"Strah od vezivanja"

Страх од везивања сам прошла, као последицу једне везе која се завршила крахом и из које сам изашла јако повређена.
Трајало је годинама, мислим око седам година.
То је био период у ком сам имала чак и дугу везу, али никога нисам схватала озбиљно и знала сам да сваког могу да напустим било кад, а да не осетим ни трунку жаљења.
У том периоду сам се чак и јако заљубила и баш због тог страха нисам остварила ту везу. Било ми је јако тешко борити се сама са собом и својим емоцијама.
Читав проблем је нестао сам од себе.
Само сам осетила , у једном тренутку, да желим опет праву везу у којој ћу волети и бити вољена.
I kao posledica povredjivanja, to sam zaboravila ;)

strah od vezivanja za mene nije nista drugo do strah od povredjivanja...ljudi se jednostavno ne upustaju u takvu emotivnu vezu od straha od gubitka
a kad naidjete na nekog ko vam se svidja a on vam kaze nisam sad sprema za vezu..ili neko slicno palamudjenje tipa ne mogu da ti pruzim ovo ili ne mogu sad..pusti da ide kako ide ili tako neko slicno izvlacenje od bilo kakvih vezivnih odnosa..tipa tacnog vidjanja, da ne kazem satnice....odmah da budete nacisto...niste osoba za njega..bar ne u nekom ozbiljnijem emotivnom smislu....sve te price oko nisam spreman ili spremna padaju u vodu kad se zaljubite...onda ti strahovi od vezivanja nestanu..ali se pojave novi...strahovi od odlaska..i atko dok ne nadjete nekog ili neku ko nece otici...hm..komlikovano...prilicno

Pa se ja sad pitam ko tu ima strah od vezivanja, da li je to uopste strah ili samo postavljanje prioriteta ( karijera , posao, brak.. ) ?
I ako jeste strah, kako ga se resiti? ;)
Прво да нагласим да ћу сада да причам о младим људима који немају брачно искуство...
Није то страх од везивања. То је страх од повређивања.
И онда се укључе све могуће кочнице и сакрије иза те реченице која звучи разумно и паметно и кул и све. :roll:

Mislim na emocionalno vezivanje i ozbiljne veze i na ljude nesposobne da ih ostvare.;) Ako to uopste postoji :roll:
Cesto cujem da od zena muskarci 'nisu spremni da se vezu' a da se iza toga ustvari krije strah i emocionalna nezrelost. Sa druge strane moje vrsnjakinje i devojke par godina starije od mene ( 22+ ) nece da se udaju sigurno 'jos 5 god' (ko da to moze da se planira). Pa se ja sad pitam ko tu ima strah od vezivanja, da li je to uopste strah ili samo postavljanje prioriteta ( karijera , posao, brak.. ) ?

Ja mislim da ljudi previše MISLE, dok život juri...

Cao raja.. novi sam clan pa nadam se da vam nesmetam :))

Ima jedna sitnica u mom zivotu koja me kopka a koja se slaze sa ovom temom, i nadam se da ce te mi moci pomoci.

Rijec je o tome sto imam jednog prijatelja, prijateljstvo traje vec 2-3 godine, on je musko, ja sam zensko. Prije mjesec dana mi je priznao da ima neka drugacija osjecanja prema meni, a i ja sam oduvijek imala prema njemu. Prvi ljubavni sastanak je bio divan, osjecala sam se potpuno komfortno, i kao da sam napokon nasla nekog "normalnog" za vezu. Medjutim stvar se desi dva dana poslje kad smo imali drugi sastanak da bi me on zovnuo i rekao da zeli da nastavimo kao prijatelji. Tu istu vece sam ga zovnula da razgovaramo, jer ako sam ikad u zivotu mogla otvoreno sa nekim pricat to je bilo sa njim. Rekao mi je da misli da ima neke psiholoske probleme, naime strah od vezivanja.

