Susret sa Bogom?

Čuo sam za ovo.
Bože oprosti, ali sva ova ruska verskoj "naučna" "istraživanja" uzimam s ogromnom rezervom...
Kad se to bude uobličilo u ozbiljan naučni rad, obavljen po svim uzusima naučne metodologije i objavljen u relevantnim publikacijama, onda se o njemu može pričati.
Ovako, prilično je na sablazan neverujućim ljudima

Žena, fizičarka i vernica, koja je ovo pisala, moguće je da je bila prelašćena, ali je to malo verovatno. Zato što svedoči da je u Pravoslavnoj Crkvi našla izlečenje svojoj duši i telu, i to najzad, posle neuspelih pokušaja na drugim mestima. Ovo je najčešći scenario zasađivanja vere u naš um i dušu.
To je divno, ali istovremeno predstavlja prepreku njenim kolegama koji nisu vernici da prihvate rezultate fizičkih ispitivanja na onaj način kako ih je ona izložila. Zbog predubeđenja. I OK. Tako je. Zbog toga mislim da njena ispitivanja nemaju šansu da budu verifikovana onako kako si ti napisao da bi trebalo da se desi pa da u njih poveruješ. I opet OK.
Ali bih te zamolio da obrazložiš zbog čega je ovo "prilično na sablazan...".
Hristos Voskrese, radost donese.

Žena, fizičarka i vernica, koja je ovo pisala, moguće je da je bila prelašćena, ali je to malo verovatno. Zato što svedoči da je u Pravoslavnoj Crkvi našla izlečenje svojoj duši i telu, i to najzad, posle neuspelih pokušaja na drugim mestima. Ovo je najčešći scenario zasađivanja vere u naš um i dušu.
To je divno, ali istovremeno predstavlja prepreku njenim kolegama koji nisu vernici da prihvate rezultate fizičkih ispitivanja na onaj način kako ih je ona izložila. Zbog predubeđenja. I OK. Tako je. Zbog toga mislim da njena ispitivanja nemaju šansu da budu verifikovana onako kako si ti napisao da bi trebalo da se desi pa da u njih poveruješ. I opet OK.
Ali bih te zamolio da obrazložiš zbog čega je ovo "prilično na sablazan...".
Hristos Voskrese, radost donese.

I nigde dokaza osim priče.

Videći Sinovi Božji kćeri čovečije kako su lepe uzimaše ih za žene koje hteše.(to je jedan nacin) a drugi je bestelesna oplodnja otprilike ono sto se dogodilo Presvetoj |Bogorodici.
Messiah je rekao Mariji da nije njen sin.A po tvojoj tvrdnji i on ej bio Jedan od entiteta.Duhovi, nisu Boziji Sinovi.Zenska jajna celija se moze oploditi samo sa ljudskom spermom,a ti sinovi koji se pominju, nisu bili ljudi, pa ko su bili, :?:

Kako da raspoznamo koji je naš ''Susret s Bogom'' pravi?

- Najpre, ukoliko smatramo da smo ga videli (očima), to je sigurno prelest (samoobmana) - ona dolazi od našeg najvećeg neprijatelja Đavola.

- Ukoliko nam se prilikom tumačenja tog susreta čini kako nas Bog hvali kako smo mu dobri, poslušni, korisni, za ugled... takođe. To je Farisejski stav, stav samopravdavanja.

- Ako smo se prepali i drhtimo od straha... to nije pravi susret. Neprijatelj želi da nas demorališe.

- Ako smo tim ''susretom'' podstaknuti da krajnje iskreno sebi postavimo duboko lična pitanja, kao što su:
''da li sam tada i tada postupio ispravno? / imam li prava da se na Boga ljutim što su se neki događaji odigrali kako jesu, ili neki nisu kako ja smatram da je trebalo da se odigraju? / ko sam ja? / gde sam? / čiji sam? / šta treba da činim? / ako si me Ti stvorio, zašto, s kojim ciljem? / kakav život treba da vodim? / kako da se odnosim prema prijateljima? / kako da se odnosim prema neprijateljima? / imam li prava da od života očekujem blagostanje, sreću, bezbrižan život?'' ... i tome slično. To je pravi susret, ako postavljamo sami sebi takva pitanja.

