Sudbina

huh, sudbina...to me je glodalo i još me ne pušta iz zuba...
al' evo recimo...neka bidne da je sudbina faktor inercije u zivotu,
a savlađivanje tog otpora slobodna volja / vera / 'utrč' sreće,
ili već kako je kome drago

Ma covek uopste nije mocan, daleko od toga, i kad se osvrnemo unazad moze se reci da je nesto bilo "sudjeno" - neka operacija, sretanje bracnog druga i sl., ali da postoji "unapred zapisana sudbina", to nije tacno, i nije po religiji, jer su samo 2 trenutka poznata u zivotu coveka - cas njegovog rodjenja, i cas njegove smrti.
Eto, jedino u tom smislu verujem u sudbinu, kao dan, cas i minut kada sam rodjena i dan, cas i minut kada cu umreti.
Mnogo toga zavisi od trenutka,slučajnosti...I u ''Velikim'' stvarima koje se tiču sudbine zemalja i u ''malim'' stvarima koje se tiču običnih ljudi.Što bi reko Kafka:''Sitnice odlučuju o sitinicama'':cool:

Hm, kako ovo ide uz religiju?
Verujete li u sudbinu... i tako to...?

Sta znam..mozda malko gledam fatalistički na to,da je ono nešto,što nas negde čeka,unapred negde zapisano...a onda opet pomilsim da je svako kovač svoje sopstvene sreće,i da je sudbina u mojim rukama,da mogu sve baš kako ja hoću i zamilsim,samo iimam hrabrosti i želje,jer čovek je svesno biće,ima mozak i volju...Mislim da imam malo dualni pogled na to.

To je to jeco...Imaš i zacrtano i slobodno...To su bolje reći putokazi...Neki pokazuju na najbolji put,neki na manje dobar,neki na najgori.Ti možeš da odabereš.

Моје мишљење је да је судбина је само изговор за неприхватање одговорности.
У религијском смислу би могло да се протумачи да је израз "судбина" као нешто предодређено, на шта не можемо да утичемо и самим тим морамо да се помиримо са оним што нам се дешава.
Међутим, свака последица има неки узрок и ако не препознамо узрок, последицу не можемо да избегнемо а онда ступа на сцену "судбина".

У религијском смислу би могло да се протумачи да је израз "судбина" као нешто предодређено, на шта не можемо да утичемо и самим тим морамо да се помиримо са оним што нам се дешава.
Међутим, свака последица има неки узрок и ако не препознамо узрок, последицу не можемо да избегнемо а онда ступа на сцену "судбина".

:klap: :ok:

Slažem se ja..ali kada nešto ne ispadne kako smo baš mi zamislili,onda je možda lakše reći,pa možda je tako moralo,iako u sebi shvataš i prihvataš odgovornost da si i sam kriv za tako nešto..hoću reći,da je možda lakše,ako u tom trenutku,koji nam onako teško padne,lakše ako baš u datom momentu neuspeh "podelimo" malo sa sudbinom,jel te...interesantno,a kada nam se desi nešto lepo u životu,niko ne kaže,eh to je sidbina,vec sve zasluge pripisujemo samo sebi u stilu,ja sam za to zaslužan/a...:)

Nasa sudbina je u nasim rukama, zato sto samo mi biramo put kojim cemo ici u zivotu koji nam je dat. Svako ko je citao Bibliju zna da Bog upravo to kaze, sto naravno nema ni govora o tome da nam je od rodjenja "sve zapisano." na osnovu cega ce Bog da nam sudi ako bi nam vec predodredio sta ce biti sa nama i kako cemo zavrsiti. To bi bilo isto kao da profesor nama napise zadatak pa nas onda ocenjuje.
Evo samo nekoliko citata iz Svetog Pisma:
5.Moj. 4,40. I drži uredbe njegove i zapovijesti njegove, koje ti ja danas zapovijedam, da bi dobro bilo tebi i sinovima tvojim nakon tebe, da bi ti se produljili dani na zemlji koju ti Gospod Bog tvoj daje zasvagda.
5.Moj. 5,16. Poštuj oca svojega i mater svoju , kao što ti je zapovijedio Gospod Bog tvoj, da bi se produljili dani tvoji i da bi ti dobro bilo na zemlji, koju ti dade Gospod Bog tvoj.
5.Moj. 5,33. Cijelijem putem, koji vam je zapovjedio Gospod Bog vaš, idite, da biste živi bili i da bi vam dobro bilo, i da bi vam se produljili dani u zemlji koju ćete naslijediti.
5.Moj. 6,2. Da bi se bojao Gospoda Boga svojega držeći sve uredbe njegove i zapovijesti njegove, koje ti ja zapovijedam, ti sin tvoj i unuk tvoj svega vijeka svojega, da bi ti se produljili dani tvoji.
5.Moj. 11,9. I da bi vam se produljili dani u zemlji, za koju se zakle ocima vašim da će je dati njima i sjemenu njihovu, zemlju, u kojoj teče mlijeko i med.
5.Moj. 22,7. Nego pusti majku a ptiće uzmi, da bi ti dobro bilo i da bi ti se produljili dani.
5.Moj. 25,15. Mjera potpuna i prava neka ti je; efa potpuna i prava neka ti je, da bi ti se produljili dani tvoji u zemlji koju ti daje Gospod Bog tvoj.

