Studiranje u Beču

znao sam da sam nesto zaboravio,ali nikako da se setim sta...
ko hoce da dodje na master ima ona nasa organizacija Odiseja valjda pod pokroviteljstvom vlade, oni nude neke stipendije, pa nek pogleda. Po Austriji ih isto ima, ali za prvih godinu dana, negde dve se morate sami snaci, jer su uglavnom uslovi 2 semestra ili 1 abschnitt polozen, kao i dobre ocene, a za auslandsemester i znanje jezika.

Ja bih upisao tehnicki fakultet u Becu moze li mi iko objasniti kako sta treba za upis imali prijemni i tako to

procitaj prethodne strane, sve ima. moras se upisati u svojoj zemlji na fakultet koji hoces da studiras u becu, tj neki smer na tehnickom ili eletkrotehnickom, ne znam kako to kod nas vec ide.
evo ti strana http://www.tuwien.ac.at/ , pa imas sve na njoj i na nemackom i engleskom...

ja se izvinjavam ako sam dosadna ali nisam bas najbolje razumela da li se na ekonomskom fakultetu (haupt uni) ne placa samo studiradnje osnovnih studija ili se to odnosi i na master odnosno da li su master studije bespatne, jer planiram da upisem master u becu ali se dvoumim izmedju haupt uni i wu, koje su prednosti i mane, i sta je bolje od ova dva zavrsiti, posto vidim da je semestar na wu oko 370e???

skoro sam 100% siguran da se master placa na oba. ajde videcu da proverim, ako ne saznas u medjuvremenu.
navodno kazu da je WU trazeniji,ali i tezi, ali price su uvek bile price...dok ne osetim na svojoj kozi ne volim da tvrdim nesto.
u svakom slucaju je mislim veca ponuda smerova na wu, ali to moras sama da odlucis...ja cu najverovatnije na haupt uniju bachelor, na wu master...

Zdravo svima, imam jedno pitanje . Student sam nemackog jezika i zelim da se prebacim u Bec na studije od oktobra. Naravno isla bih na kurs, pa bih od februara krenula na fax.
Da li ovde ima nekog ko studira nemacki jezik u Becu ili zna neke informacije kako je tamo studirati i da li je mozda bolje studirati u Gracu?
Prijavu za Bec sam vec poslala, a sada prikupljam dokumenta koja su potrebna itd.
Hvala unapred :)

skoro sam 100% siguran da se master placa na oba. ajde videcu da proverim, ako ne saznas u medjuvremenu.
navodno kazu da je WU trazeniji,ali i tezi, ali price su uvek bile price...dok ne osetim na svojoj kozi ne volim da tvrdim nesto.
u svakom slucaju je mislim veca ponuda smerova na wu, ali to moras sama da odlucis...ja cu najverovatnije na haupt uniju bachelor, na wu master...

drugarica koja je na masteru na HU mi je rekla, da sto se tice placanja na masteru, sve je uvek isto kao i na bachelor. znaci ako se osnovne studije budu placale od sledeceg semestra na HU, placace se i master, i obrnuto...

Jel moze neko da mi posalje link za online registraciju za zimski semestar za upis na master ekonomije u Becu na Uni Wien? Ja sam malo trazila na njihovom sajtu, i kako sam razumela(mozda i pogresno), ta pre registracija koju su objavili je samo za osnovne studije, a ne za master? Ako moze neko da proveri, pronadje ovaj link i malo mi pojasni proceduru oko prijave, bila bih mu jako zahvalna :)

Jel moze neko da mi posalje link za online registraciju za zimski semestar za upis na master ekonomije u Becu na Uni Wien? Ja sam malo trazila na njihovom sajtu, i kako sam razumela(mozda i pogresno), ta pre registracija koju su objavili je samo za osnovne studije, a ne za master? Ako moze neko da proveri, pronadje ovaj link i malo mi pojasni proceduru oko prijave, bila bih mu jako zahvalna :)

https://univis.univie.ac.at/erstanm...D34610965F0A16DBDA18E?execution=e1s1&_lang=de

ako je otvorena registracija, to ti je ovaj link. daj e-mail pa ces dobiti dalje uputstva od njih...
a sva procedura pise na proslim stranama, pa prelistaj, da ne gubim vreme kad sve vec ima...

