Суботари-adventisti

itaka.s

Obećava
Poruka
86
Ovo je sad kao u Skupstini,ocekuje se replika od prozvanih, ali ja cu malo da se ubacim, pa cu nesto da te pitam, kad vec sve tako lepo svasta znas.Volela bih da cujem objasnjenje stihova iz 5.Knjige Mojsijeve, 4. glava 15. i 16. stih ( i dalje).Uvek me je nesto kopkao taj tekst.
Osim toga moram da dam komentar vezan za podsticanje Adventista na vegeterijanstvo.U velikom broju knjiga koje se bave ishranom Adventisti se navode kao jedna od najzdravijih populacija upravo zbog nacina ishrane.I ne samo zbog toga.Oni ne piju alkohol, ne puse,a sve to je od velikog uticaja na zdravlje.I mala deca znaju da je svinjetina najnezdravije meso i lekari kao prvu preporuku ljudima koji imaju probleme sa srcem i krvnim sudovim daju da se svinjsko meso izbaci iz upotrebe.Toliko o toj karakteristici koja je, izmedju ostalih, navedena u prethodnom tekstu.

[quote="...pravda"
a znaci imaaaaaa prozvanih!?!

A ti kao fol nisi imao nameru da prozivas,samo si malo pricao sam sa sobom.

jedi seko sta ti je volja, ali ja nesto ne ljubim zelje, a i nemam problema sa cukom; uostalom, nisam bas siguran da oni koji imaju problema sa srcem da su bas pravi pred Gospodom, ako me razumes (mogu i da ti pojasnim citatima).

Pojasni.

a znamo da Hristos nije bio vegetarijanac ako je jeo ribu.
inace, tamo dole gde su vrucine, svinjetina i nije bas preporucljiva, slanina i cvarci takodje, bolja je thai food, slozicemo se, ali kad zizimi mora da se osoli sa sunkom, sta je tebi?

Koliko sam samo puta cula ovo obrazlozenje,uz ono cuveno -nema tice do prasice.Samo, to osoljavanje sunke i nije ti nesto zdravo.Znas ono-so- bela smrt.A dim kome se meso izlaze u sebi ima kancerogene sastojke.Nego da ti seka kaze nesto. To sa sunkicom meni vise lici na trbuhougadjanje.

sto se tice alkohola, pa nije li Hristos pretvarao vodu u vino na svadbi? nije li casa novoga zaveta bila takodje vinogradskoga roda, na pashalnoj veceri?

Sto se tice alkohola, mislila sam na njegovu neumerenu upotrebu.A lepo domace vino i sama volim.

To da su adventisti najzdraviji, iskren da budem, prvi put cujem.

Hoces autore i naslove?

sto se tice srcanih bolesti zdraviji su japanci ili eskimi, ali opet ne zbog toga sta ne jedu, vec sta jedu, sto je opet razlika.[/quote]

Ima i tu istine.Pozdrav.

Ako pokusas da razmisljas o tome sta jeste a sta nije sekta potrebno je da znas sta ta rec uopste znaci.Problem je sto je Pravoslavna crkva postavila to na sasvim pogresano mesto.Po njenom misljenju sekte su sve verske organizacije koje se ne slazu sa njenim ucenjem pri cemu se uopste ne vodi racuna o slaganju ucenja te organizacije sa Hrisovim izvornim ucenjem.Koliko ja znam, a sasvim pouzdano znam, adventisti u svojim bogosluzenjima i uopste, koriste sasvim obicnu Bibliju u prevodu Danicic-Karadzic i u njoj nista nije dodato niti izmenjeno.Takodje je netacno da su adventisti vegetarijanci, ma da smatraju da je to mnogo zdraviji nacin ishrane, sto je i naucna istina.Na kraju, to o ishrani i nije presudno kada je njihovo verovanje u pitanju.To je samo jedan deo njihovog ucenja i to sporedan.Uz to izrekao si mnogo lazi i neistina o adventistickom ucenju.To, ako si Hriscanin treba da te zabrine.

Moj nick je Christadelphian ako nisi primetio
kako bi svi znali sa kim imaju posla
hvala ti ipak na trudu da opišeš moju veru i braću iako sa polovičnim uspehom ali tebi to ne smeta . Bitno je da si ti napisao sad bila laž ili istina.
Nemam nameru da pišem o pravoslavlju i pravoslavcima ali veruj mogao bih bar deset strana samo o onome što ne valja ali neću zbog onih koji to nisu zaslužili jer su ljudi i znaju za ljubav i nikako ne spadaju u onu prvu grupu . A da li si ti ikada sreo lično nekog hristadelfijanca ? Koji ti je uzgred toliko zla naneo da nas toliko mrziš? Svakome ko je zaslužio Bog otkriti sebe na koji način mi to ne možemo znati.
Pozdrav Sa ljubavlju u Hrista

...pravda -
Nesto sam menjala, pa ne znam sta ce da pise kod autora.Zato takav naslov.
Ja nekad umem da budem malo nejasna (vec su me kritikovali zbog toga).Jedno vreme sam bila clan Adventisticke crkve, ali vec nekoliko godina nisam, iz nekih licnih razloga.O tim ljudima (bar o onima sa kojima sam dolazila u kontakt) mogu da kazem samo lepe stvari.Onog trenutka kada sam resila da krenem svojiim putem niko mi nije dosadjivao niti mi pricinjavao neprijatnosti.Sada sam izvan bilo koje crkve, i kao sto sam vise puta ponovila,pokusavam da realno sagledam stvari.Znaci, jedan deo tvog prethodnog teksta, ipak, nema osnova.

Sto se tice zdrave hrane, u Hristovo vreme nije bilo ovih problema sa zagadjenjem i industrijom kojih ima danas, pa je logicno da nije pricao o tome.Osim toga, kada je Hrist u pitanju, primarna je duhovna hrana.

U jednoj stvari si mozda u pravu.Ko zna ,mozda sam stvarno mogla postati neka metodistkinja ili luteranka, kada nije bilo nikog u blizini da me pouci pravoslavnoj veri.A oko mene sve pravoslavci.Kakvog li paradoksa!

Veliki pozdrav i za tebe.

...pravda -
Која је то црква која себе не сматра правом?

-Суботари уче овим библијским стиховима: Јован 10,16. "И друге овце имам које нису из овог тора, и оне ми ваља довести; и чуће глас мој, и биће једно стадо и један пастир."

-Суботари уче: Рим.1,17. "Јер се у Њему јавља правда Божија из вере у веру, као што је написано: Праведник ће од вере жив бити." Дакле спасење кроз веру. Субота је само један од сегмената закона који се кроз веру држи, а закон Божји је вечан, надам се за све људе овог света. Јаков 2,10. "Јер који сав закон одржи а сагреши у једном, крив је за све."

-Суботари уче: Дела 4,12. "Јер нема другог имена под небом даног људима којим би се ми могли спасти" (говори о Христу), дакле спасење искључиво кроз Христа!

-Суботари уче: Римљанима 3,23. "Јер сви сагрешише и изгубили славу Божију,"Дакле безгрешних нема! А сад долази онај игнорисани (само по твом суду) 1.Јованова 2,1. "Дечице моја! Ово вам пишем да не грешите; и ако ко сагреши, имамо заступника код Оца, Исуса Христа праведника,"

-Суботари уче: Матеј 12,36. "А ја вам кажем да ће за сваку празну реч коју кажу људи дати одговор у дан страшног суда." Проповедник 12,14 "Јер ће свако дело Бог изнети на суд и сваку тајну, била добра или зла." Да, у истражни суд верују, али ти како не верујеш ни у ово што пише у Светом Писму, како би поверовао о овоме што не пише директно, а овде је јако мало простора за тако опширну тему. Али има једна ствар коју верујеш и ти, а не пише ни једна реч у Светом Писму о томе, а то је Свето Тројство. Неке се ствари напросто виде из контекста целе Библије.

-Суботари уче: Да када се цитирају библијски текстови, требало би бити поштен, па рецимо, Римљанима 14,1. "А слабога у вери примајте лепо, да се не смета савест. 2. Јер један верује да сме свашта јести, а који је слаб једе зеље. 3. Који једе нека не укорава оног који не једе; и који не једе нека не осуђује оног који једе; јер га Бог прими. 4. Ко си ти који судиш туђем слузи? Он свом господару стоји или пада. Али ће устати; јер је Бог кадар подигнути га." цитирати цео контекст и цео смисао, а посебно овај део када пита: 'Ко си ти да судиш?'

-Суботари уче: Да подстицаће те да будеш вегетаријанац кроз учење да је то много здравији начин живота, али не под морање. То никако! Можеш, а не мораш! Апостол павле каже: 1. Коринћанима 10,23. "Све ми је слободно, али није све на корист; све ми је слободно, али све не иде на добро." Заборавио си да кажеш да суботари уче и да није добро пити алкохол, или пушити, дрогирати се. Ни о томе нема ни речи у Библији,а ли постоје стихови који на то наводе: 1. Солуњанима 5,23. "И цео ваш дух и душа и тело да се сачува без кривице за долазак Господа нашег Исуса Христа."
-Суботари уче: Никоме не наметати учења Елен Г. Вајт (Ellen G. White), јер је она и сама у својим списима рекла да све што се не може потврдити Библијом треба одбацити. (Before accepting any doctrine or precept, we should demand a plain "Thus saith the Lord" in its support.) Дакле, ту постоји једна озбиљна разлика између гуруа, како је ти називаш, и пророка, а то је да Божји пророци хвале Господа, а гуруи имају једини циљ да они постану «богови». И њено дело треба провући кроз Библију и видети, истина или лаж. Само без паушалних оцена. Да би човек могао нешто да процени, мора најпре то да упозна. Волео бих да чујем кога је плагирала. Можда и ја сазнам нешто ново. Не тврдим да није, али морам знати кога и која дела. Ако су прузети цитати из неких дела, за које стварно у то време није био потребан copyright, који су у складу са библијским учењем, онда је то погодило прави циљ. Шта је друго важно?

-Суботари уче: Да дела Елен Вајт никако нису у истом нивоу као Библија (то би се супротставило Библији), већ као мању светлост која појашњава велику (Библију). Такође, да се без те светлости може, ако је коме потпуно јасна Библија.

-Суботари уче: Елен Вајт у својих пет капиталних дела (од 100.000 страница писаних руком, колико је укупно написала), можда, али стварно можда, а можда и не, у пар реченица поменула једење маса или било шта слично, главни акценат свог њеног писања је Исус Христос. И ако поштено сагледаш сва њена дела не можеш ништа друго тврдити. Она јесте писала у неким мањим књигама о исхрани, здравом животу, браку, младима и слично, али ја не знам да је негде она било шта заповедала или наређивала везано за било шта. Саветовала јесте и то се показало у данашње време као нешто сасвим у реду, мада је она о томе писала пре стотинак година када су трендови исхране били сасвим, сасвим другачји. Дакле једење меса је избор сваког човека индивидуално. То што пише једите све што је у месници односи се на питање да ли је то месо жртвовано неком божанству, па ту апостол павле говори да је слободно јести месо идолских жртава, јер идоли су ништа. То нема никакве везе са овом темом.

-Суботари уче: Заједно са јехићима??? Ако си мислио на Јеховине сведоке, тад си у великој заблуди. Јеховини сведоци и Адвентисти имају јако мало тачака у којима се слажу, и никад заједно не проповедају ништа. Једноставно се не слажу у учењу. Али је тачно да уче непостојање пакла у оном облику како га «велике цркве» приказују. Ово је тема о којој би требало писати доста дуго па ћу само кратко рећи да, ко год мисли да ће добри и милостиви Бог, за 60-70 година живота, или неку годину више или мање, некоме подарити вечни живот, а неком вечну патњу и бол, тај омаловажава самог Бога. Библија учи да ће грех и зло на крају бити потпуно искорењени, уништени. Ако је пакао вечан, онда су и грех и зло вечна категорија. Шта мислиш како би у том паклу било, без греха? Не, то је сигурно! Реч која је тако преведена у оригиналу је јеврејска реч «ШЕОЛ» и значи подземни свет, свет мртвих, или гроб, док је за то исто новозаветна грчка реч «ХАДЕС».

