Suradnja Putin - Mesić

.-.. .--- ..- -... ---

Elita
Banovan
Poruka
22.671
Mesić osigurao Ingri da u proljeće gradi stanove blizu Moskve

U gradnji kompleksa s pratećom infrastrukturom u Tulskoj oblasti sudjelovat će i 10 do 20 naših tvrtki, a Rusima ćemo praviti i – cipele

Bivši predsjednik države Stjepan Mesić, otkad je na čelu Nadzornog odbora Ingre, aktivno radi na povezivanju te tvrtke sa stranim gospodarstvenicima, ali istodobno lobira i za druge tvrtke iz Hrvatske koje imaju znanje i iskustvo za obavljanje radova izvan zemlje. Njegova je dobra suradnja s ruskim premijerom Vladimirom Putinom poznata, a s obzirom na to da Putin cijeni Mesića i sada iako je izvan politike, prilika za dobru gospodarsku suradnju je otvorena.

Rusi su nas "snimili"

Ovih je dana u posjetu Hrvatskoj rusko izaslanstvo predvođeno predstavnicima ruske Rosbanke, jedne od deset vodećih banaka u Rusiji, a u vlasništvu francuskog Societe Generala, koja je spremna financijski poduprijeti gradnju objekata u Tulskoj oblasti, udaljenoj 160 km od Moskve, a veličine je naše zemlje.

Glavni izvođač radova bila bi Ingra. Prema planovima, Ingra će formirati zajedničku tvrtku s ruskim gospodarstvenicima u kojoj bi Ingra imala 51-postotni udjel. Ali u planiranu gradnju u toj oblasti, osim Ingre, uključile bi se i još neke hrvatske tvrtke, prema procjeni njih 10 do 20 u prvoj fazi.

Naime, Rusi već dulje vrijeme snimaju infrastrukturne i energetske projekte obavljene u Hrvatskoj u posljednjih deset godina. Plan je u Tulskoj oblasti sagraditi stambeni kompleks s, primjerice, uključenim vrtićem, odnosno pratećom infrastrukturom, a po uzoru na zagrebački POS. Odnosno, i tamo se sve jače fokusiraju na mikrolokacije. Osim toga, zgrade u Rusiji nemaju još riješeno pitanje etažnog grijanja. I na tom bi poslu hrvatske tvrtke bile angažirane, a prije svega one koje već i u zemlji surađuju s Ingrom. Tako bi se u pratećim poslovima uključili, primjerice, Elka, Tehnika, Končar Transformatori...

Gradnja tih objekata počet će, prema planovima, u proljeće, što je ostvarivo s obzirom na to da su zemljište i građevinska dozvola osigurani.

Ingra ima veliko iskustvo u gradnji stambenih objekata u Zagrebu i Dubrovniku.

Projekti već 2012. godine

Ruski predstavnici posjetili su jučer i tvornicu vojne obuće INKOP iz Poznanovca koja bi već od veljače mogla u Tulskoj oblasti početi proizvodnju obuće za tamošnje tržište.

Stjepan Mesić nedavno je poslao i pismo namjere ruskom premijeru Putinu radi jačanja gospodarske suradnje dviju zemalja.

Naime, ruska vlada odobrila je da hrvatske građevinske tvrtke sudjeluju u gradnji planiranih projekata za buduća sportska događanja, među kojima je svjetsko prvenstvo u nogometu 2018. godine.

Projekti za taj događaj počeli bi se graditi već 2012. godine. Ingra, primjerice, ima veliko iskustvo u gradnji zagrebačke Arene za posljednje svjetsko rukometno prvenstvo u našoj zemlji. Ingra inače ima i ured u Moskvi koji će sada pojačati svoju ulogu.

Ta se domaća tvrtka ove godine s padom građevinskih radova našla u velikim problemima.

No nedavno se uspjela dokapitalizirati pretvaranjem dijela obveza u kapital tvrtke za 120,9 milijuna te joj sada kapital iznosi 270,9 milijuna kuna.

http://www.vecernji.hr/vijesti/mesi...jece-gradi-stanove-blizu-moskve-clanak-232728

Mesić stari lisac sposobniji u mirovini nego svi aktivni ministri u regiji. z:mrgreen:
 

Back
Top