Pozdrav,

Bio bih zahvalan ako mi neko pojasni malo neke stvari o dokumentima koji se salju da se prijavis na Becki univerzitet.
Koliko sam skontao treba original dokumente da overim sa apostilskim pecatom pa da ih odnesem na prevod na nemacki kod sudskog tumaca.Sad mene interesuje:

Da li se i potvrda sa fakulteta mora overavati apostilom?

Da li se moraju slati svedocanstva iz sve 4 godine srednje skole?Posto sam negde procitao da mora samo iz cetvrte godine.

Da li se taj apostil naplacuje po dokumentu ili platis jedan za sve dokumente i ako je moguce da neko kaze koliko se naplacuje?

Ako hocu da posaljem fotokopije svedocanstva i diplome da li onda moram originale da overim sa apostilom,pa da napravim fotokopije,pa njih da overim,pa onda da ih nosim na prevod ili je neki drugi redosled?

Da li se moraju slati i ne prevedeni dokumenti zajedno sa prevedenim?Posto sam opet negde procitao da moraju.

Kako je najbolje da to posaljem?Express postom,obicnom ili nesto drugo?Pitam cisto zbog neke sigurnosti i da ce ta posiljka stici tamo u nekom kratkom vremenskom roku.

I neka pitanju u vezi vize:

Da li je moguce upisati se na univerzitet u Becu i u relativno kratkom vremenskom roku predati i za vizu tamo?Da bude gotova recimo u roku od tri meseca(koliko valjda traje bez vizni boravak u Austriji,posto sam procitao da je dosta njih imalo problema sa vizom i da su je dugo cekali...Mada koliko sam procitao nisu je nesto cekali duze od dva meseca...Pa pitam cisto informativno.iz vaseg iskustva.

Da li ti dokumenti koji mi trebaju za vizu moraju biti prevedeni na nemacki ako ih predajem u Austriji?Znam mozda malo glupo pitanje ali "ko pita ne skita".

Da li je bolje predavati dokumente za vizu tamo ili ovde(mislim u Srbiji u Austrijskoj ambasadi)?

I ako ima neko ko je imao problema sa vizom tj. da su je dugo cekali kako ste isli na kurs nemackog ili na Univerzitet ako ste morali da se vratite nazad?Posto valjda moras biti oko mesec dana u svojoj drzavi da bi ponovo mogao da ides u Austriju.

I sa svim ovim zajedno da li je bolje upisati se i predati sve za vizu pa se vratiti nazad i za jedno mesec dana ili koliko vec otici u Austriju i nadati se najboljem?ili cekati vizu u Srbiji ili kako vec...Opet vase iskustvo.Kako ste vi prosli i to.

Eto pomalo mozda glupa i banalna pitanja ali ako moze neko da odgovori bio bih veoma zahvalan.Prelistao sam gomilu foruma ali nisam uspeo da nadjem konkretne odgovore.

Poslednja izmena:
Damirdrummer Pokusacu da ti odgovorim po secanju, ne uzimaj za 100% sigurne sve odgovore, jer je proslo dosta vremena...

Da li se i potvrda sa fakulteta mora overavati apostilom? Ja sam je za svaki slucaj overavao.

Da li se moraju slati svedocanstva iz sve 4 godine srednje skole?Posto sam negde procitao da mora samo iz cetvrte godine. Ja sam im slao sve 4.

Da li se taj apostil naplacuje po dokumentu ili platis jedan za sve dokumente i ako je moguce da neko kaze koliko se naplacuje? Placa se za svaki dokument posebno, oko hiljadu,dve, ne secam se tacno, to nazovi pa pitaj ili idi direktno

Ako hocu da posaljem fotokopije svedocanstva i diplome da li onda moram originale da overim sa apostilom,pa da napravim fotokopije,pa njih da overim,pa onda da ih nosim na prevod ili je neki drugi redosled? Original overis sa apostile, odneses na prevod, ona ti prevede i zakaci zajedno sa prevodom, posaljes originale (ne fotokopije), oni ce ti sve to vratiti kada te prime...

Da li se moraju slati i ne prevedeni dokumenti zajedno sa prevedenim?Posto sam opet negde procitao da moraju. Kao sto sam napisao u redu iznad, mora, i na srpskom i nemackom.

