Studiranje u Beču

Zelim da se upisem na fax u becu , da li je potrebno perfekno znati nemacki jezik ???

Ne . Stavise nije potrebno znati nemacki jezik uopste . Medjutim po dolasku u Bec i upisu na fakultet moras proci testiranje nemackog jezika, ukoliko ne ispunjavas njihove zahteve (to je b2 nivo poznavanja nemackog jezika) fakultet te salje na intezivne kurseve nemackog jezika . U periodu ucenja jezika ti si vanredni student (non degree student) , kada zavrsis kurs polazes ponovo test provere nemackog jezika i ako si iole ucila na kursu mozes ga poloziti bez problema . Po polozenom testu, ti si redovni student (degree student) i mozes poceti sa studijama.

Zdravo, studiram Gradjevinski Fakultet u Beogradu i zelim da nastavim studiranje u Becu. Ako mozete da mi odgovorite na par pitanja bio bih vam veoma zahvalan: :)
1) U okviru kog univerziteta postoji postoji gradevinski i da li ima smer za hidrotehniku i vodnoekoloski inzinjerstvo, posto sam na tom smeru.
2) Da li se i koliko priznaju dosadasnji ispiti, posto zavrsavam 2 godinu.
3) Da li je bolje da apliciram kao drzavljanin Srbije ili drzavljanin BIH posto imam dvojno drzavljanstvo.
3) Koliko se i sta placa, vezano za fakultet.
4) Da li neku ulogu igraju prosek dosadasnjeg studiranja.
5) Da li se mogu u vezi svega raspitati u Austrijskoj ambasadi, da se ne cimam za dzabe :D

To je to otprilike, unapred hvala za svaku pomoc. pozz :)

Dosta sam listao po forumima i video dosta toga ali me zanima da li ja mogu kao diplomirani demograf da apliciram za master studije u becu vezane za ekonomske nauke, odnosno da li postoje ogranicenja u pogledu biranja modula za master studije?
kako izgleda proces konkurisanja za master studije u becu, sa diplomom osnovnih studija sa beogradskog univerziteta?

Zdravo, studiram Gradjevinski Fakultet u Beogradu i zelim da nastavim studiranje u Becu. Ako mozete da mi odgovorite na par pitanja bio bih vam veoma zahvalan: :)
1) U okviru kog univerziteta postoji postoji gradevinski i da li ima smer za hidrotehniku i vodnoekoloski inzinjerstvo, posto sam na tom smeru.
2) Da li se i koliko priznaju dosadasnji ispiti, posto zavrsavam 2 godinu.
3) Da li je bolje da apliciram kao drzavljanin Srbije ili drzavljanin BIH posto imam dvojno drzavljanstvo.
3) Koliko se i sta placa, vezano za fakultet.
4) Da li neku ulogu igraju prosek dosadasnjeg studiranja.
5) Da li se mogu u vezi svega raspitati u Austrijskoj ambasadi, da se ne cimam za dzabe :D

To je to otprilike, unapred hvala za svaku pomoc. pozz :)

http://www.tuwien.ac.at/en/faculties_institutes/
https://tiss.tuwien.ac.at/adressbuch/adressbuch/fakultaet/1607?locale=en
http://www.tuwien.ac.at/services/de...he_conditions_for_admission_of_foreigners/EN/

P.S Po onome sto sam ja cuo, pametnije ti je da kad si vec poceo da zavrsis studije tu gde si poceo, pa onda na master da ides u Bec premda nisam siguran da priznaju sve no uvek mozes pisati mejl studentskom centru sa ovog faksa i pitati ih sta kako i koliko priznaju ;)

Moze li mi neko reci nesto vise o studijama vezanih za visoko tehnoloski kriminal (cyber crime)..nesto kao pravni informaticar? :)
Pre svega to se zove "kompjuterski forenzicar" ili cumputer forensics .

Pogledaj ovu informaciju

http://www.forensicfocus.com/computer-forensics-education-europe

U prevodu, ja nisam uspeo da izguglam da u Austriji pogotovu u Becu postoji neki program strogo predodredjen za ovo, medjutim tematski slicni program mi se cini ovaj na tehnickom univerzitetu

http://www.tuwien.ac.at/en/teaching...ngineering_and_information_technology/#c25917 (kao bachelor program)
A posle za master mozes svasta nesto .

Elem, to ne znaci da ne postoji tacno koji tebe interesuje, samo znaci da ja nisam uspeo da ga nadjem premda cu pokusati jos koji put .

edit:

Pogledaj i ovaj link, meni i ovaj program deluje jako slicno tvojoj sferi interesovanja http://cs.univie.ac.at/home/

Poslednja izmena:
Dosta sam listao po forumima i video dosta toga ali me zanima da li ja mogu kao diplomirani demograf da apliciram za master studije u becu vezane za ekonomske nauke, odnosno da li postoje ogranicenja u pogledu biranja modula za master studije?
kako izgleda proces konkurisanja za master studije u becu, sa diplomom osnovnih studija sa beogradskog univerziteta?

