Sve o bebama 0-12 meseci

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
mislim da moze da se kuva sa ad mlekom, ali nisam sigurna
ja sam npr u pocetku u kasice dodavala ad mleko, posto svoje nisam imala ili pirincane pahuljice itd spremala sa ad mlekom

i mene buni taj treci obrok, tj mlecna kasa, sta osim sutlijasa i griza?
ujutru ces joj davati voce sa zitaricama u podne rucak a predvece mlecnu kasu ili kako? ili ces razdvojiti voce od zitarica ili to dolazi kasnije? uopste nisam razmisljala o tome sta za treci obrok...

Ja sam joj pirincane davala sa svojim, ali to je bila mala kolicina mleka, jer je tad pocinjala..i nista se nije kuvalo, jel..
Raspitacu se za ad..ne znam kako se ono kuva uopste...i koje da uzmem

Pa da, ostajem pri vocu i zitaricama ujutru, onda za rucak povrce/meso/jaja i td..a uvece osim sutlijasa i griza, znam da ide i palenta (sa pavlakom, jogurtom, mladim sirom..), ali sta jos ne znam..voce ne ide uvece sigurno, povrce mislim da moze..neko daje i keks, ja ga jos nisam davala, a i on opet ide u mleko, jel..

festo, ne bih znala..

pitanjce, mozes vec da probas da joj das izgnjeceno viljuskom..ja mojoj nekad blendam, nekad izgnjecim, zavisi sta dajem..ako dajem nesto bas mekano tipa bananu, tikvicu ili kuvanu/pecenu jabuku to ne blendam, al meso recimo moram da blendam, i povrce koje nije jako mekano.. (ima 8 i po meseci) u stvari vecinu ipak blendam i dalje..ali nije ti rano da pokusas viljuskom da izgnjecis, samo pazi na komadice da se ne zagrcne..izgnjeci dobro

dok ne uvedete kravlje mleko, možete griz kuvati u vodi, pa onda kad se ohladi dodati ad.formulu. nije ništa strašno, izmeriš koliko vode staviš kad počneš da kuvaš griz, pa u odnosu na to dodaješ prah. uglavnom na 30 ml vode ide jedna merica praha.
a ako bolje razmisliš, ta varijanta ti je skoro pa isto kao da kupiš neki gotov "prašak" za mućkanje tipa lina ili hipp, ili milupa....pa ko šta voli.
luca griz sa ad formulom, nije htela ni da primiriše, a te za mućkanje je volela.

a i kad kupiš tu formulu nakon otvaranja je treba potrošiti u roku od dve nedelje,a nećeš joj 6 put na dan kuvati griz, pa mi je nekako to bilo bacanje para na formulu....

a ako imate dovoljno strpljenja, možete i svoj namuzti :) ne treba više od 60 ml po obroku griza...ja se nisam upuštala u takve avanture :)

mislim da moze da se kuva sa ad mlekom, ali nisam sigurna
ja sam npr u pocetku u kasice dodavala ad mleko, posto svoje nisam imala ili pirincane pahuljice itd spremala sa ad mlekom

i mene buni taj treci obrok, tj mlecna kasa, sta osim sutlijasa i griza?
ujutru ces joj davati voce sa zitaricama u podne rucak a predvece mlecnu kasu ili kako? ili ces razdvojiti voce od zitarica ili to dolazi kasnije? uopste nisam razmisljala o tome sta za treci obrok...

:) ko sebe da čujem.
jednostavno. jednom joj daš žitarice sa voćem, a jednom bez. ili, voće sa žitaricama, pa onda žitarice sa voćem. kontaš? druge razmere :)
pa kad uvedeš jogurt i sir, možeš palentu sa jogurtom ili sirom za jedan obrok, a žitarice+voće za drugi. (ovde uvek mislim na doručak/večera -ručak ti ostaje povrće +meso)

ako ti je ok da kupuješ one gotove praškove, tu imaš raznih varijanti. ne mora uvek samo pirinač i pšenica. imaš i onaj 7 korn, ja sam to muljala u voće.
a i ako ne bi gotove, možeš skuvati raž, ovas, kinou, proso...u vodi pa dodati formulu i neko voće, što da ne.

kad budu njopali hleb, onda će tek biti jednostavno, jedan "slani" jedan "slatki" obrok :)

pišem kao šizofreničarka, nadam se da me razumete :)
ja sam kasnoooooooo uvela treći obrok, tu nedge sa 11-12 meseci :mrgreen: i nigde nisam zakasnila. ipak vam je najbitnije da sisaju za sad.
boob almighty :) sorry birice