Odlucili smo da cemo ostati prijatelji, ali sa van prijateljskim odnosima. Nemislim o seksu, ali ostalim stvarima.

Medjutim, ja se sada dvoumim... jer mi nije jasno zasto ako nece pravu pravcatu vezu sa mnom, zasto zeli takvu vezu. I samo da dodam da on o meni svaki detalj zna, i da nisam laka roba... nikad bila.

Voljela bi cuti vase misljenje.. :)

Cao raja.. novi sam clan pa nadam se da vam nesmetam :))

Ima jedna sitnica u mom zivotu koja me kopka a koja se slaze sa ovom temom, i nadam se da ce te mi moci pomoci.

Rijec je o tome sto imam jednog prijatelja, prijateljstvo traje vec 2-3 godine, on je musko, ja sam zensko. Prije mjesec dana mi je priznao da ima neka drugacija osjecanja prema meni, a i ja sam oduvijek imala prema njemu. Prvi ljubavni sastanak je bio divan, osjecala sam se potpuno komfortno, i kao da sam napokon nasla nekog "normalnog" za vezu. Medjutim stvar se desi dva dana poslje kad smo imali drugi sastanak da bi me on zovnuo i rekao da zeli da nastavimo kao prijatelji. Tu istu vece sam ga zovnula da razgovaramo, jer ako sam ikad u zivotu mogla otvoreno sa nekim pricat to je bilo sa njim. Rekao mi je da misli da ima neke psiholoske probleme, naime strah od vezivanja.

Odlucili smo da cemo ostati prijatelji, ali sa van prijateljskim odnosima. Nemislim o seksu, ali ostalim stvarima.

Medjutim, ja se sada dvoumim... jer mi nije jasno zasto ako nece pravu pravcatu vezu sa mnom, zasto zeli takvu vezu. I samo da dodam da on o meni svaki detalj zna, i da nisam laka roba... nikad bila.

Voljela bi cuti vase misljenje.. :)

Draga, ti kao i vecina nas žena po defaultu razmišlja "šta to kod mene nije u redu" (vidljivo iz završne rečenice da o tebi sve zna i da nisi laka roba, kako si ti to napisala).
Sa tobom je sve u redu. Verovatno i sa njim. Krivi spoj, to je sve.

Nikada, bas nikada, ne smemo dati drugima (muškarcima) isključivu moć da nas vrednuju. Ako nas žele - ok smo, ako ne -šta kod nas ne valja.
Mi znamo da kod nas sve valja, čak i ako se nekome ne dopadamo. Čak i ako iza toga skriva strah da nam nije dorastao, što je često.
Od malena nas uče da smo nešto zaslužile, jer smo dobre, a nešto ne, jer nismo bile dobre.
Zaslužujemo sve najbolje.
A neki žensko-muški spojevi prosto nemaju potrebnu varnicu. To je sve.

:dash:

strah od vezivanja? sta je bre to?...pa nije to streljanje pa da imas strah!:confused: ,tu ne postoji strah nego tu postoji NE-VOLJA za vezu i to se najcesce desava klincima,mislim to je toliko poznato,a ovi koji su presli 22+ a osecaju strah od duge veze su emotivno nezrele osobe i od takvih cura cu da bezim na kilometar jer ta sutra dan nikakva zena nece da bude,ta je navikla samo da visi po zurkama,da se krese na kombinacije i da vodi isprazne razgovore sa svojim drugaricama curkama o nekim bezveznim likovima.

ja kroz zivot sam sretao razlicite osobe i cak i previshe visio na svakojakim mestima,i mogu da donesem zakljucak da su prave vrednosti ljubavi izgubljene odavno! i da pojedini ljudi u braku nemaju pojma sta je to,kako to funkcionise i sta je prednost osobe koja je uz tebe u dobru i u zlu.