Ako mene pitas, odgovor je nazalost negativan . Ne vidim kako si ti dosao na ideju da kao student geografskog fakulteta budes ekvivalentan ekonomisti . Dakle ako mene pitas ti mozes da apliciras na studije ekonomije u Becu ali kao i svaki drugi brucos :lol: Dakle na osnovnim studijama ;)

Izzvoli link ka studijskom programu pa proveri ali gotovo sam siguran da ne mozes na master na taj nacin

http://www.wu.ac.at/prospective/en/programs/

Ono sto mogu da navedem kao alternativu su

http://fgga.univie.ac.at/en/home/ ili,

http://www.soz.univie.ac.at/en/home/

Hvala ti na odgovoru :) !
Ja cu se upisati na pravni fakultet, posto mi je srednja skola vezana za pravo. Na ovom sajtu http://online.univie.ac.at/vlvz?lang=en&kapitel=301&semester=current#301_123 sam nasao ovo:
4.15.1. Computer and Law - Core Area
4.15.2. Computer and Law - Elective Area

Sve zivo sto je vezano na neki nacin za tehnologiju, piraterija..itd..a da je na pravnom faxu, u mom slucaju dolazi u obzir. Nisam ti mozda dobro postavio pitanje kada sam pisao cyber crime, jer je to forenzika itd...
Jel mozes samo da mi kazes nesto vezano za ovo gore sto sam ti naveo :) ?
Poz !

Ovako za one koji tek upisuju fax i hoce da studiraju u Austriji na Beckom univerzitetu,posto sam i ja jedan od vas,ovo treba da znate...

Semestar se placa 16e + 25e studentsko osiguranje.
Vi koji nemate nikog tamo treba da znate odmah da vam treba 5000e kao dokaz da mozete tamo sami da se finansirate(dosta njih kaze da treba samo da stavite tih 5000e na racun izvadite potvrdu ili sta vec i odmah ili sutra ih skinete sa racuna i vratite pare onom ko vam ih je pozajmio i tako svaki put kad obnavaljate vizu sa tim sto je suma koju morate imati manja,ali se ne secam koliko)Ja imam nekog tamo pa cu ici na to...

Jedini nacin upisivanja je tako sto se prebacite sa faxa ovde na univerzitet tamo sa tim sto morate da se prebacite smer na smer...Sad da li se posle tamo mozete prebaciti na drugi smer to ne znam...

Sad od dokumenata koji vam trebaju su:
Potvrda da ste redovan student tog i tog faxa tog i tog smera(ako se upisete).Da znate ne morate krenuti na fax,potvrdu mozete uzeti odmah cim se upisete na fax...Ali postoji jos jedna fora samo ne znam da li je to moguce kod nas...Ali fax ne moras ni upisati ali moras da prodjes prijemni i onda trazis potvrdu da imas pravo da studiras kao redovan student togi i tog smera u tom i tom semestru...Ovo pise i na sajtu Beckog univerziteta...Ja ako upadnem na budzet ici cu na prvi nacin,ako upadnem na samofinansiranje idem onda na drugi nacin...
Diploma
Svedocanstva iz sve 4 godine
Kopija psosa
Sertifikat da imate znanje nemackog B2 nivo,ako nemate nemorate ga slati
i formular za prijavu koji skinete sa sajta univerziteta

Ako vam jos nesto od dokument bude zafalilo univerzitet ce vas obavestiti o tome pa cete naknadno poslati to mada koliko sam citao to je to sto treba od dokumenata...

Dalje nisam siguran koje dokumente treba da prevodite na nemacki tako da to pitajte u sudu kao sto cu i ja da uradim kad dodje trenutak...Znaci treba sve da se prevede na nemacki i overi Apostolskim pecatom koji kosta 2000din,kako sam procitao negde,ali ne znam da li je po dokumentu ili za sve dokumente...Tako da pitajte u sudu da li treba prvo sve da prevedete pa da overite Apostolskim pecatom ili prvo treba da overite sve Apostolskim pecatom pa da prevodite...jer 2000din(jos ako je po dokumentu) nije malo za greske...Isto cu i ja da uradim...

Sve to onda posaljete na adresu univerziteta najbolje vam je odmah posle upisa da to posaljete posto im treba 8 nedelja da to obrade...A dokumenti moraju najkasnije biti poslati do 1.septembra moja preporuka je opet odmah posle upisa da budete sigurni zbog tih 8 nedelja...

Sve informacije sam proverio na Beckom Univerzitetu posto sam bio nedavno u Austriji.