-Суботари уче: Библија коју суботари у овој земљи читају је превод Даничић-Караџић. За ову, коју ти помињеш, никад нисам ни чуо и просто сам убеђен да никад није ни написана, бар у режији суботара. Суботари су 100% доследни у поштовању Божје речи, па би то био грех мењати или било шта друго са Библијом радити. Откривење 22,18. «Јер сведочим свакоме који чује речи пророштва књиге ове; ако ко дометне овоме, Бог ће наметнути на њега зла написана у књизи овој; 19. И ако ко одузме од речи књиге пророштва овог, Бог ће одузети његов део од књиге живота, и од града светог, и од оног што је написано у књизи овој.» Зар мислиш да би поред ових речи неко смео да мења било шта? Па чак ни суботари!!!
-Суботари уче: Суботари ништа не крију, напротив, они проповедају Божју реч свима који хоће да је чују. Шта то крију? Које су то рестрикције Старог завета? Шта је то што је важило само до Христовог доласка, и шта је то Он укинуо? Можда Десет заповести? Забрану обожавања слика? Укинуо поштовање родитеља? Укинуо забрану убиства, прељубе, лажи, крађе? Суботу? Можда је укинуо здравствене принципе? Који су то библијски стихови који то наговештавају или тврде? Ја их не знам! Укинуо је оно што се односило на Њега и Његов долазак, церемонијални закон. Оно што се обављало у Храму свакодневно. Приношење жртава, јер је Он жртва свагдашња. Знам нешто што је сигурно рекао а то је: Матеј 5, 17. «Не мислите да сам ја дошао да покварим закон или пророке: нисам дошао да покварим, него да испуним. 18. Јер вам заиста кажем: докле небо и земља стоји, неће нестати ни најмање словце или једна титла из закона док се све не изврши. 19. Ако ко поквари једну од ових најмањих заповести и научи тако људе, најмањи назваће се у царству небеском; а ко изврши и научи, тај ће се велики назвати у царству небеском.» Ово је Он, Христос рекао. Мислиш ли да је лагао? А ево и један Старозаветни: Малахија 3,6. «Јер ја Господ не мењам се; зато ви, синови Јаковљеви, не изгибосте.» Немој само рећи да се Господ не мења само са синове Јаковљеве!!! Још један: 4.Мојсијева 23, 19.» Бог није човек да лаже, ни син човечји да се покаје. Шта каже неће ли учинити, и шта рече неће ли извршити?»

-Суботари уче: То сам већ рекао, да је једино спасење у Христу и суботари верују да је Исус на крсту умро за све грехе и тиме покрио све грехе свих људи. Рећи да: «Уче да својом смрћу на крсту Христ нас није искупио за грехе, називајући га тиме лажовом када је рекао:''Сврши се''», у најмању руку, опростићеш, чини аутора ове реченице лажовом, јер ово је ноторна неистина, као и много тога до сада. Морам да се извиним још једном, али ја тако видим ове ствари. Ја знам да је твоја жеља да испљујеш суботаре што више можеш, за шта не видим ни један једини разлог, али то онда учини тако да себе оставиш достојанственог. Говори истину. И ја ћу ти се придружити!!! Сваку истиниту тврдњу ја ћу подржати. Тако се може раскринкати свака неистина или превара. Али рећи да суботари не прихватају Христову смрт за откуп греха, мало је много. Могу ти рећи да сам све више убеђен да си и сам жртва неке преваре. Да те је неко наложио да су суботари, скотови и гадови каквих нема, а ти одма' да распалиш по њима.

-Суботари уче: Да ћемо на суд, свако сам за себе, већ сам нешто рекао. Не знам на каквог си медијатора мислио, али знам према ономе што Библија пише да ћемо и ти и ја бити заступани, и то само Христовом крвљу. Једино Он, као наша замена на крсту где смо ми требали бити, има право да нас заступа.

О квргама стварно не знам ништа. О др. Келогу такође, па нећу ни одговарати на та питања.

Има једна ствар коју желим да ти на крају кажем, а то је. Сви верују у неки живот после овог на овај или на онај начин. Неко на овој земљи неко на небу, углавном очекују спасење. Међутим нико не очекује да тамо буде сам. Наравно биће још спасених. Шта мислиш ко ће све бити тамо? Ја верујем: Адам, Енох, Ноје, Аврам, Исак, Јаков, Јосиф, Мојсије, Исус Навин, Самсон, Самуило, Давид, Илија, Јелисије, Соломун, Јов, Исаија, Јеремија, Језекиљ, Данило, Седрах, Мисах, Авденаго, Осија .... Јован Крститељ, Матеј, Марко, Јован, Петар, Павле, Јаков и остали апостоли и још много личности који су поменути у Библији. Шта мислиш шта је заједничко за све ове људе? Сви су били суботари!!! И још нешто, Исус је тајкође био суботар. Пошто ми верујемо да је Он жив, мислиш ли да више није суботар, мислиш ли да је променио веру? Ако мислиш да јесте, можеш ли ми навести неки разлог за то?

Ето ја толико!!!

Bravo Nikodime. Juče mi je isteklo sve vreme koje sam imao pa nisam stigao da odgovorim na sve one laži koje su ovde bile napisane.

Žao mi je što neko sebi dozvoljava da priča o nečemu o čemu zaista ništa ne zna. "Pravda" je verovatno sve one lažljive stavke prepisao iz nekog panfleta o subotarima, tipa onih koje je pisao nesreni Lazar Milin. Nesrećni jer je sve vreme svog života bio i ostao u zabludi i potpunom neshvatanju adventističkog učenja.

Neću ništa ovome da dodajem jer nema potrebe.

Čini mi se da si ovime penzionisao "pravdu". Bar što se ove teme o adventistima tiče.

...pravda -
Ne znam što si se uhvatio radova Elen Vajt. Ona samo tumači Bibliju i niko nikada nije rekao (osim tebe naravno) da adventisti veruju (u religioznom smislu te reči) u Elen Vajt i ono što je ona pisala. Adventisti jedino veruju u Boga Oca, Sina i Svetog duha i Hristu se predaju kao svom Spasitelju. Znaš pre nego što sam postao hrišćanin i ja sam bio pravoslavac. Tamo su me učili da verujem da će me spasti čitava plejada svetaca (mojih zaštitnika). Medju njima je i sveti knez Lazar. Objasni mi molim te kakve on veze ima sa spasenjem, recimo eskima.Kada buseš shvatio da je Isus bio jevrej a ne šumadinac, verovatno će ti mnogo šta biti jasnije, pa i to da je jedino Njegova žrtva bila za sve nas nesrećne ljude i da Njegovu žrtvu ne bi trebalo ni na koji način da svojatamo ili da svoje nacionalne heroje proglašavamo svecima i u njih da verujemo. To je blago rečeno paganizam a sa hrišćanstvom nema nikakve veze.
Zato te molim da se ostaviš više Elen Vajt i njenih spisa jer oni nisu suština učenja adventističke crkve. Stuština verovanja adventista je Hristovo učenje onako kako ga je On lično preko svojih apostola (a ne raznoraznih srednjevekovnih i modernih asketa i samomučitelja) preneo nama, kroz njihova pisanja u Bibliji.
Već ti je Nikodim rekao da adventisti veruju da su svi tekstovi u Bibliji napisani nadahnućem Svetoga duha i da se tome ne može ništa ni dodati ni oduzeti, tako da tvoji pokušaji da dezavuišeš učenje adventistiške crkve, besomučnim pokušajima da omalovažiš rad Elen Vajt, su besmisleni i u najmanju ruku smešni.

...pravda -
Bas ti je nezgodan nadimak, ne znam da li da te oslovim sa pravda, ili pravdo...
Prilikom svog prvog odgovora, rekla sam "...ocekuje se replika prozvanih, ALI ja cu da se malo ubacim..." Da sam napisala "...I ja cu malo da se ubacim..."onda je moglo znaciti da sam medju prozvanima.Mala jezicka zavrzlama, koja zapravo uopste nije bitna.(Ali sam nesto morala da je spomenem.)

Mislim da je doslo vreme da se polako gubim sa ovog foruma, suvise sam pocela da se ponavljam( a valjda je to i normalno kad uvek dodju novi ljudi).Ali, ponovicu, makar i stoti put.SVAKO ima svoj put.I svaki covek do nekih saznanja dolazi na njemu svojstven nacin.Dva coveka mogu ici razlicitim putevima, a imati isti cilj, i na kraju se na tom cilju sresti.
Dobro je cuti razlicita misljenja i stavove.I mislim da je u tome prednost ovog foruma, jer na njemu ucestvuju ljudi razlicitih verovanja.Jeste da nas neke stvari ponekad izbace iz takta, ali nije ni to lose, vezbamo hriscansko strpljenje i toleranciju...Valjda...Pozdrav.

...pravda-

Elen G. Vajt jeste se u nekim svojim spisima bavila proročanstvima, pa i ako je po nešto prorokovala, nikako nije bila "guru" kako je ti nazivas. Njeno bavljenje prorokaovanjem nije njen prevashodni rad i ono sto je prorokovala se i ostvarilo a ono sto nije, vodećemo, možda će se ostvariti u budućnosti. Voleo boh da zajedno prisustvujemo tim dogadjajima, naročito onim koji se opisuju u Otkrivenjima. Zašto misliš da je to što je ona prorok tako važno i presudno kada su adventisti u pitanju. Verovatno misliš da ćeš time dokazati sotonsko poreklo tog učenja, pa svoj rad smatraš veoma važnim u smislu spasavanja onih koji su pali.
Nisu li učenja o "mitarstvima" koja postoje u jednoj veoma velikoj crkvi koja sebe smatra apostolskom zapravo velika "proročka" izmišljotina. Biblija o tome ni na koji način ne govori. Ili, meni bar nije poznato. Čistilišta jednostavno nema.
Ovo ne govorim u smislu napada kao najbolje odbrane, već da ti pojasnim da adventisti radove Elen Vaj i svih onih koje si pominjao, uzimaju samo kada su u potpunom skladu sa Biblijskim tekstovima. Ako misliš da u Pravoslavnoj i Katoličkoj crkvi, koje sebe smatraju apostolskim i samim time bezgrešnim, nema zabluda i grešaka, strašno se varaš. Uzmi samo srednji vek i inkviziciju. Misliš da istočna crkva u srednjem veku nije imala inkviziciju. Rastokv otac se i zamonašio zbog mnogih pobijenih, osakaćenih i progonjenih bogumila. To Sveti Sava i piše u Žitju Svetog Simeuna.Ruska crkva i u srednjem veku anatemisala čitava sela zbog sličnih razloga i svako protivljenje njenom učenju u krvi gušila u srednjem veku. To su istorijske činjenice koje se ne mogu promeniti ali o njima se malo govori. (Neću reći da se to prikriva.)

Kako misliš da sam izmislio čitavu plejadu svetaca. Pa Pravoslavna crkava, naročito srpska je po tome poznata i jedinstvena. Krsnu slavu imaju i proslavljaju je još jedino pravoslavni hrišćani u Etiopiji.Svetac krsne slave je zapravo zaštitnik porodice i ukućana i njemu se valja moliti i njegovo ime proslavljati. Šta više većina današnjih Srba jedino proslavljaju ime svog sveca Isusa ne spominući. Kako onda kažeš da sam to izmislio i da to nije istina.Ima tu još jedna stvar koju i Pravoslavna i Katoliška crva propovedaju a to je obožavanje Marije, njeno vaskrsenje i njeno, najznačajnije, zastupništvo za nas pred Gospodom. Molim te, jer vidim da dobro stojiš sa citiranjem Biblije, pronadji mi i jedan stih koji o tome govori. (Marijinoj smrti, vaskrsenju i naročito, zastupanju i spasenju.) Isus je sa krsta rekao Jovanu "sine eto ti majke i majko eto ti sina". Apostol Jovan je jedini od apostola koji je umro prirodnom smrću i nadživeo je sve apostole a verovatno i Mariju. Napisao je Jevandjelje, tri poslanice i Knjigu Otkrivenja i nigde nije ni jednom reči pomenuo ništa od svega onoga što te ja molim da mi objasniš. Stvar je u tome što ti sve ovo ne smatraš zabludom nego je prihvataš kao deo svog verovanja. Voleo bih samo da znam ko je autoritet koji te je naveo da to veruješ.

Daleko istočne religije kažeš. Zašto onda današnji monasi žive u kelijama, pećinama, takoreći se i ne hrane. Ne šišaju se i ne brijaju. Ne liči li ti to na nazireje iz SZ koji tako lako odbacuješ.Ne zavetuju li se na devstvo, poslušnost i siromaštvo. Bog je Evu stvorio jer je video da nije dobro da Adam bude sam. Brak je ustanovio tako kao instituciju koju je i u SZ Zakonom i u NZ blagodaću potvrdio i blagoslovio, pa je devstvo sasvim protiv njegove volje i upšte ne znači da ce devstvenici biti "praviji" pred Njim. Zar će odricanje od poroda i porodice čoveka učiniti "čistijim" ili bližim Gospodu. Misliš da mučenje tela odricanjem od hrane, smrzavanjem i uništavanjem po pećinama doprineti približavanju Bogu ako znamo da apostol Pavle, za koga ti kazez da od njega adventisti beže, kaže da su naša tele hram Duha Svetoga.
Misliš da odricanje od imovine približava čoveka Bogu. Nigde u Bibliji nisam o tome primetio ništa.
Poslušnost na koju se oni zavetuju je bezpogovorna poslušnost starešini manastira i pravilima života u njemu, koje je napisao i propisao upravo taj starešina. Ovo je po nekim autorima i njihovim definicijama kada govore o adventistima, jedno od prvih obeležja, da bi jedna grupa ljudi koji žive pod odredjenim uslovima mogla da se nazove sektom.
Koliko znam ovi ljudi ne žive na dalekom istoku nego ovde kraj nas. Šta više oni su najpoštovaniji hrišćani i duhovni oci.