nE RAZUMIJEM SAMO CURE NPR. ŽELE VEZU I KAD SE U NJIHOVOj blizini nađe "prilika", totalno zavežu, ponašaju se hladno, nezainteresovano...pa mora se malo otkraviti led, opustiti...zar misle da će princ dojuriti, sjahati s konja, uzverati se uz balkon i izjaviti vječnu ljubav????
Sve počinje igrom...i onda vidiš kuda te igra vodi...

osoba ima probleme....ako je to strah, pravi strah, to su kompleksi i repovi iz detinjstva....normalna je ljudska potreba da nekoga volimo i da nas vole a za to treba i vremena i truda.....ne pada s neba....ako se neko vec tu povlaci i nije ustanju sa nikim da ostvari bliskost, mora da potrazi pomoc inace ga ceka duha, usamljena starost......

Ali ima i krajnost ...Da ljudi uleću u veze i avanture krajnje površno,pa budu sa svakakvim,prođe im dragoceno vreme nizašta,i posle kad se osvrnu vide šta su sve propustili...Lično bih pre bio sam duži period nego da budem sa nekim ko mi ne odgovara.Isuviše kompromisa na emotivnom planu uništava ličnost.

Ali ima i krajnost ...Da ljudi uleću u veze i avanture krajnje površno,pa budu sa svakakvim,prođe im dragoceno vreme nizašta,i posle kad se osvrnu vide šta su sve propustili...Lično bih pre bio sam duži period nego da budem sa nekim ko mi ne odgovara.Isuviše kompromisa na emotivnom planu uništava ličnost.

i to je vrsta straha od vezivanja.....biti u vezi a ne ostvariti bliskost ti je sarena laza.....mozes i godine da provedes sa nekim a da veza ostane povrsna i da ne napreduje.....to se i ne moze nazvati veza ili vezivanje.....

Mislim da je to chista glupost i izgovor...znam mnogo situacija gde je momak rekao devojci da ne mozhe da bude sa njom jer "nije za vezu" pa je u roku od par meseci zavrshio sa nekom devojkom i duuugo nakon toga bio sa njom :)

Ako sa nekom osobom neshto jednostavno "kvrcne" , to je to, zhelish da provodish shto vishe vremena sa njom, nema tu nikakvih strahova :confused:
A ako vidish da ti nije dovoljno stalo onda se i ne trudish i pozovesh se na "strah od vezivanja"

Mislim na emocionalno vezivanje i ozbiljne veze i na ljude nesposobne da ih ostvare.;) Ako to uopste postoji :roll:
Cesto cujem da od zena muskarci 'nisu spremni da se vezu' a da se iza toga ustvari krije strah i emocionalna nezrelost. Sa druge strane moje vrsnjakinje i devojke par godina starije od mene ( 22+ ) nece da se udaju sigurno 'jos 5 god' (ko da to moze da se planira). Pa se ja sad pitam ko tu ima strah od vezivanja, da li je to uopste strah ili samo postavljanje prioriteta ( karijera , posao, brak.. ) ?

Mnogo babica-kilava deca, u narodu se kaze. Ono sto se dugorocno planira, moze da se izjalovi. Sve se to desi ili ne, a onda sva nasa naklapanja i teorije padnu u vodu i stidimo se nasih prethodnih izjava.
Ko ima bilo kakvu vrstu strahova, treba da se obrati strucnoj osobi, a ne da zamajava posten svet:lol:

:think:
ne mora da bude strah na prvom mestu. moze da bude drugacije prioritiranje stvari. ako ja na primer necu totalno da se vezem dok studiram, to je jer u tom trenutku prioritiram faks. mislim, sad lupam ali prioritiranje je vazno.
isto tako mislim da postoje osobe kojima je emotivno predavanje nekome skoro uvek poslednje na listi prioriteta. i to treba postovati. mislim, "nece da se veze". pa sigurno ima neke svoje razloge za to a ne moraju uopste da budu strahovi, el tako...
i te zene kad kukaju kako muskarci "nece da se vezu", mozda je to ipak "nece da se veze za NJU", a to je vec konkretna stavka. mnogo konkretnija od nekih iracionalnih strahova.

Back