Stilizacija grba i zastave Srbije?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
драги колега, наша застава нема везе са панславистичким покретом. њена историја је сасвим другачија.

Стварно? Онда је несрећан случај тај који нас је довео до незадовољавајућег стања.

Смисао заставе - било ког симбола - је умањен и нарушен сличношћу са другим симболима. Што је сличност већа, што је случајева сличности више, то је снага симбола мања. Основна семиотика.

Волео бих да је наша застава иконична попут швајцарске, јапанске или британске.

4.jpg

Meni se čini da su ove zastave u Predsedništvu vezene... A vezene zastave se uvek malo razlikuju od originala... Država zastava na ovoj slici je ok uradjena... Samo je zlatna boja možda malo više svetlija...

U svakom slučaju zastave su mnogo bolje uradjene od prethodnih, gde je kruna bila prišivena i totalno odsečena od ostatka grba...

0203b_ocp_w380_h300.jpg

Здраво,
ја ипак тврдим да нису рађене у РЖ...имам пар комада што сам наручио у РЖ и могу ти рећи да су врхунске, одлично одрађене са јасним детаљима, бојама и њеним нијансама...ресице које раде у РЖ нису овакве боје, због тога тврдим да ово није та фирма радила него неко трећи, али ако кажеш да си их видио у то фирми онда ок ;-), моја грешка.

У парламенту су се виђале те о којима говориш из РЖ, и стварно су биле екстра...такође у кабинету Предсједнице Народне Скупштине и на њеној застави све је било заиста читко.

Штета, стварно су лошег квалитета, надам се да ово није све ”специјално” и намјерно смишљено ради лоше рекламе.

Ja isto mislim da je ovo proizvedeno u Radnoj ženi.

Ne samo zato što najviše državne institucije uglavnom tamo naručuju zastave i standarte, nego i zato što maltene samo tamo rade ove vezene primerke. Niko se drugi ne bi baktao s tim...

A znam i zašto ih rade - više zarade na njima. One su zbog tog veza mnogo skuplje, a to što zbog toga odstupaju od standarda njima nije toliko bitno...

Штета, мислио сам да су много озбиљније предузеће...предпоставаљам да проблем стоји у ”логистици” и наравно у машинама које имају на располагању, очигледно веома застарјеле исто тако и техника израде...не би било лоше када би се нашао неко стручан који је задужен за оцијену квалитета застава, ове што сам видио на инаугурацији Предсједника стварно су лошег квалитета, деградирајуће за државне симболе...зар нису биле довољне оне диве на сатен-свили дигитално штампане?

Ja isto mislim da je ovo proizvedeno u Radnoj ženi.

Ne samo zato što najviše državne institucije uglavnom tamo naručuju zastave i standarte, nego i zato što maltene samo tamo rade ove vezene primerke. Niko se drugi ne bi baktao s tim...

A znam i zašto ih rade - više zarade na njima. One su zbog tog veza mnogo skuplje, a to što zbog toga odstupaju od standarda njima nije toliko bitno...

Poslednja izmena:
Стварно? Онда је несрећан случај тај који нас је довео до незадовољавајућег стања.

Смисао заставе - било ког симбола - је умањен и нарушен сличношћу са другим симболима. Што је сличност већа, што је случајева сличности више, то је снага симбола мања. Основна семиотика.

Волео бих да је наша застава иконична попут швајцарске, јапанске или британске.
Наша тробојка јејединиствена у свету и њој нема ниједне сличне.
Што се ти иконичнијих застава, па најпрепознатљивија застава у свету је застава Уједињеног краљевства ВБ, а она је комбинација више различитих застава.

Што се ти иконичнијих застава, па најпрепознатљивија застава у свету је застава Уједињеног краљевства ВБ, а она је комбинација више различитих застава.

људи због сличности са ''словенским бојама'' често мисле да је и наша застава део тог круга. међутим, њена прича је сасвим другачија.
што се тиче британске заставе, радује ме то што се за неколико година Union Jack више неће нигде виорити :mrgreen: .. осим у музејима.

