Brutalnost u Bibliji - zašto i kako?

Perfekcionist

Početnik
Poruka
7
Prije nego počnem sa uvodom u temu, zamolit ću svakog od vas jednu stvar. Pročitajte bibliju. Pročitajte bibliju kao što sam i ja uradio više puta jer sam veliki protivnik stvaranja mišljenja o nečemu na bazi pročitanih par stranica nekog internet sajta i slično. Bibliju proučavam već 10 godina i ovo što ću navesti je jedna vrsta istraživaćkog rada.

Napominjem. Ne vjerujem da je Bog ovakav kako piše u bibliji. Poznato je da je biblija knjiga bez lanca prenosilaca koju su pisali uglavnom nepoznati autori, to se slažu i hrišćani, tako da je nepouzdana i prepuna izmišljenih priča kojima se narušava ugled i Boga, i Božijih poslanika, i samog Isusa na kraju krajeva. Hriršćani će obično reći da su ovo uglavnom zakoni iz starog zavjeta a da je Isus donio nešto drugačije. Tu treba spomenuti bitnu stvar. Po hrišćanskom vjerovanju Jahve i Isus su jedno, kad se govori o Jahveu i njegovim djelima u SZ govori se ustvari o Isusu, Jahve tj. Otac, Sin tj. Isus i Sveti duh su sveto trojstvo, i to troje je jednako Bog.

Dakle taj izgovor da je Isus bio blag za razliku od Boga u starom zavjetu ne igra ulogu jer opet ne opravdava činjenicu zašto bi Bog uopšte bio ovakav kakvog će te ga sad upoznati u nastavku teme pogotovo jer se Isus nigdje ne odriče starog zavjeta već čak naređuje poštivanje istog. Da je Hitler recimo nakon genocida nad jevrejima i svih zlodjela koja je počinio došao u javnost i izjavio "sve što sam prije radio ne odričem se toga, od danas pozivam na mir i ljubav", da li bi ga to amnestiralo? Naravno da ne.

Molim kršćane prije svih da kažu mišljenje o ovome što ću navesti i da prodiskutujemo.
 
JAHVE-BIBLIJSKI BOG POZIVA NA GENOCID, KLANJE DJECE, ŽENA...

Jahve leopard-

Hošea 13,7 Stoga ću im biti kao lav, kao leopard što na putu vreba;
Hošea 13,8 kao medvjedica kojoj ugrabiše mlade, ja ću se na njih baciti, rastrgat` im grudi do srca; k`o lav ću proždrijeti meso njihovo, zvijeri će ih poljske rastrgati.
Hošea 14,1 Ispaštat će Samarija jer se protiv Boga svoga pobunila. Od mača past će oni, djecu će njihovu smrskati, žene trudne rasporiti.

JAHVE poziva na klanje-


Ezekiel 9,5 A drugima reče na moje uši: "Pođite za njim gradom i ubijajte bez milosrđa. Oči vaše neka se ne sažale i nemajte smilovanja.
Ezekiel 9,6 Pobijte starce, mladiće, djevojke, djecu i žene; istrijebite ih sve do posljednjega. Ali na kome bude znak `tau`, njega ne dirajte. Počnite od mojega Svetišta!" I oni počeše od starješina koji stajahu pred Domom.
Ezekiel 9,7 I reče im: "Oskvrnite Dom moj i napunite mu predvorje truplima! Krenite!" I oni iziđoše te zaredaše ubijati gradom.
Ezekiel 9,8 Dok su oni klali, ja ostadoh, bacih se ničice i zavapih: "Jao, Jahve Gospode! Zar ćeš zaista uništiti sve što preostade od Izraela da iskališ svoj gnjev nad Jeruzalemom?


-Jahve pogubio covjeka jer nije napravio dijete snahi-


Postanak 38,8 Tada reče Juda Onanu: "Priđi k udovici svoga brata, izvrši prema njoj djeversku dužnost i tako očuvaj lozu svome bratu!
Postanak 38,9 Ali Onan, znajući da se sjeme neće računati kao njegovo, ispuštaše ga na zemlju kad god bi prišao bratovoj udovici, tako da ne dade potomstva svome bratu.
Postanak 38,10 To što je činio uvrijedilo je Jahvu, pa i njega pogubi.

Kamenovanje nevjernika-


Ponovljeni zakon 17,2 Ako se u tvojoj sredini - u bilo kojem tvojem gradu što ti ga dade Jahve, Bog tvoj - nađe čovjek ili žena da učini što je zlo u očima Jahve, Boga tvoga, i krši njegov Savez:
Ponovljeni zakon 17,3 otišavši da iskazuje štovanje drugim bogovima te se pokloni njima, suncu, mjesecu ili bilo čemu od nebeske vojske, a što sam ja zabranio,
Ponovljeni zakon 17,4 i tebi se to javi i ti to čuješ, onda pomno istraži; i bude li istina i doista se ta grozota učinila u Izraelu,
Ponovljeni zakon 17,5 onda toga čovjeka ili tu ženu koji učiniše takvu opačinu izvedi na gradska vrata te ih kamenuj da poginu.

