Stilizacija grba i zastave Srbije?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
j-bg, ko nam je kriv što smo tek 2006. (ponovo) DOBILI državu... zato smo i medju 2 ili tri države na svetu koje su dobile dvoslovnu oznaku (kao i internet domen) koja sadrži državno uredjenje... pa tako Bugari imaju BG, Rumuni RO, Nemci DE, Grci GR, Hrvati HR, jedino mi Srbi dobili neki šatrovački domen RS... čisto sumnjam da bilo koji stranac na svetu može da poveže RS sa Srbijom... j-bg, uzeo nam SR - 1991. Surinam, SB - Solomonska Ostrva, SE - Svedjani...

Не мора да значи... Уосталом и Швајцарска има CH од њиховог историјског (на латинском) Confœderatio Helvetica. Ово RS може да се тумачи да потиче и од Rascia (тј. Рашка) с обзиром да, између осталих, као држава баштинимо и рашко наслеђе. А што се тиче ових што спомињу краљевину, ако то икад Србија поново постане, неће бити проблем - RS ће бити нешто као Royal Serbia, Royaume de Serbie...

Немојмо сада о немачкој хералдичкој школи... ;) ... ту би се понешто дало рећи и о новом раду.

Реч је о томе да је закон из 1882. дефинисао нешто касније израђен оригинал грба и то је Кралов цртеж.

Ми смо имали необичну ситуацију да је блазон допуњаван у више наврата (мислим 1888. затим 1901. итд) али је званични емблазон до 1918. остао исти. Блазон је мењан и 2009. доношењем закона.

Наравно да један блазон може имати бесконачно много емблазона...

Опет Маљковићу отвараш нове налоге, опет лажеш, опет лупеташ.

Немојмо сада о немачкој хералдичкој школи... ;) ... ту би се понешто дало рећи и о новом раду.

Реч је о томе да је закон из 1882. дефинисао нешто касније израђен оригинал грба и то је Кралов цртеж.

Ми смо имали необичну ситуацију да је блазон допуњаван у више наврата (мислим 1888. затим 1901. итд) али је званични емблазон до 1918. остао исти. Блазон је мењан и 2009. доношењем закона.

Наравно да један блазон може имати бесконачно много емблазона...

Ne znam šta je smisao, ali rekao bih da nije ispravno reći ovako nešto - original grba...

Postoje blazon, emblazon i izvornik ako se hoće da standardizuje jedan emblazon.

Poslednja izmena:
Не мора да значи... Уосталом и Швајцарска има CH од њиховог историјског (на латинском) Confœderatio Helvetica. Ово RS може да се тумачи да потиче и од Rascia (тј. Рашка) с обзиром да, између осталих, као држава баштинимо и рашко наслеђе. А што се тиче ових што спомињу краљевину, ако то икад Србија поново постане, неће бити проблем - RS ће бити нешто као Royal Serbia, Royaume de Serbie...

Vidiš, baš dobar predlog! :)

I na latinskom Regnum Serbia (ako može ovako da se konstruiše sintagma bez predloga - davno sam učio latinski :D )

или Regnum Serbiae ;)

нисам видео, и другима је то пало на памет.. браво :D

Ne znam šta je smisao, ali rekao bih da nije ispravno reći ovako nešto - original grba...

Postoje blazon, emblazon i izvornik ako se hoće da standardizuje jedan emblazon.

То оригинал грба је стари назив за нешто што би данас крстили изворник емблазона. Заиста не знам зашто је тај израз употребљен, мада треба имати у виду да је реч грб ушла у српски језик тек крајем осамнаестог века. Уосталом, прелистај литературу која се бави законом из 1882. или пробај да нађеш тај документ... видећеш овај термин...

Uh, kako moćno izgleda poslednja stilizacija grba Srbije u prostorijama Fiskalnog saveta!