Odgovaraću ti taksativno na svaki pasus, da ne bi bili sumnji da nešto krijem ili od nečeg bežim. Pokušaću da to bojama razdvojim da se zna ko je šta pisao. Jedino ako nešto ne razumem ili možda ne znam preskočiću.

J o v a n 1 0 , 1 6 , c i t a t , j e u t a c n o o d r e d j e n o m k o n t e k s t u ; z n a c i p r v o t r e b a n j e g a i z r e c i , a k o s m o p o s t e n i , p a t e k o n d a v i d e t i m o z e l i s e p r o s i r i t i c a k d o - o s n i v a n j a p l e t o r e n o v i h " c r k a v a " , n a z v a o b i h i h c a k p o s t p r o t e s t a n t s k i m , a j a s n o j e d a n e m o z e , j e r j e s a m o j e d n a C r k v a G o s p o d n j a k o j u n i j e H r i s t o s o s n o v a o u 1 9 . v e k u , m o r a s s e s l o z i t i ! ! !

Da li to znači da ni jedna osoba van te ''jedne'' neće biti spasena? Inače ja sam odgovorio samo na tvoje navode da Adventisti tvrde da nema spasenja van adventističke crkve. Dakle adventisti ne smatraju da je spasenje obezbeđeno samo za njih, već za Božji narod koga ima u svim crkvama, što će se videti na kraju. Stih je samo potvrda za to razmišljanje. Ja i dalje tvrdim da je mislio na ljude iz drugih crkava, ma koja bila ona prava. Koja je prava, to će On sam pokazati.

Ako ti smatraš da je to što je neko osnovao crkvu kasnije, diskvalifikovan iz spasenja, onda je to katastrofalno. To znači da preko 90% sveta nema nikakve šanse. Ovo je klasično katoličko razmišljanje. Crkva je jedini autobus za spasenje. Jedino je važno biti član crkve!?

D a k l e , r e c i m a i z " o v o g a t o r a " H r i s t o s r e f e r i s e n a I z r e a l , j e r i s a m n a d r u g o m m e s t u , r e p l i c i r a j u c i H a n a n e j k i - n e z n a b o s k i n j i , r e c e d a j e p o s l a n s a m o i z g u b l j e n i m o v c a m a d o m a I z r a i l j e v a . Z n a c i m o r a m o p o c i o d t o g a k o n t e k s t a , p a n a d o v e z a t i s l e d e c i , p a t e k o n d a p r o s i r i v a t i . M o z e m o s e s l o z i t i d a j e I z r a e l b i o i z a b r a n n a r o d , a l i z a p o v e s c u d a s e s v i n a r o d i k r s t e u i m e O c a i S i n a i S V E T O G A D U H A , h r i s c a n s t v o d o b i j a n a e k s p a n z i o n i t e t u .
N a d r u g o j s t r a n i , b u d u c i d a h r i s c a n s t v o n e m a r e s t r i k c i o n i k a r a k t e r k a o S Z , i m a o n e , t a c n e , d e c i d i r a n e r e c i G o s p o d n j e o C r k v i N j e g o v o j k o j u n e c e n a d v l a d a t i v r a t a p a k l a , a d a , - d a k l e , r e c j e u J E D N I N I , J E D N A J E C R K V A G O S P O D N J A .

Moraš mi raći šta je to u SZ restriktivno, da bih znao šta da odgovorim. Crkva Gospodnja jeste jedna. Tu se slažemo!

V a n k o n t e k s t u a l n o , i p r o s t o r n o i v r e m e n s k i , u s v a k o m p o g l e d u , c i t i r a n j e i z S Z " c r k v e o s t a t k a " j e s u b o t a r s k i s p e c i j a l i t e t p a k o s c e n j a s v i m a d r u g i m a , j e r u o d n o s u n a s v e d r u g e , p o j a m ' o s t a t a k ' j e i t e k a k o a d e k v a t a n !

Da li ti imaš porimedbu na to što piše u SZ ili na to što Adventisti tvrde, da su crkva ostatka?

R i m l j a n i m a 1 , 1 7 u o p s t e n i s i p o j a s n i o , c a k s i o l a k o p r e s a o p r e k o .

R i m l j a n i m a 1 , 1 7 J e r s e u n j e m u o t k r i v a p r a v d a B o ž i j a i z v e r e u v e r u , k a o a t o j e n a p i s a n o ( A V A K U M 2 , 4 - 5 ) , a p r a v e d n i k e o d v e r e ž i v e t i , A L I P A V L E N I J E O G R A N I
I O O N O V R E M E N I K O N T E K S T ( n a d a m s e d a t i j e p o z n a t o o n o v r e m e n o s t e p e n o v a n j e j u d e o h r i s c a n a , t o j e u p r a v o t o - i z v e r e u v e r u , b a s k a o i g r k o p r a v o s l a v l j e , a i u s r b a i m a s s t o v i s u b o t a r i p r e b a c u j e t e - s l a v l j e n j e s l a v a k a o t r a n s p o n o v a n j e n e k a d a s n j i h v e r o v a n j a , k o j e j e u p r a v o t o - i z v e r e u v e r u ) ,

Pa ponoviću ti isto. I reći da sam baš to i mislio. Pravednik će od vere živ biti. Na tome je naglasak, kao odgovor na tvoje pitanje, o tome da li subota spasava.
: - Рим.1,17. "Јер се у Њему јавља правда Божија из вере у веру, као што је написано: Праведник ће од вере жив бити." Дакле спасење кроз веру. Субота је само један од сегмената закона који се кроз веру држи, а закон Божји је вечан, надам се за све људе овог света. Јаков 2,10. "Јер који сав закон одржи а сагреши у једном, крив је за све."-
Dakle spasenje kroz veru, a subota se verom drži, kao dan od odmora. Isto kao što Pravoslavni, Katolici i Protestanti drže prvi dan, kao dan od odmora, verovatno zato što veruju da tako treba, tako Adventisti drže sedmi dan..[/color]

J e r s e o t k r i v a g n e v B o ž i j i s n e b a n a s v a k u b e z b o ž n o s t i n e p r a v d u l j u d i k o j i d r ž e i s t i n u u n e p r a v d i , K A Ž E D A L J E U R i m l j a n i m a 1 , 1 8 , A K A O P R O T I V K O N T E K S T P R A V E D N I K U K O J I E O D V E R E Ž I V E T I ( R i m l j a n i m a 1 , 1 7 , T A K O D J E I J e v r e j i m a 1 0 , 3 , T J . K O N T E K S T
E K A N J A O N O G A K O J I T R E B A D A D O D J E I K O J I N E E O D O C N I T I ( J e v r e j i m a 1 0 , 3 7 ) .

Kako si povezao Jevrejima 10,3 sa ovim, ja ne razumem uopšte? Ovde se govori o žrtvama, kao slici Žrtve koja je prineta jednom za svagda… Ne znam šta zanči ''protivkontekst'', ali ovaj 18 stih govori da će se gnev Božji izliti na one koji znaju istinu, a ne drže je. I ja se slažem sa tim kao i sa svakim drugim biblijskim stihom..

U c e m u j e d r z a n j e i s t i n e u n e p r a v d i i m a j u c i u v i d u c e k a n j e 2 . d o l a s k a ? P a j e l p r a v e d n o b i l o d a M i l e r z a k a z u j e d a t u m 2 . d o l a s k a , b u d u c i d a s u m n o g i n a s e l i m o z d a c a k i i s k r e n o c e k a j u c i , a z n a j u c i d a n i k o n e z n a n i d a n n i c a s , k a k o r e c e H r i s t o s , d o B o g O t a c ?

Tačno je da to nije bilo mudro određivati vreme dolaska Isusa Hrista. Tačno je da je to bila greška. Ali još nešto. William Miller je bio čovek zemljoradnik, baptista po veroispovesti. Znam da je to što je on otkrio1818. god. proučavajući tu temu 2 godine, čuvao 13 godina ne govoreći javno. Međutim braća, najbliži saradnici, su ga nagovarala da propoveda o tome, čemu se on opirao jer je već imao 50 godina, ali njihovoj upornosti on je popustio. 1831. g. je počeo i po prvi put izneo svoja otkrića. 1833. g. je dobio dozvolu od Baptističke crkve , kojoj je pripadao, da propoveda tu vest. Sve vreme propovedanja tražio je od svojih kritičara da mu biblijskim tekstovima pokažu zabludu, ali to se nije desilo.Tačno je i to da su mnogi poverovali u tu vest i tek tada je nastao pokret (ne crkva) Adventista, u koji su bili uključeni vernici mnogih crkava. Kada je određeno vreme prošlo, nastao period koji Adventisti inače zovu ''Veliko razočarenje'', ne krijući ništa, i kada su mnogi napustili taj pokret, osnovana je Adventistička crkva, koju su sačinjavali ljudi koji su nastavili sa istraživanjem tih biblijskih tekstova koji su doveli do razočarenja. Tragajući za greškom došli su do novih otkrića, koja su mnogo pomogla oko novih saznanja. Ali o svemu tome možeš da pročitaš u literaturi, dakle ništa nije skriveno, već sve piše u knjigama., pa k'o voli nek izvoli. Ovo sam samo javnosti radi, da uklonim optužbu da Adventisti skrivaju nešto.

N E G O E V O T I I D O M A C I : K A M E N S P O T I C A N J A , R I M L J A N I M A 9 , 3 0 - 3 2 .

c i t a t :
J E R J E H R I S T O S Z A V R S E T A K Z A K O N A Z A O P R A V D A N J E S V A K O M E K O J I V E R U J E ( R I M L J A N I M A 1 0 , 4 ) .

A S T A T I O N O B E S E T V R D I S ? A K O L I K O J E S A M O C I T A T A A P O S T O L A P A V L A O D K O J I H V I S U B O T A R I B E Z I T E ?

Ja ne tvrdim ništa, ja samo poštujem ono što piše, ja samo tvrdim da se zakon kroz veru ili verom drži. A to podupirem ovim stihom: Rimljanima 3,31 Кваримо ли дакле закон вером? Боже сачувај! Него га још утврђујемо.
1.Jovanova 2:1 Дјечице моја! ово вам пишем да не гријешите; и ако ко сагријеши, имамо заступника код оца, Исуса Христа праведника, 2 И он очишћа гријехе наше, и не само наше него и свега свијета. 3 И по том разумијемо да га познасмо, ако заповијести његове држимо. 4 Који говори: познајем га, а заповијести његовијех не држи, лажа је, и у њему истине нема; 5 А који држи ријеч његову, у њему је заиста љубав Божија савршена; по том познајемо да смо у њему. 6 Који говори да у њему стоји, и тај треба да ходи као што је он ходио. 7 Љубазни! не пишем вам нове заповијести, него заповијест стару коју имасте испочетка. Заповијест стара јест ријеч коју чусте испочетка.
Za ovaj tekst si mi govorio da ga advetisti izbegavaju. A tu je i Ap.Pavle. Šta bi ti sad rekao, o čemu ovde Ap. Jovan govori? Koje zapovesti on pominje?

A koji su to stihovi Ap. Pavla od kojih Adventisti beže, moraš ih nabrojati ili bar neki, da bih znao.

I M A S L I T I U O P S T E Z D R A V E P A M E T I D A R A Z L U C I S S L E D E C E :

Zdrave pameti imam! Da li je pokušaj da me uvrediš ili stvarno pitaš?

P R A V E D N O S T O D V E R E N A S U P R O T P R A V E D N O S T I O D Z A K O N A ?
Z N A S L I T I O D A K L E J E Z A K O N P R A V E D N O S T I :
O D D E L A Z A K O N A I L I O D V E R E ?
T J . : D A L I P R A V E D N O S T O D Z A K O N A I L I O D V E R E ?