Da je postojanje sudbine istinito, tada ne bi postojala naša odgovornost.

Kada bi učinio određeno zlodjelo, i došao na sud, rekao bi da nisam kriv ja, nego moja sudbina.

Na taj način bi onda direktno optužili Zakonodavca koji je stvorio sudbinu.

Da je postojanje sudbine istinito, tada ne bi postojala naša odgovornost.

Kada bi učinio određeno zlodjelo, i došao na sud, rekao bi da nisam kriv ja, nego moja sudbina.

Na taj način bi onda direktno optužili Zakonodavca koji je stvorio sudbinu.
Ako tvrdimo da je već proreknuto šta će se sa Zemljom i svima nama desiti, i da se to već zna, zar se to ne može podvući pod pojam "sudbina"?

Ako tvrdimo da je već proreknuto šta će se sa Zemljom i svima nama desiti, i da se to već zna, zar se to ne može podvući pod pojam "sudbina"?

Ne.

Prorečeno je na globalnom planu, ali ne i na planu svakog pojedinca.

Bog postepeno ispunjava svoj prvobitni naum, i on je zacrtan, no pojedinci posredstvom svoje volje donose odluke dali žele sudjelovati u tom planu na strani Boga, ili žele biti neovisni.

Naprimjer :

"Prorečeno" je svijetsko prvenstvo u nogometu da će se održati u određeno vrijeme, na točno određenom mijestu i sa točno utvrđenim pravilima, međutim svaki pojedinac sam odlučuje dali želi sudjelovati na njemu ili ne. Znači, ako određeni pojedinac u zadnji tren donese odluku da neće učestvovati, zbog naprimjer protivljenja svoje žene, tada On neće doći. Organizatori za to nemaju uvid, i zbog toga nemogu unapred jamčiti za svakog pojedinca.

Nešto je slično i u odnosu Božjeg globalnog plana, i svakog pojedinca zasebno.

Poslednja izmena:
Ne.

Prorečeno je na globalnom planu, ali ne i na planu svakog pojedinca.

Bog postepeno ispunjava svoj prvobitni naum, i on je zacrtan, no pojedinci posredstvom svoje volje donose odluke dali žele sudjelovati u tom planu na strani Boga, ili žele biti neovisni.

Naprimjer :

"Prorečeno" je svijetsko prvenstvo u nogometu da će se održati u određeno vrijeme, na točno određenom mijestu i sa točno utvrđenim pravilima, međutim svaki pojedinac sam odlučuje dali želi sudjelovati na njemu ili ne. Znači, ako određeni pojedinac u zadnji tren donese odluku da neće učestvovati, zbog naprimjer protivljenja svoje žene, tada On neće doći. Organizatori za to nemaju uvid, i zbog toga nemogu unapred jamčiti za svakog pojedinca.

Nešto je slično i u odnosu Božjeg globalnog plana, i svakog pojedinca zasebno.
Na primer, prorečeno je da će na tom svetskom prvenstvu pobediti Obala lozovače. Ali, pošto jedan (najbolji) igrač te ekipe promeni svoju odluku, i ne ode na svestko prvenstvo, Obala lozovače neće osvojiti prvenstvo.

Globalni događaji nisu ništa nego skup pojedinačnih, a ako se jedan događaj u lancu ne desi, to će bitno uticati na onaj globalni.
Tako da ti objašnjenje baš i nije logično.

Na primer, prorečeno je da će na tom svetskom prvenstvu pobediti Obala lozovače. Ali, pošto jedan (najbolji) igrač te ekipe promeni svoju odluku, i ne ode na svestko prvenstvo, Obala lozovače neće osvojiti prvenstvo.

Globalni događaji nisu ništa nego skup pojedinačnih, a ako se jedan događaj u lancu ne desi, to će bitno uticati na onaj globalni.

Sasvim je logično, ali kao i obično, izokrećeš logiku.

Bog koji je Svemoguć, odredio je određeni plan za čovječanstvo i planetu zemlju, no nije odredio tko će biti na njegovoj strani, a tko ne.

Tu odluku je prepustio svakom pojedincu.

Taj plan se ne može pošemeriti, jer je Bog dovoljno moćan da može nadzirati svoju provedbu.

Naprimjer :

Ako pustiš vodu niz brdo, ona će teći, bez obzira ako naiđe na neku zapreku. Može naići na kamen, i nešto malo će promijeniti smjer, ali će i dalje ići niz brijeg. Ako postaviš mnoštvo kamenja, voda će ih prolaziti, bez obzira što će mijenjati povremeno pravocrtnu liniju. Brana se neće moći postaviti, jer taj plan radi netko tko je toliko moćan da onemogući to djelo. Prema tome, voda će na kraju ipak doći do kraja, a to na kakve će zapreke nailaziti, nije bitno.

Nisi uzeo u obzir da bog štimuje rezultate utakmica. :mrgreen:
Sa ovim utanačenjem ima smisla, jelda? :D

Back