Stilizacija grba i zastave Srbije?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Питам се зашто су се Турци одлучили за такву комбинацију боја.

Да то стоји. Сада нема промене.

једно од објашњења је да су узели стару поморску заставу коју су на бродовима истицали православни трговци (она је била црвено-плаво-црвена) иначе, Османско Царство је становнике делило по вери и од тога је зависило колике ће ко порезе и царине плаћати, па су зато трговци били обавезни истицати барјаке ради лакшег препознавања. она је делимично измењена па је уместо црвене у доњем пољу стављена бела и тако је постала поморска застава српских трговаца. на сличан начин су и влашки и молдавски трговци добили своја знамења.

то је једно од тумачења. могуће да је да су Срби сами предложили изглед заставе, а да је то султан прихватио и потврдио. међутим, ми о томе немамо сачуване податке.

оно што је потпуно особено и увек препознатљиво- то је грбовни ганер, тј, грб танспонован на заставу. он је обележје искључиво владара као суверена. истиче се увек тамо где је он (био то двор, брод, аутомобил) и означава његово присуство.
Швајцарска застава је у виду банера, и редак је пример где република користи такав облик заставе.

Poslednja izmena:
По мени је једини одмах препознатљив српски симбол данас равни крст са оцилима. Зато је и масовно коришћен у рату, графитима и сл

Видим да је и то директна копија касног византијског грба, али не знам за нешто слично што се користи данас

По мени је једини одмах препознатљив српски симбол данас равни крст са оцилима. Зато је и масовно коришћен у рату, графитима и сл
Видим да је и то директна копија касног византијског грба, али не знам за нешто слично што се користи данас

у праву си.. на војводским и регулашким барјацима у току Првог српског устанка налазио се крст са огњилима :) мада су постојале и разне устаничке заставе где су углавном доминирале плава, црвена и бела боја:

svja-1.jpg

није да Срби нису знали шта је наше знамење (сребрни крст између четири огњила), него је таква застава могла тешко проћи код Порте, а Србија је тад била у вазалном положају, султан је био врховни суверен. ако је за утеху, најстарији сачувани запис из Дубровачног архива који помиње заставу једног српског владара односи се на барјак краља Владислава, који је, како тамо пише, био црвено-плаве боје (vexillum unum de zendato rubeo et blavo) :) ето, изгледа да ништа није случајно.

ово за грб Палеолога је тачно. наша облежја потичу од византијских симбола, и крст са огњилима и двоглави орао.

Poslednja izmena:
Црвено-плаво-белу тробојку видим као прилично јединствену заставу. Да још нека земља има тај распоред боја то би била друга прича... колико ми је познато ми смо ту јединствени.

А за трговачку заставу православаца бих допунио Стартлера тиме да ширине поља на тој застави нису биле једнаке, већ је плаво имало приближно двоструко већу површину од појединачног црвеног.

Е када смо већ код огњила/оцила са крстом, прочитао сам један јако интересантан текст:

”Interesantno je da ocila, prikazana na srpskom grbu, ne postoje nigde u Evropi osim u Lotaringiji. Na slici koja pokazuje krunisanje Otona Trećeg, prikazane su četiri žene, predstavnice naroda, koje mu prinose darove. Žena koja predstavlja Slovene, prinosi mu ocila. Znači to je bio dar dostojan kralja. Car Karlo 1450. godine postavlja Orden zlatnog runa. Taj orden čine lancem povezana ocila, kremen i varnica.
Dakle, tu nema govora o „četiri s” ili one krilatice „Samo slkoga Srbina spasava”. Na srpskom grbu su četiri ocila, odnosno alatke kojom se pravila vatra. Ocilima se pravila iskra, čime bi se dobila vatra, veoma važna u ta vremena. Poruka na srpskom grbu znači, u prenesenom smislu, „branićemo krst, odnosno hrišćanstvo, i vatrom, odnosno ognjem”.”

Uzgred rečeno, autor devize „Samo sloga Srbina spasava” je Jovan Dragašević, rođen 1836. godine, umro 1915., pesnik i rodoljub.

Извор:http://www.novinar.rs/?p=948

Црвено-плаво-белу тробојку видим као прилично јединствену заставу. Да још нека земља има тај распоред боја то би била друга прича... колико ми је познато ми смо ту јединствени.

А за трговачку заставу православаца бих допунио Стартлера тиме да ширине поља на тој застави нису биле једнаке, већ је плаво имало приближно двоструко већу површину од појединачног црвеног.

тачно, средње (плаво) поље је било нешто шире.

што се тиче српске заставе, она је таква каква је, и данас би била бесмислена било каква дискусија о њеној промени, као и о промени грба. то се питање уопште не поставља. српски симболи су потпуно дефинисани, историјски утемељени, од нашег народа прихваћени, а у свету признати као такви.