Kratko ću ti odgovoriti. PRAVEDNOST BIVA OD VERE! To pokušavam da ti od početka objasnim, ali ti kao da ne čitaš sve što ja napišem. Ali pitam te, da li možemo da ubijamo, krademo, kurvamo se , ne poštujemo oca i mater, lažemo, poželimo tuđe, ne poštujemo Boga, gradimo lik rezani, uzimamo ime Gospodnje uzalud, ne poštujemo dan od odmora i pri tom verujemo. Narvno ne. Dakle poštovanje zakona verom ili kroz veru. Apostol Jovan kaže svojoj 1. poslanici da je greh bezakonje 1ЈОVANOVA 3:4 Сваки који чини гријех и безакоње чини: и гријех је безакоње. Bezakonje, kako ja razumem, je kršenje zakona. A kako da prepoznamo greh ako zakona nema. Mora postojati neki reper, merilo kriterijum, a to je zakon, odnosno Deset Zapovesti. Adventisti veruju da je Bog večan i ne menja se kako je to rekao u : Малахија 3,6. «Јер ја Господ не мењам се; зато ви, синови Јаковљеви, не изгибосте.», pa zato i veruju da, znajući šta piše u zakonu to ne poštuju, je greh. Oni veruju da je Njegova volja izražena u Deset Zapovesti (na to mislim uvek kad kažem ''Zakon'') i to da krše, ili da kažu da to više ne važi, jednostavno ne mogu. 1Jov. 2,4 Који говори: познајем га, а заповијести његовијех не држи, лажа је, и у њему истине нема; Naravno da svi greše, pa tako i Adventisti. Ali zato imaju Zasupnika kod Oca. Zar ne!

O T V O R I L E P O P O S L A N I C U R I M L J A N I M A 9 I 1 0 , P A I Z V O L I , J E R Z N A M D A V A S I P R O P O V E D N I C I P O G R E S N O U C E , V R L O L A K O C E M O S E R A Z U M E T I , A K O N E P O B E G N E S .

Mnogo, mnogo puta sam iščitao sve to, moj dragi prijatelju, i još ću naravno. Ja ne učim od ljudi ništa što je vezano za Boga, s njima mogu da razgovaram i da se savetujem, ali sve moram da provučm kroz Bibliju. Sola Scriptura. I zato jedan tekst Dela apostolska 17:11 Ови пак бијаху племенитији од оних што живе у Солуну; они примише ријеч са свијем срцем, и сваки дан истраживаху по писму је ли то тако. Ne zašto bih bežao... ja i volim ovako pristojne sagovornike, koji mi bez uvreda sve lepo objasne!!!

N a v o d i s d a l j e J a k o v l j e v u 2 , 1 0 , a l i k o j i j e k o n t e k s t ? K o n t e k s t j e d a a k o j e n e k o v e c p o d z a k o n o m d a n e b u d e s e l e k t i v a n , k a k o p r e m a d r u g i m a , t a k o i p r e m a s e b i . P a , b u d u c i d a s e t i p o z i v a s n a z a k o n , r e c i m i d a l i d r z i s z a k o n p a r c i j a l n o i l i c e l o v i t o ? Z n a c i a k o h o c e s z a k o n m o r a s c e o , a s u m n j a m d a s i p o d r e z a n , s u m n j a m d a s u b o t o m n e c i n i s s v e o n o s t o j e z a b r a n j e n o o z a o n e k o j i s u p o d z a k o n o m . D a k l e , d r z e c i p a r c i j a l n o z a k o n , t i g a s k r n a v i s , t i p o s t a j e s r u s i t e l j z a k o n a i n e p r i j a t e l j z a k o n a .

Mene ne moraš ubeđivati u opravdanje verom, jer ja u to verujem! Mislim da sam ovde već dao odgovor u predhodnom segmentu. Ponovo ti kažem, ja kad kažem zakon, mislim na Deset Zapovesti. Možda je to bilo nejasno. Usput, da ja tebe pitam, ako dozvoliš. Kakvo je tvoje mišljenje važe li Deset Zapovesti danas ili ne?

A n a m a z a i s t a h r i s c a n i m a u p u c e n e s u o v e r e c i :
R I M L J A N I M A 3 , 2 1 A s a d a s e b e z z a k o n a j a v i l a p r a v d a B o ž i j a , p o s v e d o e n a o d Z a k o n a i P r o r o k a .
R A Z U M E S L I T I T O ? M E N I J E C I L J S A M O D A T I S H V A T I S D A A K O N E K O V E C I M A B L A G O D A T , O N D A S E T A J N E C E P O Z I V A T I N A Z A K O N U A F I R M A T I V N O M K O N T E K S T U , S A M O R E S T R I K C I O N O M , A N I S A M J A P O S T A V I O O P R E C N O S T M E D J T I M D V A , N O A P O S T O L , J A S A M S A M O S H V A T I O , H V A L A B O G U , I Z E L I M S A M O I D A V I S U B O T A R I S H V A T I T E K O L I K O J E H R I S C A N S K I S T A N D A R D V I S I O D Z A K O N S K O G . N I S A M P O D Z A K O N O M , A L I G A N I N E K R S I M , P R O S T O N I J E P R O P I S A N Z A M E N E . A B L A G O D A T N I J E R E S T R I K T I V N E P R I R O D E K A O Z A K O N , S A M O T O S H V A T I .

Ja shvatam tebe, ali ti ne razumeš šta je tebi govorim. To jednostavno nije moguće razdvojiti, zakon i veru, pravdu i milost. Misliš li da se to u Bogu ne nalazi i jedno i drugo. Bog jeste milostiv ali pravedan. I to apsolutno. Господ, Господ, Бог милостив, жалостив, спор на гнев и обилан милосрђем и истином. Који чува милост хиљадама, прашта безакоња и неправде и грехе, који не правда кривога, и походи грехе отачке на синовима и на унуцима до трећег и четвртог колена (2. Mojsijeva 34,6.7)

S t o s e t i c e s u b o t e , n a p i s a n o j e n a t o n e t e k s t o v a , a l i h a j m o n a b l i c :
H r i s t o s u N Z , U J E V A N D J E L J U p o n a v l j a o d 1 0 , D E V E T B O Z I J I H Z A P O V E S T I , P O G A D J A S S U B O T U N E P O N A V L J A , I Z O S T A V L J A J E K A O Z A P O V E S T ( E D A L I J E T O S L U C A J N O ? ) , V E C S E O B R U S A V A N A Z A K O N I K E K O J I M U J E Z A M E R A J U , J E R J E I U S U B O T U L E C I O , J E R J E J E D N O M E R E K A O D A U Z M E S V O J O D A R U S U B O T U , S T O J E B I L O Z A B R A N J E N O . H R I S T O S S E P O Z I V A N A C A R A D A V I D A , P O R E D M N O G I H P R I M E R A .

Da li ti to tvrdiš da je, ako je nije pomenuo, ukinuo? Zašto je onda išao u crkvu subotom. Zašto nije rekao jasno, da se subota kao dan od odmora ukida i kraj. Ne nego je rekao da se ni jedna titla iz zakona neće imeniti dok se sve ne ispuni. Na koji je zakon mislio? Na Deset Zapovesti, naravno!!!
To je večni zakon koji nije nešto što će važiti samo neko vreme pa više neće. Kako se poziva na Davida? Tako što je rekao da je on uzeo hlebove iz hrama, koji su bili sveti i smeli su ih jesti samo sveštenici. Ali to je bilo hramovno pravilo ili ceremonijalni zakon. Sveštenici i zakonici su Ga ukoravali zato što je On, po njima, kršio mnoga pravila koja su oni nametnuli za svetkovanje subote. Govorio im je da čak i sveštenici, po tim pravilima, koljući žrtve subotom, kojih je čak samo subotom bilo dve (večernja), pogane subotu, pokušavajući da im pokaže da to što oni tvrde nije pravi smisao subote. Time je nikako nije ukinuo.

E D A L I S T E T I I T V O J A S E K T A S U B O T A R A V E C I O D H R I S T A ? D R U G O J E O B D E U P I T A N J U : i g r a j u c i n a k a r t u z a t u c a n o s t i n a r o d a v i o d a b r a s t e s t r i k t n o s t z a k o n a n a r a v n o S Z , p r e n e b r e g a v a j u c i , d e z a v u i s u c i d r u g e u d e l u d a H R I S C A N I N I S U P O D Z A K O N O M , V E C U B L A G O D A T I . V i s u b o t a r i , b e z i t e o d a p o s t o l a P a v l a k a o d j a v o o d k r s t a .

Adventisti nisu veći od Hrista, zato i žele da poštuju ono što je On rekao. Zatucanost naroda se koristi kada se prodaje rog za sveću proglašavajući nedelju za dan od odmora, iako ni jedan jedini biblijski tekst to ni ne nagoveštava. Ko se gradi većim veći od Hrista onaj ko ga poštuje ili onaj ko ne želi da poštuje ono što On kaže, nego radi po svom nahođenju kako on misli da je bolje. Mnogi vodeći i katolički i pravoslavni teolozi priznaju u svojim spisima da nigde u Bibliji nećete naći potvrdu da je subota zamenjena nedeljom, kao dan od odmora, već je to uradila crkva svojim autoritetom. S kojim pravom? Ko se gradi većim od Boga? Onaj ko poštuje njegov zakon, ili onaj ko ga menja samovoljno. Pa zar misliš da je to tako nevažna stvar, i neobavezna, a Bog je tu zapovest stavio čak i u Dekalog, svoj večni zakon. Pa to je stvarno uvreda za Boga!

Može li jedno pitanje za tebe? Da pretpostavimo da se Pravoslavni i Adventisti slažu u svemu drugom apsolutno, osim u tome koji je dan od odmora. Šta bi se desilo? Da li bi to nekoga koštalo spasenja?

J e s t e B o z i j i z a k o n v e c a n , a l i o d g o v o r i m i k o j a j e s v r h a z a k o n a , z a k o g a j e p r o p i s a n , t o j e s u s t i n a , t o j e v a s e n e p r i z n a v a n j e , c a k g a z e n j e p o r e c i m a a p . P a v l a ( 1 . T i m 1 , 9 ) , o t p a d a n j e o d B l a g o d a t i ( G a l a t i m a 5 , 1 . . . 1 4 ! ! ! > > , a n a d r u g o j s t r a n i i s p u n j e n j e s v o g z a k o n a u j e d n o j r e c i ) .

Ma naravno da je to tako za one koji se samo u dela zakona uzdaju. Pitanje je i kog zakona. To su ljudi koji su i dalje hteli da kroz žrtveni sistem, krvlju junčijom i jarećom opradvaju svoje grehe. Time nisu priznavali Hristovu žrtvu i naravno, da ih Ap. Pavle na to upozorava.

T i s e d a l j e u k o n t e k s t u h r a n e p o z i v a s n a p o s t e n j e .
N e r a d i s e o t o m e d a t e b e n e k o u k o r a v a s t o s i v e g e t a r i j a n a c , i m a m d r u g a k o j i j e i s t o , a l i j e p o k v a r e n l u k s l u z i t i s e S Z o c i s t o j i n e c i s t o j h r a n i , k a d a j e N Z r e c e n o : d a n i s t a n e p o g a n i c o v e k a s t o u l a z i n a u s t a , d a n e m a c i s t e i n e c i s t e h r a n e , v e c s a m o s e u z d r z a v a t i o d k r v i u b i j e n e z i v o t i n j e , d a s u z i v o t i n j e z a t r o s e s n j e i t d , i t d . . . T r e b a l i d a n a v o d i m r e c i H r i s t a , a p o s t o l a ?

Naravno da treba da navodiš!!! Kako misliš da ja znam šta ti osporavaš? No dobro, misliš li da su Hristos i apostoli jeli nečistu hranu, a ljudima oko sebe, pa time i nama, savetovali da jedemo?

T i s a d p o z i v a j u c i s e n a c i t a t e , t e t v r d e c i n e s t o , o b m a n j u j e s l j u d e , j e r a k o t o t v r d e s u b o t a r i , o n d a t o z n a c i d a s e v i d a n a s n j i s u b o t a r i o d r i c e t e j e r e s i o n i h k o j i o s n o v a s e t u s e k t u . T o u p r a v o z a n c i d a v i s k r i v a t e i s k r i v a t e , b a s k a o i s t o m n o g e r e c e n i c e p o c i n j u u u v o d n o m p o s t u .
????????????????????????????????????????

C i t a t i M a t e j a i P r o p o v e d n i k a n e g o v o r e o i s t r a z n o m s u d u , n i t i g a p o t k r e p l j u j u , n a p r o t i v , v e c t i p o c i n j e s d a b u d e s d r z a k t v r d e c i d a j a n e v e r u j e m u o n o s t o s i c i t i r a o .

To nisam ni citirao u kotekstu istražnog suda već u onom kontekstu koji si ti naveo da ćemo odgovarati i za dangubljenje. Tako i mislim. Istražni sud je tema o kojoj ne mogu da ti pišem, mogu da ti pričam. To zahteva vreme i prostor.