Kada dobijete postom da ste primljeni odete do Austrijske ambasade da vidite sta vam treba za studentsku vizu...Mada mozete i odmah posle slanja otici da spremite dokumente koje mozete...Ili mozete cekati da budete sigurni da ste primljeni da ne morate da trosite pare bezveze ako vas ne prime,mada koliko sam cuo ako je sve uredno poslato primljeni ste 100%.

Znam samo da ce vam trebati za vizu ono sto sam gore napisao dokaz o 5000e da mozete samo sebe da finansirate ili izjava nekog drzavljanina da ce vas on finansirati(u ovom slucaju morate da imate njegovu izjavu,kopiju njegovog pasosa i dokaz o njegovom licnom prihodu).

Onda kad odete da se upisete...Imajte na umu da se za psihologiju polaze neki test pre upisa i za smer nesto u vezi masovnih medija...Osim toga prilozite sertifikat o znanju nemackog ako ga niste poslali ili ste ga stekli u medjuvremenu onda se upisujete kao redovan student...Ako ga nemate upisujete se kao neredovan student i saju vas na kurs nemackog koji sami finansirate i kosta,koliko sam procitao,oko 400e.Imate fore 2 godine po njihovom zakonu da naucite nemacki B2 nivo.Kad ga zavrsite odete na univerzitet i upisete se kao redovan student...Moja preporuka je da ako nemate sertifikat uzmete ovaj kurs jer cete za to vreme koje provedete na kursu,upoznati ljude,saznati malo vise o sturanju i uci malo u fazon,sto bi se reklo,pre nego sto krenete na fax...Izbegavajte da se grupisete sa nasim ljudima na pocetku,jer treba da naucite nemacki,a to je najveca greska koju vecina pravi od onih koji odu odavde tamo...Ja imam srece posto mi i tetka i sestra pricaju perfektno nemacki...Posto sam i cuo da posle ovog kursa ti kad krenes na fax ne razumes dosta stvari...

Tamo se inace ide semestar za semestar tako da za svaki semestar dobijete odredjen broj bodova koji morate da ostvarite da bi ste prosli semestar...A isti ti bodovi vam trebaju da bi ste mogli da obnovite vizu...
E sad kod njih pored svakog njihovog predmeta koji dobijete imate wohnestunde i ECTS Kada polozite ispit za taj predmet to vam se pise u index ili sta vec...Da bi ste obnovili vizu treba vam 8 wohnestunde ili 16 ECTS za celu godinu.Mada sam procitao da vise gledju Wohnestunde nego ECTS...

Van ovog univerziteta sam cuo da se na TU Wien i na njihovom ekonomskom semestar placa 400e...I na TU Wien u svakom trenutku mogu promenti koliko se placa semestar posto se i tu placao 20e pa se placao 750e pa sad 400e,ovo sam opet samo procitao,sad da li je dezinformacija ne znam...A i dosta ljudi preporucuje tamo da se ne upisuje ekonomski posto ima gomilu ekonomista tamo bez posla...Mislim naravno ako planirate tamo da ostanete i da radite...

Sto se tice jezika cuo sam da za prirodne i drustvene nauke treba znati dobro nemacki...Za tehnicke nauke i ne treba znati toliko nemacki...Dok za pravo treba itekako dobro znati nemacki,posto sam cuo da tamo ni njihovi studenti ne razumeju pola...Ovo sam sve samo cuo tako da me nemojte drzati za rec...Za ostale univerzitete ne znam nista...

Sto se tice rada pored fakulteta studenti imaju pravo da rade pored fakulteta i ograniceni su na 350-450e primanja mesecno(posto se valjda kod njih ne placa porez na to)...Mada sam procitao da tamo nece da daju radne dozvole mladjim studentima...Na crno nemojte ni da pomisljate da radite posto ako vas uhvatite vracaju vas nazad i dobijate zabranu ulaska u drzavu...Najbolje vam je da nadjete firmu koja ce vam pokrenuti postupak dobijanja radne dozvole...A sto se tice da li je moguce raditi i studirati tamo to sve zavisi od coveka do coveka...Koliko ti treba da nesto naucis,koliko kontas,da li imas radne navike itd itd.

Ako se setim jos necega dopisacu...Nadam se da sam vam pomogao...

Poslednja izmena:
Upisao sam Informatiku na TU ovaj semestar (letnji), glavna tema o kojoj se prica jeste promena plana i programa. Neke od promena sa kojima sam ja upoznat (pored "novih" predmeta) su STEG (mada je ovo vazilo i kada sam ja upisao samo sto ce sad nositi 0.2bodova) odnosno razgovor sa 2,3 profesora i pisanje motivacionog pisma, i to sto ce se npr. predmeti iz prvog semestra moci slusati samo u zimskom semestru, iz drugog u letnjem itd.(ranije je moglo da se slusa "semestar za semestrom") .

koliko kostaju intezivni kursevi nemackog jezika na koje te salje uni?