Krvolocni Jahve-


Ponovljeni zakon 32,39 Vidite sada da ja, ja jesam, i da drugog Boga pored mene nema! Ja usmrćujem i oživljujem; ja udaram i iscjeljujem (i nitko se iz ruke moje ne izbavlja).
Ponovljeni zakon 32,42 Strijele svoje opojit ću krvlju i mač moj najest će se mesa, krvi ubijenih i zarobljenih, glava dušmanskih vrhovnika.


Jahve naredjuje genocide nad Amalekom i klanje djece-


1. Samuelova 15,2 Ovako govori Jahve nad vojskama: `Odlučio sam osvetiti ono što je Amalek učinio Izraelu zatvarajući mu put kad je izlazio iz Egipta.
1. Samuelova 15,3 Sada idi i udari na Amaleka, izvrši "herem", kleto uništenje, na njemu i na svemu što posjeduje; ne štedi ga, pobij muškarce i žene, djecu i dojenčad, goveda i ovce, deve i magarce!`

Genocid u gradu Jerihon, pljačkanje pobijenog naroda-


Jošua 6,20 Tada povika narod i odjeknuše trube. Kada se zaori glas truba i bojni povici naroda, padoše bedemi i narod prodrije u grad, svatko odande gdje se našao, i osvojiše ga.
Jošua 6,21 I tada izvršiše kletvu ništeći oštricom mača sve što bijaše u gradu: muško i žensko, staro i mlado, volove, ovce i magarad.
Jošua 6,24 Spališe grad i sve što bijaše u njemu: uzeše samo srebro, zlato, tučano i željezno posuđe i staviše u riznicu Doma Jahvina.


Napominjem, gore navedeni citati su 1% sadržaja koji se nalazi u bibliji a koji su slične tematike. Biblija je prepuna poziva na genocid, na ubijanje djece, na ubijanje žena, na spaljivanje, kamenovanje, vješanje, i to nedužnih ljudi.
 
ODNOS ISUSA/JAHVEA PREMA ŽENAMA 1. DIO


Jahve naredjuje silovanje udovica-


Brojevi 31,18 A sve mlade djevojke koje nisu poznale muškarca ostavite na životu za se.

Uzimanje tudje zene u ratu-

Ponovljeni zakon 21,10 Kad odeš u rat na svoje neprijatelje pa ih Jahve, Bog tvoj, preda u ruke tvoje te ih zarobiš,
Ponovljeni zakon 21,11 ako među zarobljenicima opaziš lijepu ženu i u nju se zagledaš, možeš je uzeti za ženu.

Silovanje nezarucene djevice kazna da je ozeni-


Ponovljeni zakon 22,28 Ako čovjek naiđe na mladu djevicu koja nije zaručena te je pograbi i s njom legne, pa budu uhvaćeni na djelu,
Ponovljeni zakon 22,29 tada čovjek koji je s njom ležao neka djevojčinu ocu dade pedeset srebrnika. A budući da ju je oskvrnuo, neka je uzme za ženu da je ne može pustiti dok je živ.

Dakle, siluješ djevojku, kazna za njega je da je oženi i zadovoljava svoje strasti do kraja života. Teška kazna za silovatelja, vjerovatno će silovana djevojka biti sretna sa ovim propisom. Za razliku od Jahvea Allah naređuje smrt za silovatelja.

Otpustanje svoje zene jer ti je dosadila-

Ponovljeni zakon 24,1 Kada tko uzme ženu i s njome postupi kao muž, a potom na njoj otkrije što ružno te ona više ne nalazi milosti u njegovim očima i on joj napiše otpusno pismo, uruči joj ga i potjera je iz svoje kuće,
Ponovljeni zakon 24,2 a ona izađe iz njegove kuće, ode i pođe za drugoga
Ponovljeni zakon 24,3 pa omrzne i tome drugomu te joj i on napiše otpusno pismo, uruči joj ga i otjera je iz svoje kuće - ili pak umre taj koji ju je drugi uzeo -
Ponovljeni zakon 24,4 tada je, pošto se tako oskvrnula, ne može opet uzeti za ženu onaj prvi muž koji je bijaše otpustio. Bilo bi to odvratno pred Jahvom; ne smiješ uvaljivati u grijeh zemlju koju ti Jahve, Bog tvoj, daje u baštinu.

