Studiranje u Beču

Pozdrav,

Završavam četvrtu godinu osnovnih studija i želeo bih upisati Master na Tehničkom Univerzitetu u Beču na smeru Telekomunikacije. Imam nekih nedoumica oko papira koji su mi potrebni za upis. Zamolio bih da mi neko pomogne šta ovo konkretno znači i na šta se odnosi :/

na engleskom
screen-shot-2012-03-03-a-1.png

Ceo dokument:
http://www.tuwien.ac.at/dle/studien..._cache=1&cid=27649&did=34758&sechash=df6dd5aa

nemački
screen-shot-2012-03-03-a-2.png

Ceo dokument:
http://www.tuwien.ac.at/dle/studien..._cache=1&cid=27649&did=34759&sechash=01588735

Ja ne mogu mnogo da ti pomognem ali znam ko moze
ovo pitanje postavi na www.studiraj.eu

ja sam ya sve tamo nasao odgovore
Zelim ti uspesno sudiranje

Pozdrav,

Završavam četvrtu godinu osnovnih studija i želeo bih upisati Master na Tehničkom Univerzitetu u Beču na smeru Telekomunikacije. Imam nekih nedoumica oko papira koji su mi potrebni za upis. Zamolio bih da mi neko pomogne šta ovo konkretno znači i na šta se odnosi :/

na engleskom
screen-shot-2012-03-03-a-1.png

Ceo dokument:
http://www.tuwien.ac.at/dle/studien..._cache=1&cid=27649&did=34758&sechash=df6dd5aa

nemački
screen-shot-2012-03-03-a-2.png

Ceo dokument:
http://www.tuwien.ac.at/dle/studien..._cache=1&cid=27649&did=34759&sechash=01588735

Cao,

zavrsila sam Uciteljski fakultet u Beogradu, zanima me da li bih mogla da se upisem diraktno na neke master studije u Becu, ili bih morala da upisem neke osnovne studije iako sam vec zavrsila fakultet u Beogradu.

Koja bi procedura bila i koje su cene studiranja, cula sam da na nekom univerzitetu imaju besplatne studije za drzavljane bivse SFRJ.

Hvala

Ja u junu zavrsavam Alfa univerzitet (bivsi BK), fakultet za trgovinu i bankarstvo. Zelim da nastavim master u Becu na nekom finansijskom smeru, ili eventualno u Lincu. Cuo sam da po njihovim pravilima treba da zavrsim sva 4 semestra master studija...iako je kod nas 4+1...i po pravilu treba mi jos 2 semstra do master zvanja. Ono sto me zanima je kolika su sanse upisati master na engleskom jeziku?...Da li su to neke male grupice, ili primaju dosta studenata? Da li je mozda bolje da se bacim na ucenje nemackog jezika???

Mene zanima da li si saznao nesto o masteru ekonomije na engl.i na kom univerzitetu?Volela bih da razmenimo informacije...moj mail je veljkovicmilica@yahoo.com

E ovako, trenutno sam na saobracajnom fakultetu u beogradu, i zainteresovan sam da predjem na univerzitet u Insbrucku, na Civilni inzenjering, posto je to najslicnije mom fakultetu ili bar predmetima.. Da li neko ima najnovije informacije koliko kosta godina za studente iz Srbije, i da li postoji ona opcija da provedem tamo godinu dana da ucim jezik pa onda da nastavim sa studijama, posto sa nemackim stoji veoma slabo, znam da citam i da sklopim prostu recenicu

Ćao svima :)
Zanima me da li ovdje neko studira na Univerzitetu za primjenjenu umjetnost (Die Angewandte) u Beču ko bi mi mogao odgovoriti na pitanja,reći svoja iskustva itd?
Planirala sam upisati industrijski dizajn ove godine ali nisam znala da je prijemni bio već u februaru i trebam pomoć za sljedeći upis, tačnije prelaz sa TU na Die Angewandte jer ću na TU upisati arhitekturu.