N e m a n i k a k v i h p r o b l e m a , j a n e m a m n i s t a p r o t i v d a v i s u b o t a r i b u d e t e p r o s v e t i t e l j s k i z a n a r o d u p o g l e d u z d r a v o g z i v o t a , a l i H r i s t o s j e r e k a o d a s e c u v a m o v u k o v a g r a b l j i v i h u o v c i j e m r u h u , u k o n t e k s t u l a z n i h p r o r o k a , a t v o j a s e k t a i h i m a d e 2 k o m a d a . K o l i k o v i t r e b a t e d a l u k a v o p o d i d j e t e l j u d i m a , e d a b i l j u d i z a z m u r e l i i l i u o p s t e c a k i n e s a z n a l i t o ? H a j d e d a p r o p o v e d a m o z d r a v z i v o t , p a m e n e l j u d i n o n - s t o p n a p a d a j u d a s a m v e c d o s a d a n o z d r a v o m z i v o t u , a l i j a p r a v i m r a z l i k u m e d j s v e t i m i p r o f a n i m ; N E P O S T E N O , P O D M U K L O J E O S L U S K I V A T I P O T R E B E L J U D I , T E N D E N C I J E , I N A B A Z I T O G A S E D E K L A R I S A T I P O G R E S N O , D E Z A V U I S A T I , P A K O G A P R E V A R I T E . R E C I M I P O S T E N O , K O L I K O L J U D I U O P S T E N I J E I N T E R E S O V A L O H R I S C A N S T V O , A P R I V U C E N I S U S U B O T A R I M A U P R A V O Z B O G Z D R A V O G Z I V O T A ? N I J E L I T O L U K A V S T V O , N I J E L I T O T R G O V A C K I , M A M O N S K I D U H ?

Da li stvarno misliš da su ljudi toliko glupi? Da ne kažem koliko si mene izvređao, ali ako misliš da neko tako samo dođe da sluša o zdravoj hrani i postane Adventista. To je uvreda za te ljude. Ti ljudi upoznaju Hrista kroz Sveto Pismo, pa onda se odlučuju svojom voljom i svojom pameću, da li će biti adventisti ili ne. To su ljudi koji su bili ateisti, katolici, protestanti, pravoslavci, pa čak i muslimani. Dakle imali su neka svoja verska ubedjenja. A onda su se odlučili postanu to što su. Vidiš kako tebe niko ne može da prevari na tako nešto. Na kraju krajeva da li je Isus drugačije radio, apostoli? Pa i oni su ljudima prvo pomagali i isceljivali, a onda im objavili i Jevanđelje. Adventisti nemaju moć da isceljuju (mogu da se mole da Bog učini isceljenje), ali da pomognu ljudima da zdravije žive imaju i hoće to da rade. Zar Isus nije naš ugled?

A k o t i t v r d i s d a p a k a o n i j e v e c a n , o n d a k o m e s t i h o v i u J E V A N D J E L J U , K O D Z A H A R I J E , K O D P A V L A ? V E C N E M U K E , V E C N A P O G I B A O , V E C N I P R E K O R ? K O L A Z E O V D E , K O M E D A V E R U J E M S V E T I M A I L I T E B I ?

Ako ti tako to razumeš onda neka ti tako i bude. Ja samo znam da postoji Božje obećanje u Bibliji da će greh i zlo biti zauvek uništeni. Kada bi proučio samo reč ''večno'' video bi da to i nije tako kako kako izgleda na prvi pogled. U najvećem broju slučajeva reč ''večno'' odnosi se na pojam ''za večnost'' ili ''zauvek'', ''za sva vremena''... ima mnogo primera, ali ti odluči da li bi to istraživao.

N e p r a v i s d i s t i n k c i j u m e d j , s e o l o m - a d o m , i p a k l o m - g e h e n o m , a l i t a j p r o b l e m i m a j u m n o g i .

Pa Gehena, odnosno dolina Hinom i jeste slika koju Biblija koristi za prikaz pakla. Mesto gde su Jerusalimljani iznosili smeće i spaljivali ga i gde se stalno podizao dim koji su oni nazvalim večnim. Tog dima više nema, ali reč večno i sada stoji.

M o r a d a s t e v i s u b o t a r i n e k i p o s e b n i o v d e u S r b i j i . . . O c e s d a k a z e s d a S . D . A . , D A S A A D V E N T I S T I M A K O J I N E Z N A J U S R P S K I I N E C I T A J U D A N I C I C - K A R A D Z I C P R E V O D V I N E M A T E N I K A K V E V E Z E , D A J E T O N E K A D R U G A S E K T A ? ? ? A J D E N E M O J D A S E P R A V I S T O S A .

Ne, ne pravim se Toša, čak sam se i raspitivao. Zvanično u upotrebi je Luterov prevod, koji je i Vuk koristio kad je prevodio NZ. Adventistička crkva nikada nije ni prevodila ni izdavala svoj prevod Biblije. Šta se koristi u proučavanju to je nešto drugo. Koristi se sve što može pomoći. Konkordansi i naravno prevodi lokalni u kojoj se zemlji čita. Danas toga sve više ima u komjuterima pa je mnogo lakše.

N E N I J E H R I S T O S U K I N U O 1 0 Z A P O V E S T I , N E G O J E Z A K O N U P R A V O I P R O P I S A N Z A . . . : V I D E T I 1 . T I M O T I J U 1 , 9 .

Ovo sam već video

N A R A V N O D A J E H R I S T O S I S P U N I O . N A R A V N O D A T R E B A D A S E I Z V R S A V A I D A L J E Z A K O N ( O P E T V I D E T I 1 . T I M O T I J U 1 , 9 ) , A L I O N I K O J I S U Z A I S T A H R I S C A N I , K O J I M A N I K A D U S R C E N E B I D O S L O D A U B I J U , N J I M A Z A P O V E S T N E U B I J N E T R E B A , A P S U R D N A J E , A V A M A K O J I S E N O N S T O P P O Z I V A T E N A Z A K O N I Z G L E D A Z A K O N I T R E B A E D A N E B I P O S T A L I U B I C E .

A ovoga sam se već nagledao sit…. Mislim na uvrede…

T I S I L A Z O V , H R I S T O S D A J E B I O S U B O T A R , N E B I G A Z B O G S U B O T E T R A Z I L I D A G A U B I J U .

Uf, uf!!! Ja lažov??? To baš i nije lepo!
Hristos je bio poštovalac sedmog dana. On je držao subotu. Gde je problem? Problem je u tom što su jevreji tog vremena imali preko 600 pargrafa o držanju subote što je Isus rušio. To je glavni razlog što su ga ukoravali za subotu i hteli da ga ubiju. Od toga koliko se koraka sme napraviti do ostalih besmislenih stvari. Dakle Isus nije ni jednu subotu prekršio već je hteo da pokaže pravi smisao subote, a to je da subota treba da bude milina kako kaže prorok Isaija u 58.poglavlju.

O K V R G A M A I D R . K E L O G U N E Z N A S N I S T A , K A K O I S A M K A Z E S , A L I D A L I S I C U O Z A N E K U L I V A D U I M A S U P R E V A R E N I H Z A H V A L J U J U C I M I L E R U ? N A R A V N O D A D A N A S V I N E M A T E N I K A K V E V E Z E S A J S , A L I M I L E R N I J E B I O J S ! D A L I J E P O T E B I M I L E R L A Z N I P R O R O K , A K O J E P R O R O K O V A O O 2 . H R I S T O V O M D O L A S K U , I C A K N A M A G A R C I O L J U D E ? K O L I K O J E P O J A M I S T I N E E L A S T I C A N U S U B O T A R S K O J S E K T I ? S T A Z N A C I T O T V O J E N E N A M E T A T I E L E N V A J T : S L O B O D N O J E D R Z A T I J E Z A P R O R O C I C U A L I N I J E O B A V E Z N O ? P R S T N A C E L O .

Miler uopšte nije nikakav prorok. Čovek je jednostavno proučavao Bibliju i u ovom delu, o drugom Hristovom dolasku, pogrešio.

D A L I J E U S K L A D U S A B I B L I J O M D A J E H R I S T O S N A P U S T I O S V O J P R E S T O ( R A N I R A D O V I E G W ) ? D A L I J E H R I S C A N S T V O " U S K L A D J I V A N J E " ? T O S T O T I S M A T R A S U S K L A D J I V A N J E M , T O S E Z O V E N A T E Z A N J E I S T I N E D O K R A J N J I H G R A N I C A , E S A M O J E P I T A N J E K A K O O N A J K O J I J E U L A Z I , M O Z E D A P R O C E N I D O K L E S M E D A N A T E Z E I I Z M I S L J A L A Z I K O J E S M A T R A J U C I D A N I K O N E M O Z E D A P O B I J E ( K A O M I L E R O V E ) , I L I B A R Z A N J E G O V A / N J E N A Z I V O T A , M O Z E D A R A S T E Z E N A Z I V A J U C I I H I S T I N O M . N I J E L I D J A V O K U S A J U C I H R I S T A M A K S I M A L N O B I O U S K L A D U S A B I B L I J O M , P A R D O N S T A R I M Z A V E T O M ? A L I V I S U B O T A R I N I K A K O D A S E U S K L A D I T E S A A P O S T O L O M P A V L O M ? D A L I I V I S M A T R A T E K A O N E K I D A J E P A V L E P O K V A R I O H R I S C A N S T V O ? A K O N E , Z A S T O N E M A O D G O V O R A N A N J E G O V E N A V O D E ?

T O S T O T I N E P O Z N A J E S I S T O R I J U A D V E N T I S T I C K O G P O K R E T A , I L I S E P R A V I S D A J E N E P O Z N A J E S , T O M O Z E S D A I S P R A V I S , P O S T O J E L I N K O V I N A N E T U .

T V O J E R E C I :
" Z A S T U P A N I , I T O S A M O H R I S T O V O M K R V L J U "
N A S U P R O T , T A K O D J E T V O J I M R E C I M A :
" J E D I N O O N I M A P R A V O D A N A S Z A S T U P A "

Šta je tu nasuprot?

S T A T O Z N A C I , K O J E J E T O L U K A V S T V O D A T I N E Z N A S N A K O G S A M J A M E D I J A T O R A M I S L I O :

Kakvo lukavstvo? Pa Adventisti nemaju ni jednog sveca. Kako bih ja znao na koga misliš? U drugim crkvama ima ih toliko da je pitanje na mestu. Adventisti veruju da jedino Isus, raspeti, vaskrsli i vazneti ima pravo i jedini će to pravo i iskoristi, da zastupa grešnike nasudu među kojima sam i ja. Krv je tu obavezna jer : Jevrejima 9,11. Али дошавши Христос, поглавар свештенички добара која ће доћи, кроз бољу и савршенију скинију, која није руком грађена, то јест, није овог створења,12. Ни с крвљу јарчијом, нити телећом, него кроз своју крв уђе једном у светињу, и нађе вечни откуп.
РИМ 3:24 И оправдаће се забадава благодаћу његовом, откупом Исуса Христа.
РИМ 3:25 Којега постави Бог очишћење вјером у крви његовој да покаже своју правду опроштењем пређашњијех гријеха;

1 . d a n a s m o z d a n e c e z a s t u p a t i , n e k o r i s t e c i t o s v o j e p r a v o
2 . d a j e N j e g o v a k r v = O N
3 . D A J E T A C A N N A V O D D A V I T V R D I T E D A N A S N E C E Z A S T U P A T I K O D B O G A O C A , D A N E C E B I T I M E D I J A T O R H R I S T O S ?
E T O J A S N O D A N E M O Z E B I T I J A S N I J E , P A D A V I D I M O K O L A Z E , T I I L I H E L E N V A J T , I L I C E S M I L E R O V I M P U T E M , D A P O K U S A S H R I S T A I A P . P A V L A D A N A P R A V I S L A Z O V I M A .

Opet uvrede…

T O D A C E B I L O K O H R I S T O V O M K R V L J U B I T I Z A S T U P A N N A S U D U , P A T O J E D I N O M O Z E A N T I H R I S T D A P O Z E L I I T V R D I U O P S T E , A L I N E C E B I T I P O N O V N O G R A S P I N J A N J A , N E C E B I T I K R V I D O O N E K O J U P O M I N J E P S A L M I S T 5 8 , 1 0 ! ! ! ПСА 58:10 Обрадоваће се праведник кад види освету, опраће ноге своје у крви безбожниковој.
Ovo sam stavio da se vidi šta piše u tom stihu, nećemo ništa kriti. Verujem da ti ovde prepoznaješ sebe kao onoga koji će prati noge u krvi, recimo, Adventista!?
Odkud Stari Zavet? Odkud tolika krvožednost? Ja preporučujem ove stihove.
1Jovanova 2:9 Који говори да је у видјелу, а мрзи на својега брата, још је у тами. 10 Који љуби брата својега, у видјелу живи, и саблазни у њему нема. 11 А који мрзи на својега брата, у тами је, и у тами ходи, и не зна куда иде, јер му тама заслијепи очи. [/color]

S T A J E N O T O R N A N E I S T I N A ? P A T A R E C E N I C A J E U D I R E K T N O M K O N T E K S T U S A O N O M G D E J A S N O P I S E D A V I V E R U J E T E D A S E O P R A S T A J U G R E S I S A M O D O U L A S K A U S E K T U , O D N O S N O D O K R S T E N J A V A S E G A ; D A L I T I M E B U D U C I D A N I V I N I S T E B E Z G R E S N I , G A Z I T E P O R E C I M A H R I S T A D A P O S T O J E I O N I K O J I N E D O L A Z E N A S U D ?

