аман, човече, јел ти видиш шта написа? Реци ми, ко ће се бавити херадиком, ако не хералдичари? Ако нећете да Србија има грб, брате мили, радите шта знате. ал се после не питајте што пропадамо.
иначе, папагај се црта под врло строгим правилима у хералдици и нисам сигуран да би ти се допао кад би га видео.
кад сте видели двоглавог орла у природи? Јел знате уопште одакле тај двоглави орао?
Ja znam odakle je dvoglavi orao, ali to je neka druga priča.
Nego, prijatelju, meni se mnogo sviđa novi grb, i baš se vidi da si iz njega izbacio one prepoznatljive germanske crte.
Da krenem od vrha:
- Kruna - napokon da je na grbu kruna Nemanjića. Ako tim detaljem želimo da naglasimo da nismo repa bez korena, onda je i trebalo dosegnuti korene, a ti si to ovim potezom učinio. Ja znam da strancima ništa ne znači ova ili ona kruna...ni mnogi Srbi ne znaju u čemu je razlika...ali, ipak, za one koji to budu hteli znati, tu je kruna srpske monarhije od pre čitavog jednog milenijuma.
- Vrat - napokon imamo dvoglavog, a ne dvovratog orla. Sada se jasno vidi da je nad torzom orla jedan široki vrat iz koga izlaze dve glave.
- Krila - krila su masivna, puna i jaka, sa uredno složenim perjem u više slojeva, što odiše snagom i sigurnošću.
- Štit sa ocilima - napokon je štit toliki da se vide cele konture tela orla, a nije presečen orao ispod vrata, niti mu noge izbijaju iz štita, kao do sada. Na štitu su prava ocila, a ne neki nedefinisani oblici.
- Noge - noge su jake, pokrivene perjem do kandži, a ne goluždrave i krhke kao u prethodnoj verziji.
- Rep - rep je kompaktan, a ne štrče mu pera napolje, kao ranije, kao da izazivaju na čerupanje.
Sve u svemu, zadovoljan sam, osim sa jednim detaljem, sa kljunom. Kljun izgleda namrskan, kao u ljutini, kao kada vuk reži i nabere njušku, ali to ne pristaje kljunu. Vidim da si pojačao kljun, i to je dobro. Ipak je to orao, a ne jastreb. Samo ga je trebalo malčice izdužiti, odnosno ukloniti mu tu srditu mrsku.
Ne znam koliko ti znači mišljenje nekoga od nas... mislim na nas koji se ne sprdamo sa ovim, ali možda si ipak trebao da mi udovoljiš znatiželji, kada sam te onomad molio, i da mi na PP pustiš rešenje, čisto da čuješ utiske drugih.