Btw, već nekoliko dana sajt dieangewandte.at ne radi i niko sa smjera industrijskog dizajna mi ne odgovara na mail. :/

Mene zanima da li si saznao nesto o masteru ekonomije na engl.i na kom univerzitetu?Volela bih da razmenimo informacije...moj mail je veljkovicmilica@yahoo.com

imas na oba univerziteta na engleskom, i na haupt uni i wu. mislim da semestar kosta 395E (toliko inace kostaju osnovne studije za one koji placaju). sve ostalo imas na sajtevima ovih univerziteta sto se tice smerova i tako toga. i na nemackom i engleskom

E ovako, trenutno sam na saobracajnom fakultetu u beogradu, i zainteresovan sam da predjem na univerzitet u Insbrucku, na Civilni inzenjering, posto je to najslicnije mom fakultetu ili bar predmetima.. Da li neko ima najnovije informacije koliko kosta godina za studente iz Srbije, i da li postoji ona opcija da provedem tamo godinu dana da ucim jezik pa onda da nastavim sa studijama, posto sa nemackim stoji veoma slabo, znam da citam i da sklopim prostu recenicu

ja ti mogu reci za bec, ali za insbruk ne znam, pa ajde posalji adresu univerziteta ili fakulteta, ako je problem nemacki mogu ti prevesti

Zdravo ljudi :)
Citam ovde ove vase post-ove i opet mi mnoge stvari nisu jasne.
U poslednje vreme mnogo razmisljam o studiranju u Becu, medjutim, nemacki nikada nisam ucio tako da mi je prvo pitanje da li postoji fakultet na kome mogu studirati na engleskom u pocetku a uporedo kako studiram ucim nemacki tamo?
Drugo, da li postoje stipendije putem koje mi je placeno studiranje kao stranom drzavljanu, da li postoji dom ili internat vezan za fakultet?
Ako ne postoji stipendija, koliko kosta godina studiranja?
I da li postoji fakultet vezan za fotografiju, dizajn, kameru, reziju ili medije?
Hvala unapred, pozz

ma to sa sajta sam preveo, nego me interesuje da li je za godinu dana tamo moguce nauciti jezik da se prati i ucestvuje u nastavi

pa navodno tu gde se nemacki uci uspevaju da za semestar unaprede tvoje znanje nemackog za 1 nivo. znaci ako si sada a2 ili b1, trebao bi za godinu dana da dostignes b2 koji je potreban za studije, ali sve je do tebe. prvo, da li ces stvarno dostici taj nivo. da li ces veci (a moguce je ako to pitas,samo moras mnogo uciti reci,gramatiku i sto je najvaznije pricati sa austrijancima) ili ces ostati na istom nivou(ako nista ne ucis nego se zezas). e sad da li je b2 dovoljan za aktivno ucestvovanje u nastavi, to je opet sve do tebe i od tezine jezika na nastavi (od predmeta naravno). jer tesko da moze da se poredi npr TU(tipa etf-a) jer su na njemu polovina predmeta one koje bi razumeo i na kineskom tj matematika,fizika,hemija i sta ti ja znam, i pravni gde se sve svodi samo na ucenje i jezik.
ja kada sam dosao vec sam imao znanje c1 sto je jedan nivo ispod maternjeg tako da nisam bas kompetentan da pricam da li bi razumeo, ali u svakom slucaju moras da imas na umu da su austrijski akcenti jako teski za razumevanje.
a posto si pitao u prosloj poruci da li ima to da te salju na kurs, pretpostavljam da ima, jer to postoji i u becu i gracu i lincu, pa i u nemackoj u gradovima kao sto je minhen

Mozda negdje postoji odgovor na ovo moje pitanje, ali tesko da pronadjem u ovolikim porukama. Zapravo, zavrsavam sad 4. razred Gimnazije i odlucio sam da upisem matematiku na JKU u Linz-u. Od papira sto mi treba sam se informisao, ali sam negdje cuo da mi treba nekakva potvrda od Ministarstva. E sad to mi zadaje dilemu dal je to zaista tako i dal je neko mozda upoznat sa tim da mi moze pojasniti?
I sto se tice ovok ispita za jezik, zanima me od cega se on sastoji (test gramatike i usmeni), kako to izgleda i dal je puno tesko? Hvala vam

Hvala Bogu da nadjoh nekog i za ove informacije.
Dragi kolega reci mi molim te korako po korak kako si se upisao na Becki univerzitet? Znam dosta toga o zivotu u Becu stan, hrana, uopste koliko kosta zivot ali ne znam kako do popira za studiranje. Zivim u Bijeljini (BiH) i zavrsavam fakultet za menadzment i interesuje me sta tacno treba da uradim da bih se upisao na austrijske studije....ako nadjes malo vremena daj mi koju informaciju da ne lupam glavom bez obzira.