Е када смо већ код огњила/оцила са крстом, прочитао сам један јако интересантан текст:

”Interesantno je da ocila, prikazana na srpskom grbu, ne postoje nigde u Evropi osim u Lotaringiji. Na slici koja pokazuje krunisanje Otona Trećeg, prikazane su četiri žene, predstavnice naroda, koje mu prinose darove. Žena koja predstavlja Slovene, prinosi mu ocila. Znači to je bio dar dostojan kralja. Car Karlo 1450. godine postavlja Orden zlatnog runa. Taj orden čine lancem povezana ocila, kremen i varnica.
Dakle, tu nema govora o „četiri s” ili one krilatice „Samo slkoga Srbina spasava”. Na srpskom grbu su četiri ocila, odnosno alatke kojom se pravila vatra. Ocilima se pravila iskra, čime bi se dobila vatra, veoma važna u ta vremena. Poruka na srpskom grbu znači, u prenesenom smislu, „branićemo krst, odnosno hrišćanstvo, i vatrom, odnosno ognjem”.”

Uzgred rečeno, autor devize „Samo sloga Srbina spasava” je Jovan Dragašević, rođen 1836. godine, umro 1915., pesnik i rodoljub.

Једни то тумаче као огњем ћемо крст бранити, други као синтезу хришћанства и симбола старе паганске религије (четири огњила као тотемски симбол четири карактеристична годишња положаја Сунца).

Званичног објашњења нема. Иначе, у хералдици један симбол може имати било које значење које му припише грбоносац. Дакле, ми оцила можемо сматрати симболом огња, други Сунца...

Е, да, постоји и мишљење да је израз огњем ћемо крст бранити прилично савремен, и да потиче из 20. века.

ово подвучено није тачно. ево те слике:

gospels_of_otto_iii.jpg

о пореклу и значењу огњила у грбу Бургундије имате на потфоруму Историја.

Једни то тумаче као огњем ћемо крст бранити, други као синтезу хришћанства и симбола старе паганске религије (четири огњила као тотемски симбол четири карактеристична годишња положаја Сунца).

Званичног објашњења нема. Иначе, у хералдици један симбол може имати било које значење које му припише грбоносац. Дакле, ми оцила можемо сматрати симболом огња, други Сунца...

Е, да, постоји и мишљење да је израз огњем ћемо крст бранити прилично савремен, и да потиче из 20. века.

мистерију огњила у грбу Србије је решио још проф. Александар Соловјев у свом делу ''Историја српског грба''. огњила нису никакви тотемски симболи, него хералдичке шарже које воде порекло од грчких слова В (бета, вита) из грба Палеолога, од ког и потиче наш грб.

Тако је, али ја сам мислио на тумачење самог симболизма тих оцила. Колико ми је познато оно није званично дефинисано. Зато сам и цитирао раније Млађов коментар где он као то тумачење помиње „branićemo krst, odnosno hrišćanstvo, i vatrom, odnosno ognjem”.

Тако је, али ја сам мислио на тумачење самог симболизма тих оцила. Колико ми је познато оно није званично дефинисано. Зато сам и цитирао раније Млађов коментар где он као то тумачење помиње „branićemo krst, odnosno hrišćanstvo, i vatrom, odnosno ognjem”.

тако је. армигер није дао званично тумачење грбу. чекамо Краља да то и учини.

А, мување. Океј је то :)

Ништа, остаје да мењамо заставу кад створимо српско-руску империју. Предлажем сребрног византијског орла на црном. Бићемо једини са црном заставом осим Хезболаха.

А, мување. Океј је то :)

Ништа, остаје да мењамо заставу кад створимо српско-руску империју. Предлажем сребрног византијског орла на црном. Бићемо једини са црном заставом осим Хезболаха.

не може, заузето је. то је грб грофова од Сарвердена.
http://de.wikipedia.org/wiki/Grafschaft_Saarwerden

у преводу- I can't resist :lol:

Ma ne znaš ti kolegu.

http://static.desktopnexus.com/thumbnails/116213-bigthumbnail.jpg

U vezi onih zastava gore - pojašnjenje za gornju desnu? Nešto su mi poznata dva donja grba, ruka sa sabljom i ptica do nje, a ostala dva prvi put vidim. Doduše, i mala je slika.

ради се о илирској хералдици, која је међу пречанским Србима у то време била врло прихваћена:
у првом пољу се налази грб Србије, само са обрнуто постављеним огњилима,
у другом грб Босне- на златном две укрштене окресане гране са главама
на трећем грб Рашке- сребрни орао на плавом који у кљуну и канџама држи по једну сребрну потковицу
у четвртом грб Раме- на црвеном пољу сребрна рука са исуканом сабљом

Da, obrnuta ognjila, i delovalo mi je da bi moglo biti to. Je l' postoji neka posebna simbolika kod obrnutih ognjila?

Potkovice uopšte nisam video, mene je taj grb asocirao na Rumuniju, Vlašku, Transilvaniju, taj fazon - ne sećam se zašto doduše - pa rekoh da možda nije u pitanju neki stari grb Banata ili tako nešto.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back