Dakle ako pročitamo ovaj propis, čovjek može da pusti i istjera ženu iz kuće ako mu dosadi. A s obzirom da je poznato da žena ne smije nakon razvoda da se opet uda po biblijskim učenjima ovo je čista diskriminacija žene kao ljudskog bića. Za razliku od biblije Islam podstiče da čuvamo našu ženu iako nam se ne sviđa

Allah, džellešanuhu, rekao je: “O vjernici, zabranjuje vam se da žene kao stvari nasljeđujete, preko volje njihove, i da im teškoće pričinjavate, s namjerom da nešto od onog što ste im darovali prisvojite, osim ako budu očito zgriješile. Sa ženama lijepo živite! A ako prema njima odvratnost osjetite, moguće je da je baš u onom prema čemu odvratnost osjećate Allah veliko dobro dao” (en-Nisā, 19)

Zena se mora udati za djevera-

Ponovljeni zakon 25,5 Kad braća stanuju zajedno pa jedan od njih umre a da nije imao sina, žena pokojnoga neka se ne preudaje izvan kuće, nego neka k njoj pristupi njezin djever i uzme je sebi za ženu te izvrši djeversku dužnost.
Ponovljeni zakon 25,7 Ako, međutim, onaj čovjek ne želi da se oženi svojom snahom, onda njegova snaha neka dođe na vrata pred starješine i kaže: `Neće djever moj da sačuva ime bratu svome u Izraelu; neće da mi učini djeversku dužnost.`
Ponovljeni zakon 25,9 neka njegova snaha k njemu pristupi na oči starješine pa mu skine s noge sandalu, pljune mu u lice i kaže ove riječi: `Ovako se radi čovjeku koji neće da podigne doma svome bratu!`

Ako djever ne oženi snahu ona će mu pljunuti u lice zbog toga. Van svake pameti je ovaj propis kao i svaki drugi koji sam naveo.

Odsjecanje ruke ako zena slucajno dotakne mosnice-

Ponovljeni zakon 25,11 Ako se dvojica potuku, pa žena jednoga pođe da izbavi svoga muža iz šaka onoga koji ga tuče i pruži ona svoju ruku i onoga uhvati za sram,
Ponovljeni zakon 25,12 odsijeci joj ruku i neka je ne sažaljuje oko tvoje.

Samo zato što je pokušala spasiti muža odsjeca joj se ruka. Vrhunac beskrupuloznosti prema ženi. Jahve - Isus su dostigli najviši nivo u diskriminaciji prema ženi.

Davanje kcerke ili zene da je siluju da spase sebe-

Suci 19,22 Dok su se oni krijepili, gle, neki građani, opaki ljudi, okružiše kuću i, lupajući svom snagom o vrata, rekoše starcu, gospodaru kuće: "Izvedi toga čovjeka što je ušao u tvoju kuću da ga se namilujemo.
Suci 19,23 Tad iziđe domaćin iz kuće i reče im: "Ne, braćo moja, ne činite zla. Taj je čovjek ušao u moju kuću, zato ne činite bezakonja.
Suci 19,24 Evo, moja je kći djevica, prepustit ću vam je. Činite od nje što vam drago, ali ovom čovjeku ne činite bezakonja.


Nemoj niko da se naljuti, kritički razgovaramo o bibliji koja je značajna historijska knjiga koju treba uvažavati, po mom mišljenju primarno kao historijsku knjigu a sekundarno kao religijsku. Nadam se da možemo prodiskutovati o ovome na lijep način.
 
Brutalni su bili ljudi, ne SZ. Neke stvari su se prečesto dešavale-činjenjem ljudi, nezavisno o volji Oca Boga.
Tim starozavetnim grozotama nas sablažnjavaju mediji svakodnevno i danas. Ima i dobrog, i lošeg u tome. Dobro je da se grozota izdvaja od bogougodnog ponašanja. Loše je jer izlazi reklama za ideju kako posebno namučiti potčinjenog.
 
Brutalni su bili ljudi, ne SZ. Neke stvari su se prečesto dešavale-činjenjem ljudi, nezavisno o volji Oca Boga.
Tim starozavetnim grozotama nas sablažnjavaju mediji svakodnevno i danas. Ima i dobrog, i lošeg u tome. Dobro je da se grozota izdvaja od bogougodnog ponašanja. Loše je jer izlazi reklama za ideju kako posebno namučiti potčinjenog.
Ako pažljivo pročitaš bibliju i ovo što sam postavio vidjet ćeš da su ove stvari rađene ili po naredbi Boga ili ih Bog u bibliji nigdje nije kritikovao već je odobrio.
 