- Ako u nekoj takvoj introspekciji konstatujemo da smo prepuni pogrešnog ponašanja, i bili i sada smo, i da smo kao takvi nedostojni pohvala Božjih, i to je pravi susret.

- Ukoliko nam se čini da nas Bog voli, i iz te ljubavi želi da nas usmeri na objektivno sagledavanje sebe i sveta oko sebe, dobro smo shvatili.

- I da to objektivno shvatanje nije samo sebi cilj, već podsticaj da ispravimo što se ispraviti može, i da nadalje okrenemo drugi list, da od sada vodimo Bogoispravan život. OK je - tako treba.

- I, kao najbolji kriterijum da li smo imali pravilan ''Susret s Bogom'', je ovaj: Zapitajmo se ''da li ja volim Boga''. Ako da, OK, iamli smo plodotvoran susret s Njim.

- Ovaj kriterijum nam može poslužiti i za raspoznavanje kvaliteta Bogopoznanja naših bližnjih, da li je pravilno. Zapitajmo svog Brata jednostavnim pitanjem: ''Da li voliš Boga?'' Ako odmah, rezolutno, bez podpitanja i potreba za dopunskim obrazloženjima tog pitanja, odgovori sa DA,velika je verovatnoća da je čovek iskreni Bogoljubac.

Hristos Voskrese, radost donese!

Nisam znao da postoji UPUTSTVO, ili još bolje PRAVILNIK o ovom pitanju, susretanja sa bogom ?

Zanimljivo ?

Upade mi u oči ovo boldirano DA LI VOLIŠ BOGA ?

I pored najbolje volje, ne mogu da razumem tu "ljubav" ?

Ljubav koja nastaji IZ STRAHA sigurno nije prava ljubav ?

To osećanje se čak šta više, nikako ne može nazvati ljubavlju ?

Učite nas da je taj vaš izmišljeni jevrejski patron, taj Jehova prilično surov lik ?

Razorio je Sodom i Gomor, spalivši nuklearkama sve što je disalo u tim gradovima ?

Naredio je Navinu da satre narod Hanana, i u Jerihonu pokolje sve što je živo ostalo posle opsade, od deteta u kolevci do poslednjeg starca ?

Avramu je tražio da zakolje sopstvenog sina Isaka ?

Po tome sudeći , sledi da je taj vaš bog prilično surov, i da ga se treba plašiti, zar ne ?

Kako onda da ga volimo i bojimo ga se istovremeno ?

Psihologija danas ne poznaje takvo jedno osećanje kod čoveka ?

Voleti nekog ko u tebi izaziva strah ?

Takva ličnost je priznaćete poprilično devijantna, sa psihološkog aspekta posmatrano ?

Vernisi su kako kažemo BOGOBOJAŽLJIVE osobe ?

Što dalje implicira da se oni BOJE boga ?

Dok istovremeno tvrde da ga VOLE, čak šta više da ga vole neizmerno ?

Psihologija tvrdi da je to NEMOGUĆE kod psihički zdravih osoba ? U šta i ja iskreno verujem.

Kako vi kolega posmatrate ovo zaista specifično stanje ljudskog uma ?

Da li je ta vaša "ljubav" isto osećanje kao i ljubav prema voljenoj osobi, ili kao ljubav prema bratu, sestri, ocu majci, ljubav prema deci ?

Ili je to neki sasvim drugačiji osećaj ?