Poslednja izmena:
pitanjce, ja sam pocela posle dve nedelje od uvodjena hrane da mu gnjecim viljuskom sve osim mesa i hranjenje traje duze definitivno, dokmon to promulja po ustima pa nepcima istopi itd...

suki, hvala ti, to je onda to, vidjala sam po dm-u silne te kasice sa zitaricama i ocigledno ce mu to onda biti treci obrok dok ne poraste, plus palenta i mlecni proizvodi...

a za dorucak mu kuvam zitarice sa vocem, bez doadavanja ad mleka, uskoro cu i 7korn da uvedem i to je onda to

Vid, stvarno nema Bokice uopste da navrati :D

A zamrla nam ona tema na kulinarstvu..meni bezveze da samo ja pisem, mada tu i nema nekih recepata, samo ideje sta mesati sa cim..
Sari danas dala karfiol + krompir + teletinu i list blitve ubacila..bas je lepo pojela..

A nasla sam jedan recept za domaci keks, i svaki od sastojaka je ona isprobala (osim cimeta/djumbira, al to mi i nije neophodno) pa sam smislila da cu da joj napravim da gricka..i kapiram da moze i sa belim pirincem isto to, ne mora braon

http://wholesomebabyfood.momtastic....ing-biscuits-using-brown-rice-ground-at-home/

Kupila joj dve stvarcice po mom ukusu konacno :)

b5b-IMG-60.jpg

Zhao mi je ako sam izazvala neku negativnu polemiku :(.... ja sam samo pitala u vezi chaja, i shecera u chaju, onako iz radoznalosti :(... prochitala sam ponovo komentare, nisam videla da te iko napadao, ali izvini i u njihovo ime ... ti znash kako i shta radish oko svoje bebe, mi ovde samo prichamo, kuckamo ;).... a o generalnom napadanju mama ---- ja se isto ovako osecam kada se drvi o dojenju i da ce dojenje spasiti kosmos --- nisam imala mleka, pa se uvek osetim prozvanom, bila to provokacija ili ne :dash: ... :cmok2:

:ok: isto

sali, presladak je ovaj kombinezon : )

za recepte, ni ja ne pisem, vrtim iste namirnice, nemam nikakve specijalne kombinacije, plus sto je medju mladjim bebama ovde pa kontam da su ostale sve isprobale, heh
ni zumance ne uvodim do daljnjeg

nego napipala sam mu veceras na vratu, isod uva, tu negde kao zlezdice, bas sam se isprepadala, pitacu sutra dr, zna li neko sta bi to moglo da bude? samo sa jedne strane
danas je malo i povratio, kasljuca jos uvek i nos mu je zapusen...

Hvala, jedva cekam da joj obucem..ovo je za 9-12 meseci pa joj je jos veliko

Ja sam narucila preko neke sa FB (vas butik se zove) sto donosi valjda iz Madjarske, jeste skupo, ali kad sam gledala cene na next sajtu, nije velika razlika, tj ne uzima ona velik procenat sebi..
Inace sam odabrala 10 odelaca, al posto je skupo, rekoh uzecu ova dva samo jer su mi preslatka bila..

Shvatila sam da kad ustedim na necem njenom nikad ne budem zadovoljna..kupim joj bodic domaci za 200 dindzi, operem dva put ono vec vise konci..bas nam je los kvalitet robe..carters bodice sam recimo prala do besvesti i dalje su kao novi..

Danas bile na Zemunskom keju, setale sa drugarima...bas je cimanje kad idem sama kolima sa njom negde...morao je mm da juce ubaci kolica u gepek, a ja je danas ponela u jajetu, jer nema sanse da oba ponesem..i jos njenu torbu..ili sam ja kilava, ali fali mi jos par ruku u tim situacijama :D

Kad pocinje da se daje iznjecenja hranq bebi ...kad dobije prvi zub ili u odredjenom mesecu zivota ...mi imamo 7 meseci nemamo zuba

ne znam, ja sam davala miksano i sa 9 meseci je sama pocela da mi odbija kasice,pa je pocela da jede sitno seckano
cekala sam jer kad god bih joj dala gnjeceno,kakila bi to sve sto je jela potpuno nesvareno :neutral:

probas da gnjecis pa ako fino jede i kaki normalno,super...ako ne,sacekas

da ne trazim sad biricin post,nastavicu se na tvoj

mene nervira cinjenica da ima idiota zdr. radnika i gomila baba-tetki koji su uglavnom odgovorni za to sto zene odustaju od dojenja
nemas mleka,lose ti mleko,ovo ono i zene se uvate za formulu i pisi propalo
da smo u normalnoj i edukovanoj sredini,mnogo veci broj zena bi dojio