Detaljniji odgovor će biti u toku dana ali sve se može pojasniti kontekstom vremena. Mojsijev Zakon je nastao negdje od 15. do 13. vijeka pne. Tada su se ratovi vodili brutalno i bez milosti. Ništa nisu neprijatelji Izrailjaca bili milosrdniji prema njima.
nije sporan kontekst vremena, razumljivo je da su zakoni bili rigorozniji tada nego poslije, ali tu ima stvari koje kontekst vremena ne može opravdati po mom mišljenju, kao npr. naredba Božija da se pobiju sva djeca i žene, čak i životinje a da se djevice žene uzmu sebi za silovanje. Ako je Isus ljubav, je li on postao ljubav ili je uvijek bio ljubav, ako je uvijek bio ljubav zašto kao Bog u to vrijeme nije zabranio ovakve stvari već ih je naredio.
 
Detaljniji odgovor će biti u toku dana ali sve se može pojasniti kontekstom vremena. Mojsijev Zakon je nastao negdje od 15. do 13. vijeka pne. Tada su se ratovi vodili brutalno i bez milosti. Ništa nisu neprijatelji Izrailjaca bili milosrdniji prema njima.
Ne može se opravdati kontekstom vemena. Našem narodu je tako nešto
potpuno strano, bez obzira na vreme i mesto. Niti su dozvoljavali da ostanu
robovi, niti su robove uzimali. I ratne zarobljenike su oslobađali i dozvoljavali
im da ostanu da žive među njima.
Pogledaj danas šta se dešava u Gazi. To su bolesni mozgovi.
 
Ako pažljivo pročitaš bibliju i ovo što sam postavio vidjet ćeš da su ove stvari rađene ili po naredbi Boga ili ih Bog u bibliji nigdje nije kritikovao već je odobrio.
Jesi li ti bio tamo i čuo Boga kako ih nagovara da rade tako nešto?
Komentarišeš knjigu. I ja mogu da uradim nešto loše i onda da napišem
da mi je Bog to lično rekao da uradim. To bi samo značilo da fantaziram
ili namerno lažem, a ne da Bog sa tim ima neke veze.
 
„Kako rob stupi na srpsku zemlju ot onog časa postaje slobodnim, ili ga ko doveo
u Srbiju ili sam u nju pobegao.“ (Sretenjski ustav, čl. 118)
Pa ako gledamo istorijski kontekst, onda ostali imaju robove i ništa bolji prema
nama nisu, pa daj da imamo robove i mi. Ko koga porobi, jer vreme je takvo.
 
Jesi li ti bio tamo i čuo Boga kako ih nagovara da rade tako nešto?
Komentarišeš knjigu. I ja mogu da uradim nešto loše i onda da napišem
da mi je Bog to lično rekao da uradim. To bi samo značilo da fantaziram
ili namerno lažem, a ne da Bog sa tim ima neke veze.
Nisam bio tamo ali čitam šta piše u bibliji, pročitaj ponovo pažljivo citate koje sam naveo, Jahve/Bog im naređuje da odu i pobiju civile.

Ezekiel 9,5 A drugima reče na moje uši: "Pođite za njim gradom i ubijajte bez milosrđa. Oči vaše neka se ne sažale i nemajte smilovanja.
Ezekiel 9,6 Pobijte starce, mladiće, djevojke, djecu i žene; istrijebite ih sve do posljednjega. Ali na kome bude znak `tau`, njega ne dirajte. Počnite od mojega Svetišta!" I oni počeše od starješina koji stajahu pred Domom.
Ezekiel 9,7 I reče im: "Oskvrnite Dom moj i napunite mu predvorje truplima! Krenite!" I oni iziđoše te zaredaše ubijati gradom.
Ezekiel 9,8 Dok su oni klali, ja ostadoh, bacih se ničice i zavapih: "Jao, Jahve Gospode! Zar ćeš zaista uništiti sve što preostade od Izraela da iskališ svoj gnjev nad Jeruzalemom?

Evo npr. ovaj citat, lijepo ti piše da ih Bog šalje da kolju sve što uhvate, i starce i mladiće i djecu, još na kraju se žale Bogu jer je pretjerano sa klanjem pa ga mole da se stane sa tim.
1. Samuelova 15,2 Ovako govori Jahve nad vojskama: `Odlučio sam osvetiti ono što je Amalek učinio Izraelu zatvarajući mu put kad je izlazio iz Egipta.
1. Samuelova 15,3 Sada idi i udari na Amaleka, izvrši "herem", kleto uništenje, na njemu i na svemu što posjeduje; ne štedi ga, pobij muškarce i žene, djecu i dojenčad, goveda i ovce, deve i magarce!`
 
Nisam bio tamo ali čitam šta piše u bibliji, pročitaj ponovo pažljivo citate koje sam naveo, Jahve/Bog im naređuje da odu i pobiju civile.

