Studiranje u Beču

Imam pitanje vezano za ove kurseve nemackog tamo. Kako ja mogu da se upisem na to? Mislim da li konkurisem na taj fakultet prvo ili sta vec treba da uradim da bih se prijavio na to?
Prvi korak uvek je da se upišeš na fakultet. Dakle, prvo upis na faks dole, onda slanje dokumenata u Beč, predavanje za vizu nakon dobijanja odgovora, dolazak u Beč i upisivanje fakulteta, i tek onda upisivanje kursa. Prilikom upisivanja na fakultet u studentskoj službi dobijaš uplatnicu za kurs.
Kurs naravno možeš upisati i bez upisivanja na fakultet, ali to je nekako preskakanje redosleda. Osim toga, bez upisivanja na fakultet ne možeš dobiti studentsko osiguranje, koje je obavezno za boravak u Austriji.

Nadam se da ti je jasnije.
Mene zanima da li je jos uvek besplatno za studente iz Srbije? Ja sad zavrsavam gimnaziju,pa bih volela da upisem ekonomiju u Becu,ali nemam bas puno informacija.....

Besplatno je još uvek samo na glavnom Univerzitetu (Uni Wien). Ekonomiju imaš na tom univerzitetu i na Ekonomskom Univerzitetu (WU), koji se plaća.

Hvala puno na odgovoru. Mada imam jos par pitanja,ako nije problem :) . Interesuje me posto ja ucim nemacki vec 2 god. ali iskreno ga i ne znam bas nesto, da li je moguce nauciti na tim kursevima i da li je moguce napr. da ucim jezik pola godine i onda krenem na predavanja, ili gubim celu godinu? I jos jedno pitanje vezano za osiguranje koliko se placa i koliko para mora da bude na racunu?

Mitternachtsträumer, pošto tako mnogo pomažeš imam još pitanja nevezanih za studiranje :)
Da li se može kupiti stan ako nisi državljanin Austrije i kakva je procedura, i da li je moguce dobiti državljansvo (ne na način da se ženim za državljanku).. :D
??
HVALA PUNO!

Hvala puno na odgovoru. Mada imam jos par pitanja,ako nije problem :) . Interesuje me posto ja ucim nemacki vec 2 god. ali iskreno ga i ne znam bas nesto, da li je moguce nauciti na tim kursevima i da li je moguce napr. da ucim jezik pola godine i onda krenem na predavanja, ili gubim celu godinu? I jos jedno pitanje vezano za osiguranje koliko se placa i koliko para mora da bude na racunu?
Pre svega izbaci sebi iz glave da nešto "gubiš". Učenje jednog novog jezika je bitnije od bilo čega što bi mogla da naučiš u jednom ili dva semestra. :D

E sad, te dve godine što učiš će ti mnogo, mnogo koristiti. Sasvim je moguće i izvodljivo da odradiš kurs za jedan semestar. Kada se upisuješ na kurs polažeš ispit koji te svrstava u odgovarajući nivo. Upadneš na dovoljno visok nivo i odradiš jedan semestar. Simple :D

Osiguranje za studente se plaća 25€ mesečno. Na računu moraš imati prvo 5 000€ kada prvi put predaješ za vizu, i kasnije oko 3 600€ kad produžavaš. Opet napominjem, novac ne mora biti tvoj, posudi ga, stavi na račun i kada dobiješ potvrdu vrati ga.
Mitternachtsträumer, pošto tako mnogo pomažeš imam još pitanja nevezanih za studiranje :)
Da li se može kupiti stan ako nisi državljanin Austrije i kakva je procedura, i da li je moguce dobiti državljansvo (ne na način da se ženim za državljanku).. :D
??
HVALA PUNO!

Verujem da postoji neka posebna procedura oko nekretnina, ali mislim da bi u svakom slučaju moralo biti moguće kupiti stan. Na kraju krajeva, Dok god imaš novac, Austrijanci nemaju ništa protiv da ga ulažeš kod njih :D.
Što se državljanstva tiče, moguće je dobiti državljanstvo na takav način, ali mislim da postoji rok koliko dugo morate biti u braku ili čak zajedno živeti.

Ne raspolažem inače ovakvim informacijama, ovo je ono što sam čuo u usputnim razgovorima s ljudima.

ok, HVALA,
još nešto :D
pošto sam mislio da ovdje počnem učiti jezik (na goethe institutu)- koliko znam da je B2 nivo dovoljan za pristup polaganju ispita iz jezika odmah po dolasku, ali sam pročitao da traže i C1?
Da li nešto znaš o tome- koji se nivo sada traži? :D

Cao, izvinjavam se sto nisam citao prethodne post-ove, i izvinite ako ponavljam nesto vec pitano. Zanima me arhitektura i ne mogu bas dobro da se snadjem na univerzitetima koje sam nasao. Nije mi bas najjasnije da li je moguce a se studira na engleskom, jer ne znam nemacki, koliko kosta skolarina i sta je sve potrebno za prijemni?

