Studiranje u Beču

Svaki fakultet koji je u Srbiji akreditovan je zvanično priznat u Austriji. Ukoliko je tvoj univerzitet i studijski program na stranici http://www.mpn.gov.rs/sajt/ustanove-visoke.php#spisak naznačen kao akreditovan ti zvanično nemaš prepreke za upis studija tamo na bilo kom univerzitetu ili višoj školi (FH). Kako bi dobio zvanične informacije o tome da li ispunjavaš uslove moraš popuniti prijavnicu i ako je sve u redu prvo ćeš uspostaviti kontakt sa ljudima zaduženim za upis stranih studenata, koji će te uvesti u proceduru i reći šta trebaš da im doneseš/prevedeš.

Ako planiraš studije na "Universität Wien" evo aplikacija je otvorena https://univis.univie.ac.at/erstanm...3EB5EBB698F0CB0267DBDEB1CD50A0?execution=e1s1 alternativno programi na Ekonomskom (WU) http://www.wu.ac.at/programs/en/master/

Za programe na engleskom obično ti treba neki od sertifikata, IELTS,TOEFL, itd

Poslednja izmena:
ja se izvinjavam ako sam dosadna ali nisam bas najbolje razumela da li se na ekonomskom fakultetu (haupt uni) ne placa samo studiradnje osnovnih studija ili se to odnosi i na master odnosno da li su master studije bespatne, jer planiram da upisem master u becu ali se dvoumim izmedju haupt uni i wu, koje su prednosti i mane, i sta je bolje od ova dva zavrsiti, posto vidim da je semestar na wu oko 370e???

Posto svi pitate za skolarine. Na WU se prosli semestar nije placao, medjutim sada su opet vratili. Sto se tice Haupt Unija, skolarine su takodje vracene, medjutim ni ja jos nisam siguran da li i za nase studente. Cim budem saznao napisacu. U novinama pise da placaju svi osim EU drzavljana i jednom sam video da pise zemalja u razvoju. Gde nas oni svrstavaju to nemam pojma.
I pustite te ugovore i gluposti, Austrija je imala zakon o besplatnom skolovanju, skoro je izglasano u parlamentu da svaki Univerzitet odlucuje sam za sebe da li ce uvoditi skolarine ili ne.
Glavni Uni je dakle uveo, bili su i neki protesti, trazio se kompromis, itd...koga god da sam pitao ne zna nista jos o tome...saznacete na vreme.
Medjutim, skolarine predstavljaju najvise nekih 15% izdataka cak i ako ih placate! Zivot ovde je mnogo skuplji (ako hocete lepo da zivite) nego sto su skolarine! Ako imate za godinu dana za zivot imacete i za skolarinu...

Na TU se ove godine neće plaćati školarina, za ostale ne znam.

Na TU Graz se placa, Bec ne znam, ali je sve to jos na tankim nogama, po mom misljenju. (e sad opet neka proveri svako ko se zanima za odredjeni uni, jer je ovo generalno receno, uvek negde neko moze biti oslobodjen skolarina iz nekog razloga jer spada u neku grupu studenata koji ne placaju, pa neka svako proveri na sajtu ili neka ih pozove, ionako svi ovde znate engleski ako niste dobri sa nemackim).
Ali opet vam kazem, nisu skolarine toliko bitne, isto toliko se daje za osiguranje,ili 2 meseca za stan,eto videcete kad dodjete (iako naravno svaki dinar znaci pa i tih 700 i nesto evra,ali ne bi trebalo da bude prelomna odluka kod nekoga da li ce doci ili ne,valjda su druge stvari u pitanju)...
Ja pisem ovde za sve univerzitete kada budem 100% siguran, do tada ne bih da nagadjam...

(aleksandre nije se na tebe odnosilo nego globalno :D )

pozdrav svima
Studentica sam 1 god. medicine u Banjoj Luci. Imam par pitanja vazanih za studiranje u Beču. Zanima me da li na medicini postoji i drugi upisni rok? Ovaj sad sam propustila zbog bolesti. Zanima me jos da li u Becu imas mogucnost prebacivanja sa fakulteta na fakultet npr.sa biologije na medicinu? Kakav je taj test sto treba da se polozi na prijemnom ispitu tj. kakvog su tipa pitanja?
Hvala

da dodamo na to situaciju u EU koja se zahuktava , i svima sledi u EU ili evrozoni, sledi scenario grcke

Ja mislim da ce Austrija i Nemacka to da prezive. U Austriji ima 4% nezaposlenih,znaci ne rade oni koji nece da rade.
Nas ceka grcki scenario,i to vrlo uskoro. Dinar sve vise gubi na vrednosti,firme i drzava gube veliki novac zbog deviznih oscilacija.