HVALA UNAPRED!!!

prvo moras preko interneta da se prijavis ( za tu online- prijavu imas odredjeni perio), sacekas potvrdu u kojoj ti pise sta sve od dokumenata moras da im posaljes, i posto to uradis, cekas max 10 nedelja.

Pozdrav! Imam par pitanja u vezi studija u Becu. Prilicno sam upoznat sa procedurom oko upisa studija, ali me zanima sledece- da li mogu nesto da uradim sa mojom bachelor diplomom Bgd. poslovne skole sa kojom imam zvanje strukovnog ekonomiste? Da li je moguce sa tom skolom upisati neki master ili barem nastavak nekih studija u Becu? Drugo pitanje je ako sa tim ne mogu nista, hteo sam da upisem Megatrend, posto je od ove godine za brucose besplatno, i da li onda sa potvrdom upisanog Megatrenda mogu aplicirati na WU u Becu? Hvala unapred.

Pozdrav! Vec sam jednom slao poruku na ovu temu, ali se negde zagubila i nije objavljena. Imam 2 pitanja. Da li se moze upisati recimo Megatrend u Bgd, jer je od skoro 1. godina besplatna i onda nakon upisa aplicirati na prelazak na Uni Wien u Becu. Negde sam procitao da moze prebacivanje i sa privatnog faxa. Drugo pitanje je da li mogu upisati neki master u Becu posto imam zavrsenu Bgd. poslovnu skolu i bachelor diplomu strukovnog ekonomiste. Prilicno sam upoznat sa samom procedurom upisa fakulteteta u Becu, znam da nemacki moze i tamo da se uci, da treba oko 9500 eura u banci i ostalo. Ako neko moze da mi pomogne, pre svega oko informacije u vezi upisa privatnog faxa ovde i prebacivanja nakon toga u Bec, bio bih mu puno zahvalan. Inace imam tetku tamo, imao bih garancije za hranu i stan i pomoc oko ostalih administrativnih problema.

Pozdrav! Vec sam jednom slao poruku na ovu temu, ali se negde zagubila i nije objavljena. Imam 2 pitanja. Da li se moze upisati recimo Megatrend u Bgd, jer je od skoro 1. godina besplatna i onda nakon upisa aplicirati na prelazak na Uni Wien u Becu. Negde sam procitao da moze prebacivanje i sa privatnog faxa. Drugo pitanje je da li mogu upisati neki master u Becu posto imam zavrsenu Bgd. poslovnu skolu i bachelor diplomu strukovnog ekonomiste. Prilicno sam upoznat sa samom procedurom upisa fakulteteta u Becu, znam da nemacki moze i tamo da se uci, da treba oko 9500 eura u banci i ostalo. Ako neko moze da mi pomogne, pre svega oko informacije u vezi upisa privatnog faxa ovde i prebacivanja nakon toga u Bec, bio bih mu puno zahvalan. Inace imam tetku tamo, imao bih garancije za hranu i stan i pomoc oko ostalih administrativnih problema.

Registruj se na sajtu Uni Wien-a i vidi da li u opciji kada biras sta si upisao u Srbiji ima Megatrend. Ja koliko se secam ima, tako da bi trebalo da moze. Ali moje misljenje je da bi i sa poslovne skole i sa megatrenda mogao da upises ekonomiju, tj to bi bila jedina mogucnost, tako da nema potrebe da upisujes megatrend pa opet zavrsavas ekonomiju. Vec samo upisi master i to odradi. Ne treba 9500, vec oko 5000 (to pises za vizu pretpostavljam? ). I nikakve garancije od tetke ti ne trebaju, samo prikupi ono sto pise na sajtu unija za upis i na sajtu magistrata za vizu...

