Studiram u USA, pa ako nekoga zanima nesto...

Idem u 3. razred gimazije, i planiram kad završim gimnaziju da idem u USA na studije. Baš kao ti, o računarima.

Interesuje me šta mi sve treba da odem tamo, koja vrsta testova se polaže, da li može da se nekako dobije stipendija, koliko košta studiranje.

Pozz

Sve ovo zavisi od toga koji Univerzitet/smer upisujes.Prvo vidi gde/sta hoces da studiras, pa onda vidi sta ti treba za to. "O racunarima" je sirok pojam, imas mnogo smerova koji zadovoljavaju taj opis. "U USA" je opet sirok pojam.
Prociatj ovu temu, pa ces dobiti vise informacija, koje ukljucuju i to da u USA nemas ministarstvo obrazovanja koje bi standardizovalo sta ti treba i koliko kosta, nego svaki Univerzitet ima pravo da odredjuje svoja pravila.

Sta god da si studraio i sta god hoces da studiras postupak je isti:
1. Gledace ti polozene predmete (plan i program) sa studija koje si studirao u Srbiji
2. To ce uporediti sa predmetima (planom i programom) smera koji zelis da upises
Na osnovu toga ce ti priznati (ili ne) ispite. Ovo je isti postupak cak i ako zelis da promenis Univerzitet unutar Srbije.
Ovo se zove nostrifikacija.

evo primera radi.... oces recimo da upises michigan state u. i odes na njihov sajt i nadjes tution&fees http://admissions.msu.edu/finances/tuition.asp
i tu vidis da ti treba za prvu godinu ~ 47000$ + dzeparac+avionska karta +troskovi vize+troskovi SAT,TOEFL

e sad koliko sam ja skontao uvek postoji mogucnost da radis dok studiras naravno samo u sklopu univerziteta, sto je verujem treba iskoristiti i na taj nacin otplacivati skolovanje, dosta njih se skoluje tako, osim ako nemas mogucnost da dobijes americki SSN , pa da radis vise tad bi totalno mogo da otplatis radom faks i naravno prvu godinu se iscimas sledece skolarina :D

Hajde, vidim da ste u toku pa neću da otvaram novu temu. Pre tačno mesec dana sam krenuo sa završnom četvrtom godinom srednje ovde u Srbiji. Bio sam gotovo siguran da ću prava na Univerzitetu u Beogradu, ali mi se poslednjih dana nameće pitanje studiranja u US. Puno bi ste mi pomogli (s obzirom da sam veoma malo informisan o tome) kad bi ste mi dali odgovore na sledeća pitanja:
-Da li je moguće iz Srbije konkurisati za neki od njihovih Collage-a?
-Koji stepen Engleskog jezika je potreban za ispit i za koliko ga mogu spremiti (s obzirom da mi je engleski solidan ali sam svetan da još uvek bez dodatnog spremanja ne bih mogao da pratim predavanja)?
-Upisivao bi istoriju ili prava tamo, pa me zanima kakvi su prijemni i gde mogu da se informišem o tome?
-Koji Collage preporučujete?
-Kolike su cene na tim koje preporučujete i šta sve ulazi u cenu?
-Da li je realno moguće da se radi i zarađuje u isto vreme kad se i uči i polaže?
-Da li je istina da su dosta lakši od naših univerziteta, traju 2 godine i ima li malo sličnosti sa onim što gledamo na filmovima(ovo zadnje je čista radoznalost i znatiželja)?
Veliko vam Hvala unapred!:)

1-Da li je moguće iz Srbije konkurisati za neki od njihovih Collage-a?
2-Koji stepen Engleskog jezika je potreban za ispit i za koliko ga mogu spremiti (s obzirom da mi je engleski solidan ali sam svetan da još uvek bez dodatnog spremanja ne bih mogao da pratim predavanja)?
3-Upisivao bi istoriju ili prava tamo, pa me zanima kakvi su prijemni i gde mogu da se informišem o tome?
4-Koji Collage preporučujete?
5-Kolike su cene na tim koje preporučujete i šta sve ulazi u cenu?
6-Da li je realno moguće da se radi i zarađuje u isto vreme kad se i uči i polaže?
7-Da li je istina da su dosta lakši od naših univerziteta, traju 2 godine i ima li malo sličnosti sa onim što gledamo na filmovima(ovo zadnje je čista radoznalost i znatiželja)?