Messiah je rekao Mariji da nije njen sin.A po tvojoj tvrdnji i on ej bio Jedan od entiteta.Duhovi, nisu Boziji Sinovi.Zenska jajna celija se moze oploditi samo sa ljudskom spermom,a ti sinovi koji se pominju, nisu bili ljudi, pa ko su bili, :?:
Obzirom da nisam ni teolog, a ni religijski fanatik, u neku dublju ili dalju raspravu koja se bazira na Bibliji ne bih da ulazim. Inace Bibliju sam citala prilicno davno, i iskreno vise u delovima, nego u celosti. A uvek sam nastojala da religijska ucenja povezem sa ezoterijskim i naucnim, jer sam nekako uvek osecala da se tek tako moze doci do istine.

Poslednja izmena:
Ko su ti duhovni vodici konkretno, :?:
Duhovni entiteti sa kojima smo sklopili ugovor pre rodjenja, da nas prate, pomazu, savetuju, moze biti neko ko je nekada ziveo na zemlji a ne mora. Moze biti neko iz nase porodice dusa, koji se nije inkarnirao, i egzistira na nematerijalnoj ravni. Mozes da imas jednog ili vise duhovnih vodica a i ne moras da ih imas.

Poslednja izmena:
Nisam znao da postoji UPUTSTVO, ili još bolje PRAVILNIK o ovom pitanju, susretanja sa bogom ?
.......................................

To što si rekao da ti je najpre upalo u oči, to pitanje da li voliš Boga,
preporučujem ti da postaviš nekom verniku, i ako ti taj odgovori odmah jasno ''Da volim Ga!'',
bez postavljanja bilo kakvih pitanja (npr. na kakvo voljenje misliš, šta podrazumevaš pod tim,
zašto je to bitno... i sl.), s takvim vernikom porazgovaraj. Zamoli ga za iskreni razgovor.
Ovako, prepiskama... ne bi išlo.
Pozdrav

ps

Ali,
pripremi se za takav razgovor ozbiljnije nego sada.
Odbaci sve predrasude, predubeđenja i ovde iznete stavove
tipa: ''Takva ličnost je priznaćete poprilično devijantna...''

Poslednja izmena:
Ja sam trazio Istinu, a sto se tice cuda, pogresna vam je postavka, ali da ne slazem, i ja sam donekle imao pogresnu postavku, ne kao da sam trazio cuda, jer nisam, ali sam se pitao...Na kraju tebe uce ovi, nit prosvetljeni, nit pokajani. Ni to nisu cuda. Sad sam dosao do one Hristove -
25. Зато вам кажем: не брините се за живот свој, шта ћете јести, или шта ћете пити; ни за тело своје, у шта ћете се обући. Није ли живот претежнији од хране, и тело од одела?
i onda sam se setio zasto je Petar pao u vodu kada je posumnjao, - zbog brige, stresa, a vec je i on hodao po vodi; e, tako i ja, priznajem, da se ne lazemo, briga i stres blokiraju veru, i zato nema cuda... a briga i stres je zbog kukavicluka, pa sam resio da se potrudim vise za sledece
31. Не брините се дакле говорећи: Шта ћемо јести, или, шта ћемо пити, или, чим ћемо се оденути?
32. Јер све ово незнабошци ишту; а зна и Отац ваш небески да вама треба све ово.
33. Него иштите најпре царство Божје, и правду Његову, и ово ће вам се све додати.
34. Не брините се дакле за сутра; јер сутра бринуће се за се. Доста је сваком дану зла свог.

u pravu je Hristos, mi se brinemo i upletemo se sami, a treba bas ovako kako On kaze pod uslovom da ne iskusavamo Boga jer to je jedino nemoguce... sve ostalo je moguce coveku ako veruje
Prijatelju, ja pisem jedno a ti odgovaras drugo. Citirao si me sledece >
Daj meni neko cudo da se desi pa bicu vernik veci od svih vas ovde :)
sto nema nikakve veze sa ovim sto pises.
Aj skoncentrisi se malo, pisi svojim recima, iz svoje glave i budi konkretan, hvala :hvala:

