Subotarska Sekta – Mesto i Uloga u NDH

MaranAta

Ističe se
Poruka
2.303
Подсетимо се "братске љубави" и улоге адвентистичке заједнице у Независној Држави Хрватској.

Док је свети Владика био затворен (од Љубостиње до логора Дахау), адвентистички врховници у Загребу су ишли да поздраве свог дичног Поглавника, и да изразе своју лојалност. Док су баљалучког епископа, свештеномученика Платона усташе поткивале и дерале му кожу са леђа, адвентисти су преко свога "Самарићанског друштва" прикупљали помоћ за своје бојовнике који су се борили под Стаљинградом. Помоћ је упућивана и осталим хрватским и немачким јединицама, на источном фронту и на Балкану. Док је хрватска војска палила Козару, господин Мирко Голубић, познати адвентистички проповедник, је радио у Министарству рата НДХ.

Након рата, седам адвентистичких лидера је осућено на затвор у трајању од 3 до 7 година (поређења ради, римокатолички надбискуп Алојзије Степинац је био осуђен на 15).

Однос адвентиста према усташама не треба да чуди: у Хитлеровој немачкој односи адвентиста и нациста су такође били на завидној висини. Уосталом, сарадња адвентиста и усташког режима је иницирана од стране угледног нацисте Hansa Struweа, секретара за мисију адвентистичке Јужноевропске дивизије.
 

Back
Top