pisem ovo sad, jer sam bas sinoc gledala nesto na fejsu i vidim koliko mama postavlja pitanje preko enci mencija,boom baby-a i cega vec i zapalo mi je za oko da veliki broj njih ne doji bebe
greota bre

al ne treba da se osecate prozvanim,sta vas bre briga ko sta misli

I ja mislim da vecina zena koje ne doje, ne doje iz neznanja..ubedili ih drugi da nemaju mleka, daj bebi ad, gladna je i slicno..znam i par primera uzivo, poznanicu jednu ubedila svekrva da joj mleko nije "kvalitetno" i slicne gluposti, pa je bila tuzna bas, al prekinula dojenje, presla na ad (+plazmu :roll:) i eto...nisam joj nista savetovala posto je vec sve bilo gotovo kad mi je rekla..to bi bilo nabijanje na nos, i to ne radim.
Ali mi je zao sto joj nisam pomogla ranije, no nismo pricale nesto mnogo u pocetku...

Zato mi je iskreno i potpuno bezveze sto nekom smeta promocija dojenja - jer to treba da bude za buduce mame podstrek..a u zivotu ne bih zalazila u to zasto neka mama ne doji, kad je vec tako, niti joj zamerala ili kritikovala je, niti smatrala manje mamom i slicno..ali dozvolite da ne bude taboo tema, radi buducih mama!
Dovoljno imamo tabooa vec, tipa da se pojedine budale groze kad vide kako majka doji dete napolju..

nemam ja nista protiv promocije dojenja
i edukacije mama, i treba tako
i ne treba da bude taboo tema i ne treba se groziti dojenja na javnom mestu, bilo gde

meni licno smetaju stvari tipa "dojene bebe su inteligentnije"
"dojene bebe su zdravije"
samo das svemogucu sisu i sve je u redu

i vrapci znaju zasto ja nisam dojila i kakvih sam problema imala
i sta
sad ce moje cete biti glupo, jer je trovano AD formulom?

to meni smeta, a nemam nista protiv dojenja i promocije istog
samo kad se to radi na pravi nacin

E bravo Sukice, ja taman mislila da im sibnem mail i da pitam da li moze da se narucuje iz Srbije. Samo da to "uskoro" ne bude kad nam deca budu tinejdzeri ;)
I slazem se i sa Sali, Carters stvari su se pokazale nenadmasne. One bodice sto ih ima po 5 u kompletu sam prala do besvesti i jos uvek su kao novi, samo su omalili detetu...smrc, kad bi garderoba mogla da raste zajedno sa decom :D

Ove godine sam za leto lepo otisla u Carters i isponavljala dete i zavrsila svu kupovinu. Prosle godine sam se zeznula, u stvari nisam imala iskustva sa decijim stvarima, pa sam kupovala tako sta mi padne pod ruku i gde stignem, pa onda ne mozes upariti, sve razlicite nijanse, sve sareno, izgledalo mi dete ko uskrsnje jaje. Sad sam lepo kupila kompletice, a i raspareno moze da nosi jer su u slicnom fazonu, pa cu tako i sledecu sezonu.

I na kraju to i ne izadje skuplje, samo je bzvz sto das lovu odjednom. Msm, gomila sveta se tako ponavlja pred sezonu, al ja nisam sebi nikad tako kupovala, nije bilo mogucnosti, ja sam ratno/posleratno dete :(
sad sebi ne kupujem skoro nista, prosla me volja a i debela sam jos pa mi nije merak...ali zato mi njemu bas bude uzivancija :D

ako i kad profunkcionise Next, obavezno mi javite na pp, da ne propustim nesto :cmok:

Poslednja izmena od moderatora:
Hranu koju uvodimo nasim bebama, najvecim delom odredjujemo cime ce se hraniti i dalje u zivotu...