Ezekiel 9,5 A drugima reče na moje uši: "Pođite za njim gradom i ubijajte bez milosrđa. Oči vaše neka se ne sažale i nemajte smilovanja.
Ezekiel 9,6 Pobijte starce, mladiće, djevojke, djecu i žene; istrijebite ih sve do posljednjega. Ali na kome bude znak `tau`, njega ne dirajte. Počnite od mojega Svetišta!" I oni počeše od starješina koji stajahu pred Domom.
Ezekiel 9,7 I reče im: "Oskvrnite Dom moj i napunite mu predvorje truplima! Krenite!" I oni iziđoše te zaredaše ubijati gradom.
Ezekiel 9,8 Dok su oni klali, ja ostadoh, bacih se ničice i zavapih: "Jao, Jahve Gospode! Zar ćeš zaista uništiti sve što preostade od Izraela da iskališ svoj gnjev nad Jeruzalemom?

Evo npr. ovaj citat, lijepo ti piše da ih Bog šalje da kolju sve što uhvate, i starce i mladiće i djecu, još na kraju se žale Bogu jer je pretjerano sa klanjem pa ga mole da se stane sa tim.
1. Samuelova 15,2 Ovako govori Jahve nad vojskama: `Odlučio sam osvetiti ono što je Amalek učinio Izraelu zatvarajući mu put kad je izlazio iz Egipta.
1. Samuelova 15,3 Sada idi i udari na Amaleka, izvrši "herem", kleto uništenje, na njemu i na svemu što posjeduje; ne štedi ga, pobij muškarce i žene, djecu i dojenčad, goveda i ovce, deve i magarce!`
Iz ovoga vidim da oni veruju u neko ratno božanstvo koje zovu Jahve.
Ne znam kakve bi to veze trebalo da ima sa Bogom.
 
Ne može se opravdati kontekstom vemena. Našem narodu je tako nešto
potpuno strano, bez obzira na vreme i mesto. Niti su dozvoljavali da ostanu
robovi, niti su robove uzimali. I ratne zarobljenike su oslobađali i dozvoljavali
im da ostanu da žive među njima.
Pogledaj danas šta se dešava u Gazi. To su bolesni mozgovi.
Strano nam je sada i to upravo zbog uticaja hrišćanstva. Nije bilo strano našim precima prije 3500 godina.
 
Sa tim ne mogu da se složim. Kad ti pravo dosadi, prouči malo istoriju.
Hrišćanstvo je na sve narode uticalo, pa vidimo da su oni koji su imali
iskrivljen moralni kod nastavili da porobljavaju, al ovog puta u ime
Hrista.
Није баш тако. Узми Римско царство. Хришћанство је дало велики допринос хуманизацији римске цивилизације. Под утицајем хришћанства укинуте су гладијаторске борбе, укинуте су крвне жртве животиња, прва осуда ропства је потекла из хришћанства тј. од св. Григорија Ниског, прве праве болнице су отворене у оквиру Цркве итд.
 
Није баш тако. Узми Римско царство. Хришћанство је дало велики допринос хуманизацији римске цивилизације. Под утицајем хришћанства укинуте су гладијаторске борбе, укинуте су крвне жртве животиња, прва осуда ропства је потекла из хришћанства тј. од св. Григорија Ниског, прве праве болнице су отворене у оквиру Цркве итд.
Rimsko carstvo nije činio jedan narod. Koji narod je prevladao da bi uopšte
hrišćanstvo moglo da se proširi? Što su više slovenskih zemalja osvajali,
to se više pad carstva primicao.
Prevelika je to priča za forum.

Otvaranje bolnica? Jel Isus otvarao bolnice? Šta je za lečenje rekao?
 
Rimsko carstvo nije činio jedan narod. Koji narod je prevladao da bi uopšte
hrišćanstvo moglo da se proširi? Što su više slovenskih zemalja osvajali,
to se više pad carstva primicao.
Prevelika je to priča za forum.

Otvaranje bolnica? Jel Isus otvarao bolnice? Šta je za lečenje rekao?
Kako god. To je bila jedna civilizacija koja je prihvatom hrišćanstva humanizovana.
 
„Kako rob stupi na srpsku zemlju ot onog časa postaje slobodnim, ili ga ko doveo
u Srbiju ili sam u nju pobegao.“ (Sretenjski ustav, čl. 118)
Pa ako gledamo istorijski kontekst, onda ostali imaju robove i ništa bolji prema
nama nisu, pa daj da imamo robove i mi. Ko koga porobi, jer vreme je takvo.
Starozavjetni Izrailjci su ionako bili tvrdovrat narod. Nema šanse da bi oni prihvatili išta blaži zakon od onog kojeg su dobili. Znači takav zakon je u tom trenutku bio najbolja opcija a to se i vidi po samom tretmanu robova kad već započinješ tu temu.
 