Jednostavno sjajno! :D

fiskalnisavet3005-1.jpg

Još u ovako velikom formatu - divno je videti ovaj prizor... :)

Инаугурација Предсједника:

4.jpg

Извор: http://pressonline.rs

Једино ми није јасно само гдје израђују заставе, сигурно не у РЖ...нисам експерт али су стварно лошег квалитета, ипак констатација да је све по уредби из 2010 ме јако радује.

Poslednja izmena:
Једино ми није јасно само гдје израђују заставе, сигурно не у РЖ...нисам експерт али су стварно лошег квалитета, ипак констатација да је све по уредби из 2010 ме јако радује.

рађене су у РЖ. председничка стандарта (друга с десна) је била изложена у њиховој радњи. урађена је са доста грешака- нису одабрали прописане боје (посебно се то односи на златну, која је овде лимун-жута), на огњила која немају црну линију и још масу детаља на круни и осталим елементима грба. дакле- слепци којим ни Изворник није довољан, или се неко намерно спрда са државним знамењима.

Здраво,
ја ипак тврдим да нису рађене у РЖ...имам пар комада што сам наручио у РЖ и могу ти рећи да су врхунске, одлично одрађене са јасним детаљима, бојама и њеним нијансама...ресице које раде у РЖ нису овакве боје, због тога тврдим да ово није та фирма радила него неко трећи, али ако кажеш да си их видио у то фирми онда ок ;-), моја грешка.

У парламенту су се виђале те о којима говориш из РЖ, и стварно су биле екстра...такође у кабинету Предсједнице Народне Скупштине и на њеној застави све је било заиста читко.

Штета, стварно су лошег квалитета, надам се да ово није све ”специјално” и намјерно смишљено ради лоше рекламе.

рађене су у РЖ. председничка стандарта (друга с десна) је била изложена у њиховој радњи. урађена је са доста грешака- нису одабрали прописане боје (посебно се то односи на златну, која је овде лимун-жута), на огњила која немају црну линију и још масу детаља на круни и осталим елементима грба. дакле- слепци којим ни Изворник није довољан, или се неко намерно спрда са државним знамењима.

Poslednja izmena:
Млађо, ту стандарту сам имао у рукама, била је изложена у њиховој радњи.

у сваком случају, завршила се коначно и цела ова мелодрама у режији неколицине самопрокламованих бранитеља Краловог цртежа, тј. дизајнера који су из личне сујете повели хајку на државна знамења.

Poslednja izmena:
Просто не могу да вјерујем...шта на то имају да кажу? У чему је проблем? Нисам знао да је тако тешко убацити векторски фајл у компјутер и послати у штампу...стварно није ми јасно како су надлежни прихватили овако лош квалитет застава...зар нико не води рачуна о томе?

Млађо, ту стандарту сам имао у рукама, била је изложена у њиховој радњи.

Просто не могу да вјерујем...шта на то имају да кажу? У чему је проблем? Нисам знао да је тако тешко убацити векторски фајл у компјутер и послати у штампу...стварно није ми јасно како су надлежни прихватили овако лош квалитет застава...зар нико не води рачуна о томе?

ти мислиш да неко придаје значај детаљима о којима ми овде дискутујемо. какво особље запошљавају у секретаријатима право је чудо да нису донели заставу Словачке.

Како мене смарају те словенске тробојке. Толико су све идентичне да се без разних крстова, тророгих планина и којечега не могу на први поглед ни распознати. Која је сврха заставе која ти истог милисекунда не каже шта видиш пред собом?

Макар су Чеси имали толико мозга да на својој промене структуру.

Како мене смарају те словенске тробојке. Толико су све идентичне да се без разних крстова, тророгих планина и којечега не могу на први поглед ни распознати. Која је сврха заставе која ти истог милисекунда не каже шта видиш пред собом?

Макар су Чеси имали толико мозга да на својој промене структуру.

драги колега, наша застава нема везе са панславистичким покретом. њена историја је сасвим другачија.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back