Sve ljubavi filozofa

Зато што није довољно добро проучио и запамтио ове речи свог учитеља Шопенахеура:

Па је посетио јавну кућу , зарадио сифилис, и целог живота се са њиме борио, лишивши нас оних дела која би написао да је остао здрав.

Огромонра је разлика између његовог првог дела "О рођењи трагедије" и свих осталих у којима заражен сифилисом ламентира над том својом грешком .
U najvećem delu ovoga mogu da se složim...Optimizam mu prelazio u surovost i nemilosrdnost...A i beznađe se primećuje u kasnijim delima...

- - - - - - - - - -

Ha, filozofi strucnjaci za zene.....heheheheh
Oš da kažeš da nismo?:evil::babamrazica::zblesav:

Илустрација из књиге Lorensa Gejna "Introducing Nietzsche"

w821.jpg

kreptoman

Не проповедам апстиненцију већ само упозоравам да не тражимо у пожуди оно чега тамо нема. Да не будемо преварени. И да зато нема прича о љубавним аферама филозофа.

Јер онај ко је вођен интелектом, филозоф, успева да прозре и обузда нагон. Чиме се велика већина других људи не може похвалити.

Poslednja izmena od moderatora:
aha, znači ne propovedaš apstinenciju ali smatraš da čovek treba da se uzdrži od seksualnih odnosa

Не треба да се уздржава. Већ да не постави то као ултимативни циљ свог живота како то ради већина, ризикујући свој душевни мир, време, здравље.... него до тој области прилази интелектом а не нагонима.

Не треба да се уздржава. Већ да не постави то као ултимативни циљ свог живота како то ради већина, ризикујући свој душевни мир, време, здравље.... него до тој области прилази интелектом а не нагонима.

Ček da raščistim samo jednu stvar, ti ovde govoriš o samom seksu ili o njegovom "produktu", tj. deci?

Ја сам једно време као и сви остали јурио тај пут који нам је сервиран и утабан од цркве и државе, тј заљубити се, оженити се, формирати породицу. Али на срећу ,као да ме је провиђење чувало и спасло од тога.

Ја се нисам одрекао сексуалности попут тог Фабијана уи сличних већ сам је умногоме сублимисао. Пронашао је тамо где она јесте. У оном извору из кога је црпео Петрарка и Данте. Разоткривши да је једино тај извор извор љубави и да он мало тога има са "љубавним аферама" којима можемо сведочити у појавном свету.

Mora da ti je neka već rekla da ne filozofiraš već da budeš konkretan...:znamiguje:
A inače,oko Petrarke si eskivirao...Dobar deo toga (ozbiljno u vezi determinacije) ide u paketu s
emocijama kao određujućim atributa što kao forme (ili ideje) još uvek samo atomiziramo ,a to
intro zovete stvar po sebi...No nevmaj...

Ја сам једно време као и сви остали јурио тај пут који нам је сервиран и утабан од цркве и државе, тј заљубити се, оженити се, формирати породицу. Али на срећу ,као да ме је провиђење чувало и спасло од тога.

Ја се нисам одрекао сексуалности попут тог Фабијана уи сличних већ сам је умногоме сублимисао. Пронашао је тамо где она јесте. У оном извору из кога је црпео Петрарка и Данте. Разоткривши да је једино тај извор извор љубави и да он мало тога има са "љубавним аферама" којима можемо сведочити у појавном свету.

Sta bi onda bio seks? Neka vrsta objektivacije ljubavi?

Sta bi onda bio seks? Neka vrsta objektivacije ljubavi?

Не, већ нешто што између осталог, позајмљује из тог извора љубави , поставши тако једна од објективација исте, али само позајмљује... зарад друге сврхе.

О томе сам писао одгварајући на питање може ли се адолесцент бавити филозофијом: Пренећу тај одговор овде јер објашава тему указујући да филзофи проналазе сам извор љубави за разлику од оних који јуре само чутуре напуњене водом са истога..да тако кажемо:

Je li moguće da neko u periodu adolescencije shvati bar malo o svetu kao volji i predstavi,jer mi se čini da sam na putu ka tome, ali možda je to ipak samo lažna nada...

Зависи, јер тај период живота је намењен размножавању тј. продужењу врсте и природа тражи своје право. Сви нагони у том периоду вичу "размножавај се!" и разуму је за рад остало мало простора од те буке.

Па опет, да би се човек размножавао природа му је морала дати "мамац" који ће га терати на то. Као када магарцу окачиш шаргарепу испред носа која ће га од тада терати да се креће ка њој. Тај мамац у овом случају састоји се у пријатном осећају заљубљности, који је намењен једино томе да масу људи гони у смеру продужења врсте. Да није тога. Да веза мушкарца и жене не носи са собом, бар у почетку, та пријатна осећања заљубљености, мислиш да би било данас 7 милијарди људи на Земљи? Дакле, та осећања, ти мамци су пријатни за то кратко време док трају, то јест док човек не продужи врсту...када заљубљност нестаје, јер је испунила своју сврху.