Aj skoncentrisi se malo, pisi svojim recima, iz svoje glave i budi konkretan, hvala :hvala:
ok, daj ti meni neki milion, napravicu ti 10 puta toliko - kakvo je to satrudnistvo, partnerstvo, zajednicki trud, sasluzivanje sto rekose itd?
ti kazes da bi bio najbolji, ali nemas uslova.
jel znas ti onu da se niko ne zali na pamet, svi se zale na snagu, visinu, sta znam celavost, fali im kosa, niko nece da kaze Boze fali mi pameti

a za veru je vec Hristos rekao kada apostoli trazase da im je dometne - kada biste imali vere koliko zrno gorusicino, ...
znaci, ne radi se o tome da mi nemamo dovoljno vere, pa ko ce da bude najveci vernik, vec sta blokira veru, a to sam ja pisao - da mi vezbamo kako da odblokiramo to malo vere, a lako je posle napraviti milione

i za najbrzi auto, moras prvo da spustis rucnu, da bi ga pokrenuo. da ga odblokiras... moras da ubacis u brzinu, nece da ide ako ne ubacis u brzinu, za dzabe gazis gas

sve ti je na ovom svetu zablokirano, da ne bi neki ludak nehotice startovao i napravio cuda, lom, krs, udes, ...

Poslednja izmena:
sto nema nikakve veze sa ovim sto pises.
npr. ti si predsednik nulearne sile, i lud si i resio si da napravis cuda imas nukelarno koferce i oces da pritisnes dugme, ... ali ti se ne da, jel znas zasto?
zasto sto je dizajniran da ti treba bar jos par ruku, jer Hristos rece gde su dva ili tri u moje ime, tu sam i ja.
Tako da znas, sve je zablokirano, i ne moze tebi pojedincu nista posebno da se daje, da stiskas dugmice.

Odlicna tema za moje pitanje.
Cesto cujem od ljudi, ili procitam, i sl., da treba pronaci Boga u sebi, iz nekog razloga, npr. da bi se verovalo, moglo pricati o Bogu i to.
Pa me zanima kakav je to osecaj, kako se to trazi Bog u sebi, ako ga pronadjem kako to da prepoznam?

Odlicna tema za moje pitanje.
Cesto cujem od ljudi, ili procitam, i sl., da treba pronaci Boga u sebi, iz nekog razloga, npr. da bi se verovalo, moglo pricati o Bogu i to.
Pa me zanima kakav je to osecaj, kako se to trazi Bog u sebi, ako ga pronadjem kako to da prepoznam?
zamisli ti van razuma, bezuman nadjes nekog boga u sebi - ja mislim da ne bi valjalo; bolje ti je da priznas kao ovaj kolega iznad tebe koji nije nasao, pa da onda shvatis i zasto niste nasli

Duhovni entiteti sa kojima smo sklopili ugovor pre rodjenja, da nas prate, pomazu, savetuju, moze biti neko ko je nekada ziveo na zemlji a ne mora. Moze biti neko iz nase porodice dusa, koji se nije inkarnirao, i egzistira na nematerijalnoj ravni. Mozes da imas jednog ili vise duhovnih vodica a i ne moras da ih imas.
Sklopili ugovor pre rođenja ?
Sa duhovima ?

Jel ovo nekakva šala kolega ?

No da se mi vratimo Luciferu. Na osnovu čega su formirane ova vjerovanja i šta je izvor ovih informacija? Gotovo svi oni koji "pričaju ovu priču", jednoglasno će reći, Sveto Pismo ili Biblija, ili još bolje "Stari zavjet", tj.Tanah!
Ovo pise u Isaija 14 glava, treba celu procitati.

