Strah i kako ga prevazići

• Začetnik teme Začetnik teme drbob
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Назад на тему:

"Све се нижи вишега боји. А онај који нема никога да се боји, тај преза пред страхом ког му рађа његова сопствена болесна машта, јер страх је као зараза која испуњава све мозгове."
(Андрић)

Једино оружје против страха јесте знање, али њега има најмање (нажалост).

O strahovima se toliko moze reci, ali mislim da je sustinski i najveci strah, strah da budemo ono sto jesmo, da budemo svoji, a opet se iza toga krije strah, najveci i najstariji, strah od odbacenosti, od obelezenosti kao nesto sto je razlicito, sto opet vuce korene koliko smo dobili ljubavi i osecaj sigurnosti dok smo bili maleni, ali kad smo svesni toga, postajemo svesni i da hrabrost da se bude ono sto jesi podrazumeva i to da hrabrost nije odsustvo straha vec uprkos strahu. Pa ko jos nije upoznao osecaj straha, bilo kakvog mislim da nije svestan sebe. Prihvatiti sebe, po mom mislenju znaci i prihvatiti svoje strahove, jer koliko god paradoksalno izgledalo, oni su veliki pokretaci

smiling moon:
hrabrost nije odsustvo straha vec uprkos strahu.

Ово је велика истина. Страх је неминован, не може се избећи, али зато можемо да наставимо упркос страху. И истина је да нас често страх гура да идемо напред, иначе бисмо се опустили и улењили (чему смо склони као врста).

kako_hocu:
Ne slazem se da su emocije jace od prave,istinske volje. Volja = namera + akcija ,ona moze da izmeni svaku emociju I da od crnog napravi belo,samo ako je volja dovoljno jaka I istrajna…autosugestija ili reprogramiranje programa mozga jeste nacin za to,alat volje…strpljiva izmena starog obrasca,utiskivanje u podsvest sto kasnije vodi prenosenju I na svest…misli su bojice svesti,one farbaju svest u boju koju volja odabere…za sve to cak ni vera nije potrebna,samo jaka volja i istrajnost

Istinska volja.....?
Koliko god filozofi i današnji narod želeli da sve podvedu pod apsolute, podeliti volju na istinsku i neistinsku je ipak demagoška podela i to po uspešnosti dejstva u samoj situaciji.
A ovo pitanje šta je jače od ova dva, emocije ili razum (volja je posledica razuma ili nerazumne želje) je najsladje pitanje M-Ž prepirki u srednjoj školi i začudo svi se slože da pre (M) ili kasnije (Ž) razum (volja) nadvlada emocije.....

Pored iracionalnog, racionalnog straha imamo i mimikrijski strah....
On prolazi vremenom ......Jer on je vezan sa drugim strahom i njime se hrani....
Primer: Strah od psa koji izgleda kao hijena, ili od psa koji izgleda kao vuk....
Strah od paučine....
ovo su prosti primeri, ali ima i socio primera gde je veza i logika tj. psihologika nekad potpuno neuočljiva a strah je čisti mimikrijski strah.
Lečenje mimikrijskog straha je skoro nemoguće, jer uzročnik straha ostaje.
Mogu se samo dobiti deformisane psihologike, tj forsirano ubedjivanje, ne i realno zaključivanje i umirenje....
Šerlokovski pratiti trag straha do njegovog nastanka i jeste jedna od velikih mudrosti i umeća.....

Evo jednog svežeg pogleda na temu.

Ako čovek dozvoli strahu da mu promeni imalo tok života, sprečiće ga da se sretne sa novim strahovima od kojih će neki biti isceljujući za postojeće strahove, čineći da se čovek približava pravom shvatanju prirode i života.

Uprošteno, čovek prati putanju u parku. Ako naleti na drvo/strah i krene da ga sa preteranom pažnjom gleda, kruži oko njega i vezuje se za njega, nikada neće nastaviti šetnju putanjom, nikada naleteti na drugo drvo , koje će mu učiniti prvo manjim, samo jednim u nizu, skoro nebitnim.
Sa svakim novim drvetom i svakim novim strahom , čovek postaje svestan koliko je strah i on sam nebitan u odnosu na putanju , put, život koji je pred njim....koji mu je ostao.

Baš kao što je strah od pauka tako malen kad si u ratu....

sinoc sam se suocila sa jednim od svojih najvecih strahova.
valjda se to zove iracionalni strah.
ridala sam satima.
***** strah od koga ne moze da se pobegne.

u stvari, ja mislim da treba ziveti tako da ti iracionalni strahovi najmanje smetaju, to jest da budu umireni. kukavica? jesam.

voleo bih i ja malo da se ukjlucim u ovu raspravu posto je zanimljiva,ovako:
Gledao sam jednu zanimljivu emisiju o strahu,radi se o liku koji je imao strah od tuce,svaku nedelju je postojao lik koji ga je redovno pljackao,a taj lik nije smeo da mu uzvrati,imao je strah koji se nagomilavao u njemu i jednostavno ga BLOKIRAO,onda su ga poslali kod jednog Monaha Shaolina(cuveni hram u Kini)Monah mu je rekao"Strah?Strah moras da prihvatis,Strah mora da je tvoj saputnik a ne tvoj neprijatelj,ako ga shvatas kao neprijatelja pobedicete te,a ako ga shvatas kao saputnika i prihvatis,neceg sto te stalno prati oticices do kraja i pobideces ga",da videte kako je lik poceo da bije:D,ali stvarno,znaci ne mzoe nik oda vam pomogne ako ne pomognete sami sebi,meni se iskreno svidja sta je ovaj monah rekao

Back