Зашто на ово указујем као одговор на твоје питање ?

Зато јер иако су ти осећаји које човек добија од природе пружени њему само као мамац зарад сасвим друге сврхе, сами по себи они потичу из виших области духа. Они су исте врсте попут оних које доживљавамо у естетској контемплaцији уметности. Тако да период живота где су они најаче изражени заправо пружа више могућности да човек непосредно увиди трансцендентно.

Или да то појасним на примеру Платонове пећине.

platocave.jpg

Иако је човек целог живота заробљен игром сенки на зиду исте. Током периода заљубљности у његово видно поље упада мали зрачак ватре иза његових леђа који започиње да прожима те сенке које види на зиду. Тај зрачак је заљубљност. И иако је он намењен сасвим другој сврси, ипак пружа неку везу са својим извором.
Зато је нешто тако приземно и банално као што је пожуда толико прожето узвишеним осећањима. И зато толика несразмера између онога што се ту тражи и онога што се на крају добива. Јер се ради о мамцу а не о изворишту. То је слично оном уживању које има риба у укусу хране која је на удици док је упецану извлаче на обалу.

Не трeбa тражити мамац, него право извориште тих узвишених осећања које је на сасвим другом месту. Које потиче из супстанције свега, ствари по себи, извор живе воде са кога се напајају како уметници тако и филозофи.

OOOOO, Ozimane ala si ti zastranio.
Ti si odvajanje od animalizma koji naravno alavo koristi seks i preko seksa ignorise ikakvu umnost, shvatio kao jos jedan oblik izigrane percepcije.
Samokontrola seksa i nagona ka seksu ne znaci ponistavanje nagona vec saradnju uma, savesti i nagona u jedan novi kvalitet, koji je balkancima nepoznat i nepriznat jer uzdizu kitopatiju i picomaniju do visina.Tako samokontrolisan nagon omogucava da se javi pocetno suzbijanje animalizma, a tada pocinje stvaranje intelekta, nadgradnje vaseg karaktera uz umnu kontrolu i razvoj.

Celibat usred mladosti, jedna je od metoda za prociscenje uma od ostrascenosti i animalizma, uz neubijanje nagona.

Kod tebe ima previse projekcija i samoopravdanja.To obicno donosi depresivne promene, ali i nedostatak samopostovanja.
Zasto i pad na animalni populizam pa insistiranje da ljubav jeste isto sto i seks?
Previse si se rano predao da si zarobljen.....Pravac livada,a lekovito bi bilo i spavanje leti u senu pod otovrenim nebom.
Ima otrovnih pauka,ima infektivnih pauka, ima opasnih buba, vecina se krece nocu, ali da spavas pod otvorenim nebom.Tebe strah paralisao da ne zivis, pa sad zivis kroz kvazi filozofiju.
Ne umire se bas tako lako od ujeda otrovnog pauka na ovim nasim prostorima.

Za Sokrata kazu da je imao najgoru zenu tj. zenturacu i da ga je jurila kad ode da se raspravlja sa ljudima da se vrati kuci.
Ako se to racuna u ljubav, to mi je jedino poznato.

Zanimljivo da su stari Grci više voleli da se druže sa dečacima, a i Platon je pisao nešto o platonskoj ljubavi.
S druge strane, moderni filozofi su više naklonjeni ženskom rodu. Bertrand Rasel je bio težak ženskaroš, a i naši praksisovci su uvek imali po jednu, dve studentice u pratnji na Hvaru.

Nitche je bio smrtno zaljubljen u Lu Salome, ali ga ona nije yebavala za suvu sljivu.

Nije ga 'tela jer nije mogla da shvati kako se uspeo u nju zaljubiti. Ni ja ga ne bih htela da se u mene zaljubi. Treba da se zaljubi u milion x bolju!
Inace ne 'zivi' svoju filozofiju. Implicira nije to za sta se izdaje, implicira nije 'Nice'. Znaci ona se zaljubila u Niceta, a odbila tog nekog jadnika:zblesav:

Malo morgen uzvišena osećanja u pubertetu!
U pitanju je nepostojeća energija,a u stvari droga koju sam organizam pravi!
Neurotransmiteri opižđuju najžešće po seksi centrima,testosteron kulja i
lice počne da menja farbe ko kameleon...:zstidljivko::zelenko3:
Hajde bre Ozi-ovo i klinci već znaju...
Ali matrice finijih emocija se grade malo duže i sofisticiranije...
E,a talenat?
Matrice genetskog nasleđivanja,slaganja genskih matrica?
Videćemo,dosta toga se već i zna...

Зато што није довољно добро проучио и запамтио ове речи свог учитеља Шопенахеура:

Па је посетио јавну кућу , зарадио сифилис, и целог живота се са њиме борио, лишивши нас оних дела која би написао да је остао здрав.

Огромонра је разлика између његовог првог дела "О рођењи трагедије" и свих осталих у којима заражен сифилисом ламентира над том својом грешком .

A mozda je namerno hteo da ga dobije? Pade mi na pamet Manov "Doktor Faustus":zima2:

Back