Studiranje u Beču

A jel znate nesto o priznavanju ekonomskog fakulteta u Becu? Da li je potrebna nostrifikacija diplome,ako zelim da upisem master studije, i koliko ispita otprilike se dodatno polaze, da ne ispadne na kraju da ponovo studiram osnovne studije :)tj. da li postoji mogucnost direktnog upisa na master, bez nostifikacije? Ja gledala nesto na njihovom sajtu, ali nisam se bas najbolje snasla i dobila potrebne odgovore, tako da ako neko bilo sta zna, neka javi :), bila bih mu jako zahvalna :bye:

Pozdrav svima na forumu.

Sada sam 3. godina tehničke škole u Hrvatskoj, i zanima me studiranje u Beču.
Pošto je to meni neki prioritet, htio bi studirati elektrotehniku.

Nakon čitanja, ovdje, a posebno veliki trud ulaže Mitternachtsträumer:worth::worth: , a ni drugi ne manje, najbolji način je da se upišem ovdje na fakultet i onda prebacim tamo.

Jel to vijedi za upis fakultet i više škole (veleučilišta) i dal uopće vrijedi u u hrvatskoj.

Koliko sam vidio školarina se ne plaća, jel ima naznake da bi se mogla plaćati ubuduće.

Znanje njemačkog mi je na nuli, no vjerujem da se može naučiti, a uzeo bih i godinu pauze pa bi upisao tek za otprilike 2godine.

Kakav je život tamo, kolike su cijene, smještaja, hrane?

Hvala!

A jel znate nesto o priznavanju ekonomskog fakulteta u Becu? Da li je potrebna nostrifikacija diplome,ako zelim da upisem master studije, i koliko ispita otprilike se dodatno polaze, da ne ispadne na kraju da ponovo studiram osnovne studije :)tj. da li postoji mogucnost direktnog upisa na master, bez nostifikacije? Ja gledala nesto na njihovom sajtu, ali nisam se bas najbolje snasla i dobila potrebne odgovore, tako da ako neko bilo sta zna, neka javi :), bila bih mu jako zahvalna :bye:

sve zavisi, nekome je potrebna nostrifikacija, nekome ne. zato se unapred predaju dokumenta, pa oni odlucuju da li je potrebno ili ne. u svakom slucaju i da je potrebno, bice to mali broj ispita :)
http://www.wu.ac.at/programs/master/

Pozdrav svima na forumu.

Sada sam 3. godina tehničke škole u Hrvatskoj, i zanima me studiranje u Beču.
Pošto je to meni neki prioritet, htio bi studirati elektrotehniku.

Nakon čitanja, ovdje, a posebno veliki trud ulaže Mitternachtsträumer:worth::worth: , a ni drugi ne manje, najbolji način je da se upišem ovdje na fakultet i onda prebacim tamo.

Jel to vijedi za upis fakultet i više škole (veleučilišta) i dal uopće vrijedi u u hrvatskoj.

Koliko sam vidio školarina se ne plaća, jel ima naznake da bi se mogla plaćati ubuduće.

Znanje njemačkog mi je na nuli, no vjerujem da se može naučiti, a uzeo bih i godinu pauze pa bi upisao tek za otprilike 2godine.

Kakav je život tamo, kolike su cijene, smještaja, hrane?

Hvala!

1. "Sada sam 3. godina tehničke škole u Hrvatskoj, i zanima me studiranje u Beču.
Pošto je to meni neki prioritet, htio bi studirati elektrotehniku."
- veoma dobra odluka, ali teska, malo njima uspeva da je zavrse :( najveci problem na elektrotehnici je preveliki broj studenata a malo mesta, samo se za obavezna predavanja mora cekati po semestar - dva :neutral: (informacija iz prve ruke - drug studira tamo :))
http://www.tuwien.ac.at/

2. ". . . najbolji način je da se upišem ovdje na fakultet i onda prebacim tamo."
- mislim da je to i jedini nacin upisivanja. :confused:

3. " Jel to vijedi za upis fakultet i više škole (veleučilišta) i dal uopće vrijedi u u hrvatskoj."
- hmmm. . . ne znam da li razumem pitanje :confused: moras se upisati na fakultet, mislim da upis sa vise skole nece priznati. ne znam bas za hrvatsku, ali znam da je veoma priznat svuda u evropi, i u svetu. ne verujem da je u hrvatskoj nesto drugacije :)

4. "Koliko sam vidio školarina se ne plaća, jel ima naznake da bi se mogla plaćati ubuduće."
- placa se. zemlje EU placaju 16e semestar, a ostali 380e, neki cak 780e.

