Stilizacija grba i zastave Srbije?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ovo je zastava Republike Srpske.

Narodna, lep izraz.

Drzava i narod su ovde potpuno odvojene celine i nemaju dodirnih tacaka sto se lepo vidi i po zastavi.

Narod i država su jedna celina, nemoj tako. Ali, treba se znati šta je državna zastava, a šta narodna. Što se mene lično tiče, može svako da koristi narodnu zastavu ili državnu, iako znam da to nije baš po zakonu. Naš narod mnogo voli svoj grb, pa voli videti i na zastavama. Zato je OK što obični ljudi koriste tu državnu zastavu, a ne samo institucije.

Narod i država su jedna celina, nemoj tako. Ali, treba se znati šta je državna zastava, a šta narodna. Što se mene lično tiče, može svako da koristi narodnu zastavu ili državnu, iako znam da to nije baš po zakonu. Naš narod mnogo voli svoj grb, pa voli videti i na zastavama. Zato je OK što obični ljudi koriste tu državnu zastavu, a ne samo institucije.

U Srbiji nisu.

Naravno da svako moze da nosi narodnu zastavu jer je to jedina prava zastava Srbije za razliku od onog dosmanlijskog rugla.

jel ti se to javio drug tito u snu, pa ti rek'o šta da iskucaš :hahaha:

dakle....

Повреда угледа Србије
(Члан 173 Кривичног законика)

Ко јавно изложи порузи Србију, њену заставу, грб или химну,
казниће се новчаном казном или затвором до три месеца.

Dakle, imajući u vidu citiran član zakona napominjem da je pravilnikom STROGO zabranjno izvrgavati poruzi državne simbole republike Srbije. Moderatori će ubuduće kažnjavati svako kršenje pravilnika.

Dakle, imajući u vidu citiran član zakona napominjem da je pravilnikom STROGO zabranjno izvrgavati poruzi državne simbole republike Srbije. Moderatori će ubuduće kažnjavati svako kršenje pravilnika.

Bitno je da ne kaznjavate kada ujkani kazu da su Krajisnici sami pobegli, da su upalili traktore itd.

Njima - samo izvinjenje, po uzoru na gazda Borisa.

Kakve su to gluposti da neko nema pravo na to da mu se ne dopada zvanicna zastava Srbije?
Zastava se ionako menjala i menjace se.

Bitno je da ne kaznjavate kada ujkani kazu da su Krajisnici sami pobegli, da su upalili traktore itd.

Njima - samo izvinjenje, po uzoru na gazda Borisa.

Kakve su to gluposti da neko nema pravo na to da mu se ne dopada zvanicna zastava Srbije?
Zastava se ionako menjala i menjace se.

Nisam rekla da nemaš pravo da ti se ne dopada zastava! Kad sam to rekla? To je subjektivna stvar, i ja u to ne ulazim. Samo sam rekla i tebi i Brani, a i ostalima, da nemate pravo da vređate naše državne simbole. Velika je to razlika. Meni inače ne smeta što neki koriste staru stilizaciju, a ne novu, ali ova nova je zvanična i ona mora da se poštuje, kao što se mora država poštovati.

Najbolja.

srpska-zastava-580x350.jpg

Samo joj nedostaje Grujićev emblazon.

Šalim se, i ovo je odlična zastava. Ona i sada važi, samo što je ova zastava bez grba narodna, a ona sa grbom je državna. Obe zastave su prelepe.

Hvala ti za ovo. Ako nekom nije jasno posle ovoga što si napisao, onda mi stvarno ništa nije jasno.

svaka čast... kratko i jasno...

Sličan problem je bio i kada je Vlada Labat, pokojni radio ambleme za VJ, on je sećam se govorio kako je grb Srbije katastrofalan i kako je Austrijski "heraldičar" u stvari bio majstor za gravure kojeg je angažovao srpski knez - jer je bio jeftin. Pričao je tačno da mora da s ezna i broj pera na repu da mora da ima precizan izgled, da orao gleda preko krila itd.

Što se tiče zastave problem je što smo izmislili "državnu zastavu" to ejst ovu sa grbom. Lepa je ali meni se ne svidja koncept da imamo dve zastave.
- Narodnu koju trebaju I JEDINU SMEJU da nose civilu
- Državnu sa grbom.

