freewill:
zbunjena:
JA VAS SVE PREKLINjEM DA SE ZA MOMENAT OGRADITE OD TIH VASIH ZADEVICA I RASPRAVA, KOJE KOLIKO JA VIDIM NICEMU NE VODE, I DA UCINITE NESTO KORISNO TAKO STO CETE MI OBJASNITI ADVENTIZAM. PA IMAJTE MILOSTI I BUDITE HRISCANI, TE POMOZITE BLIZNJEM U NEVOLjI.
JA NE TRAZIM MNOGO , SAMO DA MI NEKO IZNESE SUSTINU: tj U STA ZAPRAVO VERUJU SUBOTARI, STA SMEJU STA NE, KAKAV IM JE STAV OKO VEGETARIJANSTVA......... ZNAM I DA IMA NEKA PRAVILA OKO PETKA, DA KAO NE SMEJU DA IZLAZE .... MOZE TE LI DA MI RAZJASNITE TU RELACIJU PETAK- SUBOTA ?
JA NISAM POZNAVALAC BIBLIJE I MOLIM DA MI SE ISTA NE CITIRA , NITI SU MI POTREBNE ADRESE RAZNIH SAJTOVA JER TAMO JE SVE FINO I SLATKO UPAKOVANO A SUSTINA SE NE POMINJE. MENI JE HITNO POTREBNO OBJASNjENjE ALI OBICNIM RECIMA, OTPRILIKE DA MI NEKO DA SVOJU ISPOVEST. KAKO I ZASTO JE POSTAO SUBOTAR, I KAKAV ON SADA ZIVOT VODI ?
MOLIM VAS DA MI ODGOVORITE , JER AKO MI SE STVARI USKORO NE RAZBISTRE JA CU POLUDETI
UNAPRED ZAHVALNA
Hoces sustinu jel te?
I neces da ti citiraju Bibliju?
Sustina ti govori ovakomada ja mislim da si ti razgovarala sa jednim i da si ostala bez argumenata da se odbranis od njegova(njihova ucenja), posalji ti njega ovamo ili uradi sledece):
Ako si vernica i verujes u Boga pomoli mu se tj. obrati mu se za pomoc i recimozes naravno i svojim recima, ali je bitno da je sa srca) :"Boze koji si na nebesima pomozi mi, uputi me i nauci me, ako ovo sto oni(subotari) propovedaju i rade je ono cime si Ti zadovoljan, ucini da budem jedna od njih, a ako ne udalji me od njih Milostivi i ucini da razlika izmedju nas bude razlika koliko izmedju istoka i zapada.Amin!"
Pozdrav i neka te dobri Bog cuva!
Mnogo tražiš na malo prostora. Ali, pokušaću da ti u kratkim crtama objasnim. Držaću se samo
tvojih pitanja, jer bi objašnjavanje cele doktrine zahtevalo mnogo više vremena i prostora.
Adventisti sedmog dana veruju u Boga. Veruju da je Bog stvorio sve vidljivo i nevidljivo. Veruju
da je greh kroz sotonu došao na ovaj svet i prevarivši Evu i Adama uveo greh u čovečanstvo.
Veruju da je Bog dao svoga sina jedinorodnog da se kroz Njega spasu svi koji ga veruju, Isusa
Hrista. Isus je umro na krstu Golgote, plativši svojom smrću sve grehe ovog sveta. Kroz tu smrt
svi su ljudi dobili šansu i mogućnost da budu spaseni. Potrebno prihvatiti činjenicu da je
Hristos umro za svakog pojedinačno i da je On lični spasitelj svakog od nas. To je jedino moguće
prihvatiti verom.
Vidim da te zanimaju neke praktične stvari kao što je vegetarijanizam. To je stvar izbora svakog
pojedinca i stvar slobodne volje. Nema nikakve obaveznosti ili bilo čega sličnog što se tiče ovog
pitanja. Postoji nešto drugo, a to je podela hrane na čistu i nečistu, pa u tom kontekstu postoje
biblijska pravila koja su zapisana u 3. Mojsijevoj 11. poglavlju. Kako Adventisti veruju da se
ništa po pitanju hrane nije promenilo na bolje, čak suprotno, uzdržavaju se od jedenja nečiste
hrane, što se odnosi isključivo na vrste mesa. Kako je, prema Svetom pismu, ljudsko telo hram Svetoga
Duha, Adventisti se uzdržavaju i od bilo čega što bi čistotu tog hrama narušavalo. To je svakako
alkohol, duvan, droga, kafa, crni čajevi... i slične stvari.
Nema nikakvih pravila oko petka, nego u petak po zalasku sunca započinje novi dan, subota. To je
biblijski princip računanja vremena, pa se Adventisti i toga pridržavaju. Merenje vremena od
ponoći, odnosno početak dana, je uvedeno daleko kasnije i nema ni jedan logički smisao.
Inače na onom sajtu koji sam ti ponudio ništa nije lepše upakovano nego što je realnost. Ono što
tamo piše je, na neki način, u najmanje moguće reči stavljeno ono što Adventisti veruju. Ta
skučenost čak čini da to u opšte ne izgleda lepo.