Kako je najbolje da to posaljem?Express postom,obicnom ili nesto drugo?Pitam cisto zbog neke sigurnosti i da ce ta posiljka stici tamo u nekom kratkom vremenskom roku. Uh, ja sam slao iz nemacke pa se ne secam kako se tamo zove...

I neka pitanju u vezi vize:

Da li je moguce upisati se na univerzitet u Becu i u relativno kratkom vremenskom roku predati i za vizu tamo?Da bude gotova recimo u roku od tri meseca(koliko valjda traje bez vizni boravak u Austriji,posto sam procitao da je dosta njih imalo problema sa vizom i da su je dugo cekali...Mada koliko sam procitao nisu je nesto cekali duze od dva meseca...Pa pitam cisto informativno.iz vaseg iskustva.

Vizu obavezno predaj kad dodjes u Bec, jer kad predas u nasoj ambasadi ceka se po 6 meseci, ovde uglavnom mesec dana (ako imas sva potrebna dokumenta)

Da li ti dokumenti koji mi trebaju za vizu moraju biti prevedeni na nemacki ako ih predajem u Austriji?Znam mozda malo glupo pitanje ali "ko pita ne skita". (pa uglavnom sve sto ti traze i mozes da dobijes samo na nemackom, a ja sam potvrdu o stanju na bankovnom racunu trazio u nasoj banci da mi izdaju na engleskom i nije bilo problema). A da nisam osudjivan sam preveo (ako ima jos nesto na srpskom, mora naravno i to da se prevede)

Da li je bolje predavati dokumente za vizu tamo ili ovde(mislim u Srbiji u Austrijskoj ambasadi)? Imas gore.

I ako ima neko ko je imao problema sa vizom tj. da su je dugo cekali kako ste isli na kurs nemackog ili na Univerzitet ako ste morali da se vratite nazad?Posto valjda moras biti oko mesec dana u svojoj drzavi da bi ponovo mogao da ides u Austriju.
Nisam cuo da je iko imao, posto cak i da ne dobijes odmah, verovatno ces preko zimskog raspusta ici nazad u Srbiju, pa imas pravo u novoj godini opet 3 meseca...

I sa svim ovim zajedno da li je bolje upisati se i predati sve za vizu pa se vratiti nazad i za jedno mesec dana ili koliko vec otici u Austriju i nadati se najboljem?ili cekati vizu u Srbiji ili kako vec...Opet vase iskustvo.Kako ste vi prosli i to.
Nisam mogao da se mucim da skontam sta si ovde pisao, mislim da vec imas odgovore gore...

Eto pomalo mozda glupa i banalna pitanja ali ako moze neko da odgovori bio bih veoma zahvalan.Prelistao sam gomilu foruma ali nisam uspeo da nadjem konkretne odgovore.

E hvala na odgovoru,pomogao si i vise nego sto mislis.Inace ja planiram tamo da budem kod tetke ili sestre koji rade i zive tamo i i te kako su voljni da mi pomognu :D.Na poslednje pitanje i nije bitno sta sam mislio posto si mi dao vec odgovore ranije koji su mi trebali...

I imam smo jos jedno pitanje ako se mozda secas sta je kod tebe pisalo na toj potvrdi da si redovan student i to?
Posto sam pitao referenta fakulteta koji zelim da upisem i on mi je rekao da mogu samo da mi daju potvrdu o upisu fakulteta,odnosno koji semestar i u kom statusu sam upisan.

Jedno pitanje u vezi upisa faxa u Becu. Pri apliciranju na Uni, izmedju ostalog treba priloziti i diplomu o zavrsenoj srednjoj skoli. Medjutim, zar ista ta diploma ne ostaje na fakultetu u Srbiji, koji je student prethodno upisao? Meni se cini da oni drze ta dokumenta sve do diplomiranja ili ispisa.

Jedno pitanje u vezi upisa faxa u Becu. Pri apliciranju na Uni, izmedju ostalog treba priloziti i diplomu o zavrsenoj srednjoj skoli. Medjutim, zar ista ta diploma ne ostaje na fakultetu u Srbiji, koji je student prethodno upisao? Meni se cini da oni drze ta dokumenta sve do diplomiranja ili ispisa.