A odakle ti ta tvrdnja? To jednostavno nije istina!!!

N I S T E L I V I S I G U R A N P U T K A S T R A S N O M S U D U ?

Uvreda!?

P . S . O C E K U J E M O D T E B E D E O I Z " R A N I H R A D O V A " G D E H E L E N V A J T T V R D I D A J E H R I S T O S N A P U S T I O S V O J P R E S T O , G D E P R O R O K U J E O P O J A V I S A T A N E . K O M O Z E T A K O N E S T O ' P R O R O K O V A T I ' D O L I O N A / J K O J I / K O J A S L U Z I S A M O M E D J A V O L U ?

N A K R A J U T I T V R D I S D A J E S V I M A K O J E S I N A V E O Z A J E D N I C K O D A S U B I L I S U B O T A R I , A I M A M O C A K I H R I S T O V O S V E D O C A N S T V O D A J E D A V I D P R E K R S I O S U B O T U , C A K I S A M H R I S T O S N I J E H A J A O Z A I S T U , A J A S V I M A N J I M A Z A J E D N I C K O N A L A Z I M D A S U S V E T I I / I L I P R A V E D N I . E D A L I J E I J E D A N S V E T O S T I P R A V E D N O S T P O S T I G A O S U B O T O M ? N I J E D A N ! A V A L A S I G U R N O N E C E S N I T I , A L I U Z I M A T I S V E N J I H U U S T A S A M O Z B O G S U B O T E G O V O R I O T E B I V I S E O D S V E G A S T O S I R E K A O .

Ovde je samo pokušaj uvrede!
To što su za tebe sveti, za mene su ljudi, dobri, pravedni ljudi. Ljudi od krvi i mesa, koji su čak sada mrtvi.O njihovom spasenju odlučiće Bog. Da su svi bili i umrli kao poštovaoci sedmog dana, to je činjenica. To se jednostavno ne može poreći. Tačno je da ni njih ni mene neće spasiti subota. Ali je tačno i to da zbog nepoštovanja subote, koja je jasno izdefinisana kao jedna od Deset Zapovesti, čovek može izgubiti spasenje. To ni jedan od njih nije mogao ni da zamisli. Zamisli se ti malo oko toga, ali ozbiljno i pošteno i prema sebi i prema Bogu.

Ako mogu još nešto? Molio bih te da ovo ne bude nikakvo takmičenje, jer to stvarno nije u hrišćanskom duhu. Ja ne želim ni da pobeđujem niti da budem pobeđen. Ako možemo da saznamo nešto jedan o drugom, o našoj veri, u jednom mirnom i ljudskom tonu, možda bratskom, ako ti možeš mene da prihvatiš za brata. A kako kaže Ap Pavle u Delima apostolskim u 17,26 :И учинио је да од једне крви сав род човјечиј живи по свему лицу земаљскоме, и поставио је напријед одређена времена и међе њиховога живљења:, onda možemo da nastavimo. Uvrede ne bih da trpim, nemam razloga, kao ni što ti nemaš razloga da me vređaš. Po mojoj proceni, (na osnovu tvog temperamenta) ja sam i stariji od tebe i imam dosta sedih na glavi i bradi, pa to čini dodatni razlog, jer se u Srba poštuje seda glava. Ja sam tebi i zahvalan jer si mi omogućio, odnosno dao povod, da napišem dosta toga o Adventistima, koji ni malo ne liče na one kakvim si ti pokušao da ih opišeš (mada ne znam zašto). Ja te zato pozdravljam ovim istim pozdravom i molim te da mi oprostiš za neku grubu reč koju sam, moguće, u afektu napisao! Sve što sam napisao, napisao sam čista srca i obraza, bez ikakvih lukavosti, prevara, laži, skrivanja ni bilo čega što bilo koga dovelo u zabludu o temi, Bog mi je svedok. Ako ovo prihvataš, možemo i dalje da debatujemo i raspravljamo, a ko ne... onda ću se ja povući. Dakle još jednom pozdrav! M A R A N A T A .

Dragi moj Pravda izdleda da se trudiš da i mene i sve one koji ove tekstove nepristrasno čitaju, napraviš budalama, izvrćući moje reči i postavljajući ih u drugi kontekst.

Prvo ja uopšte nisam rekao da proročki rad Elen Vajt nije važan nego da ona nije "guru" i da taj njen rad nije bio prevashodan.Drugo rekao sam da su se proročanstva koja je ona izrekla i ostvarila što je vezuje za Božju reč jer aventisti svakog proroka lažnog ili pravog gledaju kroz stih Isaia 8,20 "Zakon i svjedočanstvo tražite. Ako ko ne govori tako, njemu nema zore." Znači da sve što adventisti mogu prihvatiti, mora biti u potpunom skladu sa Svetim pismom.Na taj način Elen Vajt se nikako ne može prepoznati kao jedan od vukova. Da li ti nekog prihvataš ili ne privataš i to što si u stanju da nekoga paušalno proglasiš pseudohrišćaninom, samo govori o tebi kao hrišćaninu a ne o adventisitma.
Dragi moj, sekta je ono što se odvaja od Hristovog učenja a ne od učenja tvoje crkve, ma kojoj ti pripadao.To sam ti već jednom rekao, te bih te zamolio da ako hoćeš da nastavimo našu, za mene zanimljivu, polemiku, više ne upotrebljavaš tu reč, jer onjoj možemo dugo i temeljno da razgovaramo ali u nekom drugom kontekstu. Ovako, ti njenom upotrebom samo vredjaš sve one koji se iskreno drže Hristove reči i u Njega veruju kao u svog spasitelja.Tvoje mišljenje o svemu ovome uopšte nije bitno. Bitni su argumenti kojima možeš da potvrdiš svoje stavove.Zamolio bih te da nas ne upućuješ na dokaze rekla kazala,tipa onih koje pišu ljudi koji su iz raznoraznih, nereligioznih razloga krenuli da napadaju crkvu kojoj su do juče pripadali i gde nisu mogli da ostvare neke svoje bolesne ambicije u smislu manipulacije i vlasti. No, to nam nije tema. Dakle molio bih te da sam pronađeš rešenja za svoje tvrdnje i govoriš argumentovano i bez uvreda, jer ne zaboravi da oni koji veruju, čine to krajnje iskreno, ma kojoj crkvi pripadali.

Ponovo kažem, ovde uopšte nije rasprava o tome u šta ti veruješ, nego o učenju nekih crkava o kojima polemišemo. Mitarstva jesu deo učenja Pravoslavne crkve i direktan su pandan Katoličkom čistilištu i nije mi namera da o tome polemišem detaljno niti da otvaram novu temu, nego samo da ukažem na to da vukovi nisu onde gde ih ti lociraš.

Ja upravo i imam istorijski kontekst kada govorim o onome o čemu govorim. Stefan Nemanja je zasigurno bio inkvizitor i to što je radio nije radio iz zabave nego u ime crkve kojoj je pripadao. To koliko je sve relativno o čemu ti govoriš, dokaz je i to da je Stefan Prvovenčani, sin Stefana Nemanje i Rastkov (Sveti Sava) brat, prvu krunu zatražio i dobio od Pape, pa ju je na nagovor i ljutnju svog brata vratio i uzeo drugu iz Vizantije. Da to nije uradio ti bi danas bio katolik a ne pravoslavac. Hoću samo da kažem da je pitanje hrišćanstva lično a ne tradicionalno opredeljenje i da će pred Gospda svako od nas stati lično a ne u okviru svoje nacije ili tradicije.Nemoj samo sutra da napišeš da je vređam tvoje hrišćansko opredeljenje.Upšte mi to nije namera, niti to činim.

Sasvim je tačno to što govoriš o svecima prema učenju Pravoslavne crkve.I upravo je to pogrešno. Problem je to što ti prihvataš kao već rešenu stvar da su oni zaista sveci i da su na Nebu i da te mogu zastupati pred bogom. Ti jednu sasvim neistinitu predpostavku uzimaš kao činjenicu i onda je naravno sve drugačije. Hoću da znaš da ono što pišem i što ću napisati nikako nema za nameru da uvredi ljude o kojima ću pisati niti da umanji njihovu veliku vrednost i još veći rad na propovedanju i širenju hrišćanstva.
Problem je u tome što prihvatač da nekoliko sasvim smrtnih ljudi, kao što smo ti i ja, samo zato što su velikodostonici crkve, mogu i imaju pravo da smrtnog i samim tim grešnog čoveka, proglase svecem, postave ga na Nebo i zatraže od ostalih smrtnih ljudi da veruju da im ovi mogu pomoći u spasenju.Ako je to moguće onda koja je uloga Isusa Hrista i vaskrsenja kao stuba nosioca čitavog hrišćanstva.Ako Crkva u oličenju nekolicine njenih predstavnika nekoga može da "pošalje" na Nebo i da oni budu tako Bliski Bogu da nas mogu zastupati pred Njim onda izvini, Hristos nema više svoju ulogu, ili će je vremenom izgubiti u sećanju ljudi.Jednostavno crkva niti bilo ko na Zemlji nema niti može imati tavu moć te ti ljudi koji su umrli kao i svi ostali dobri i pošteni ljudi, ostaju samo mrtvi ljudi, kojima se ne treba moliti i koji ne mogu ni na koji način da nas zastupaju pred Bogom niti nam mogu pomoći da se spasemo.Ovo je zdravorazumsko i sasvim logično objašnjenje ali o tome govore i apostoli. Djela Apostolska 4,12 "Jer nema drugoga imena pod nebom danoga ljudima koijem bi se mi mogli spasti" Naravno apostol Pavle ovde misli na Isusa Hrista o kome govori Jerusalimljanima. Cela Poslanica Jevrejima apostola Pavla govori upravo o tome da je Isus Hristos jedini i sasvim dovoljni zastupnik svih ljudi pred Ocem. Nemoj me terati da ti citiram jer nema potrebe. Isus to i jeste jer da nije tako njegova žrtva na Krstu bi bila sasvim uzaludna. To bi značilo da i obični ljudi svojim zaslugama i žrtvama, pa makar to bilo i davanje života za hrišćanstvo, mogu preuzeti njegovu ulogu.Mislim da sam bio dovoljno jasan. Nego nisi mi ništa odgovorio po pitanju Marije, koja se nalazi u vom kontekstu i to veoma.

Apostol Pavle to kaže u poslanici Korinćanima prvoj 6,19 "Ili ne znate da su tjelesa vaša crkva svetoga Duha koji živi u vama, kojega imate od Boga, i nijeste svoji?" Opismenjavanje u poslednjih nekoliko vekova sa ovim nema nikakve veze ta ko nemoj više zavaravati nikoga.

Po pitanju onoga da treba živeti prema pozivu, radi se o tome da apostol Pavle tu govori o nečem drugom.Korinćanima prva poslanica 7, 17,18 i dalje.To je sasvim drugi kontekst i nemaveze sa onim o čemu sam ja govorio.

Što se tiče odricanja od seksualnog života - ponovo apostol Pavle i I korinćanim 7, 1,2 i dalje. "...dobro je čovijeku da se ne dohvata do žene. 2.Ali zbog kurvarstva sveki da ima svoju ženu, i svaka žena da ima svojega muža." ... Apostol uopšte ne poziva na odricanje od žena. Na protiv.

Kada se radi o fizičkom iscrpljivanju apostola Pavla i iscrpljivanju te vrste, ssvim se slažem sa tobom. Problem je kada neko živi u pećini, iscrpljuje svoje telo i misli da će na taj način da se lično približi Bogu što nema veze sa propovedanjem ili nekim smisaonim i Bogu ugodnom delu.
Hristovi vojnici trpe muke drugih radi a ne radi svog približavanja Bogu i zauzimanja nekog posebnog mesta u Njegovim očima.

Ako sam te na bilo koji našin uvredio ili povredio tvoja verska opredeljenja najiskrenije ti se izvinjavam kao i svima onima kojima isto veruju.

