Stjuardese i poletanje

Manga Hilux

Legenda
Moderator
Poruka
69.484

Zašto stjuardese sede na rukama pri poletanju aviona? Kad čujete pravi razlog sedećete i vi​


Stjuardese
Stjuardese; Foto: Jack Sullivan / Alamy / Profimedia
Jeste li primetili da stjuardese zauzimaju specifičnu pozu tokom poletanja aviona?

Pripremite se za neprijatnu istinu. Poletanje u oblake ponekad može dovesti do problema. Ali, kada su nevolje u toku, zauzimanje ove pozicije dobro dođe stjuardesama.
„Da li ste se ikada zapitali zašto članovi kabinskog osoblja sede na rukama tokom poletanja i sletanja?“, pitala je Heni Lim (29), stjuardesa avio-kompanije „Cebu Pacific“ na Filipinima u TikTok snimku koji je za kratko vreme prikupio na desetine hiljada pregleda i pažnju New York Posta.
Dala je i odgovor: „To se zove položaj oslonac“, a onda otkrila tajne fascinantne sigurnosne procedure koju ona i njene kolege prate kako bi smanjili rizik od telesnih povreda u hitnim slučajevima.

„Ovaj položaj uključuje čvrsto vezivanje vašeg sigurnosnog pojasa, sedenje uspravno, sedenje na rukama – dlanovima nagore, palčevi uvučeni i ruke opuštene – i postavljanje stopala ravno na pod. Cilj je držati telo u krutom položaju tako da ako dođe do bilo kakve neplanirane vanredne situacije, telo bude manje oštećeno“, objasnila je Heni.
Lim i njena koleginica demonstrirale su specijalno držanje, vezujući se za svoja sedišta i podvlačeći ruke ispod tela.
„Ovo ograničava kretanje tela tako da postoji manja mogućnost povrede ako dođe do problema“, objasnila je ona. Naravno, u slučaju haosa, osoblje neće samo sedeti na rukama.

„Tokom poteškoća, takođe ćemo prolaziti kroz tihu proveru, koja nas priprema za hitnu situaciju tokom svakog poletanja i sletanja. Ovo uključuje svest o opremi za hitne slučajeve na licu mesta, proveru vrata, slušanje naredba i uočavanje bilo kakvog vizuelnog traga van aviona“, rekla je Lim. I dok su korisnici TikTok-a bili zapanjeni ovim otkrićem, neki su se saosećali sa kabinskim osobljem zbog „užasnog“ stresa stalnog pripremanja za nesreću.

https://nova.rs/magazin/putovanja/z...aviona-kad-cujete-pravi-razlog-sedecete-i-vi/
 

Back
Top