5. "Znanje njemačkog mi je na nuli, no vjerujem da se može naučiti, a uzeo bih i godinu pauze pa bi upisao tek za otprilike 2godine."
- nemacki mozes veoma dobro nauciti za jedan semestar, sve zavisi koliko te interesuje da naucis :) godinu dana je sasvim dovoljno da ga savladas za nivo koji ti je potreban da bi studirao na nemackom :)

6. " Kakav je život tamo, kolike su cijene, smještaja, hrane? "
- pocetak kao i svaki tezak, ali bec vremenom prirasta za srce :heart:
skupo jeste, ali ne toliko :)
smestaj? dom ili stan?! razlika je ogromna :) domovi se krecu od 150 do 400, a stanovi od 300 pa nadalje. . .
hrana? ne verujem da ima nekih velikih razlika nego u hrvatskoj.

eto. . . :D nema na cemu, tu sam, koliko je u mojoj moci :)
pozz

1. "Sada sam 3. godina tehničke škole u Hrvatskoj, i zanima me studiranje u Beču.
Pošto je to meni neki prioritet, htio bi studirati elektrotehniku."
- veoma dobra odluka, ali teska, malo njima uspeva da je zavrse :( najveci problem na elektrotehnici je preveliki broj studenata a malo mesta, samo se za obavezna predavanja mora cekati po semestar - dva :neutral: (informacija iz prve ruke - drug studira tamo :))
http://www.tuwien.ac.at/

2. ". . . najbolji način je da se upišem ovdje na fakultet i onda prebacim tamo."
- mislim da je to i jedini nacin upisivanja. :confused:

3. " Jel to vijedi za upis fakultet i više škole (veleučilišta) i dal uopće vrijedi u u hrvatskoj."
- hmmm. . . ne znam da li razumem pitanje :confused: moras se upisati na fakultet, mislim da upis sa vise skole nece priznati. ne znam bas za hrvatsku, ali znam da je veoma priznat svuda u evropi, i u svetu. ne verujem da je u hrvatskoj nesto drugacije :)

4. "Koliko sam vidio školarina se ne plaća, jel ima naznake da bi se mogla plaćati ubuduće."
- placa se. zemlje EU placaju 16e semestar, a ostali 380e, neki cak 780e.

5. "Znanje njemačkog mi je na nuli, no vjerujem da se može naučiti, a uzeo bih i godinu pauze pa bi upisao tek za otprilike 2godine."
- nemacki mozes veoma dobro nauciti za jedan semestar, sve zavisi koliko te interesuje da naucis :) godinu dana je sasvim dovoljno da ga savladas za nivo koji ti je potreban da bi studirao na nemackom :)

6. " Kakav je život tamo, kolike su cijene, smještaja, hrane? "
- pocetak kao i svaki tezak, ali bec vremenom prirasta za srce :heart:
skupo jeste, ali ne toliko :)
smestaj? dom ili stan?! razlika je ogromna :) domovi se krecu od 150 do 400, a stanovi od 300 pa nadalje. . .
hrana? ne verujem da ima nekih velikih razlika nego u hrvatskoj.

eto. . . :D nema na cemu, tu sam, koliko je u mojoj moci :)
pozz

E,hvala puno.

Jučer sam gledao rang sveučilišta u svijetu, beč je na odličnom 71.mjestu, to mi je dalo još jednu veliku motivaciju (Zagreb tek oko 1200-og mjesta)

Kakva je procedura za dom tamo, možeš mi to malo bolje pojasniti?

Ti si isto tamo?

Ej ljudi čuo sam od momka iz Beča koji je već gore 7 godina da je nemoguće sada naći posao ako nemaš (njihovog) državljanstva??? Malo mi to zvuči na "šupljak" :):) pa kakve vi imate informacije što se toga tiče!?

Hvala puno unaprijed...

E,hvala puno.