O čemu se ovde zaista radi?
Na samom početku čitamo kako će Bog da pošalje svoj narod u izgnanstvo u Vavilon, ali kako će im se na kraju ipak smilovati i vratiti ih u Izrael, a one koji su ih odveli u ropstvo oni će im služiti. Kada se sve to to bude desilo, i kada se napokon vrate na svoju zemlju, a proročanstvo se ispuni, narod je trebao da ispriča priču o caru Vavilona. Ta priča je ustvari alegorija kojom se opisuje tiranska vladavina i oholost cara Vavilona i na kraju Božje izbavljenje jevrejskog naroda.
Pa tako vidimo da su u 8. stihu narodi koje je pokorio i tlačio car Vavilona nazvani „jelama i kedrima livanskim“ koji radosno kliču jer "nema više onoga koji ih je sjekao".
U 9. stihu grob je taj koji se koleba i trese kada dočekuje pad i smrt Vavilonskog cara.
O tom stanju carevog srca govori nastavak priče. Ali ono što je više nego očigledno jeste da je u pitanju alegorija a ne doslovni događaji, jer grobovi se ne kolebaju niti pričaju, a drveće sigurno ne viče.
U 12-om stihu se car Vavilona naziva Luciferom ili Svetlonošom, u Daničićevom prevodu „zvijezdom danicom“.

Međutim to nije nikakvo lično ime nego epitet za vavilonskog cara.

Zašto je car vavilonski dobio takvo uzvišenu titulu? Moramo uzeti u obzir da je car Vavilona trebao biti nazvan svjetlonošom tek nakon svog pada, sasvim moguće ironično. Pored toga, vavilonsko carstvo je zaista bilo najmoćnija sila u tadašnjem poznatom svijetu i ne čudi jedan takav epitet

Na hebrejskom „helel ben šahar“ היללבן־שׁחר, što znači „onaj koji sija, sin zore“. Prvi koji je preveo Helel kao lično ime Lucifer bio je Jeronim u Vulgati, zato što je mislio da se ta riječ odnosi na Veneru, tj. jutarnju zvijezdu.
Otuda i u Daničićevoj prevodu piše „zvijezdo danica, kćeri zore“. Zanimljivo je da se u Septuaginti na tom mjestu nalazi riječ „heosforos“, koja je bliska izvornom hebrejskom značenju.

Tertulijan i Origen su prvi koji su "razradili" pojam Lucifera kao ličnosti. Jeronim je tu riječ na latinski preveo kao Lukofos. U to vrijeme, to je bio jedan od epiteta kojim su opisivani Apolon i Pan. Poznato je da se Pan zbog svojih jarećih nogu i rogova povezuje sa Đavolom, pa je vjerovatno tokom vremena došlo do spajanja ta dva koncepta u jedan.
Isa 14:20 Nećeš se združiti s njima pogrebom, jer si zemlju svoju zatro, narod si svoj ubio; neće se spominjati seme zlikovačko dok je veka.
Neki kažu da je ovo opis Sotoninog pada, i njegovog prvog grijeha. Međutim, još jednom, kontekst jasno ukazuje da se radi o alegorijskom opisu pada Vavilonskog cara, a ne doslovnim događajima.
Zaključak koji se nameće analizom odlomka jeste da je u pitanju priča, koja sadrži mnoge alegorije, a koju je tadašnja generacija Jevreja trebala među sobom pričati nakon vavlilonskog sloma i pada. To je bila svojevrsna potvrda ispunjenja proročanstva, i jasno se vidi da tu ne postoji nikakav anđeo, ne postoji ime Lucifer, a kamoli još anđeo koji se zove Lucifer.
Pa to sam i rekao Lucifer je zvijezda Danica a ne pali andjeo, lucifer je simbol za svjetlo a sotona ne donosi svjetlo, biblija se ne shvaca doslovno, ugl lijepo si objasnio, a ja nemam vremena toliko pisati pa je zato sve sturo.LP