Problem je što smo mi narod škrtica pa niko ne kupuje narodne zastave nego sa veselja i proslave uzimaju iz domova kulture ili mesnih kancelarija - DRŽAVNE zastave.

Inače to ej u svetu srogo kažnjivo.
Naime državnu zastavu ima pravo da nosi samo vojnik ili da se vije na državnom ili vojnom objektu.

Lično ja sam za čistu trobojku bez grba, da bude i narodna i državna.

Samo joj nedostaje Grujićev emblazon.

Šalim se, i ovo je odlična zastava. Ona i sada važi, samo što je ova zastava bez grba narodna, a ona sa grbom je državna. Obe zastave su prelepe.

Hvala ti za ovo. Ako nekom nije jasno posle ovoga što si napisao, onda mi stvarno ništa nije jasno.

I dobila je grb kakav zasluzuje.

Konfuzan, polomljenog kljuna, olicenje dosovske Srbije.

Ne - DOS je uveo ovog straog orla na zastavu, godinama su heraldičari plakali i molili da se promeni - a i ovaj sada redizajnirani grb niej onakav kakvog je autor redizajna planirao, nisu usvojili sve primedbe.

Lično- veoma volim Saladinovog orla:

441px-Coat_of_arms_of_Egypt.svg.png

Statler and Waldorf:
не разумем шта си овим хтео рећи.. иначе, колико метала и емајла познаје класична хералдика?

Statler and Waldorf:
пурпурна има и природу метала и емајла, а црна емајла, али кад се нађе преко емајла има природу крзна. дакле, не знаш.

peramiticperamitic:
прво: Да, погрешио сам за пурпурну. Она може да иде преко боје или емајла. Ипак је непотпуно а не нетачно.

Statler and Waldorf:
како год, показао си да не познајеш природу боја и емајла у хералдици. дај ми пример пурпурне.
Рекох већ да сам погрешио код пурпурне. Црна емајл у класичној хералдици? Није ми познато.
Црна јесте амфибија као што си описао. Али у класичној је боја.
Ако ћемо о коренима хералдике онда је ту и гвожђе ране немачке.
Ево примера са обе амфибије: грб Амстердама.

Statler and Waldorf:
тако је. тај рељеф из Љубостиње је скоро усамљен пример (мада веома леп). истина је следећа- то да ли су ноге орла праве или благо савијене, апсолутно не игра никакву улогу, посебно не у мери да се та околност може истаћи као нека замерка новом емблазону или да се може означити као нешто што је Новаковић особито имао на уму кад је осмислио грб Србије.
Statler and Waldorf:
ни по новом емблазону ноге орла нису обрасле перјем до канџи (како си то горе рекао) него негде до средине, с тим што су (за разлику од Краловог цртежа који ту следи германску школу) ноге сад исправљене (што је у духу наше старије традиције) па тај детаљ није наглашен.
Игра или не игра улогу? Одлучи се.
Рељеф из Љубостиње није усамљен. Ту су и два Лазаричка, припрата кнеза Лазара на Хиландару, пример из Каленића

peramiticperamitic:
Стилизација Марка Фополија није званични емблазон. Званични има далеко мање упадљиве линије. Можда и сложеније, али мање доминантне.

Можда нисам јасан. Лични став: Фополијеви радови гледани детаљ по детаљ садрже стил који ми се не допада, а ипак ми у целости делују добро и упечатљиво. Када смо код Палавестре, он је изгледа новијим цртежима помало под сличним утицајем. Ту ми и детаљи делују боље.

Постоје грбови држава који су изведени без линија, или са дискретним. Не улазим у то колико су по другим питањима правилни
Statler and Waldorf:
ти си рекао како је тенденција модерне хералдике да се линије у што већој мери избаце из емблазона. ја сам ти дао пример Фополија као једног од најпознатијих савремених хералдичких уметника, тек да видиш како је то далеко од истине. на то си ти навео да његов рад није званични грб, а ја сам ти дао пример званичног на коме линије такође доминирају.
Избаце или ублаже. Написао сам пре, види горе. Мислим на званичне емблазоне. Чешки има мање доминантне од Фополијевог рада. Јасно.

peramiticperamitic:
Вероватно се хералдика не може ослободити линија, како ти кажеш. Али треба тежити да се оне учине дискретнијим.