Ja mislim da ce Austrija i Nemacka to da prezive. U Austriji ima 4% nezaposlenih,znaci ne rade oni koji nece da rade.
Nas ceka grcki scenario,i to vrlo uskoro. Dinar sve vise gubi na vrednosti,firme i drzava gube veliki novac zbog deviznih oscilacija.

pa pitanje je sad za austriju, ciji vecinski kapital pociva na turizmu, bar ja mislim da jeste, jer tamo su njima uglavnom gosti iz drugih zemalja, a ako one propadnu, nema ko da ide..... videcemo sta ce da se desi

pa pitanje je sad za austriju, ciji vecinski kapital pociva na turizmu, bar ja mislim da jeste, jer tamo su njima uglavnom gosti iz drugih zemalja, a ako one propadnu, nema ko da ide..... videcemo sta ce da se desi

Pa nije bas turizam grana na kojoj lezi austrijska privreda. Spanija,Italija,Grcka,Francuska da. Austrija tu i tamo,jeste bitan sektor ali daleko od najbitnijeg. Austrija ima jako bankarstvo,kao i Svajcarska,jaku gradjevinsku industriju ( Porr),industrija im je jaka u skoro svim sektorima.
U Austriji inflacija je manja od 2% sto je perfektno ( pozeljno je do 5%),a kod nas je preko 10 ( sto je na nivou neke siromasne africke zemlje).

Sve je ovo lepo. Ali kako da obican smrtnik iz Srbije,ili cak koji pripada srednjoj klasi ( oko 1000 e mesecnih primanja roditelja) moze ovo da priusti sebi ? Kada je rad ogranicen na maksimalno 2 sata dnevno...

obican smrtnik ciji roditelji nisu bogati ili moze da ima lude srece i nadje dobro placen posao (na crno i da se nada da ga ne uhvate) i da pored toga uci, ili da ostane u Srbiji...
ja mogu ovde da pisem neke bajke,, ali tako je kako je...da se posle verovatno vecini isplati,isplati se...ali neka svako proceni svoje mogucnosti,nije lako u svakom slucaju (eto moji su ajde da kazem malo imucniji u odnosu na ostale, pa opet gledam da negde ustedim, nesto sam zaradim,a da ne pricam da sto pre zavrsim fax... )

Pozdrav svima :) Zanima me da li je u Becu moguce prebacivanje sa biologije na medicinu? npr. ako upisem biologiju u Banjaluci i odem u Bec kao student biologije, da li bi tamo mogla da se prebacim na medicinu... Nadam se da ce neko moci da mi odgovori.

obican smrtnik ciji roditelji nisu bogati ili moze da ima lude srece i nadje dobro placen posao (na crno i da se nada da ga ne uhvate) i da pored toga uci, ili da ostane u Srbiji...
ja mogu ovde da pisem neke bajke,, ali tako je kako je...da se posle verovatno vecini isplati,isplati se...ali neka svako proceni svoje mogucnosti,nije lako u svakom slucaju (eto moji su ajde da kazem malo imucniji u odnosu na ostale, pa opet gledam da negde ustedim, nesto sam zaradim,a da ne pricam da sto pre zavrsim fax... )

Pa da...
A ako nije problem mozes li da izlozis koji su tvoji mesecni bruto troskovi ?Koliko ti je para minimum mesecno potrebno za zivot ?

pa ovako, kada tek dodjes ce ti trebati u svakom slucaju vise nego kasnije kada vec izvalis fazone i tako to :D
uglavnom, onaj ko dodje na kurs vec u startu placa 450E, semestralna karta za prevoz je 120E, (za februar i leto moras posebne da kupis), osiguranje se placa 50E mesecno, ja placam dom 290E (dvokrevetna, s tim sto je moj dom u samom centru, 6,7min peske do stehpansdoma), ali ja dom ne placam 3 meseca preko leta tako da mi to dodje 1000evra manje nego drugima, a opet na najboljoj lokaciji u gradu (sobe jesu manje, ali moj cimer je vise van austrije,nego kuci, tako da mi je ok),
hrana je posebna prica. neki kazu da je skuplje,neki da je isto kao u Srbiji, ali ja nikada nisam obracao paznju na nase cene tako da ti ne bih znao najbolje reci, ali ode dosta i na to...
i naravno izlasci su mnogo skuplji nego kod nas (ako hoces u bolje diskoteke, samo ti je ulaz 10E, pa jakna 2E, pa pice 5-10itd.), ali je dobro sto metro radi celo vece i dolazi na svakih 15min (ko nasi busevi u spicu :P ), tako da ne placas taksi ili gorivo :)
ako ces cesto da putujes kuci, avion je 100e povratna ili 50e bus i tako...
naravno, uvek ode na jos poneku glupost, pa eto ti sad saberi... :)