ok, daj ti meni neki milion, napravicu ti 10 puta toliko - kakvo je to satrudnistvo, partnerstvo, zajednicki trud, sasluzivanje sto rekose itd?
ti kazes da bi bio najbolji, ali nemas uslova.
jel znas ti onu da se niko ne zali na pamet, svi se zale na snagu, visinu, sta znam celavost, fali im kosa, niko nece da kaze Boze fali mi pameti

a za veru je vec Hristos rekao kada apostoli trazase da im je dometne - kada biste imali vere koliko zrno gorusicino, ...
znaci, ne radi se o tome da mi nemamo dovoljno vere, pa ko ce da bude najveci vernik, vec sta blokira veru, a to sam ja pisao - da mi vezbamo kako da odblokiramo to malo vere, a lako je posle napraviti milione

i za najbrzi auto, moras prvo da spustis rucnu, da bi ga pokrenuo. da ga odblokiras... moras da ubacis u brzinu, nece da ide ako ne ubacis u brzinu, za dzabe gazis gas

sve ti je na ovom svetu zablokirano, da ne bi neki ludak nehotice startovao i napravio cuda, lom, krs, udes, ...
Ja zaista ne znam sta i o cemu da pisem s tobom ?
Rekoh da zelim da se meni desi neko cudo pa da postanem i ja vernik i to ihahaj veliki vernik a ti pises o necemu sedmom, desetom........
Ne bih da te vredjam, niti se sme a niti ja zelim ali ne mogu da te razumem zasto ne pratis tok razgovora tj zasto ne pises o temi koju smo zapoceli vec pises nesto sto tebi odgovara ?
Daj mi konkretan odgovor zasto se meni nikad nigde nije desilo neko cudo ali mani me s filozofijom, pisi u realnosti, stvarnosti, reci mi to prosto kao jednom neukom zemljoradniku, ne filozofiraj i ne skreci temu

Daj mi konkretan odgovor zasto se meni nikad nigde nije desilo neko cudo ali mani me s filozofijom, pisi u realnosti, stvarnosti, reci mi to prosto kao jednom neukom zemljoradniku, ne filozofiraj i ne skreci temu
Daj meni neko cudo da se desi pa bicu vernik veci od svih vas ovde :)
ti si trazio ''neko'' malo cudo za 5, da bi bio najveci vernik za 10-ku
a ja ti kazem ODUZMI 5, pa
budi najmanji vernik za 5, ili dovoljan 2, a cuda dobijes 0 [nula]
evo ruke, JEL PADA DOGOVOR, pogodba?

Samo da te naučim, jači je gas od ručne. Kada dodaš gas do daske sa spuštenom ručnom, auto će da krene, i vrlo brzo će istopiti pločice i krenuti slobodno kao da ih nema.

Isto tako je i čudo jače od nevere.

Ali čuda nema, već samo dosadni zakoni fizike i matematike po kojima se sve odvija...

Samo da te naučim, jači je gas od ručne. Kada dodaš gas do daske sa spuštenom ručnom, auto će da krene, i vrlo brzo će istopiti pločice i krenuti slobodno kao da ih nema.

Isto tako je i čudo jače od nevere.

Ali čuda nema, već samo dosadni zakoni fizike i matematike po kojima se sve odvija...
vdi iznad, nece da krene ako ne ubacis u brzinu za dzabe gazis gas ako nisi ubacio u brzinu

Obzirom da nisam ni teolog, a ni religijski fanatik, u neku dublju ili dalju raspravu koja se bazira na Bibliji ne bih da ulazim. Inace Bibliju sam citala prilicno davno, i iskreno vise u delovima, nego u celosti. A uvek sam nastojala da religijska ucenja povezem sa ezoterijskim i naucnim, jer sam nekako uvek osecala da se tek tako moze doci do istine.
Mozes ti da povezujes religijska ucenja, tj. ljudske manipulacije, sa cim god hoces,a ezoterija je donela samo nevolje ljudskom rodu.
I do koje bi to istine dosla, ako zastupas nauku, :?:

Back