Studiram u USA, pa ako nekoga zanima nesto...

Vekish, da li te isključivo USA zanima? Imam druga koji je sa pravnog faksa, i dobijao je razne stipendije za Mastere, prvo Amsterdam, a sad je u Italiji, mogu da ga pitam pa da ti javim. On je bio na međunarodnim odnosima. :)

Ma, ja sam gledala kad je meni trebalo svuda po Evropi... a studije na engleskom nigde. A sa drugim jezicima se slabo snalazim. Dzaba meni stipendija u Italiji, Nemackoj, Austriji, kad ne govorim jezik. Kako da pratim tu nastavu? :(
A za magistarske studije treba da se zna jezik. Nije sistem da prvo ucis jezik, pa onda da krenes sa studijama - za postdiplomske se podrazumeva da znas jezik.

Hvala redsonia:ok:stvarno si od pomoci , poslusacu te potrazicu jos negde gde nije toliko popularno kao u CA .
Za dvadesetak dana putujem u Boston pa cu malo da se raspitam na licu mesta , ko zna mozda nesto i uspem da nabudzim :whistling:

Boston? Imas nekoga ovde? Ako imas nekoga ko te dobro zna i voljan je da pomogne, imas opciju da uzmes zajam od banke za troskove skolovanja (koji nisu pokriveni stipendijom). Fora je da neko sa zelenim kartonom ili drzavljanstvom treba da ti bude zirant. Zajam od banke se otplacuje nakon sto zavrsis studije... Ako imas nekoga ko bi mogao da ti bude zirant, mozes i ovo da razmotris... Jedna od banaka koja nudi ovakve zajmove je CitiBank (www.citibank.com).
Sto se odabira Univerziteta tice: gledaj svugde i mozes da se prijavis gde god ti izgleda OK. Proces prijave je obicno besplatan sto se Univerziteta tice - jedini troskovi su da treba da prevedes svoje dokumente na engleski i da ih posaljes... I kad ti jave 'rezultate', onda mozes da uporedjujes sta ti koji Univerzitet/smer nudi, pa odaberi sta ti najvise odgovara.

Ja sam Vlada Dosković iz Šapca. Rođen 1953 u Šapcu, elektroinženjer sa preko 30 god. radnog staža, trenutno bez zaposlenja. Supruga Ekonomski tehnočar, takođe bez zaposlenja.
Imamo sina koji rođen 1979 u Šapcu, završio Filozofski fakultet smer klasične Istorije u Beogradu 2007god. prosečna ocena 8.26 diplomski 10, trenutno bez zaposljenja.
Ja bih Vas zamolio da ako ima nekakva stipendija za magistarske studije klasične Istorije gde bi on mogao da nastavi dalje školovanje i pokrije svojim radom troškove školovanja, jer je greh da mi ne možemo da mu priuštimo dalje školovanje u ovoj i ovakvoj Srbiji.
Ovo sve pišem bez njegovog znanja i unapred HVALA
Lep pozdrav
Vlada Dosković

Ja sam Vlada Dosković iz Šapca. Rođen 1953 u Šapcu, elektroinženjer sa preko 30 god. radnog staža, trenutno bez zaposlenja. Supruga Ekonomski tehnočar, takođe bez zaposlenja.
Imamo sina koji rođen 1979 u Šapcu, završio Filozofski fakultet smer klasične Istorije u Beogradu 2007god. prosečna ocena 8.26 diplomski 10, trenutno bez zaposljenja.
Ja bih Vas zamolio da ako ima nekakva stipendija za magistarske studije klasične Istorije gde bi on mogao da nastavi dalje školovanje i pokrije svojim radom troškove školovanja, jer je greh da mi ne možemo da mu priuštimo dalje školovanje u ovoj i ovakvoj Srbiji.
Ovo sve pišem bez njegovog znanja i unapred HVALA
Lep pozdrav
Vlada Dosković
Ciko prvo izbrisi podatke jerbo ovo ti mozda citaju i komsije, a mozda cemo mi citati u crnoj hronici kako ce te sin +zena odrobijati za ovo :dash:
Dalje, ja razumem potrebu da svako svoga konja hvali ali popricajmo sa realnoscu => sin je u 28oj godini zavrsio filozofiju, nije se snasao i sad je greh njegovim dostignucem od 8.26 ne skolovati ga dalje :dontunderstand: Dokle? :hahaha:

Takodje,...ako nemate posao, valjda imate dovoljno vremena da se posvetite introspekciji i socijalnim zbivanjima te =>nije socijalizam na sceni. Nece niko "malog" jer je talentovan, a tata musavo napisao neki stidljiv oglas da odvede u beli svet i napravi... tajkuna od njega?!