Pa ja koliko znam na svim fakultetima mozes ostaviti overenu fotokopiju diplome i svedocanstva,mada,ako bas striktno traze original onda mozes otici u srednju skolu koju si zavrsio i trazis da ti daju original ponovo i platis 300din po dokumentu,koliko sam procitao negde,tako da me nemoj drzati za rec da se to vadi u srednjoj skoli i da toliko kosta,ali znam da moze da se izvadi original ponovo.
Mada,mislim da ti se overene fotokopije isplate vise,posto recimo ja u mojoj opstini nisam placao overu fotokopija,ali naravno samo ako je bilo u svrhu skolovanja,ali opet samo ako ne traze striktno originale.

Poslednja izmena:
E hvala na odgovoru,pomogao si i vise nego sto mislis.Inace ja planiram tamo da budem kod tetke ili sestre koji rade i zive tamo i i te kako su voljni da mi pomognu :D.Na poslednje pitanje i nije bitno sta sam mislio posto si mi dao vec odgovore ranije koji su mi trebali...

I imam smo jos jedno pitanje ako se mozda secas sta je kod tebe pisalo na toj potvrdi da si redovan student i to?
Posto sam pitao referenta fakulteta koji zelim da upisem i on mi je rekao da mogu samo da mi daju potvrdu o upisu fakulteta,odnosno koji semestar i u kom statusu sam upisan.

Pa kad sam polozio prijemni (na ekonmskom u Bg), otisao u sekretarijat i trazio da mi daju potvrdu da sam redovan student (bio neki zeleni papir samo pise na njemu da si upisan te i te godine na tom i tom faksu).
Inace su to na ekonomskom davali bez da trazis, zbog onih markica za voznju za GSP, medjutim cekalo se par dana a meni trebalo hitno jer sam isao za svabiju pa sam ih ja pozurio...

Diploma- pretpostavljam da mislis na diplomu o maturi, ali to nista faks ne uzima, eventualno kopije, mada nisam siguran.
A imas i potvrdu koju uzimas iz ministarstva da si zavrsio srednju...pozurite za taj dokument,jer se ceka malo vise ako nemate nekoga ko ce da pogura

Diploma- pretpostavljam da mislis na diplomu o maturi, ali to nista faks ne uzima, eventualno kopije, mada nisam siguran.
A imas i potvrdu koju uzimas iz ministarstva da si zavrsio srednju...pozurite za taj dokument,jer se ceka malo vise ako nemate nekoga ko ce da pogura

Cek cek treba potvrda i da sam zavrsio srednju?Ladno nisam skontao,ja sam mislio da za to sluzi Diploma,posto je niko ni ne spominje.
Uglavnom gde to da izvadim tj. na kom ministarstvu?I predpostavljam da bi bilo i to pametno apostilskim pecatom da se overi?A i samo da se nadovezem za ono gore>A na potvrdi ne pise koji si smer upisao ovde?Posto sam ja nekako kontao da je to mozda i najbitnije.

Poslednja izmena:
Cao svima :)
Treba mi mala pomoc :)
Studiram ekonomiju, i prva sam godina. Zelim da studije nastavim u Becu, ali ne znam koje uslove treba da ispunim. Tacnije, ne znam da li treba da uhvatim uslov za budzet pre nego sto posaljem papire, ili to mogu nakndano da im posaljem? Posto je prijavljivanje za studije do 1. septembra, a meni su ostala jos dva ispita u septembru da bih ocistila godinu.

Studiram ekonomiju, i prva sam godina. Zelim da studije nastavim u Becu, ali ne znam koje uslove treba da ispunim. Tacnije, ne znam da li treba da uhvatim uslov za budzet pre nego sto posaljem papire, ili to mogu nakndano da im posaljem? Posto je prijavljivanje za studije do 1. septembra, a meni su ostala jos dva ispita u septembru da bih ocistila godinu.

Ovako,ti moras poslati sledece dokumente(ukratko napisano,da ne ulazim u detalje)na glavni Univerzitet u Becu ako hoces da nastavis tamo studiranje:
1.Potvrda da si redovan student sa fax-a
2.Diploma i sva 4 svedocanstva
3.Sertifikat da znas nemacki B2 nivo,ako ne znas ne moras slati ali ces tamo ici na kurs nemackog pre nego sto krenes na univerzitet
4.Kopiju pasosa
5.Popunjen formular koji skines sa sajta univerziteta
6.I moras uraditi online registraciju pre nego sto posaljes dokumente
7.Da ima neki dokument koji moras poslati ako si vec prosla neke ispite to isto uzimas sa fax-a

Sad jedino bi tebi mogla praviti problem potvrda sa fax-a jer ja koliko sam procitao,negde,ako si na samofinansiranju onda si kao neredovan student,a ako si na budzetu onda si redovan.Sad da li je to tacno ne znam,posto mi i nije bas to nesto logicno al ajd ne znam ja kako fakulteti funkcionisu sto se tice toga.