Jučer sam gledao rang sveučilišta u svijetu, beč je na odličnom 71.mjestu, to mi je dalo još jednu veliku motivaciju (Zagreb tek oko 1200-og mjesta)

Kakva je procedura za dom tamo, možeš mi to malo bolje pojasniti?

Ti si isto tamo?

uslov je da imas vizu, pa onda imas mogucnost trazenja doma, preko nekih prijatelja ili sam, ako trazis sam imas sve na ovoj adresi http://www.akademikerhilfe.at/wienpfeilg3a.html , to je najbolja agencija za trazenje domova iz daleka, tako je nasla vecina mojih drugova i drugarica. valjda posaljes mail od kada zelis da zivis tamo ( kog semestra), skeniras vizu, pasos, potvrdu sa faxa . . . i cekas odgovor od njih :)

ma ja i jesam i nisam tamo, ali dosta sam dobro informisana sto se tice ovakvih stvari :)

Ej ljudi čuo sam od momka iz Beča koji je već gore 7 godina da je nemoguće sada naći posao ako nemaš (njihovog) državljanstva??? Malo mi to zvuči na "šupljak" :):) pa kakve vi imate informacije što se toga tiče!?

Hvala puno unaprijed...

pa nista nije nemoguce :) moguce je, samo sto je tesko. postoji mali broj firmi koje bi napravile radne papire. sve zavisi od tvoje snalazljivosti i kvalifikacije. ako si bolji od nekog austrijanca za neko odredjeno mesto, naravno da ce pre primiti tebe :))) ipak, nije nemoguce

Dragi ljudii,
vrlo sam zainteresovana na za nastavak studija u Becu! Treca sam godina Fakulteta politickih nauka u Beogradu...naravno nemacki ne znam, i hvata me panika pri pomisli da mi nece priznati nista
od 20- ak plozenih ispita.
Bila bih jako zahvalna svima koji mogu da mi napsu nesto o samoj proceduri prebacivanja (da li da hvatam uslov za budzet ili je to nebitno), kome da se obratim u Srbiji (na mom faxu niko nista ne zna),ili da saljem mailove administaraciji u Becu (link)...
Verujem da mi period za orebacivanje vec istice, s obzorom da je kraj godine ili je vreme kada je ovaj program u pitanju potpuno irelevantno?
U iscekivanju sam vasih saveta, peporuka, informacijaa... HVALA !!!

Pozdrav svima,
Student sam trece godine Departmana za informatiku i racunarstvo na Univerzitetu Singidunum pa me interesuje nastavak (tj. master) studija u Becu na Tehnickom Univerzitetu.
Zeleo bih da upisem master iz multimedije, grafickog dizajna ili nesto tome slicno u Becu pa me interesuje da li je i kako to moguce...
P. S. Fakultet mi ovde traje 4 godine...
Hvala unapred...

Ja imam pitanje vezano za magistrske studije u Becu. Naime, da li se oni placaju i koliko? Da li ima neki univerzitet gde se ne placa? I postoje li kod njih i privatni univerziteti. Ja sam dipl. komunikolog i tako bih nesto i da nastavim. Korisni su mi bili linkovi ali su oni uglavnom ekonomija ili slicno. Hvala unapred svima. Pozz

Cao ljudi,drago mi je da postoji ovaj forum da mozemo da se raspitamo oko informacija vezano za studiranje u becu!A posebno hvala svima koji imaju vremena da nam odgovore i na taj nacin makar malo smanje nase brige i muke vezano za zivot i studiranje u Becu!:)))
Mene konkretno interesuje FARMACIJA...ako neko ima bilo kakve informacije nek se javi bila bih jako jako zahvalna?Ja studiram trenutno farmaciju u Beogradu,planiram da nastavim studiranje u Becu,pa me interesuje koliko je vremena potrebno da se udje u stos i da li je sam fax tezak?:lol::lol:Hvala puno unapred!Veliki pozdrav!:ceka:

Poz svima!
ja sam ove godine zavrsila gimnaziju, i htela bih studirati medicinu.
da li je istina da od ove godine nije dovoljno da polazem u srbiji prijemni, nego moram i tamo?
mislila sam otici u Bec na 0. godinu, sto ne kosta toliko puno, da prvo naucim jezik....
ali ako prvo trebam da polazem prijemni, nista mi nije jasno...
molim odg. :)

Back