1- Da
2- Vecina univerziteta trazi odredjeni score na TOEFL; Koliko poena se trazi, to zavisi od univerziteta. Ali uglavnom, ako umes da se sporazumes i pratis nastavu - to je dovoljno.
3- Svaki univerzitet ima svoja pravila/zakone. Sta ti treba da bi se upisao zavisi od toga gde/sta hoces da upises.
4- ... Procitaj ovu temu. Videces da nije tako jednostavno naci univerzitet/smer, posto u USA nemas centralizovano ministarstvo obrazovanja.
5- ... vidi pod #3 - cena zavisi od toga gde/sta hoces da upises.
6- Da; ali nemoj ocekivati neku veliku sumu. Od posla "sa strane" tokom studija mozda da imas za dzeparac, jer su to uglavnom poslovi koji placaju minimalac i retko su poslovi sa punim radnim vremenom.
7- Hmmmm... ne znam kako da odgovorim na ovo. Ja sam pocela u Srbiji; pa sam upisala u USA computer science. Nije mi bilo lakse, ali ni teze nego kod nas - imas knjige/gradivo, na ispitu su pitanja/zadaci i ako dobro uradis dobijes poene i prodjes ispit. Po mom misljenju: manje-vise je isto kao i kod nas, jedino sto je gradivo na engleskom, pa to predstavlja dodatnu otezavajucu okolnost, jer treba savladati strucne termine da bi mogao pratiti nastavu.
Ne, nije isto kao sto imas na filmovima. Naravno da u filmovima ima preterivanja, da ne preteruju niko ne bi gledao filmove. :)

Hajde, vidim da ste u toku pa neću da otvaram novu temu. Pre tačno mesec dana sam krenuo sa završnom četvrtom godinom srednje ovde u Srbiji. Bio sam gotovo siguran da ću prava na Univerzitetu u Beogradu, ali mi se poslednjih dana nameće pitanje studiranja u US. Puno bi ste mi pomogli (s obzirom da sam veoma malo informisan o tome) kad bi ste mi dali odgovore na sledeća pitanja:
-Da li je moguće iz Srbije konkurisati za neki od njihovih Collage-a?
-Koji stepen Engleskog jezika je potreban za ispit i za koliko ga mogu spremiti (s obzirom da mi je engleski solidan ali sam svetan da još uvek bez dodatnog spremanja ne bih mogao da pratim predavanja)?
-Upisivao bi istoriju ili prava tamo, pa me zanima kakvi su prijemni i gde mogu da se informišem o tome?
-Koji Collage preporučujete?
-Kolike su cene na tim koje preporučujete i šta sve ulazi u cenu?
-Da li je realno moguće da se radi i zarađuje u isto vreme kad se i uči i polaže?
-Da li je istina da su dosta lakši od naših univerziteta, traju 2 godine i ima li malo sličnosti sa onim što gledamo na filmovima(ovo zadnje je čista radoznalost i znatiželja)?
Veliko vam Hvala unapred!:)

Puno ti Hvala! Trudiću se da nađem odgovarajući univerzitet i da što pre krenem sa pripremama. Naram se da ću imati vremena za to... Ali se nadam i da školarina na godišnjem nivou u proseku ne ide u četvorocifreni broj (barem u proseku tamo)? Pa da u bliskoj budućnosti postavim neko konkretnije pitanje ...
Pozdrav! :)