Izvin'te na kontaktu s realnoscu

g. Doskoviću, zaista nije pametno ostavljati lične podatke na internetu, ukoliko možete - obrišite ih ili zamolite moderatora foruma da učini to umesto vas.
Pronaći stipendiju za studiranje u inostranstvu kao i odgovarajući univerzitet je moguće, ali ne očekujte da je lako.
Zatim, ne razumem zbog čega vi tražite informaciju u ime svog sina, a još manje razumem zbog čega to tražite van njegovog znanja.
Mislim da vi ne možete mnogo da mu pomognete na ovaj način.
Zbog čega se on sam ne raspita o stipendijama i univerzitetima ukoliko želi da nastavi studije u inostranstvu?

...Ja bih Vas zamolio da ako ima nekakva stipendija za magistarske studije klasične Istorije gde bi on mogao da nastavi dalje školovanje i pokrije svojim radom troškove školovanja, jer je greh da mi ne možemo da mu priuštimo dalje školovanje u ovoj i ovakvoj Srbiji.
Ovo sve pišem bez njegovog znanja i unapred HVALA...

OK. Kao sto webhanuma rece (malo grubo doduse) - apsolutno nema potrebe da navodite licne podatke.
Moje misljenje je sledece... ima skolovanja i stipendija u inostranstvu i to nije neki problem... ali problem je sto sin nije taj koji pita za informacije. Bez njegove zelje/volje/inicijative, nece nista da se desi... Sin mora biti zainteresovan i pitati za informacije... pogotovo sto nije vise mali, je l'?
Kontaktiraju me roditelji srednjoskolaca pitajuci za informacije, a ja cak i njima odgovaram da ako hoce informacije, neka oni koji zele u inostranstvo traze informacije, a ne roditelji... Kako ce neko otici u 'beli svet' i snaci se, a ne moze ni za informacije da pita?

g. Doskoviću, zaista nije pametno ostavljati lične podatke na internetu, ukoliko možete - obrišite ih ili zamolite moderatora foruma da učini to umesto vas.

Da li je to pametno...? Mislim da to nije bas toliko strasno da bi morao da brise podatke.
Ovde (u USA), internet je nacin komunikacije i ima zaista mnogo sajtova gde mozes naci i 'licne' informacije korisnika (ukljucujuci i adresu i broj telefona) i to je normalno... tako da ne razumem zasto savetujes da mora da brise te podatke. Informacije koje je postavio ovde se ne mogu zloupotrebiti, zar ne?

tako da ne razumem zasto savetujes da mora da brise te podatke. Informacije koje je postavio ovde se ne mogu zloupotrebiti, zar ne?

Moje je mišljenje da je predostrožnost poželjna. Protiv sam ostavljanja ličnih podataka na internetu. To je lični stav.
Predlažem da obriše, ne savetujem da mora itd.
Ne znam da li se informacije mogu zloupotrebiti ili ne.

mene interesuje sportska stipendija,veoma sam dobar sportista,bavim se zenskim fudbalom,pa me zanim kako aplicirati,na kojem sajtu,iance sam zavrsila 3 srednje.Medicinska skola.Kako ide ta razmjena studenata,koliko treba platiti da bi se poslo,naravno uz dobijanje vize,a ja sam vec jednom isla u SAD,ali je u pitanju bila posjeta...pa ako mi neko moze nesto reci o tim stipendijama

@Vekica90
Treba da nadjes skole koje nude sportske stipendije za zenski fudbal. Stipendije se dobijaju od skola... imas dve opcije:
- Jedna je da koristis internet pretrazivace da nadjes skole koje nude smer koji te zanima i stipendiju...
- Druga opcija je da ides preko neke agencije koja ti pomaze oko studija u inostranstvu: Imas te agencije po vecim gradovima. Agenciji platis odredjenu sumu i oni ce ti pronaci odgovarajucu skolu i pomoci ti oko sredjivanja papira.
Takodje mozes da vidis i u ambasadi zemlje koja te zanima (na sajtu ili nazoves telefonom), nekad oni imaju informacije o razmeni studenata.
Sretno

a šta kažete na američke studije u Srbiji, tj MBA programi kakvi nude Lincoln University i New York University u Beogradu.
Priznaje li se takva diploma u SADu...?