Pozdrav svima

Sada si mi nekako još draži, jer si tako naivan. Kažes da hulim na svetitelje. Prvo, znaš li ti uopšte šta je hula. Koliko ja znam to je preuzimanje na sebe Božjih obeležja. Ako malo bolje razmisliš videćeš da ono za šta ti mene optužuješ je prosto nemoguće. Huliti na mrtve ljude je baš nemoguće. Hula je to što Pravoslavna crkva i njeni velikodostojnici sebi uzimaju za pravo da mrtve ljude «vaskrsavaju» i postavljaju ih na Nebo što jedino može Bog i niko drugi. I NIKO DRUGI OSIM BOGA. Zapamti to jednom za uvek i prestani da zajedno sa svojom crkvom vodiš narod u propast terajući ga da se moli mrtvacima. Nemoj mi reći da neko normalan može da veruje da se «Sveti» Vasilije ostroški noću šeta po dvorištu pa su mu zato ujutro pocepane čarape. To su najobičnije gluposti i priče za malu decu. Ali to je i spiritizam najgore vrste koji nema nikakve veze sa hrišćanstvom. To su gluposti i to neverovatne. Ako je tebi potrebno čudo netruležnih kostiju da bi verovao u Boga onda je tvoja vera jadna. To znači da ti nije dovoljno što je Božji Sin za tebe i sve nas umro na krstu i da tu žrtvu nisi niti ćeš ikada shvatiti i prihvatiti. Ovo što ja sada govorim nije uvreda i nemožeš mi to imputirati i meni i onako nije namera da vređam, za razliku od tebe, što ponavljam ti, samo govori o tebi i o tvom hrišćansvu.

To što ja neverujem u «netruležne» mošti i što je mojoj veri dovoljna žrtva Gospoda Isusa Hrista, nikako nije zavist prema svetosti, nego odbrana jedine prave Svetosti, koju ste vi vekovima zaklanjali kojekakvim pričama, koje su vremenom postala predanja a sada ih postavljate kao «istinu». Dragi moj, jedina Istina je Gospod Isus Hristos i nijedan smrtan čovek ni jednim svojim delom ni «čudesima» ne može mu se približiti. Zato te molim da prestaneš da pričaš te «bau-bau» priče o «čudesima, moštima...» i ko zna kakvim još izmišljotinama i pričama-predanjima-«istinama». Ako su ti ljudi i činili bilo šta što se moglo nazvati čudom, to nije bilo njihovo delo nego Božje. Prema tome taj čovek opet u tome nema nikakvog udela. Ljudi na Nebo ne odlaze odlukom Sinoda (Sinedrion – opet starozavetni pojam) nego Božjim delom vaskrsenja. Kako će Sinedrion koji je odveo Isusa na Krst sada da smrtne ljude odvodi na Nebo.

Takođe sam te zamolio da nas ne upućuješ na sajtove gde ljudi sa neostvarenim bolesnim ambicijama govore neistine o crkvi kojoj su do juče pripadali i kojima nisu mogli da ostvare svoje takve ambicije. Molim te da prestaneš da maltretiraš ljude koji čitaju ove stranice, svojim neznanjem i paušalnim ocenama pa i ličnim vređanjima. Kreni da sam proučiš ono o čemu govoriš pa da polemišemo. Ti si samo pročitao po negde nešto i to uglavnom negativno napisano o adventistima i sada misliš da je to dovoljno da bi mogao da budeš uspešan u polemici sa adventistima. Kada budeš imao SVOJ stav o ovoj temi dođi ponovo na forum a dotle nemoj da smaraš narod glupostima.

E Pravda, Pravda

Adventisti odlično razumeju i taj i nmoge stihove u Svetom pismu. Znaš ti to veoma dobro, nego pokušavaš, neuspešno, da adventiste pokažeš u ružnom svetlu. Molio bih te još nešto. Nemoj ubuduće da koristiš prekomerno strane reči bez ikakve potrebe, misleći da će time tvoj tekst dobiti na intelektualnosti ili možda ubedljivosti. Većini od njih vidim da ne znaš ni pravo značenje, pa da znam tvoju adresu poslao bih ti Leksikon Milana Vujaklije da bi mogao da ponešto naučiš. I sa gramatikom si u popriličnij zavadi a o sintaksi i da ne govorimo. Takođe vidim da od Pravoslavlja ti imaš samo aorist i pluskvanperfekat i po neku neuspešnu inverziju reči.

Odmah da ti kažem da ja tebe nikada nisam uvredio niti sam ti rekao da si lažov. Ako sam govorio o laži, govorio sam o lažnom učenju Pravoslavne crkve a ne o tebi kao lažovu. Ili o lažima koje si sasvim neprovereno preneo. To nikako ne znači da si ti lažov, nego samo preterano nesmotren ako si u stanju da informacije neprovereno puštaš u javnost.

Iz svega što govoriš o EGW vidi se da nisi pročitao ni jedan red koji je ona napisala, nego si o njenom radu samo načuo i po nešto saznao od onih koji su njeni protivnici iz ma kojih razloga. Opet ti kažem, da se ne bi hvatao za moje reči, ne branim EGW nego govorim o tvom neznanju i neobaveštenosti i o tome da o ovome uopšte nemaš SVOJ stav, nego prepričavaš tuđe reči. Zato i možeš da tako bezobrazno tvrdiš da je ona «pitala svog pokojnog supruga», što uopšte nije tačno. Kada tako dobro poznaješ njen rad, navedi tačno mesto (citiraj tekst) u kome se to pominje. Nemoj mi samo reći da ću to opet naći na nekom od onih sajtova. Lepo navedi u kojoj svojoj knjizi i na kojoj strani je ona to pisala i naravno to citiraj. Budi SVOJ u istraživanjima koja su neophodna za ovakav dijalog.
Zbog toga čto znam da to nije uradila, zato i nisam citiriao predhodni stih, te tako nisam ništa naveo van konteksta. Tvoja neobaveštenost i neznanje je tvoj problrm ali te molim da taj problem ne svaljuješ na moja leđa, jer ja izvanredno znam o čemu govorim i sasvim stojim iza SVOJIH reči.
Eto odgovorio sam ti jer sam hvala Bogu i živ i zdrav, a što se tiče argumenata njima mogu samo da razgovaram sa onima koji samnom govore argumentima. Ako misliš da je dovoljan argument to što si tuđu laž bez provere i potvrde, preneo u svoj tekst, onda je to sasvim detinjasto, tako da veruj mi, sve više razmišljam da sa tobom više ne polemišem jer očigledno nisi vredan toga.

To što pričas o muslimanima povezujući ih na neki način sa adventistima, je naivno i smečno. Adventisti su hrišćani. To što ti misliš da adventisti beže od apostola Pavla je ponovo tvoje neznanje i nepoznavanje adventističkog učenja. Adventisti veruju u opravdanje verom o kojem apostol Pavle na mnogo mesta u Svetom pismu govori. Oni veruju u Isusa Hrista kao jedinog i dovoljnog zastupnika ljudi na Nebu, o čemu apostol Pavle govori (Jevrejima poslanica) itd. Ne znam odakle ti to da adventisti ne prihvataju apostola Pavla. Kažem, očigledno ti ništa ne znaš o učenju Adventističke crkve, nego samo po nešto naslućuješ iz onoga što si koje gde pročitao o adventistima (uglavnom negativno i netačno) i iz tvojih raznoraznih prepirki koje vodiš na nekim temama ovog foruma.
Ja nisam ni jednog trenutka u našem razgovoru zagovarao množinu crkava,denominacija.
Kada sam ti rekao da ljudi veruju iskreno makojoj crkvi pripadaju, mislio sam na njihovo (ljudi) duboko lično osećanje a ne na crkve kojima oni pripadaju. To je bilo sasvim jasno u kontekstu u kojem sam to napisao i ne budi više drzak da moje reči vadiš iz konteksta u kome se nalaze, dajući im na taj način drugo značenje.

Sasvim je tačno da postoji samo jedna Hristova crkva i da je nemoguće da postoji bezbroj crkava sa različitim učenjima a da sve budu Hristove i da On bude kamen temeljac svima. Upravo se o tome i radi. Problem je što si ti ubedjen da je to tvoja Srpska Pravoslavna crkva i što osim toga ništa drugo ne znaš. Očigledno da nisi shvatio da sam rekao da je bitno izvorno Hristovo učenje a ne ime crkve. Ona crkva koja se drži tog Njegovog učenja je prava Njegova crkva u kojoj je On ugaoni kamen i njena glava. Nikada nisam rekao koja je to crkva. Ostaviću ti da je sam pronađeš ako ti je do toga stalo i ako ti je stalo do toga da budeš sa Bogom. Ja ne govorim o «crkvi ostatka». Govorim o tome da Hristova crkva može biti samo ona koja se čvrsto drži Njegovog učenja ne dodajući mu ništa u šta je nemoguće verovati (mitarstva itd) nego svoje vernike upućuju na Njega i Njegovu neizmernu ljubav i neizrecivu žrtvu, kojom je omogućio svakom čoveku, bez razlike kojoj naciji prpadao i u kakvoj tradiciji odrastao, da iz smrti pređe u život (Jovan 5,24 parafraza). Tako nije bitno kada je koja crkva nastala i ko ju je osnovao (mislim na čoveka-osnivača). To je forma. Bitna je njena suština tj. da njeno učenje ni u čemu ne odstupa od Hristovog učenja. Tako opet nije bitan ni kontinuitet rukopoloženja (prejemstvo). To je takođe samo forma. Mnogi su vladali legalno ali je bitno kako su vladali i gde su i svoj i mnoge druge narode odveli. Ne zaboravi da i Papa ima isti taj kontinuitet. Koja je onda od vaše dve crkve prava?

Kada je u pitanju citat iz I Korinćanima 6,19 on je sasvim autentičan i samo si strahovito izvređao i mene i Adventističku crkvu bez ikakvog razloga. Stih je citiran iz fototipskog izdanja Svetog pisma u prvodu Daničić-Karadzić. Uzmi pogledaj i u buduće ne vredaj napamet i ne pokušavaj na taj način da komuniciraš sa ljudima. Kada nemaš šta da kažeš, bolje ćuti. Ovako pokazuješ odlike neobrazovanih, neinteligentnih i nevaspitanih ljudi, koji kada nemaju argumenata, lažno optužuju sagovornika. Zapamti, vređanje nije hrišćanska osobina. Jesi li čuo za ljubav, razumevanje, bratsku pomoć, molost, milosrđe ... Znači tvoje reči:»Pervertiraju nauk Gospodnji, plagijatori, dokazani falsifikatori, prevaranti...» mogu da shvatim samo kao ličnu uvredu i nikako drugačije.

Ja ne bežim od jevanđelja niti Gospoda pravim lažovom. Ponovo se ponašaš neinteligentno. Ti si onaj koji je nekoga nazvao lažnim prorokom i smatraš da to svi treba da tako naivno prihvate kao što si ti. Kvalifikacija bez argumentacije primerena je samo prostim ljudima koje naš narod naziva (opet stranom reči) abronošama. Ja sam svoju tvrdnju argumantovao tom prilikom. I sam si rekao da u mitarstva ne veruješ.

Ja uopšte nisam podvaladžija. Ja sam govorio o nemogućnosti Sinoda da postavlja mrtve ljude na Nebo i to je notorna istina koju nikada i nikako ne možeš niti ćeš moći da opovrgneš a da ne huliš. Takođe je notorna istina da ogromna većina srba se obraća jedino svom svetitelju vrlo često Hrista ne spominjući. Na tebi je da razmisliš zašto je to tako.
Što se tiče «duhova savršenih pravednika» ne da u njih sumnjam nego oni to nisu i ne mogu biti jer je samo jedan Savršeni Pravednik. Ili možda ti ne misliš tako. Pravim hrišćanima nije potrebno da se oblače u «duhove savršenih pravednika» nego Hristove čiste haljine. Ko je go videće se na kraju kada Gospod zaista bude rekao one reči koje si parafrazirao, ali ja nebih voleo da one budu upućene ni tebi ni meni.
Nikada nisi dokazao da je EGW bila lažni prorok nego tražiš i smatraš normalnim da tvoje neargumentovane optužbe neko naivno prihvati kao istinite. Ne očekuj od drugih da budu tako naivni kao ti.

Već sam ti objasnio da te nisam nazvao lažovom, a to da li si crna ili bela ovca ne znam. Vidim da si posrnula ovca. Pravi hrišćanin nikada ne bi nikoga zgazio niti mrzeo. Da je tako i da ne bude da sam neargumentovano ovo rekao, slušaj Hristove reči:
Matej 5, 44, i dalje
44. A ja vam kažem: ljubite neprijatelje svoje, blagosiljajte one koji vas kunu, činite dobro onima koji na vas mrze i molite se Bogu za one koji vas gone;

45. Da budete sinovi oca svojega koji je na nebesima; jer On zapovijeda svome suncu, te obasjava i zle i dobre, i daje dažd pravednima i nepravednima.