Starozavjetni Izrailjci su ionako bili tvrdovrat narod. Nema šanse da bi oni prihvatili išta blaži zakon od onog kojeg su dobili. Znači takav zakon je u tom trenutku bio najbolja opcija a to se i vidi po samom tretmanu robova kad već započinješ tu temu.
Božiji zakoni su univerzalni, bezvremeni. Ne menja Bog zakone i ne prilagođava
ih po ukusu nekog naroda. Njihov pad na najniže grane, nema veze sa Bogom.
Kao što ni krstaši nemaju veze sa Isusom. Ne možemo da kažemo da je Isus
njima dao neka specijalna ovlašćenja koja odgovaraju njihovom karakteru.
Mada oni mogu da fantaziraju da je tako.
 
Božiji zakoni su univerzalni, bezvremeni. Ne menja Bog zakone i ne prilagođava
ih po ukusu nekog naroda. Njihov pad na najniže grane, nema veze sa Bogom.
Kao što ni krstaši nemaju veze sa Isusom. Ne možemo da kažemo da je Isus
njima dao neka specijalna ovlašćenja koja odgovaraju njihovom karakteru.
Mada oni mogu da fantaziraju da je tako.
Da, prilagođava ih. Sam Hristos o tome svjedoči.
 
Isus u Novom Zavjetu je pun ljubavi i ne bi mrava zgazio. Isus je samo ljubav i ništa više. Da vidimo:

Isus prevrće stolove-


Matej 21,10 Kad uđe u Jeruzalem, uskomešao se sav grad i govorio: "Tko je ovaj?
Matej 21,11 A mnoštvo odgovaraše: "To je Prorok, Isus iz Nazareta galilejskoga.
Matej 21,12 Isus uđe u Hram i izagna sve koji su prodavali i kupovali u Hramu. Mjenjačima isprevrta stolove i prodavačima golubova klupe.

Ivan 2,14 U Hramu nađe prodavače volova, ovaca i golubova i mjenjače gdje sjede.
Ivan 2,15 I načini bič od užeta te ih sve istjera iz Hrama zajedno s ovcama i volovima. Mjenjačima rasu novac i stolove isprevrta,


Zamislite scenu savršenog Isusa kako prevrče stolove kao u kafani kad se napiju ljudi. Meni ovo ne liči baš na miroljubivost i blagost.

Došao sam donijeti rat-

Luka 12,51 "Mislite li da sam došao mir dati na zemlji? Nipošto, kažem vam, nego rat.

Smaknite neprijatelje-

Luka 19,27 A moje neprijatelje - one koji me ne htjedoše za kralja - dovedite ovamo i smaknite ih pred mojim očima!`


Ponesite dva mača-


Luka 22,35 I reče: "Kad sam vas poslao bez kese i bez torbe i bez sandala, je li vam što nedostajalo?" Oni odgovore: "Ništa.
Luka 22,36 Nato će im: "No sada tko ima kesu, neka je uzme! Isto tako i torbu! A koji nema, neka proda svoju haljinu i neka kupi sebi mač
Luka 22,37 jer kažem vam, ono što je napisano treba se ispuniti na meni: Među zlikovce bi ubrojen. Uistinu, sve što se odnosi na mene ispunja se.
Luka 22,38 Oni mu rekoše: "Gospodine, evo ovdje dva mača!" Reče im: "Dosta je!

Za nekoga ko je tu da propagira samo mir i ljubav i ko ne želi sukob, naredba da prodaju haljine kako bi kupili mačeve je u najmanju ruku nerazumna.Isus vrijeđa narod-

Matej 17,14 Kada dođoše k mnoštvu, pristupi mu čovjek, padne pred njim na koljena
Matej 17,15 i reče: "Gospodine, smiluj se sinu mojemu jer je mjesečar i zlo mu je. Često doista pada u oganj i često u vodu.
Matej 17,16 Dovedoh ga tvojim učenicima i ne mogoše ga izliječiti.
Matej 17,17 A Isus odgovori: "O rode nevjerni i opaki! Dokle mi je biti s vama! Dokle li vas podnositi! Dovedite mi ga ovamo!

Veoma drzak odgovor Isusa čovjeku koga je nevolja zadesila zbog bolesnog sina.


Isus krade Magare-

Matej 21,1 Kad se približiše Jeruzalemu te dođoše u Betfagu, na Maslinskoj gori, posla Isus dvojicu učenika
Matej 21,2 govoreći: "Pođite u selo pred vama i odmah ćete naći privezanu magaricu i uz nju magare. Odriješite ih i dovedite k meni.
Matej 21,3 Ako vam tko što rekne, recite: `Gospodinu trebaju`, i odmah će ih pustiti.

Isus ponižava ženu-

Matej 15,22 I gle: žena neka, Kanaanka iz onih krajeva, iziđe vičući: "Smiluj mi se, Gospodine, Sine Davidov! Kći mi je teško opsjednuta!
Matej 15,23 Ali on joj ne uzvrati ni riječi. Pristupe mu na to učenici te ga moljahu: "Udovolji joj jer viče za nama.
Matej 15,24 On odgovori: "Poslan sam samo k izgubljenim ovcama doma Izraelova.
Matej 15,25 Ali ona priđe, pokloni mu se ničice i kaže: "Gospodine, pomozi mi!
Matej 15,26 On odgovori: "Ne priliči uzeti kruh djeci i baciti ga psićima.