Isto ti je kao i za bilo koju skolu... mozes imati MBA, a da li ce ti priznati ili ne to zavisi od poslodavca (gde ces konkurisati za posao) ili od skole (gde hoces da nastavis skolovanje).

ja planiram da upisem fakultet u americi i nasao sa odgovarajuci univerzitet i sve ali mi problem predstavlja samo skolarina koja je oko 27000 godisnje, a fakultet traje 5 godina. primili bi me i sve. da li znas mozda gde mogu da dobijem neku vrstu novcane pomoci. po mogucstvu nesto sto bih otplacivao po zavrsetku fakulteta

@green00
Nije problem upisati skolu/fakultet u Americi - problem je to sto i tebe muci: kako platiti skolarinu?
1. Prva opcija: vidi da li Univerzitet nudi stipendiju/finansijsku pomoc (stipendija se ne vraca, a finansijsku pomoc treba da platis nakon sto zavrsis studije). Napisi im email i pitaj da li nude nesto za inostrane studente.
2. Druga opcija: zajam od banke. Ovde banke nude finansijsku pomoc (student loan) studentima i to treba da se otplati nakon sto diplomiras... E, sad u cemu je problem? Treba ti zirant (loan co-signer) - to je neko ko ce da da svoje podatke i garantuje da ako po zavrsetku studija (ili ako ne zavrsis studije), ako ti ne budes otplacivao rate - taj zirant ce to raditi umesto tebe. Ziran mora imati zeleni carton (boravisna viza) ili drzavljanstvo. Svaka veca banka u Americi nudi zajmove studentima, tako da to nije problem naci - problem ce biti da nadjes nekoga ko je voljan da potpise kao zirant za taj zajam.
Trebas uzeti u obzir i da pored sve dobre volje: i ako nadjes ziranta, i ako zavrsis fakultet... i ako ne uspes da ostanes u Americi i nadjes posao: ti neces moci da otplacujes rate za taj zajam i tvoj zirant ce biti taj koji mora da ih otplacuje. Mnogo je tu 'ako' i zbog toga je tesko naci ziranta. Nema mnogo ljudi koji bi uzeli na sebe odgovornost tolikog zajma, a ti imas toliko 'ako' na svojoj strani.

$27,000 je mnogo para, cak i za studije u Americi... i takodje: to je mnogo godina. I 27,000*5=135k je samo skolarina... a treba ce ti i za stan/hranu i ostale troskove...
Ideja: Upisi isti/slican smer u Srbiji i zavrsi dve-tri godine... nakon toga se prebaci na taj Univerzitet u Americi. Verovatno ces polagati par ispita kao razliku da bi mogao da upises istu godinu, ali mocices da se prebacis... Na taj nacin ces imati obrazovanje i diplomu tog Univerziteta, a neces imati 27k*5 troskove. Ako imas dobar prosek u te prve dve-tri godine, sanse za stipendiju ce ti biti mnogo vece nego sada sto se prijavljujes na prvu godinu.

Zar niko ovde nije konkretno rekao kako neko moze da se prijavi za stipendiju?Bilo koju?
Sta,da odemo na sajt doticne skole i da njuskamo da nadjemo nesto na tu temu?
Stvarno nisam nikad radila to prijavljivanje pa neka ni neko ko ima iskustva u tome napise koj redak...
I da li ti oni sami posle javljaju da li si dobio stipendiju ili ne?I jel se svake nove skolske godine prijavljuje za stipendiju za sledecu godinu,ili mozes da dobijes stipendiju za celo skolovanje?
I koji ke kriterijum tamo u americi kada nemaju isti skolski sitem kao mi?Mada mene ne intresuje konkretno amerika za studije,ali pitanje vazi za bio gde u svetu...

Ne znam sta konkretno ocekujes... vec sam objasnila da moras da pitas Univerzitet (u postovima pre ovoga)... ali hajde da se ponovim:
Finansije su na svakom sajtu Univerziteta prilicno vidljivo postavljene; jer jesu jedna od bitnijih stavki... ali ako ne mozes da ih nadjes, onda posalji email Univerzitetu i pitaj sta te zanima.... pitaj da li dodeljuju stipendije inostranim studentima. Ako se bavis sportom, onda mozes i to da spomenes i pitas da li dodeljuju neke sportske stipendije. I ako dodeljuju - pitas ih: "kako da se prijavim?" Niko ti nece nuditi stipendiju/finansijsku pomoc - to moras da pitas i da saznas kako ide. Oni podrazumevaju da ako se ne raspitujes - onda ti verovatno ne treba. Email Univerziteta je obicno u "Contact" odeljku.
I da... moras da cackas/njuskas... ili hoces da neko drugi "njuska" umesto tebe?
Hoces moje iskustvo? Dve godine sam intenzivno trazila (ili kako ti to nazivas "njuskala") po Internetu dok nisam nasla smer/Univerzitet/program/finansijsku pomoc koja mi odgovara... i otkrila sam da nema pravila - i to su iskustva koja delim ovde sa ostalima.
Razlika izmedju naseg i skolovanja u inostranstvu je da u inostranstvu: nema uopstenih pravila - svaki Univerzitet ima svoja pravila/zakone i vrste stipendija.
Stipendije se uglavnom 'reviziraju', tako da ako dobijes odredjenu sumu godisnje, da bi zadrzala taj status, moras imati i odredjen uspeh... mada - i to zavisi od Univerziteta i vrste stipendije. Ja sam dobila stipendiju za celokupno skolovanje.
Kriterijum za stipendije je uglavnom isti svugde: gledaju se ocene, uspesi na takmicenjima i sl. Sve sta moze da kaze da si bolji kandidat od ostalih koji se prijavljuju za istu stipendiju ce ti pomoci.
To sto je skolski sistem drugaciji - ne sekiraj se - znaju oni da 'prebace' tvoje skolovanje i uspehe u njihov sistem, da bi mogli da te uporede sa ostalim kandidatima...
Pitas, da li ti oni sami javljaju da li si dobio stipendiju...? Pa kako drugacije? Javice ti da li si dobio ili ce ti javiti da su rezultati postavljeni na nekom sajtu, pa treba da odes i vidis... U svakom slucaju - javice ti.