Posto tebi inace sa faxa treba samo potvrda na kojoj pise "XXXXX je redovan student na tom i tom faxu u tom i tom semestru",a ostale dokumente imas...
Tako da najbolje ti da odes do referenta na svom faxu i pitas da li ti mogu izdati takvu potvrdu,ako mogu onda nemas problema.

Mada mozes sacekati da ti NPL na ovom forumu odgovori posto je on malo upuceniji u to nego ja.

Poslednja izmena:
Zanima me da li u becu postoji mogucnost studiranje matematike ? Na kom je to fakultetu. Da li moram da imam b2 kurs ili mogu da nastavim usavrsavanje jezika do b2 u Becu i kako . Da li posle osnovnih akademskih studija mogu da radim kao profesor u becu ? Unapred hvala

Cek cek treba potvrda i da sam zavrsio srednju?Ladno nisam skontao,ja sam mislio da za to sluzi Diploma,posto je niko ni ne spominje.
Uglavnom gde to da izvadim tj. na kom ministarstvu?I predpostavljam da bi bilo i to pametno apostilskim pecatom da se overi?A i samo da se nadovezem za ono gore>A na potvrdi ne pise koji si smer upisao ovde?Posto sam ja nekako kontao da je to mozda i najbitnije.

Kada sam se ja upisivao, i to se trazilo, tako da sam ja to izvadio u ministarstvu prosvete u Nemanjinoj (ako si iz Bg). Mislim da znaju oni o cemu se radi, kazes da ti treba potvrda o zavrsenoj srednjoj skoli zbog studija u inostranstvu. I evo sada nadjoh te dokumente, ima apostile i na njemu.
Eventualno ti mozda za neki dokument ne treba apostile, ali ja nisam hteo zbog 1000 din da rizikujem tako da sam na sve odradio

Ma jok ne moras davati te uslove, mozes cak i u medjuvremenu da polazes u Bg i kad te prime u Becu ako dodjes na kurs a neces da gubis vreme,i ako mislis da ti je lakse u Srbiji dati neki ispit i da ce ti obracunati ovde, tako da se slobodno prijavi...
I ne mora se biti na budzetu da bi te primili, samo ta potvrda da si redovan, bez obzira budzet ili samofinansirajuci.

Kada sam se ja upisivao, i to se trazilo, tako da sam ja to izvadio u ministarstvu prosvete u Nemanjinoj (ako si iz Bg). Mislim da znaju oni o cemu se radi, kazes da ti treba potvrda o zavrsenoj srednjoj skoli zbog studija u inostranstvu. I evo sada nadjoh te dokumente, ima apostile i na njemu.
Eventualno ti mozda za neki dokument ne treba apostile, ali ja nisam hteo zbog 1000 din da rizikujem tako da sam na sve odradio

E hvala puno.Dobro ja sam tu iz NS-a pa cu otici do ministarstva.
Ma ne brine mene pecat sakupio sam para i sakupicu ih jos do kretanja u Bec jer sam i racunao da me nece jeftino izaci priprema dokumenta.Naravno ako upisem fax.

E inace jel mi mozes pojasniti ovu STEOP fazu sto su uveli valjda od prosle godine?
Koliko sam skontao,da bi nastavio studiranje (kad krenes na fax) moras poloziti par odredjenih predmeta u prvom semestru.Jel to tako ili sam nesto pogresno skontao?

Poslednja izmena:
zelim i pokusavam da upisem da upisem fax u Becu.Mnogo sam informacija skupio i zelim da vam kazem je procedura na nekim fakultetima pojednostavljena.Ta potvrda koja se vadi u nasem Ministarstvu prosvete moze da posluzi na nekim fakultetima u Becu umesto potvrde da se redovno upisali fakultet kod nas,Treba samo proveritati na fakultetu u Becu da li tu potvrdu i priznaju.
KopiracuDOKUMENTA
Nakon što ste se odlučili u kom gradu i na kom univerzitetu želite da studirate, obratite se studentskoj službi tog fakulteta i zatražite da Vam pošalju zahtev za upis na univerzitet (Ansuchen um Zulassung zum Studium), zahtev možete naći i na sajtu željenog univerziteta. Vodite računa da na većini fakulteta morate prvo izvršiti on line prijavu[1].