Mozda negdje postoji odgovor na ovo moje pitanje, ali tesko da pronadjem u ovolikim porukama. Zapravo, zavrsavam sad 4. razred Gimnazije i odlucio sam da upisem matematiku na JKU u Linz-u. Od papira sto mi treba sam se informisao, ali sam negdje cuo da mi treba nekakva potvrda od Ministarstva. E sad to mi zadaje dilemu dal je to zaista tako i dal je neko mozda upoznat sa tim da mi moze pojasniti?
I sto se tice ovok ispita za jezik, zanima me od cega se on sastoji (test gramatike i usmeni), kako to izgleda i dal je puno tesko? Hvala vam

Ja sam vadio od ministarstva potvrdu o zavrsenih 4 godine u Srbiji. to se vadi kada maturiras, ali se ceka malo duze pa probaj po nekoj ubrzanoj proceduri, ne secam se kako ali ja sam to brzo odradio. Da li je neophodna ne mogu da se setim tacno...
Zavisi gde hoces da polazes, Bg ili Austrija? I kod koje institucije,ima ih vise...

Treba za starije od 24 oko 9500 eura, a za one do 24 treba oko 5000 eura u banci. Kada kazes da probam da upisem master na zavrsenu Bgd. poslovnu skolu, jel bih to morao ovde da upisujem master pa da se prebacim u Bec ili direktno tamo da upisem master? Hvala.

Treba za starije od 24 oko 9500 eura, a za one do 24 treba oko 5000 eura u banci. Kada kazes da probam da upisem master na zavrsenu Bgd. poslovnu skolu, jel bih to morao ovde da upisujem master pa da se prebacim u Bec ili direktno tamo da upisem master? Hvala.

Ok,nisam znao, mada imam prijatelje starije od 24 ali mi nisu rekli...
Pa za osnovne studije mora da se upise fakultet da bi mogao da se prebacis, jer direktno upisivanje na faks za nas ne postoji, pa pretpostavljam da je i za master tako, ali ne mogu da tvrdim sa sigurnoscu, pa ih najbolje nazovi telefonom pa pitaj licno. Ili posalji mail (mozes i na engleskom komunicirati ako nisi preterano dobar u nemackom).
Proverio bih ti ja licno, ali ja studiram ekonomiju, a zgrada je mnogo udaljena od glavnog unija a oni se pitaju oko te procedure sto se tice upisivanja,a sad pripremam neke ispite pa nemam mnogo vremena da se setkam...
http://studentpoint.univie.ac.at/infos/kontakt/ evo ti ovde brojevi i mail, a imas i druge informacije pa mozda nadjes odgovor na pitanje

Što se master studija tiče, ako sam ja dobro razumeo, ne mora da se upisuje u Srbiji, već je potrebno da vam fakultet izda potvrdu da vi sa tim zvanjem (diplomom) možete upisati Master kod njih, odnoso u Srbiji. To je upravo ovaj dokument koji meni nije bio najjasniji ->http://www.dodaj.rs/f/K/yw/3N6txxD2/screen-shot-2012-03-03-a.png Ovo su uveli zbog različite procedure upisa u različitim zemljama, jer je negde potrebno da polažete prijemni ispit i slično. Drugi razlog je postojanje tzv. strukovnog inženjera kod nad, koji ne može odmah na master. Ja još uvek ovo ne mogu zvanično da potvrdim, već sam tako razumeo u dopisivanju s njima. Sada čekam da se otvori aplikacija 1.5.2012. za zimski semestar.

p.s. ovo važu za TU Wien.

Jos jednom postavljam isto pitanje, jer nisam siguran i ne mogu da dobijem sa sigurnoscu tacan odgovor. Da li se moze nakon upisanog Megatrenda, fakultet za poslovne studije, aplicirati na slican takav fax u Becu? Na Megatrendu sam pitao za tu opciju, oni ne znaju ili nece da mi kazu i nabacuju mi njihov fax u Becu koji kosta 5000 € po godini. Jako mi je bitno da znam da li da ulazim u tu pricu sa Megatrendom ili da zaboravim tu opciju.

Back