Hvala unapred! :)

Zdravo....Nova sam na ovom forumu, a prikljucila sam se bas zbog ovakvih tema....Naime, zelela bih da upisem Ekonomski fakultet u Becu sledece godine, pa bih vas zamolila da mi pomognete oko osnovnih pitanja u vezi sa tim...Na primer koliko mi novca treba za studiranje, kako da se upisem, kako da dodjem do stana ili doma i slicno.......hvala vam unapred.......;)

Cao svima!
Danas sam postala novi clan na forumu i to iz jednog razloga a to je studiranje u Becu! Vec sam dobila neke informacije u vezi studiranja iz Austrijskog kulturnog centra ali me interesuje i misljenje nekog ko vec studira na Beckom univerzitetu! Kakvi su uslovi za stanovanje, dobijenje stipendije, studentski posao?! Unapred zahvalna.

@Ivana 1707
Re: Studiranje u Beču

Zdravo....Nova sam na ovom forumu, a prikljucila sam se bas zbog ovakvih tema....Naime, zelela bih da upisem Ekonomski fakultet u Becu sledece godine, pa bih vas zamolila da mi pomognete oko osnovnih pitanja u vezi sa tim...Na primer koliko mi novca treba za studiranje, kako da se upisem, kako da dodjem do stana ili doma i slicno.......hvala vam unapred.......

Samo pregledaj ranije postove, pise bas svega.
Ni ja nisam nesto iskusan ali sam se dosta informisao..
Imas 2 opcije: Glavni Univerzitet i WU-ekonomski uni
Glavni se placa samo 15e koliko ja znam, a WU oko 370e- i na WU nisu obavezna predavanja, dok na Univerzitet Wien ide ko nema najbolje radne navike.. :)
http://www.wu.ac.at/start
http://www.univie.ac.at/

Posto jos gore ne studiram, ne znam bas najbolje situaciju sa domovima i to..
Nadam se da sam pomogao..

Cao, Mitternachtstraumer! :-) Ako sam dobro razumela tvoja sestra studira ekonomiju u Becu, jel? Ja sam zavrsila ekonomski fakultet u Nisu,i upisala bi master u Becu, mada otezavajuca okolnost mi je i to sto nisam nikada ucila nemacki, pa bi morala krenuti od nule :-( Mnogo bi mi znacile informacije o priznavanju ekonomskog fakulteta tamo, jel moze nostrifikacija i koliko otprilike ispita se trazi? Jel mnogo tezak? Interesuje me da li moze da se direktno upise master, koliko ima ispita, kakva je tezina? Hvala unapred! PoZz

Caooo :)
Kol'ko sam ja cula, studiranje je besplatno do 2018. I prve dve godine si u mogucnosti da zavrsavas fakultet na engleskom jeziku, dok u trecoj i cetvrtoj moras na nemackom?
Volela bih da upisem graficki dizajn na nekom umetnickom fakultetu, a ne znam ni n od nemackog :D medjutim, imam zelju da naucim, ali nisam sigurna da bih to mogla za 3 meseca..
Ima li ovde nekoga ko studira umetnost u Becu, bio bi mi od veeelike pomoci? :)

Ćao narode, student sam građevine u beogradu posle osnovnih studija upisao bih master studije u Beču. Molim vas recite mi sta mi je sve potebno ( pored jezika ). Bilo bi super da mi se javi neko ko studira ili zna nekoga ko studira tamo građevinu.
Unapred zahvalan.

Pozdrav svima! Treba mi par informacija koje se konkretno ticu zivota u Becu, naravno u toku studija! Koliko je moguce studirati i raditi nesto u isto vreme, koliko je moguce zaraditi i koliki su optimalni mesecni troskovi za zivot?

Cao svima, ovako imam problem jer zelim da studiram u Becu, ali niko ne moze da mi da tacno informacije za taj smer koji ja hocu... pa ako moze neko od vas, molim vas, da mi pomogne...

Idem u srednju graficku u NSu, pa me zanima da li u Becu ima graficki dizajn na nekom od fakulteta??? I koji fakultet treba da upisem u Novom Sadu da bi mogla da se pribacim odmah u Bec i nastavim studije...

Molim vas ako neko zna tacne informacije da mi pise....Hvala unapred!

Back