FARAMACEUTSKA INDUSTRIJA ČUVALA TAJNU: Osnovni uzrok raka otkriven još prije jednog stoljeća, ali je sve do sada skrivan od javnosti!

http://depo.ba/hronika/osnovni-uzro...oljeca-ali-je-sve-do-sada-skrivan-od-javnosti

HRANA KOJA zakiseljuju TIJELO:

* Rafinisani šećer i svi njegovi derivati. (Od svih je najgori, jer nema bjelančevina, bez masti je, nema vitamina niti minerala, samo rafinirani ugljeni hidrati, koji drobe gušteraču). Njegov pH je 2,1 (veoma kiseo).
* Meso, (sve vrste)
* Proizvodi životinjskog porijekla (miljeko i sirevi, skuta jogurt itd)
* Rafinisana sol
* Rafinisano brašno i svi njegovi derivati. (Tjestenina, torte, keksi itd)
* Hljeb. (Najveći dio sadrži oksidirane masti, margarin, so, šećer i konzervanse)
* Margarin.
* Kofein. (Kafa, crni čaj, čokolada)
* Alkohol.
* Duhan. (Cigarette)
* Antibiotici i generalno svi lijekovi.
* Bilo koja kuhana hrana. (Kuhanje uništava kiseonik povećavajući kiselost hrane)
* Sva industrijski prerađena hrana, u konzervama, koja sadrži konzervanse, vještačke boje, arome, stabilizatore itd.

HRANA KOJA alkalizira:

* Sve sirovo povrće. (Neko je kiselo po okusu, ali u tijelu reaguje pa postaje alkalno. Neko je pomalo kiselkasto, ali uza sve to stvaraju osnovu za pravinu ravnotežu) Sirovo povrće proizvodi kiseonik, kuhano NE.

* Voće, isto tako. Na primjer, limun ima pH factor približno 2,2, uza sve to unutar tijela ima veoma visok stepen alkalnosti. (Možda najjači od svih – nemojte, da vas zavara njegov veoma kiseli ukus). * Voće proizvodi dosta kiseonika. * Neko sjemenje, kao na primer bademi (mendule) jako su alkalni.

* Integralne žitarice: jedina alkalizirajuća žitarica je proso. Sve su ostale žitarice lagano kisele, uza sve to, kako idealna ishrana treba i određeni procenat kiselosti, treba neke i trošiti. Sve žitarice moraju se jesti kuhane. * Med ima veoma visoku alkalnost. * Hlorofil: bilje je veoma alkalno. (Pogotovo aloa vera)

* Voda je važna za proivodnju kiseonika. “Cronična dehidracija je najvažnija tjelesna napetost i korijen najvećeg dijela svih degenerativnih bolesti.” Potvrđuje dr.Feidoon Batmanghelidj.

* Vježbanje daje kiseonik cijelom tijelu. “Sjedeći način života uništava život”.

Idealno je imati 60% alkalnu ishranu, nego kiselu, i prirodno je izbjegavati proizvode koji su u većini kiseli, kao što su gazirana industrijski proizvedena pića, rafinisani šećeri, kao i svi zaslađivači.

Ne zloupotrebljavajte sol, koristite je što je manje moguće.

Za bolesne osobe, idealno je da ishrana bude 80% alkalna, izbegavajući sve štetne proizvode.

Ako imate karcinom savet je, da alkalizira tijelo što je više moguće.

Dr.George V.Crile iz Klivlenda, jedan od najpriznatijih hirurga na svijetu otvoreno izjavljuje: “Sve smrti takozvane” prirodne “nisu ništa drugo nego terminalna tačka kisele zasićenosti tijela.”

Kao što je ranije naglašeno, potpuno je nemouće, da se rak pojavi u nekoj osobi, koja oslobađa tijelo svih kiselosti 01:00 alkalnom ishranom, koja povećava pijenje čiste vode i koja izbjegava hranu koja proizvodi kiselost.

Uopšteno, rak se ne ugovara, niti se naslijeđuje. Ono što se nasleđuje su prehrambene i ambientalne navike te način života (stil života). To može proizvesti rak.

jesu li koristilie ili koriste li vase bebe dude?
jakov je odbijao, koristio je samo prvih mesec dana i to da se uspava a onda je poceo da je pljuje i nisam mu ni nudila
medjutim ovih dana je uzasno nervozan, posebno kada mu se prispava i treba da zaspi, uopste ne znam sta da mu radim, kako ga spustim u lezeci polozaj pa makar i u rukama tako povileni, stalno trazi nesto da kricka, sisa moju majicu (ali nece lutku koja je namenjena tome itd)
elem malo pre probam da mu dam dudu, zaspao je u roku od 3 minuta : S
ono sto me brine i buni je to da sa, citala a i jedna patronazna mi je rekla da nije dobro navikavati ih na dude posle drugog meseca. nije mi objasnila sto
ima li neko iskustva? zna li zasto? koliko su dude uopste loe za njih sada? do kada se koriste?
bas mi je krivo jer je super bio bez dude i skroz mi je cudno da mu sada, kako raste, treba..

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back