46. Jer ako ljubite one koji vas ljube, kakvu platu imate? Ne čine li to i carinici?

47. I ako Boga nazivate samo svojoj braći, šta odviše činite? Ne čine li tako i neznabošci?

PS. Molim te odgovori mi ono što te već treći put pitam o Mariji, Hristovoj majci.

Guru Subotarske Sekte - Lazni Prorok

(Лука 16,16) Закон и пророци су до Јована, одсада се царство Божје проповеда Јеванђељем...

Шта нам то каже ?

1. Закон Старог Завета је важио до Јована Крститеља.
2. Од њега па надаље, проповеда се Јеванђеље.
3. Они који не проповедају Јеванђеље - ЛАЖНИ су пророци, на које се баца анатема као што то и рече Ап. Павле.
4. Да ли је гуру суботарске секте прповедала Јеванђеље ? Није. Јерес Истражног Суда, на пример, не постоји у Јеванђељу.
5. Из тога произилази да је Вајтова - ЛАЖНИ пророк.
6. Ако знамо да је баба лупетала да се треба држати закона Старог Завета, јасно је да је у суптротности са цитатом из Јеванђеља по Луки.

Баба је била безбожник ! А суботари су њени следбеници.

Zaista mi je žao. Žao mi je i tebe i tvojih istomišljenika ne u religijskom smislu nego zato što ste bezobrazni, neotesani, nevaspitani i jednostavno nepodogni za bilo kakvu javnu komunikaciju. Vaše ponašanje je ispod svakog nivoa tako da me je sramota da sa vama razgovaram. Zbog toga se više neću javljati jer je vama nemoguće bilo šta objasniti. Vaša zatucanost je tolika da se iz nje nikada nećete podići. Verovatno ste mladi ljudi i to je još strašnije. Onako kako si nastupio, kako se obraćaš svojim sagovornicima i šta o njima misliš, govori o tome da u tebi nema ničega hrišćanskog. Zato, želim ti sve najbolje u tvom budućem životu i da te dobri Bog čuva i da ti mir i spokoj koji očigledno nemaš, što govori sa kojim si duhom.
Zbogom Pravda

MaranAta:
Guru Subotarske Sekte - Lazni Prorok

(Лука 16,16) Закон и пророци су до Јована, одсада се царство Божје проповеда Јеванђељем...

Шта нам то каже ?

1. Закон Старог Завета је важио до Јована Крститеља.
2. Од њега па надаље, проповеда се Јеванђеље.
3. Они који не проповедају Јеванђеље - ЛАЖНИ су пророци, на које се баца анатема као што то и рече Ап. Павле.
4. Да ли је гуру суботарске секте прповедала Јеванђеље ? Није. Јерес Истражног Суда, на пример, не постоји у Јеванђељу.
5. Из тога произилази да је Вајтова - ЛАЖНИ пророк.
6. Ако знамо да је баба лупетала да се треба држати закона Старог Завета, јасно је да је у суптротности са цитатом из Јеванђеља по Луки.

Баба је била безбожник ! А суботари су њени следбеници.

Luka 16, 17

"Лакше је пак небу и землји проћи него ли једној титли из закона пропасти."

Шта нам то каже?

Да крајнје безобразно као и твој колега, изтржући из контекста Христове речи оптужујеш, тендециозно изводиш погрешне заклјучке и наводиш друге да се тако огносе према Господу Исусу Христу. То само говори о вашем искривлјеном ученју и начину на који ви прилазите Христовој речи а самим тим и колико сте ви Христова црква.

А ти као да ниси истргао један стих и погрешно га протумачио, искривио, и потураш овде као "исправно" мишљење. Да ли је Библија контрадикторна када на се на једном месту каже:

"Закон и пророци су до Јована..."

а на другом

"...него ли једној титли из закона пропасти" ?!?

Боже сачувај. Али, пошто суботари себе сматрају "супериорним" у познавању Библије, пустићу те да објасниш ова два, наизглед контрадикторна стиха Библије.

Чекам. 8)

Jedno ste me ubedili
da sa vama ne mogu izaci na kraj
da li je to zato sto ste puni Svetog Duha ne znam.
Priznajem vam vase misljenje ali ne mogu da ga prihvatim bez obzira na pretnje vecnog ognja ja istinu ne vidim gde ste vi i nastavljam dalje da je trazim i da radim na sebi koliko je u mojoj moci , vise ionako ne mogu.
Ako ste hteli dobronamerno da me usmerite na pravi put hvala vam izgleda da nisam spreman.
Poydrav

Pravda
Obećao sam da ti se više neću javljati ali ću ovo uraditi isključivo zbog onih koji sve ovo čitaju i nisu tako prosti kao ti.

Odgovor je sasvim jednostavan. Apostol Pavle govori o duhovima (a ne dušama kako si ti kazao) pravednika koji jesu na Nebu i to Božjom voljom i Njegovim delom (prorok Ilija, i svi oni koje je Gospod uzeo k sebi) a ne govori o mrtvacima koje su grešnici iz tvog Sinedriona "poslali" u nebeski Jerusalim. Apostol nije ni pretpostavljao da ćete sebi dozvoliti takvu glupost da se bavite postavljanjem ljudi na Nebu. Ja sam tada govorio o toj vašoj gluposti da vaš Sinod nekoga proglasi savršenim pravednikom. Reci sa kojim pravom. Kako vas nije strah da tako nešto radite.To je bezprizorna hula i jednostavno neshvatljivo svakom poštenom hrišćaninu, kojih u vašoj crkvi ima mnogo ali zbog tradicije i nacionalne pripadnosti, zažmure na to ili o tome jednostavno i ne razmišljaju.
Vaš problem je što ste nekoga proglasili savršenim pravednikom, njemu se molite i klanjate i dajete mu moći koje zasigurno nema. Hrišćansku veru ste pretvorili u klasični politeizam starogrčkog tipa, sa vrhovnim bogom i gomilom manjih bogova koji su zaštitnici za po koješta. Upropastili ste Hristov nauk i unakazili Njegovu žrtvu.

Nemoj mi se više obraćati jer sa tobom nemam šta da pričam. Nedostojan si toga jer izvrćeš značaj reči koje govorim, tako da je besmisleno tako gubiti vreme sa tobom.

Maranata

Izvini šzo si ovako dugo čekao na odgovor. Imao sam previše obaveza ovih dana pa nisam stigao ovim da se bavim.

Da bi se ova dva stiha razumela, neophodno je da se sagleda kontekst u kome su rečeni, kao i kome su upućeni. Upravo ovo poslednje je ovde i presudno.

Uzećamo sve stihove koji čine ovaj kontekst:

Luka 16, 14 do 18

14. A ovo slušahu i fariseji koji bijahu srebroljupci, i rugahu mu se.

15. I reče im: vi ste oni koji se gradite pravedni pred ljudima; ali Bog zna srca vaša; jer što je u ljudi visoko ono je mrzost pred Bogom.

16. Zakon i proroci su do Jovana; odsele se carstvo Božje propovijeda jevanđeljem, i svaki navaljuje da uđe u njega.

17. Lašnje je pak nebu i zemlji proći nego li jednoj titli iz zakona propasti.

18. Svaki koji pušta ženu svoju i uzima drugu, preljubu čini; i koji se ženi puštenicom , preljubu čini.

Isus se dakle obraća farisejima koji su i sam znaš, od Božjeg zakona napravili užas izmišljajući kojekakva pravila stvarajući tako SVOJE zakone kojima su narod sebi pokorili, opteretili ga i finansijski i u svakom drugom pogledu, naravno imajući ličnu korist iz svega toga. Oni su ti koji nisu prihvatili krštenje od Jovana krstitelja (Luka 7, 29.30.) samim tim ne prihvatajući jevanđelje i Isusa kao spasitelja i Božjeg sina jer znamo da je krštenje u ime Oca i Sina i Svetoga Duha.
Zbog toga im govori da će se od sada carstvo Božje prorovedati Jevanđeljem – vešću
o Božjem Sinu, i kaže da su zakon i prororci do Jovana i da svaki navaljuje da uđe u njega. Na drugom mestu (Matej 11. 11 do14) kada govori o Jovanu krstitelju, objašnjavajući da je Jovan zapravo Ilija, za kojeg je prorokovao prorok Malahija (Malahija 4, 5), takođe kaže da se od Jovana do sad (misli na vreme u kome to govori), carstvo nebesko uzima na silu i da ga siledžije dobijaju, misleći naravno opet na njih (fariseje).
Ali kao što vidiš već u sledećem stihu ih upućuje na univerzalnost, večitost i postojanost svog zakona. Ne onog kojeg su oni napravili izvitoperujući Njegov zakon. Upućuje ih na originalan zakon koji nije zaposvest u smislu pretnje i ograničavanja koje imaju naši ljudski zakoni, nego najmilosrdnijih saveta za pravi i jedini moguć život. Jer On koji je život stvorio, zna kako život funkcioniše i kako se jedino može kvalitetno živeti. Zato svoj zakon nikada nije ni promenio niti ukinuo, jer On je Bog koji se ne menja. Šta više upućuje ih na Mijsijev zakon (osamnaesti stih), koji podrobnije objašnjava stavove Njegovoih pravila života (Zakona).
Šta to sada sve zajedno znači. Vest o Sinu Božjem, Njegovom delu i žrtvi, prihvatanje te žrtve i povratak na izvorna, Njegova pravila života, predstavljaju put u spasenje i carstvo nebesko. Jer sam zakon, niti puko striktno držanje njega nije niti će, ikoga spasti. Ako se držiš zakona onda to treba da radiš isključivo znajući da je zakon zapravo odraz milosti Božje, oličene u Gospodu našem Isusu Hristu. Ako si puki zakonik, to ništa ne znači, ali ako veruješ da je Gospod Isus Hristos spasitelj i da je sebe dao u žrtvu za sve nas, tada poštovanje Njegovih pravila za život ima smisla. Što je još važnije, nije teško. Jer kako Isus kaže na jednom mestu (Jovan 5,24) da ko Njega veruje i Onoga koji ga je poslao, ne dolazi pred sud, nego iz smrti prelazi u život.
Iz svega rečenog proizilazi da je, kao što si i sam rekao, ovo samo prividna kontradiktornost jer kao i svuda u Svetom pismu, ovde vlada savršeni sklad. Otac koji Ga je poslao, postavio je svoj zakon. Isus je svojim životom i žrtvom omogućio da se možemo spasti. Otac i Sin jedno su. Žrtva Sinovljeva i Očeva pravila funkcionisanja pravog života su način da se dođe do carsta nebeskog.
Ako bi smo prihvatali samo zakon, značilo bi da odbacujemo Sina i obrnuto, ako bi smo prihvatali isključivo Sina, odbacili bi smo zakon i Oca koji ga je obajvio i koji je poslao Sina (kojeg prihvatamo). To nas kao što vidiš vodi u opasnu kontadiktornost i odvodi od Istine. Između Sina i Zakona vidimo da postoji savršeni sklad ali ne i između Sina i farisejskih zakona. I upravo je to suština ovih Isusovih reči upućenih farisejima koji nisu prihvatali ni njega ni pravi i jedini Zakon nego su stvorili i nametnuli svoje zakone.

Najiskrenije se nadam si zadovoljan ovim odgovorom, da se u ovome slažemo i da nećeš pomisliti da u ovom odgovoru ima bilo čega tendencioznog.
Ovo kažem jer imam loše iskustvo sa nekim drugim sagovornicima koji svaku moju reč prihvataju suviše lično. Takođe se nadam da se naš razgovor neće pretvoriti u svađu, nego u zajedničko proslavljanje imena Gospoda našeg Isusa Hrista.

Ako se držiš zakona...

Да ли то значи да се треба и даље обрезивати, јер је и то део закона ? Ако не треба, како то да пропаде та титла закона ? Шта пише у (Рим 3,20) ? Да ли и тамо говори Фарисејима ? Или твоје објашњење како је у (Лука 16, 16) говори о "фарисејском закону", а одмах иза о "Божјем закону" има проблема јер то није једино место где се говори о крају закона Старог Завета ? Шта да радимо са "сипањем новог вина у старе мехове" на пример ? Или, о "оном што је старо и ветхо, и близу краја" ? Или о оном да "нисмо више под законом него под благодаћу" ? Ха ?

Otac i Sin jedno su.

Како се ово уклапа у суботарску тврдњу како је Исус Христос заправо - Арх. Михајло ? Како то анђео може бити једно са Богом ? Нису ли анђели исто тако Божја креација ? Како креација може бити једно са Креатором ? Ако су једно, како то да по суботарима, Син има "мање моћи" од Оца ?

Да ли себе сматраш да си под законом, или под благодати Божјом ?

ПС: Надам се да ти ова гомила питања коју си изазвао неће личити на "свађање". :wink:

Back