecem se ja sa tim svakodnevno, pa valjda burno odreagujem i za sitnicu, jer ja ne komentarisem drugima sta ce i kako ce, osim ako traze savet, onda kazem moje misljenje..
Eno rodbina se radovala sto je sestrin mali umakao prst u vino i lizao..da vidis kako su srecni..ok, nece mu nista biti, ali sto bi dete lizalo alkohol samo da bi se oni smejali..i tako dalje..imam milion primera..

Tara voće i povrće mu možeš muljati, ako hoće tako da jede. Ili deo izblendaj deo izmuljaj pa sve pomešaj da ne bude baš glatka tekstura....
meso ćeš ili blendati ili naseći na sitne komadiće, nema druge opcije :)
ali nemaš još razloga da brineš, mali je on još. bitno je da nauči da žvaće, kako bi se pravilno razvijali mišići, što je vrlo bitno za kasniji razvoj govora....ali kažem ti imaš ti fore do rođusa, prvo mu daj neku meku voćku, bananu, krušku, sad će i breskve, kajsije da lepo gricka, pa onda polako i sve ostalo....

evo Luca (15 mes) meso još uvek neće, mada je ona tek sad dobila i gornje dve jedinice, tek su na pola. Borila sam se sa njom nedelju dana, nisam htela više meso da joj blendam, pa joj sad usitnim skroz nožem, dodam malo pavlake ili neku povrćku, pa izmuljam tako može da prođe, sama da grize, kao što grize ostale stvari, nema šanse :)
hvala suki, nastavicu onda ovako, voce i povrce viljuskom, meso blendam pa sjedinim sa vocem i povrcem i to bude ok onda, ima komadica od voca i povrca a meso je kasasto ...

sali, dajes joj sveze kroz kasicu, mislim ispasirs/izmuljas sveze voce? i koje voce, kruske, jabuke i jos nesto (osim banane i avokada, to znam da ide sveze odmah)? jesi li joj uvela treci obrok
ne drzim se ja doktorkinog rezima, osim za ono zumance i meso, zbog ks, ali svakako bih je pitala u petak
a razmisljam o trecem obroku za koju nedelju jer imam utisak da malo jede tj oko 12h ima obrok, pa oko 18h, izmedju sisa ali to je tako malo, stalno imam utisak da je nedovoljno

a sto se savate okoline tice, ja najvece kritike dobijam sto mu ne solim hranu, kako ce dete da razlikuje slani obrok od slatkog

ali sam u par navraa bila bas bas gruba i odsecna jer su poceli da me dave savetima i od tada su prestali, vidim da im nije povoji dosta toga sto radim ali precute
pa i ja bre mrzim da se mesam u tudje odgajanje dece, svako svoje dete poznaje najbolje i ko sam ja da nautram svoje misljenje i odredjujem sta je ispravno a sta ne

e da, jos ovo : )
posto jutrso nismo uspeli da mu uhvatimo mokracu za analizu zanima me da mi iskusne mame decaka kazu da li onu vrecicu za urin oblepe oko celih mudasca ili kako? ja sam zalepila preko, tj nisam tim otvorom obuhvatila i njih i nista nismo uhvatili

Pa nije samo tvoj post u pitanju, nego ti komentari i konstatacije a zasto ne secer? A zasto si opterecena..i slicno, srecem se sa tim i u rl, ne znam sta drugi ljudi imaju od toga da li cu ja davati bebi keks i cevape, sve kao da jedva cekaju da se "opustim" i pocnem da joj dajem gluposti da jede..pa mi malo vec dosta objasnjavanja, to je sve..skupi se, a ne shvatam.
Za vikend me rodjaka pitala a zasto joj ne dam malo cevapa? :roll:

Ja nikog nisam ispitivala - a zasto joj dajes to i to, opusti se, ili one sto daju plazmu i griz i sokove bebama od 3 meseca nisam davala savete tipa kako to ne valja, pa mi smesno kako se generalno vise napadaju mame koje strogo vode racuna, nego one koje daju bebama sve i svasta, te su valjda drustveno prihvatljivije, sta li..

