...ja sam zakljucila da su ljudi generalno bolesniji...svi nesto smrcaju, kaslju, piju antibiotike...mislim da je najveci krivac za to STRES...mozemo se mi kljukati cim hocemo, ali, realno konstantno smo pod nekim stresom, i zivimo u strahu i borbi za golu egzistenciju...kako bre onda biti zdrav???
Pa
stres, rekla ja pre par strana...
Хммм, ајд један другачији поглед на тај страшни стрес.
У конц логорима нацистичке Немачке било је људи који су ,,превукли" по 4-5 година и сви под неупоредиво већим стресом него ми данас.
Они који су завршили живот нису умрли због стреса већ су убијени.
А Швабе су педантне, медицинска служба у логорима је била солидна, једно да се не би јавиле епидемије које би угрозиле чуваре и тиме и локално становништво, а друго због монструозних медицинских експеримената.
Па ипак упркос лошим условима живота, пре свега некалорична исхрана и изложеност хладноћи због лоше одеће и боравка у објектима који се нису грејали, нису бележене данашње стресне болести код оних који су преживели, а да нису отишли кроз оџак.
Исто тако, ако се вратимо само неколико генерација раније видећемо да је итекако било стресова и то смртоносних(ратови, епидемије, прехрамбене кризе) али се од самог стреса као таквог није умирало.
Метак, глад, колера и сл нису стрес.
Много бих пре и са више основа осумњичио исхрану и недостатак активности.
Размислите када се то наша биологија током свих ових милиона година могла сусрести и адаптирати на као, како би то прехрамбена индустрија рекла безазлене, адитиве, појачиваче укуса, конзервансе и ине додатке хране које је чине укусном , дуготрајном итд.
Па ароматизатори ваздуха у кућама, омекшивачи веша, вештачке тканине, додатцеи у дезодорансима(антипрспиранти спречавају знојење-као да вам неко брани нпр мокрење, јер се знојењем не регулише само температура већ се и избацују токсични вишкови из организма) шминка која има и што треба и што не треба...
Или рецимо овако, у основној школи нисмо у разреду имали нити једно дете алергично на полен или са плућном и/или бронхијалном астмом.
Данас је бар 1/3 деце болесна од наведеног, а пошто им родитељи или бабе и дедови то нису имали, нису ни имали од кога да наследе.
Или још један занимљив податак: Најстарији спермограми, с почетка 20. века из Британије, Холандије, САД и Канаде показују да су тадашњи млади људи имали 3(три) пута више сперматозоида спосбних за оплодњу од данашњих генерација истих година.
Таква разлика не може се објаснити никаквим наслеђивањем, како то често званична медицина покушава.
Уосталом код народа који су на изолованим подручјима као Хималаји, Анди, пустињски и полупустињски предели, Сибир и сл, готово ништа од савремених болести се не јавља.
А стрес...
Па он је врло згодно оправдање за све.
Лекар вам исприча пар мантри и да неки лекић за смирење, а ви се тешите да нисте криви јер, Бож' мој, оно ђубре од шефа, па деца, е некада се знао ред, а не ко данас, па градски саобраћај је хаос, а тек та плата...