pa ovako, kada tek dodjes ce ti trebati u svakom slucaju vise nego kasnije kada vec izvalis fazone i tako to :D
uglavnom, onaj ko dodje na kurs vec u startu placa 450E, semestralna karta za prevoz je 120E, (za februar i leto moras posebne da kupis), osiguranje se placa 50E mesecno, ja placam dom 290E (dvokrevetna, s tim sto je moj dom u samom centru, 6,7min peske do stehpansdoma), ali ja dom ne placam 3 meseca preko leta tako da mi to dodje 1000evra manje nego drugima, a opet na najboljoj lokaciji u gradu (sobe jesu manje, ali moj cimer je vise van austrije,nego kuci, tako da mi je ok),
hrana je posebna prica. neki kazu da je skuplje,neki da je isto kao u Srbiji, ali ja nikada nisam obracao paznju na nase cene tako da ti ne bih znao najbolje reci, ali ode dosta i na to...
i naravno izlasci su mnogo skuplji nego kod nas (ako hoces u bolje diskoteke, samo ti je ulaz 10E, pa jakna 2E, pa pice 5-10itd.), ali je dobro sto metro radi celo vece i dolazi na svakih 15min (ko nasi busevi u spicu :P ), tako da ne placas taksi ili gorivo :)
ako ces cesto da putujes kuci, avion je 100e povratna ili 50e bus i tako...
naravno, uvek ode na jos poneku glupost, pa eto ti sad saberi... :)

Ovo tesko moze da se izfinansira.
Po mojoj kalkulaciji bez 600 evra mesecno ne mozes da prodjes ...A prosecna plata u Srbiji je pola od toga :lol:

a jel bec skuplji u odnosu na druge gradove , ako mozda znas, ja sam mislio da palim za Innsbruck

e ne znam stvarno brate, bio sam u innsbrucku ali na kratko, nedovoljno da primetim, ali manji gradovi su po pravilu jeftiniji (bar kod nas). evo stranica iz insbrucka sa domovima pa pregledaj i cene i uslove http://www.oehweb.at/index.php?id=194 . samo sto bih ja u slucaju da nisam u becu otisao u nemacku ili svajcarsku (jesu skuplje zemlje, ali sam siguran za posle)...

Hrana u Beču, rekao bih, da je jeftinija nego u Beogradu.

dobra stvar u becu je sto ima 6,7 razlicitih vecih lanaca marketa i stalno je nesto na popustu. ako imas vremena da pratis sta je na popustu i ne mrzi te da ides od jedne do druge, proci ces jeftinije. a ako ovako odlucis da udjes u billu i spar, puci ces mnogo vise nego na miskovica...a ako hoces u hoffer ili penny, tu je socijala (uglavnom svi tu jedemo :D ),i videces i sam kvalitet proizvoda.
ima naravno i onih turskih radnji itd, ima i pijaca, ima nasih radnji, ima mnogo nasih cevabdzinica, burekdzinica itd. samo sto su cene mnogo vece nego po Srbiji...
ja imam srecu da mi je cimer Italijan, pa on i kupuje i kuva za nas, sta ces kad covek voli, ja mu samo dam pare i uzivam :D

Ovo tesko moze da se izfinansira.
Po mojoj kalkulaciji bez 600 evra mesecno ne mozes da prodjes ...A prosecna plata u Srbiji je pola od toga :lol:

s obzirom da ima bas baaaaas mnogo nasih, znaci da je moguce. ali ne bih ti znao reci na koji se nacin oni finansiraju, osim ovi za koje znam da roditelji imaju para, a upoznao sam ih raznih. dosta njih je pocelo da radi po kaficima i diskotekama, medjutim tu ti u startu kazem da onda zaboravis na studije. ne poznajem nekoga da je uz takve poslove polozio 1 ispit. ali da se sprdaju ovako i uzivaju, to jeste...
pisem vam iskreno da znate kako je, jer te price da se moze opusteno ne piju vodu...eto na pocetku svi se razbacuju parama, ma moze se bla bla bla, kad eto npr prosle nedelje me zovu 2 ortaka da im pozajmim malo do prvog, a sprdaju se kad sam im govorio polako...

Back