STRES, EFEKTI I POSLEDICE I KAKO GA PREVAZICI

WithdrawnWater:
Kao sto sam obecala, evo teme o stresu......sa jednog drugog aspekta od onog na koji smo svi navikli da razmisljamo o stresu.......Udahnite duboko, recite "Ommmmmmm!' i - opustite se! :);) Ja cu pokusati da pisem o sustini stresa dovoljno populisticki da me svi mogu razumeti, i oni koji se bave medicinom i oni koji nikakve veze nemaju sa medicinom. Sigurna sam da cete sve odgovore na svoja pitanja pronaci tokom pracenja teme. Zato budite strpljivi i citajte polako i pazljivo. Dobro dosli!
Terma je COOL. Nadam se da cu doci do vremena i lepo je analizirati. Ukljuci se u temu koju sam postavio u vezi Alkoholizma i kocki. Ljudima treba pomoci jer ovo su treca i cetvrta bolest u svetu. Caki

Da li kasalj moze da bude povezan sa stresnom situacijom?
Pre pola godine sam bila u izuzetno nazovi "stresnoj situaciji" ,koja sama po sebi nije bila losa ,ali sam bila pod "pritiskom".....tih dana pocela sam da kasljucam ,kasalj je bio suv i dosadan ,onaj najgori,iscrpljujuci. najgore od svega je sto sam tih mesec dana bila na putu i drugoj drzavi ,u situaciji da se stalno krecem zbog obaveza koje sam imala pa mi je to samo dodatno otezavalo.
Elem ,posle nekih dobrih mesec dana i vise ,to je proslo ....no,vidim danas npr. imala sam jezivu sekiraciju.....proplakala ceo dan....bas mi je tesko....i sada kada sam se malo smirila pocinjem ponovo da kasljucam.Odmah sam se setila stresa od pre pola godine i dovela to u vezu.
Ima li sve ovo smisla?

To sa kasljem se i meni desava. Narocito kad se nesto bas extra iznerviram ili sam pod stresom. Pocne onako da me steze u plucima kao da su prepuna slajma ali kad kasljem nista ne izbacujem, nego onako suvo, odere mi grlo prakticno. Mozda stvarno jeste u osnovi stres, jer kako se malo opustim tako mi popusti i cak skroz prestane.

Da,psiho-somatika ja mislim.....bas je neprijatno i pitam se ima li kakvog leka poput nekih bombona npr......jer kada mi se to dogodilo u Italiji milsila sam srusicu se ,bas me iscrpelo a morala sam biti na nogama,usla sam u neku prodavnicicu i kupila neke "Golijat" bombone ,ima ih i ovde posle sam videla.....automatski mi je bilo bolje...da li su one zaista ucinile "svoje" ili je "placebo" efekat ,poima nemam....ali znam da mi tu bombone ko bombone ne mogu pomoci.Mozda trenutno ali sustina ostaje .Da li postoji nesto sto jaca imunitet....da li da se povremeno uzimaju neki vitamini....Ima li neko ideju?

E sad, pokušaj da kontrolišemo stres, da ga smanjimo......... to je nešto drugo. Na tome treba raditi.

Ja bre čim sam se vratio u Beograd, u ovaj beton i gužvu, pa onda semafori koji nisu sinhronizovani (uh što me to nervira), pa onda parking, pa jurnjava, .............. ma već sam samim tim pod stresom. Ima bre da odem u šumu da živim i da cooliram, bato. :)

Iscitala sam temu od pocetka do kraja.

Ne znam odakle ja da pocnem. Ja mislim da moj stres je zapoceo pre 4 godine inikako da izadjem sve idem iz jednog u drugi. Dva smrtna slucaja u porodici pracena teskim bolestima u peiodu 2002 do 2004. Povreda ramena (moja) i odmah posle toga grip visokom tempereaturom, pocela da radim (sto je za mene bio velik stres jer je to bio prelazak sa studentskog nacina zivota, tj spavanja do podne i zexanaj na totalno durgi rezim). Posle mamine smrti uselilo je preseljenje pa raskid sa deckom i upustanje u drugu vezu bez perspektive.... Kraj te godine je bio takav da sam zavrsila na injekcijama i sa temperaturom od 37,2 -37.5 mesec dana. Zatim ide uceneje i rada skoro bez godisnjeg odmora (tj godisnji iskoriscen za ucenje). Zatim nespavanje od 2 meseca jer imam ludog komsiju kome niko nije mogao da pomogne. Frka na poslu. Uz sve to sam pocel da p.usim. A onda je dosla faza nejela jednostavno organizam nije mogao da primihranu 10 dana. Uzimala sam Xanex da bih ponov pocela da jedem. Uplasili su se bili ljudi da sam usla u anorexiju. Raskid veze je usledio. u jednom trenutku sam imala strvaicne glavobolje pracene mucninom, spavala sam po neznam ni ja koliko sati dnevno jednostavno nije mi bilo ni do cega drugog. Shoping teraoija mi je bila jedan od podizaca. Sada se polao vracam u normalu, tj pocela sam da jedem ali mislim dace mi trebati jos puno puno vremena da sve prevazidjem. Jos uvek placem za svaku sitnicu odjednom i iz cista mira.

Лаки, имала сам сличан проблем. Исто више узастопних већих стресних ситуација, такође смрт блиског члана породице и константна изложеност стресу дужи временски период. Онда је организам реаговао слично као и твој. Исто нисам могла да прогутам ни залогај хране....све скоро идентично. Шта то значи? Да је то сасвим нормална реакција организма која се догађа свима у таквим ситуацијама. Ја сам себи помогла тако што сам јела што чешће (наравно то су били минимални оброци од неколико залогаја), пила сам доста чајева и Б витамине 2х1, затим магнезијум, цинк. Попила сам и две боце Алоје, затим неке препарате из апотеке за подизање имунитета. То сам све користила да бих надокнадила организму мањак хране које уносим и да бих поправила имунитет и ПОМОГЛО ЈЕ!!! Наравно не преко ноћи, али временом је бивало све боље и боље....

Back