Postoji razlika izmedju pitanja vezana za informacije i pitanja da neko uradi nesto umesto tebe... Nema nista na tacni servirano. Moras da budes uporan i da trazis. Ako nisi sposoban da pronadjes sajt Univerziteta na internetu, da ga detaljno pregledas trazeci informacije i da im posaljes email sa pitanjima koja imas - kako ces se snaci kad odes u inostranstvo?

Poslednja izmena:
Apropo mog pitanja:gde pise da zelim ista servirano,ili ostalo sta sve vec pise u odgovoru...( na kome ti naravno hvala).
Ili me nisi dobro razumela ili sta vec, ali ja pola od toga nisam spomenula.

Isproziva me ma mrtvo,a ja ni kriva ni duzna.Jos jednom, bila si mi od velike pomoci,ali mislim stvarno...

Moj komentar o serviranju na tacni je zbog tvojeg pitanja: "Sta,da odemo na sajt doticne skole i da njuskamo da nadjemo nesto na tu temu?"... iz cega izgleda da ti je tesko da odes i pronadjes informacije koje ti trebaju - a to je upravo ono sta treba da uradis.
Iz tvog sarkazma zakljucujem da nisi zadovoljna odgovorom - ali bolji odgovor ne postoji od onoga koji sam dala: Svaki Univerzitet ima svoje zakone i razlike su cak i od slucaja do slucaja... i ne postoji uopstena prica koja ce vaziti za sve Univerzitete u Americi... a ovo vazi i kad pricamo o Univerzitetima u svetu (sire gledano nego samo u Americi).
Jedino pravilo koje postoji je da "njuskas" i pitas Univerzitet koji te zanima... ostalo sve zavisi od njih i od tebe, naravno.
Ne znam zasto se osecas prozvano... to mi nije bila namera.
Ovu temu sam otvorila da bih pruzila informacije o studijama u USA - jer nemam licna iskustva sa studijama u ostalim drzavama... a posto si sama rekla da te USA ne zanima: otvori temu za studije/stipendije za drzavu koja tebe zanima i tamo pitaj sta ti treba.

redsonia, sve pohvale na ovako opsirnim opisima. Procitao sam vecinu toga sto si napisala, interesuje
me da li ti se desavalo da ti profesori u USA kazu , koleginice sve je to dobro sto ste rekli ali nije dovoljno
za prolaz, radite ponovo pismeni u sledecem roku, kako prof odredjuju prolaznost, da li se sve resava u
poslednjoj nedelji i da li je dovoljno da imas 50% od najboljeg rada da bi polozio taj predmet?

pozdrav redsonia i hvala na ovako opsirnom i detaljnom opisu studiranja u americi, procitao sam sve ali sad ne mogu da se setim da li si negde opisala nacin ocenivanja, da li je isto kao kod nas, moras da imas vise od 50% da bi ispunio uslov za usmeni ili se u americi gleda da imas 50% od najboljeg rada?? Ja planiram da upisem ASU, master studije. Bio sam pre mesec dana u Feniksu i odusevljen sam univerzitetom i njihovim studentskim sluzbama, veoma su ljubazni i gostoprimljivi. Mogu samo da zamislim kako bi se stranac snasao u kontaktu sa nasim "ljubaznim " studentskim sluzbama. Mene su izmaltretirali sto planiram da nastavim studije u Americi, a kako bi nekog amerikanca primili necu ni da pomisljam.

Back