- Poruka
- 77.507
Ja sam pojediniBilo je juče komentarisanja susretanja s Bogom u okviru teme ''Čudo kao dokaz...''.
Pa vidim da svako ima neki svoj stav o tome šta je to susret s Bogom.
Ateisti
banalizuju, što se od njih i očekuje, pa smatraju da je susret vernika s Bogom izmišljotina, opsena. Kako god da taj susret vernik opisuje.
Antiteisti,
koriste svaku priliku da naglase koliko je velika zabluda vernika kada veruju u nešto što ne postoji.
Bogoborci,
jedva dočekuju slične naslove, da bi se podsmevali i sprdali... i sa vernicima i sa Bogom. Takvi se I ovde sreću kako dosledno pišu o Bogu kao o bogu. Dosledno – znači ne greškom ili previdom već namerno.
Pojedini,
koji sebe smatraju vernicima na neki svoj način, i koji se ovde uče i po 14 godina, susret s Bogom takođe pišu kao s bogom. Mislim, i oni namerno. Zašto to čine, nije mi jasno.
Nedovoljno upućeni,
cene da vernici organizuju svoj susret s Bogom tako što Ga pozovu da im se na neki način Bog javi, pa onda s Njim pričaju.
*
A susret s Bogom
šta je, kako se taj susret očituje, kako doživljava, kako svedoči...?
Svako svoj susret opisuje na svoj način, ali kom opisu verovati kao pravom, a koga odbaciti kao zabludu, kao prelest?
Cenim da su pravi, Istiniti susret s Bogom, sa Gospodom Isusom Hristom, imali samo jedni.
To su samo oni koji su se Bogu pravilno obratili. Kako obratili? Samo onako kako Crkva uči da je pravilno obraćanje Bogu.
A to je molitveno.
Svom snagom, svom dušom, svim umom svojim, sa ljubavlju dakle, samo njega će Bog udostojiti Svog javljanja, susretanja.
Bog svakog čoveka zna savršeno, u potpunosti, i prema svakom čoveku će imati pristup kakav je najprimereniji tom čoveku.
Neko će taj susret doživeti kao neverovatan, neočekivan, iznenadan spas od neke opasnosti, neko od bolesti, neko od smrti. Neko kao susret sa neobjašnjivo i iznenadno prisutnom osobom u nekom presudnom momentu svog života, neko kao duhovni nemušti razgovor. Itd.
Pošto ovom prilikom čovek može biti lako prevaren, prelašćen, od svog glavnog neprijatelja, Lukavoga, potrebno je da se sve vreme susreta čovek Bogu obraća sa molbom da ga od takve prevare izbavi. Ako tako postupa, susret s Bogom će imati svog pravog, pravilnog ploda.
Susret s Bogom za svakog čoveka je tako snažan i upečatljiv,
da od tog trenutka daje pečat celokupnom budućem životu.
Na taj način susret s Bogom je sudbonosan.
Eto sad imamo i forumskog analitičara