Uporedio je ženu sa psom jer ga nije dostojna.

Isus vrijeđa Petra-

Matej 16,22 Petar ga uze na stranu i poče odvraćati: "Bože sačuvaj, Gospodine! Ne, to se tebi ne smije dogoditi!
Matej 16,23 Isus se okrene i reče Petru: "Nosi se od mene, sotono! Sablazan si mi jer ti nije na pameti što je Božje, nego što je ljudsko!

Isus rigorozniji od Starog Zavjeta


Matej 5,21 "Čuli ste da je rečeno starima: Ne ubij! Tko ubije, bit će podvrgnut sudu.
Matej 5,22 A ja vam kažem: Svaki koji se srdi na brata svoga, bit će podvrgnut sudu. A tko bratu rekne `Glupane!`, bit će podvrgnut Vijeću. A tko reče: `Luđače!`, bit će podvrgnut ognju paklenomu.
Matej 5,27 "Čuli ste da je rečeno: Ne čini preljuba!
Matej 5,28 A ja vam kažem: Tko god s požudom pogleda ženu, već je s njome učinio preljub u srcu.
Matej 5,29 Ako te desno oko sablažnjava, iskopaj ga i baci od sebe. Ta bolje je da ti propadne jedan od udova, nego da ti cijelo tijelo bude bačeno u pakao.
Matej 5,30 Ako te desnica tvoja sablažnjava, odsijeci je i baci od sebe. Ta bolje je da ti propadne jedan od udova, nego da ti cijelo tijelo ode u pakao.
 
Isus prevrće stolove-

Matej 21,10 Kad uđe u Jeruzalem, uskomešao se sav grad i govorio: "Tko je ovaj?
Matej 21,11 A mnoštvo odgovaraše: "To je Prorok, Isus iz Nazareta galilejskoga.
Matej 21,12 Isus uđe u Hram i izagna sve koji su prodavali i kupovali u Hramu. Mjenjačima isprevrta stolove i prodavačima golubova klupe.

Ivan 2,14 U Hramu nađe prodavače volova, ovaca i golubova i mjenjače gdje sjede.
Ivan 2,15 I načini bič od užeta te ih sve istjera iz Hrama zajedno s ovcama i volovima. Mjenjačima rasu novac i stolove isprevrta,


Zamislite scenu savršenog Isusa kako prevrče stolove kao u kafani kad se napiju ljudi. Meni ovo ne liči baš na miroljubivost i blagost.
Šta je tu sporno? Hram u Jerusalimu je trebao biti mjesto posvećeno Bogu a ne pećina razbojnička i kamatarska.

Došao sam donijeti rat-

Luka 12,51 "Mislite li da sam došao mir dati na zemlji? Nipošto, kažem vam, nego rat.
U smislu da će zbog Njegovog učenja doći međusobni sukobi a ne da će On lično voditi ratove i vojske protiv nevjernika.

Smaknite neprijatelje-

Luka 19,27 A moje neprijatelje - one koji me ne htjedoše za kralja - dovedite ovamo i smaknite ih pred mojim očima!`
Kaže lik u Hristovoj priči.

Ponesite dva mača-

Luka 22,35 I reče: "Kad sam vas poslao bez kese i bez torbe i bez sandala, je li vam što nedostajalo?" Oni odgovore: "Ništa.
Luka 22,36 Nato će im: "No sada tko ima kesu, neka je uzme! Isto tako i torbu! A koji nema, neka proda svoju haljinu i neka kupi sebi mač
Luka 22,37 jer kažem vam, ono što je napisano treba se ispuniti na meni: Među zlikovce bi ubrojen. Uistinu, sve što se odnosi na mene ispunja se.
Luka 22,38 Oni mu rekoše: "Gospodine, evo ovdje dva mača!" Reče im: "Dosta je!

Za nekoga ko je tu da propagira samo mir i ljubav i ko ne želi sukob, naredba da prodaju haljine kako bi kupili mačeve je u najmanju ruku nerazumna.
Tu odmah dobijaš odgovor zašto su kupili mačevi a to je da se ispuni proročanstvo. A kad je trebalo upotrijebiti te mačeve koja je Hristova reakcija:
"Tada mu reče Isus: Vrati nož svoj na mjesto njegovo; jer svi koji se maše za nož, od noža će poginuti." (Matej 26:52).
"50. I udari jedan od njih slugu prvosveštenikovog, i odsiječe mu desno uho.
51. A Isus odgovorivši reče: Ostavite se toga. I dohvativši se uha njegovog, iscijeli ga.
" (Luka 22:50-51).
Hristos ne samo da ne podržava korišćenje tih mačeva u opravdanoj samoodbrani već čak iscjeljuje ranjenog vojnika onih koji Ga žele odvesti na mučenje i raspeće.