The Viennese University Preparation Programme
(Vorstudienlehrgang) is a pre-university
course for students with a non-EU school
leaving certificate in Vienna.
A notice prescribes participation in this programme,
if the student cannot prove his/her
proficiency in German and/or if a supplementary
examination (e.g. mathematics, physics,
chemistry, biology, history etc.) is necessary
for the equivalence of the secondary school leaving
certificate.
The Preparation Programme is a joint institution
of all the universities in Vienna in cooperation
with the Austrian Federal Ministry of Science.
As the Viennese Preparation Programme only
offers a limited number of places, students are
admitted at the most for two semesters.
In case the Viennese Preparation Programme
can not offer you a place you will complete
your German class either at the Österreichische
Orientgesellschaft Hammer-Purgstall (ÖOG) or
at the Innovationszentrum Universität Vienna
(Wiener Internationale Hochschulkurse WIHOK).
Students who are proficient in German and have
to complete supplementary examination e.g.
mathematics, physics, etc. will be admitted at
the Viennese Preparation Programme as far as
possible.
All supplementary German exams are hold at
the Viennese Preparation Programme.
Registration
Students of the University of Vienna who are
going to attend the University Preparation
Programme for the first time will get the payment
bill with the course fee (€ 410) at the
University‘s Admissions Office when they go
there to finish their admission procedure.
While you are at the Preparation Programme,
you do not pay the University tuition fee but the
Preparation Programme fee plus the Austrian
Students‘ Union fee (€ 16.50).
You have to pay this course fee at a bank.
Only after having paid the course fee will
you get the payment bill for the Austrian
Students‘Union fee which you have to pay
to make your admission to the University of Vienna
complete. After this you have to go to the
secretary‘s office at the Preparation Programme
and register for the course.
You will need the acceptance letter of the University
of Vienna, your student ID-card and the
proof of your course fee payment.
I da , kako sam razumeo bez obzira na nacionalnost oni ne pokrivaju troskove ucenje jezika za nas za razliku od troskova studiranja koje ne placas ( osim studentske takse koja iznosi oko 20 eura ) .

ok, znaci za TU u Becu saljem:
1. Molba za prijem (tj. "application form")
2. Diploma srednje skole (tj, diploma i svedocanstva)
3. Dokaz da sam upisan na tom faksu kod nas tj da sam redovan student
4. Kopija pasosa

jel mi treba jos nesto od dokumenata? jel treba da saljem izvod iz maticne knjige ili uverenje o drzavljanstvu ili im je kopija pasosa dovoljna?

Pozdrav ljudi, zavrsavam ekonomiju na Beogradskom Univerzitetu i upisao bih master u Becu. E sad,posto nemacki pojma nemam interesuju me programi na engleskom , da li neko zna postoji li ta mogucnost u opste i jos neke informacije o tome?

Da li moze neko da mi pomogne?

Na drugoj sam godini studija masinstva u ns na ftn. Hteo bih da se prebacim i studiram u Salzburgu. Ako neko moze nek mi kaze da li postoji uopste masinski fax u Salzburgu i kako se zove? Jos pozeljnije ako mozete ostavite mi link od fax-a. Unapred zahvalan!

Da li pri odlasku u austrijsku ambasadu kao potvrdu o mogucnosti izdrazavanja u Austriji moram da posaljem izvestaj od 5000 evra na deviznom racunu i u slucaju da stipendija (od 1000 evra mesecno) pokriva moje troskove ? :think:

Daj malo vise informacija o stipendiji, npr. kako se konkurise itd. :)))
Ja mislim da ne treba, kad sam predavao cuo sam od nekih da su uzimali potvrdu, od osobe/firme koja im daje stipendiju, da preuzimaju troskove zivota,stanovanja i putovanja.

Daj malo vise informacija o stipendiji, npr. kako se konkurise itd. :)))
Ja mislim da ne treba, kad sam predavao cuo sam od nekih da su uzimali potvrdu, od osobe/firme koja im daje stipendiju, da preuzimaju troskove zivota,stanovanja i putovanja.

Pa kao sto sam vec rekao u pitanju je stipendija privatne firme Mondi Group , o uslovima i nacinu konkurisanju stipendije imati na guglu prostim kucanjem "Mondi group scholarship" mada vam to nece mnogo pomoci obzirom da je konkurs prosao pre 20-tak dana ;)

I ja takodje mislim da ne bi trebalo, nego sta znam . Mada nema logike, stipendija 1000 mesecno za godinu dana tto je 12000 a u ambasadi traze 5000 , dakle nema logike . No dobro, raspitacu se .

Back