Sad još da napišem svoju ispovest... a da li je tome mesto ovde. Možda u kratko...
Ja sam po nacionalnosti Srbin i kao beba kršten sam u SPC, što me je činilo pravoslavcem. Moja
velika potreba za Bogom učinila je da se družim sa Svetim Pismom više nego što to čini prosečan
čovek. Tu sam nailazio na mnoge stvari koje se nikako nisu uklapale u ono što sam vidjao u crkvi.
Biblija je izričito protiv ikona, kipova i sličnih objekata obožavanja, crkva to upražnjava kao
nešto što se podrazumeva i čak insistira na tome. Biblija je protiv klanjanja ljudskim
autoritetima, crkva je puna ljudi, koje naziva svecima, kojima se klanja, slavi slave posvećene
ljudima, glorifikuje kult majke bogorodice, čak joj se i moli. Biblija je apsolutno protiv
nekrofilije, crkva mošti nekih mrtvih ljudi iznosi, izlaže, propoveda njihove isceliteljske moći,
celiva ih, obožava, klanja im se. Ima toga još mnogo! Ja sam sve to poštovao i praktikovao, želeo
da idem u Hilandar, čak, negde u dubini duše, želeo i da se zamonašim, misleći da se tako može
biti bliži Bogu, što je uvek bila moja najveća želja. Pokušavao sam sve te nepravilnosti da
opravdam time, da je neko to već proučio pre mene i ako je došlo do promena to svakako mora imati
neko svoje logično objašnjenje, koje čak ne bi trebalo ni da me zanima. Bilo mi je važno da sam
ja u crkvi pravoj, apostolskoj, jedinoj koja služi Bogu na pravi način. Svakodnevno sam čitao
Bibliju, uživao u njenim dubinama, radovao se svakom novom otkriću, divio se njenom Autoru, ali
nedeljom u crkvi, u meni je sve više rastao bunt. Zašto ovo, zašto ono? Ali sam to potiskivao u
sebi, ne želeći da priznam sam sebi da to nije u redu. Čak sam i decu krstio u Pravoslavnoj
crkvi. Mnogima sam bio kum, baš zbog svoje vere koju nisam krio. Ali pitanja su se sve više
gomilala, a odgovora nije bilo. Jedan incident koji se dogodio, kada je jedan sveštenik odbio da
uzme pare, jer mu je bilo malo, a potom kad mu je rečeno da će dobiti i od drugih, uzeo sa
komenterom da je to onda u redu, presudio je da više ne idem u crkvu. To nikako nije značilo da
ja više ne verujem, ali je značilo da u crkvu, gde je sveštenstvo takvo, više ne idem. To je
trajalo dosta dugo. A onda su se pojavili Adventisti u mom životu. Organizovali su neka biblijska
predavanja, koja su mene, kao nekoga ko stalno čita Bibliju, odmah privukla. Otišao sam tamo da
bih video šta to oni uče. Čak sam bio i ljut na sebe što posećujem ta predavanja, jer ipak je to
neka sekta (to se onda zvalo novoverci ), ali kako su odmicala, sve sam više uvidjao da se ja
potpuno slažem sa njima. Kada se završila ta serija, ponovo sam sedeo sam sa Biblijom i proučavao
je. Nisam se priključio adventistima, niti sam imao bilo kakve veze sa njima još dosta vremena, a
onda sam ponovo prisustvovao jednoj kratkoj seriji predavanja i počeo da idem u Adventističku
crkvu na bogosluženja. U medjuvremenu sam slušao i pokojnog Lazara Milina, koji je o njima
govorio jako ružno, htevši da u sebi razrešim dileme. Njegov stav i opanjkavanje me je još više
učvrstilo u uverenju da su Adventisti oni koji veruju prema biblijskim principima. Tada sam
odlučio da postanem i ja to što su i oni. Kršten sam biblijskim krštenjem, uronjavanjem u vodu,
na osnovu svoje odluke i vere, baš kako Biblija i njen Autor zahtevaju.
Eto tako ti je to izgledalo, pa sad ja razumem one koji veruju kako sam i ja verovao, a koji se
na mene obrušavaju kao da sam najgori na svetu. To što je moj ton ponekad oštriji je samo zato
što neki ljudi umišljaju da, ako je neko veran Bogu, a ne veruje na isti način kao i oni, mora
biti neko na kome se može sve istresti, sve što poželiš, a da ti on na to neće odgovoriti na
sličan način. To nikako nije u cilju uvrede ili ponižavanja sagovornika, već iz čisto pedagoških
razloga. Ako neko misli da može svašta drugome da kaže onda mora da nauči da takav odgovor i on
može dobiti. Ja čak i nisam ljut ni na koga, jer sam potpuno siguran u ono što govorim i ne bežim
od polemike, a ton prilagodjavam sagovorniku, opet u granicama koje su samo pedagoške.
Držao sam se samo tvojih pitanja, pa je moguće da će ti dosta toga ostati nejasno, ali ja ne zatvaram vrata. Slobodno pitaj šta god te interesuje i dobićeš odgovor na sve.
Pozdrav, Nikodim Ljutić...