Statler and Waldorf:
ко то каже?

peramiticperamitic:
четврто: Рецимо Милићевић.

Statler and Waldorf:
и шта каже Милић Милићевић?

peramiticperamitic:
четврто: Знаш о чему говорим. На пример, страна његове књиге где описује грб СРЈ.

Statler and Waldorf:
грб СРЈ је до те мере стилизовано и сведено решење да шарже скоро да губе своју препознатљивост. линије само доприносе таквом утиску.

Није реч о грбу СРЈ, већ о питању линија и мишљења Милићевића. Ти си га поставио.
Није ми познато постојање идеја да се линије учине доминантнијим.

Не разумемо се баш када нешто иде против Грујићевог емблазона. Или се некоме то само учини. Случајно? Бојим се да од учења нема ништа. И то мислим обострано.
Ипак се надам раговору без тензија, што пре.

Hehehhe...ja ga vec zamisljam,a i ti bi mu lepo pravio drustvo,on peglu ti kecelju i oklagiju....kakav drem team,a?

i još da smo goli :hahaha: sram te bilo :mrgreen: e da, hvala za oklagiju, nekako mi je kuhinja uvek bolje ležala od pegle :D

Bačila se....ništa spektakularno,ne vidim čemu ovolike polemike:roll:
Joj,sad ce da me prosvetle ,,strucnjaci,,ovo ne valja,ono je bolje,glava tamo,noga ovamo....
Alo bre,nekome je lepsi stari,nekome novi,cao-zdravo,sta vise....

saću da im kažem da te prosvetljuju i na pp :P :lol: pa da naučiš koje perce ide s leve, a koje s desne strane :hahaha:

i još da smo goli :hahaha: sram te bilo :mrgreen: e da, hvala za oklagiju, nekako mi je kuhinja uvek bolje ležala od pegle :D

saću da im kažem da te prosvetljuju i na pp :P :lol: pa da naučiš koje perce ide s leve, a koje s desne strane :hahaha:
Ne skroz goli,sa sexi keceljicama :zper:
a provalila sam ja da tebi kuhinja bolje lezi
nego pegla,pa ko velim aj da ucinim coveku,nasi smo:whistling:
Nemoj toliko da me mrzis,zahebi me prosvetljenja,hebote perce levo,rep na gore,perce desno,krilo dole....:dash:
Jedan mi je lepsi zbog neke sitnice,drugi takodje zbog neke druge sitnice,u sustini:think: vise i ne znam
koji je lepsi:confused:

580334484_250x250_Front_padToSquare-true.jpg
Moze li neko od ,,strucnjaka,, koji toliko henjaju na ovoj temi tj. koji mlate
danima o nekakvim stilovima i umetnickim slobodama,da meni ne strucnoj
po ovom pitanju,objasni sta je bio cilj i svrha onog zguzvanog ili kompresovanog kljuna?!
Zbog cega je sada orao lepsi,zato sto mu je zguzvan kljun :dontunderstand:
Hvala:hvala:
foto2mz.jpg
Sta je ovde,ne racunajuci zguzvani kljun,lepse nego na ovoj ptici gore?!

И код мене изазива асоцијацију на цртане филмове - треснуо у дрво па му се кљун спљоштио. :lol:

Можда су хтели да нагласе, ови наши просрпски еХперти, како Србија сада (после НАТО агресије) и није више баш тако поносни орао, НАТО нам сломио нос. Тако, ваљда, кад погледамо грб, уместо да смо поносни, ми треба да се подсетимо катарзе кроз коју треба да прођемо, као и томе где нам је место.

Али, ја нисам стручњак...

Sestro slatka, nije kljun "zgužvan", nego je hipertrofiran. To je urađeno da bi orao izgledao lepši i moćniji, i nema diskusije da je Grujić u tome uspeo. On je talentovan kao retko ko.

Ех, па ето... можда му је требало нацртати и једно, или оба, крила сломљена? Миссим, ради јачег хипертрофираног ефекта.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back