Zhao mi je ako sam izazvala neku negativnu polemiku :(.... ja sam samo pitala u vezi chaja, i shecera u chaju, onako iz radoznalosti :(... prochitala sam ponovo komentare, nisam videla da te iko napadao, ali izvini i u njihovo ime ... ti znash kako i shta radish oko svoje bebe, mi ovde samo prichamo, kuckamo ;).... a o generalnom napadanju mama ---- ja se isto ovako osecam kada se drvi o dojenju i da ce dojenje spasiti kosmos --- nisam imala mleka, pa se uvek osetim prozvanom, bila to provokacija ili ne :dash: ... :cmok2:

Zhao mi je ako sam izazvala neku negativnu polemiku :(.... ja sam samo pitala u vezi chaja, i shecera u chaju, onako iz radoznalosti :(... prochitala sam ponovo komentare, nisam videla da te iko napadao, ali izvini i u njihovo ime ... ti znash kako i shta radish oko svoje bebe, mi ovde samo prichamo, kuckamo ;).... a o generalnom napadanju mama ---- ja se isto ovako osecam kada se drvi o dojenju i da ce dojenje spasiti kosmos --- nisam imala mleka, pa se uvek osetim prozvanom, bila to provokacija ili ne :dash: ... :cmok2:

ahahahahahahahahhaha looooda ženo.
zamišljam gigantsku sisu kao puca sa mlekom i ubije svo zlo ovog sveta :P

hvala suki, nastavicu onda ovako, voce i povrce viljuskom, meso blendam pa sjedinim sa vocem i povrcem i to bude ok onda, ima komadica od voca i povrca a meso je kasasto ...

sali, dajes joj sveze kroz kasicu, mislim ispasirs/izmuljas sveze voce? i koje voce, kruske, jabuke i jos nesto (osim banane i avokada, to znam da ide sveze odmah)? jesi li joj uvela treci obrok
ne drzim se ja doktorkinog rezima, osim za ono zumance i meso, zbog ks, ali svakako bih je pitala u petak
a razmisljam o trecem obroku za koju nedelju jer imam utisak da malo jede tj oko 12h ima obrok, pa oko 18h, izmedju sisa ali to je tako malo, stalno imam utisak da je nedovoljno

Pa da, sveze jabuke, kruske, banane, kajsije i breskve, samo izblendam...sad vec mogu i dinju i lubenicu, ali nisam ih jos uvela..
Ja nisam jos uvela treci obrok, ali ovih dana cu..pa jos manje ce ti sisati kad uvedes treci obrok, ako je tako..koliko on ima kg?
Sara ima 7100, jeste malo, ali ona jede super i sisa puno, nego je vrtiguz, nema mira sekund, ne mogu pelenu da joj promenim a da ne otpuzi i pobegne..stalno je u pokretu..

Ma opusteno, Birice, nema sta ja da se vredjam, nego meni se cini da kad kazem da nesto ne dam zbog toga i toga, mame koje daju se nadju uvredjene, kako sad imam obraza tako da pricam, kad one daju i nista ne fali deci..i uopste price tog tipa..mislim, suludo je baviti se time uopste i porediti

sali, on ima sada oko 8kg, sto se kilaze tice on je taman, nego bih ja da mu u tom periodu izmedju 12h i 17-18h uvedem nesto konkretno, pa makar i na ustrb "sisanja" jer toliko malo sisa, neverovatno mi je da mu je to dovoljno, posebno sto npr tada sisa samo ono prednje mleko, koje je vodeno, jer su mi grudi prepune tada i vuce samo dok ne omeksa, cim krene malo teze da ide i to ono pravo mleko on nece da vuce,ma nema sanse, zato se bojim da ne unosi dovoljno a trosi se sve vise i vise..

pa ako je tako i vidis po njemu da bi ruckao jos, probaj, u principu nije prerano, znas i sama kako su te granice rastegljive i kako svuda razlicito pise, pa opet svi manje vise zavrsimo na istom kad napune tih famoznih godinu dana i pocnemo da im dajemo vec svasta da ruckaju :)

Ja sad imam dilemu na cemu da joj kuvam sutlijas i griz kad pocnem da joj dajem, posto treci obrok ide mlecna kasa, rano mi je za kravlje mleko, a ne mogu na svom da joj kuvam valjda :mrgreen:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back