Pored zahteva za upis potrebni su Vam i sledeći dokumenti:

· Svedočanstvo o završenoj srednjoj školi na kom se vide svi predmeti i ocene, kao i ocena sa mature;
· Dokaz o znanju nemačkog jezika - ukoliko posedujete određeni sertifikat znanja nemačkog jezika ili se odlučite da polažete test znanja jezika u Srbiji, informišite se na web stranici fakulteta ili u službi univerziteta za koji aplicirate, koju diplomu/položen ispit priznaju[2] (ako to ne posedujete sertifikat i/ili ne znate jezik, navešćete to u zahtevu);
· Potvrda od studentske službe Vašeg fakulteta da ste redovan student ili, ukoliko ste završili studije - diploma završenih studija kao i dokument “dodatak diplomi”;
· Uverenje o položenim ispitima sa matičnog fakulteta (naravno, ukoliko ste tek upisali fakultet i nemate položenih ispita ovaj dokument se izostavlja);

· Plan i program po kojem studirate, sa brojem časova, vežbi, predavanja, seminara, kao i oblasti u okviru svakog ispitnog predmeta (važno zbog priznavanja položenih ispita);

· Potvrda o pravu na nastavak školovanja – potrebno je da predate molbu na šalteru u zgradi Ministarstva prosvete i sporta (Nemanjina 22-26, Beograd) adresovanu na Pravnu službu u Ministarstva prosvete i sporta. Molba se piše u slobodnoj formi i prilaže se diploma fakulteta (fotokopija, ne mora biti overena) i potrebno je uplatiti taksu od 1000 dinara. Procedura izdavanja traje od nedelju do mesec dana. Neki fakulteti u Austriji prihvataju ovu potvrdu izdatu od strane Vašeg matičnog fakulteta.

· Ukoliko ste završili privatan fakultet – potrebno je da priložite i dokaz o akreditaciji privatne institucije i programa koji studirate ili ste završili.

· Potrebno je da se kod sudskog tumača prevedu na nemački jezik i overe SVI dokumenti (od januara 2010. je dovoljan samo pečat sudskog tumača na dokumentima, ali dešava se da neki fakulteti i dalje traže da dokumenta budu verifikovana i apostil pečatom te proverite sa studentskom službom zahteve fakulteta koji biste voleli da upišete).

· Na nekim fakultetima je potrebno priložiti i fotokopiju pasoša i biografiju.

Vam dokument koji sam dobio od WUS AUstrija , pa pogledajte,

E hvala puno.Dobro ja sam tu iz NS-a pa cu otici do ministarstva.
Ma ne brine mene pecat sakupio sam para i sakupicu ih jos do kretanja u Bec jer sam i racunao da me nece jeftino izaci priprema dokumenta.Naravno ako upisem fax.

E inace jel mi mozes pojasniti ovu STEOP fazu sto su uveli valjda od prosle godine?
Koliko sam skontao,da bi nastavio studiranje (kad krenes na fax) moras poloziti par odredjenih predmeta u prvom semestru.Jel to tako ili sam nesto pogresno skontao?

Pa znam kako je za ekonomski, a to je da u steopu imas 4 ispita, od kojih se neki sastoje od 2.
Npr ABWL - Betriebswirtschaft i Rechnungswesen
VWL - Volkswirtschaft i Soziologie
Mathe - Vezbe i Ispit
Recht - samo jedan ispit.
Stvar ti je sto da bi prosao steop fazu moras u istom semestru da polozis 2 ispita koja su spojena, tipa kod abwl i betr. i recnungsw. jer ako prodjes jedan ispit a padnes drugi, automatski te obaraju oba.
A imas pravo 1 da ponovis, jer ako drugi put padnes, imas pravo treci put da izadjes samo ako si sve ostale polozio u steopu,inace gubis pravo na skolovanje na tom smeru na tom faksu.
S tim sto ce na ekonmskom recht od sledeceg semestra da bude u kernphase...
Ali na ekonomskom nemas obavezno da moras u prvom semestru da polozis neki, sve sam biras, ako hoces mozes sve da prijavis, ako neces ne moras ni jedan, ali ti bodovi trebaju za vizu da bi produzio. I tek kad polozis sve iz steopa, mozes proci u kern phasu, gde ima oko 16 ispita, i uglavnom sam biras koje ces i kada da polazes...
Uglavnom videces sve kad dodjes, skontaces vec,moze se i promeniti u medjuvremenu, a i ovo je samo za eknomski na haupt uniju...