Isus vrijeđa narod-

Matej 17,14 Kada dođoše k mnoštvu, pristupi mu čovjek, padne pred njim na koljena
Matej 17,15 i reče: "Gospodine, smiluj se sinu mojemu jer je mjesečar i zlo mu je. Često doista pada u oganj i često u vodu.
Matej 17,16 Dovedoh ga tvojim učenicima i ne mogoše ga izliječiti.
Matej 17,17 A Isus odgovori: "O rode nevjerni i opaki! Dokle mi je biti s vama! Dokle li vas podnositi! Dovedite mi ga ovamo!

Veoma drzak odgovor Isusa čovjeku koga je nevolja zadesila zbog bolesnog sina.
Nije drzak odgovor ako je konstatacija istine. Izrailjci su u većini bili nevjerni i opaki prema Hristu a tada ni apostoli nisu imali dovoljnu vjeru u Hrista. Uostalom kako se priča završava:
"I zaprijeti mu Isus; i demon iziđe iz njega; i ozdravi momče od onoga časa." (Matej 17:18).
Bi li radije laskavog doktora koji ne pomaže ili otresitog koji postiže rezultate?


Isus krade Magare-

Matej 21,1 Kad se približiše Jeruzalemu te dođoše u Betfagu, na Maslinskoj gori, posla Isus dvojicu učenika
Matej 21,2 govoreći: "Pođite u selo pred vama i odmah ćete naći privezanu magaricu i uz nju magare. Odriješite ih i dovedite k meni.
Matej 21,3 Ako vam tko što rekne, recite: `Gospodinu trebaju`, i odmah će ih pustiti.
"I ako vam ko reče: Šta to činite? kažite: Gospodu je potrebno; i odmah će ga poslati amo." (Marko 11:3).
Nema elemenata krađe jer bi ljudi koji su sreli apostole sigurno njima rekli da kradu da je tako bilo.

Isus ponižava ženu-

Matej 15,22 I gle: žena neka, Kanaanka iz onih krajeva, iziđe vičući: "Smiluj mi se, Gospodine, Sine Davidov! Kći mi je teško opsjednuta!
Matej 15,23 Ali on joj ne uzvrati ni riječi. Pristupe mu na to učenici te ga moljahu: "Udovolji joj jer viče za nama.
Matej 15,24 On odgovori: "Poslan sam samo k izgubljenim ovcama doma Izraelova.
Matej 15,25 Ali ona priđe, pokloni mu se ničice i kaže: "Gospodine, pomozi mi!
Matej 15,26 On odgovori: "Ne priliči uzeti kruh djeci i baciti ga psićima.


Uporedio je ženu sa psom jer ga nije dostojna.
Kako završava taj razgovor?
"O ženo, velika je vjera tvoja; neka ti bude kako hoćeš! I ozdravi kći njena od onoga časa."
To je bio test vjere. Hananci i Jevreji su viševijekovni neprijatelji. Hristos je želio da potvrdi ženinu vjeru da je spremna da sebe i svoj narod ponizi radi spasenja i radi vjere u Hrista.

Isus vrijeđa Petra-

Matej 16,22 Petar ga uze na stranu i poče odvraćati: "Bože sačuvaj, Gospodine! Ne, to se tebi ne smije dogoditi!
Matej 16,23 Isus se okrene i reče Petru: "Nosi se od mene, sotono! Sablazan si mi jer ti nije na pameti što je Božje, nego što je ljudsko!
Jer se usprotivio Božjem planu spasenja.

Isus rigorozniji od Starog Zavjeta

Matej 5,21 "Čuli ste da je rečeno starima: Ne ubij! Tko ubije, bit će podvrgnut sudu.
Matej 5,22 A ja vam kažem: Svaki koji se srdi na brata svoga, bit će podvrgnut sudu. A tko bratu rekne `Glupane!`, bit će podvrgnut Vijeću. A tko reče: `Luđače!`, bit će podvrgnut ognju paklenomu.
Matej 5,27 "Čuli ste da je rečeno: Ne čini preljuba!
Matej 5,28 A ja vam kažem: Tko god s požudom pogleda ženu, već je s njome učinio preljub u srcu.
Matej 5,29 Ako te desno oko sablažnjava, iskopaj ga i baci od sebe. Ta bolje je da ti propadne jedan od udova, nego da ti cijelo tijelo bude bačeno u pakao.
Matej 5,30 Ako te desnica tvoja sablažnjava, odsijeci je i baci od sebe. Ta bolje je da ti propadne jedan od udova, nego da ti cijelo tijelo ode u pakao.
Nije rigorozniji samo precizniji.
 

Back
Top