Od mene samo dva jednostavna pitanja. Vidim da se sve razlikuje po tamošnjim univerzitetima. Ali me interesuje koliko zaista u proseku košta jedna godina na nekom od univerziteta? Negde sam pročitao da je to oko 50.000 dolara za jednu godinu. Ljudi pa to je za naše uslove ultra, mega giga skupo! To mu dođe za 3, 4 godine školovanja oko 250.000dolara, malo bogatstvo. I drugo, koji to univerziteti imaju predstavništvo u Srbiji pa da se recimo u BG-u polaže i onda ako si prošo prošo si? Naravno sve to pod uslovom da je cena jedno 5, 6 puta manja od ove o kojoj sam pisao...

Ne bih da vas razocaram, ali malo Univerziteta ima u USA da tuition na godisnjem nivou je $xxxx, uglavnom je petocifreni broj.

Da dobijete neku (realisticnu) ideju o proseku skolarine u USA, pogledaj ovde: http://www.ehow.com/info_7935277_average-tuition-costs-united-states.html.
Jos jedan sajt koji prikazuje prosek skolarine, kao i ostale troskove: http://www.infozee.com/usa/expenses.htm.

Skolovanje u USA je skupo i za ljude iz US, a pogotovo za ljude iz Srbije - drugacije su zarade i standard zivota. Malo ko moze da priusti skolovanje tako sto ce ga platiti... Vecina ide na varijantu stipendija akademskih/sportskih. Takodje dosta ljudi uzima student loan.
Ja sam imala stipendiju, a sta nije bilo pokriveno stipendijom, uzela sam student loan.

Poslednja izmena:
I u moje ime hvala, redsonia, na informacijama. Zeleo bih da upisem master studije (u USA) iz oblasti modnog dizajna. Ja sam pri kraju osnovnih akademskih studija zastite zivotne sredine i to i jeste moj glavni problem jer "moje" osnovne akademske studije nemaju veze sa onim sto zelim da studiram na master studijama u Americi. Gledao sam na sajtovima fakulteta (za koje sam zainteresovan) predmete koji su u sklopu "undergraduate studies" i definitivno nemaju veze sa predmetima koje sam ja imao na osnovnim akademskim studijama. Interesuje me da li osnovne studije uslovljavaju studenta da upise samo odredjene master studije? I da li si mozda cula za neki slucaj slican mom?

Gde se podnose zahtevi za stipendiju i ima li nekih posebnih uslova?

Sto se stipendija tice, raspitaj se na Univerzitetu gde planiras da upises. Svaki Univerzitet ima drugacije procedure/uslove sto se toga tice. Obicno ti prvo jave da li si primljen, a onda se obavlja proces za stipendije... razlog je sto imaju stipendije za recimo najboljih 20, pa onda se vrsi rangiranje studenata koji su primljeni i koji su predali prijave za stipendije i od njih se odabere top 20.

I u moje ime hvala, redsonia, na informacijama. Zeleo bih da upisem master studije (u USA) iz oblasti modnog dizajna. Ja sam pri kraju osnovnih akademskih studija zastite zivotne sredine i to i jeste moj glavni problem jer "moje" osnovne akademske studije nemaju veze sa onim sto zelim da studiram na master studijama u Americi. Gledao sam na sajtovima fakulteta (za koje sam zainteresovan) predmete koji su u sklopu "undergraduate studies" i definitivno nemaju veze sa predmetima koje sam ja imao na osnovnim akademskim studijama. Interesuje me da li osnovne studije uslovljavaju studenta da upise samo odredjene master studije? I da li si mozda cula za neki slucaj slican mom?

Nema veze to sa redovnim studijama. Mozes da upises bilo sta.
Za master ce ti gledati spisak polozenih ispita i plan i program (nostrifikacija)... ako ti nesto fali trazice ti da to polozis. Za detalje sta ce ti priznati moras da vidis sa Univerzitetom koji zelis da upises.

Back