zelim i pokusavam da upisem da upisem fax u Becu.Mnogo sam informacija skupio i zelim da vam kazem je procedura na nekim fakultetima pojednostavljena.Ta potvrda koja se vadi u nasem Ministarstvu prosvete moze da posluzi na nekim fakultetima u Becu umesto potvrde da se redovno upisali fakultet kod nas,Treba samo proveritati na fakultetu u Becu da li tu potvrdu i priznaju.
KopiracuDOKUMENTA
Nakon što ste se odlučili u kom gradu i na kom univerzitetu želite da studirate, obratite se studentskoj službi tog fakulteta i zatražite da Vam pošalju zahtev za upis na univerzitet (Ansuchen um Zulassung zum Studium), zahtev možete naći i na sajtu željenog univerziteta. Vodite računa da na većini fakulteta morate prvo izvršiti on line prijavu[1].

,

Ovo prvi put cujem :eek:
Ne verujem da je tacno, jer kakve veze ima potvrda ministarstva o zavrsenoj srednjoj, sa upisom na fakultet ?
Moze mozda biti, ali zvuci jako nelogicno, a i u ovom tekstu sto si dalje postavio ne pise to...vec pise da ne moras vaditi tu potvrdu u ministarstvu ako se potvrda sa faksa da si redovan priznaje kao da je to od ministarstva vec ukljuceno.
Mislim, pokusaj ti ako hoces bez toga, necu da ti ja nesto sugerisem, ali to jos nisam cuo da je iko uradio, niti sam procitao negde...

Pa znam kako je za ekonomski, a to je da u steopu imas 4 ispita, od kojih se neki sastoje od 2.
Npr ABWL - Betriebswirtschaft i Rechnungswesen
VWL - Volkswirtschaft i Soziologie
Mathe - Vezbe i Ispit
Recht - samo jedan ispit.
Stvar ti je sto da bi prosao steop fazu moras u istom semestru da polozis 2 ispita koja su spojena, tipa kod abwl i betr. i recnungsw. jer ako prodjes jedan ispit a padnes drugi, automatski te obaraju oba.
A imas pravo 1 da ponovis, jer ako drugi put padnes, imas pravo treci put da izadjes samo ako si sve ostale polozio u steopu,inace gubis pravo na skolovanje na tom smeru na tom faksu.
S tim sto ce na ekonmskom recht od sledeceg semestra da bude u kernphase...
Ali na ekonomskom nemas obavezno da moras u prvom semestru da polozis neki, sve sam biras, ako hoces mozes sve da prijavis, ako neces ne moras ni jedan, ali ti bodovi trebaju za vizu da bi produzio. I tek kad polozis sve iz steopa, mozes proci u kern phasu, gde ima oko 16 ispita, i uglavnom sam biras koje ces i kada da polazes...
Uglavnom videces sve kad dodjes, skontaces vec,moze se i promeniti u medjuvremenu, a i ovo je samo za eknomski na haupt uniju...

Inace pise npr na onom blattu od ekonmskog da se ABWL treba poloziti u prvom semestru, ali to nije tacno.
Ja sam npr u prvom polozio matematiku, vezbe i ispit, i volkswirtschaft i soziologie. Inace ako neko studira ekonomiju da zna da je volkswirtschaft na engleskom (sto je jako dobro, da se ne bi zaboravio i engleski).
Mogu kasnije da se biraju jos neki predmeti na engleskom, ali u steopu svi ostali moraju na nemackom...
ali nemam sad nesto vremena da objasnjavam, kazem, videcete vec sve kad dodjete, brzo se navikne, u pocetku je i meni bilo malo teze da skontam sve to, ali sad sam vec domaci :D

Back