људи због сличности са ''словенским бојама'' често мисле да је и наша застава део тог круга. међутим, њена прича је сасвим другачија.
што се тиче британске заставе, радује ме то што се за неколико година Union Jack више неће нигде виорити :mrgreen: .. осим у музејима.

İnşallah! Ima bukvalno da raskrste.

Штета, мислио сам да су много озбиљније предузеће...предпоставаљам да проблем стоји у ”логистици” и наравно у машинама које имају на располагању, очигледно веома застарјеле исто тако и техника израде...не би било лоше када би се нашао неко стручан који је задужен за оцијену квалитета застава, ове што сам видио на инаугурацији Предсједника стварно су лошег квалитета, деградирајуће за државне симболе...зар нису биле довољне оне диве на сатен-свили дигитално штампане?

Ja sam siguran da se ovde ne radi o lošem kvalitetu.
Naprotiv - ove vezene zastave su na dobrom glasu upravo zbog tog veza - u njihovu izradu je mnogo više truda uloženo i zbog toga su vrednije...

Zato su ovde i postavljene, zbog velike svečanosti i značaja događaja.

Druga je stvar što vezena zastava ne može do kraja da isprati izgled štampane, pa zato izgleda kao da je lošeg kvaliteta.

Da se ja pitam i ja bih bio protiv ovoga jer je prevaziđeno i nepotrebno komplikovati.

Lepo se odštampa zastava i izgled se ne dovodi u pitanje :)

Која је то прича?

Uopste ne znam sta simbolizuju boje u srpskoj zastavi.

narocito mi je "sumnjiva" p`lava boja....:think:

Плава боја је за наш плави Јадран и за нашу плаву крв. То је бар јасно!

Капирам да нема симболике, то је преузето од некуд... колега ће нас ускоро поучити одакле.

Популарно објашњење овако тумачи боје:
- црвена - као крв коју су наши очеви проливали за слободу;
- плава - као небо које симболизује слободу;
- бела - као млеко којим су нас мајке задојиле;
а распоред је такав да боје које нас подсећају на претке окружују средишње смештено плаво поље, тако постављено због његове суштинске поруке.

Наравно, ово је једно од многих незваничних тумачења, и можда је само коју нијансу познатије од других сличних. Званичног тумачења нема.
Комунисти су радили на идеји тог званичног тумачења али су те асоцијације биле другачије и више идеолошке.

Ово је и моје мишљење.

А и за британску би се могло рећи да је донекле копирају Баскијци.

Која је то прича?

заставу (као трговачко-поморску) смо добили султановим ферманом фебруара 1836. као једноставну тробојку црвено-плаво-белу:

http://forum.krstarica.com/showthre...ике-Србије?p=19236850&viewfull=1#post19236850

она је на молбу кнеза Милоша новим ферманом од 1838. измењена тако што јој је на средину додат српски грб, а у кантон четири звезде као симбол османског суверенитета. то је био посредан начин да се Србији призна грб (што је иначе обележје државе).

http://forum.krstarica.com/showthre...ике-Србије?p=19345090&viewfull=1#post19345090

сама застава без грба нема никакво значење или тумачење. могуће да јој је као узор послужила застава коју су раније истицали трговци православног закона (рум милет) у Османском царству.. али да не дужим причу. она је за ових 180 година постала наша и ми је као такву препознајемо и прихватамо.

онај Давидовићев барјак из Сретенског устава је друга прича :)

Не знам откуд им идеја да стављају грб са црним линијама?
Погледајте како се некад лепо радило:

427193_319558618081693_515226882_n.jpg

Savršeno!

Šteta što PLAVO-BELO-CRVENA trobojka nije srpska zastava... Realno, "srpskija" je od ove obrunto ruske... :D

Česi su NPR. posle raspada Čehoslovačke zadržali zastavu koja je jedinstvena i baš lepa...

Češka%20zastava.jpg

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back