Sterilizacija kuja i macaka

MissyMinny:
Hvala vam svima na dragocenim informacijama, a evo i slika moje lepotice. Samo je steta sto je sa mobilnog pa se nevidi bas najbolje ali samo takvu imam na kompu trenutno.
0622204621ed3.jpg

Zar nije nesto najsladje sto ste videli, a toliko me voli da ne mogu da se odvojim od nje kada smo zajedno. Nesmem ni da pomislim sta bih bez nje!

Preslatka je! joj te okice...secer

Ako neko nesto voli i stalo mu je do toga naci ce nacin i da to odradi a da bude za dzabe. Moja sestra za dzabe frizira, moj decko radi sa tehnikom (a tu umeju delovi dosta da kostaju) pa mnogima radi za dzabe, sad smo bas radili nesto u bravarskoj radionici kod coveka koga znamo i sav materijal i alat (i struju) koristili za dz. To su samo neki primeri za koje ja znam a sigurna sam da svi mi umemo da se stisnemo i za manje plemenitu stvar i zato uopste neverujem da covek nemoze nesto da uradi ako mu je stvarno stalo. Hvala bogu da jos ima veterinara da znaju da ono u grudima ima jos neku funkciju osim da pumpa krv.

MissyMinny:
Stvarno nisam do sada cula za Centar za mesance i ako mogu da dobijem njihov broj bila bih vam veoma zahvalna. Nebih da se ovo sto cu reci pogresno protumaci jer nisam bas puna para ali mi nisu toliko bitne pare koje cu dati vec da mi je moja Bibi posle toga ziva i zdrava. Ona je najveci secer koji postoji i ima jedva pet kila pa me je uzasan strah da se nece ...., ma nesmem to ni da kazem. Volela bih da nadjem nekog veterinara koji iskreno voli zivotinje i koji im zeli sve najbolje posle svoje intervencije.

Obrati se Mushu13 ja mislim da ona ima broj i sve potrebne informacije koje ti trebaju...

MissyMinny:
Ako neko nesto voli i stalo mu je do toga naci ce nacin i da to odradi a da bude za dzabe. Moja sestra za dzabe frizira, moj decko radi sa tehnikom (a tu umeju delovi dosta da kostaju) pa mnogima radi za dzabe, sad smo bas radili nesto u bravarskoj radionici kod coveka koga znamo i sav materijal i alat (i struju) koristili za dz. To su samo neki primeri za koje ja znam a sigurna sam da svi mi umemo da se stisnemo i za manje plemenitu stvar i zato uopste neverujem da covek nemoze nesto da uradi ako mu je stvarno stalo. Hvala bogu da jos ima veterinara da znaju da ono u grudima ima jos neku funkciju osim da pumpa krv.

Ovo si dobro rekla.. ;) I trebalo bi da važi za sve, ne samo za veterinare. Pozz

Ja sam skoro uzela macora...ta zena od koga sam ga kupila mi je rekla da njen macor *njegov tata( ne obelezava teritoriju9 Tako da ona misli cak sta vise ubedjena je da nece ni moj macak..posto zivi sam???Dali je to tacno ili me je zeznula..posto sam protivnik sterilizacije...
Mila

Ja mislim da to rade svi macori koji zive u kuci, tj ne izlaze napolje. Ako ta zena svog macora pusta povremeno napolje onda on to verovatno obavlja tamo, a ako je stalno u kuci a ona tvrdi da nigde ne piski, moze da se desi da se vec negde popiskio gde ona nije videla. Mada moze da se desi ako ta zena ima macora i macku da on nema potrebu da zapisava. Ne znam...

Чисто сумњам да мачор неће имати нагон да обележава територију (у твом случају, кућу), било путем мокрења или путем жлезда, тако да мислим да нема никакве везе то што његов отац то не ради. Свака мачка је индивидуалан случај. Дакле, видећеш како се буде понашао, ако буде било проблема, размисли о стерилизацији, а ако не, онда нема потребе.

Imam mačku i ide mi na živce kad ima teranje. Pošto sam human (prema životinjama), eutanazija ne dolazi u obzir, što ostavlja sterilizaciju kao jedinu opciju. Koliko to košta otprilike, koliko traje oporavak i gde bih to mogao da uradim? Ako neko ima neke preporuke, bio bih vrlo zahvalan.

Ne znam u kom mestu zivis, ali najpre trebas pronaci veterinara koji zna da radi sterilizaciju i koji ti uliva poverenje. U Beogradu gotovo svaka ambulanta radi sterilizaciju. Cene se krecu od 3000 - 9000 dinara zavisno od vet. ambulante. Oporavak traje 7-10 dana za zenke. Sterilizacija je pozeljna intervencija, kako za zdravlje same macke, tako i za prevenciju radjanja velikog broja nezeljenih macica.
Ako ti trebaju neke preporuke vet. ambulanti u Beogradu, javi se na pp.

Pozdrav.

Zanima me sta mislite o sterilizaciji maca koje ne izlaze iz kuce i ne mogu da nadju sebi partnera. Da li mislite da je to u redu ili vam je zao kada pomislite da ta mala maca nikada nece moci da ima svoje male, nikada da bude mama :) ?

Ne mislim da je to surovo ali mi je zao sto moj macak nije ostavio nijednog takvog istog macana, posto mi je tako sladak.Ali sad sta je tu je, to je za nas bila jedina opcija, on je 3 godine primao hormonske inekcije na svakih 6 meseci, i kad bi se desilo da promasimo datum kad treba da dobije on bi zapisavao celu kucu. E onda jednom kad se popiskio sa civiluka na sve kapute koji su tu stajali bilo nam je dosta i odveli smo ga na sterilizaciju.
Nista mu posle nije falilo, mislim cak da on vise uziva od nesterilisanih macora, jer po ceo dan se mazi, leskari, malo se igra, i svi mu zavide kako elegantno zivi :lol:
Inace mislim da je to mucenje i za macku i za macora kad nisu sterilisani a nije im dozvoljeno da izadju napolje.

Slazem se sa Mackic. Sa zdravstvenog aspekta je mnogo bolje kada je kucna maca sterilisana. Medjutim, mislim da takodje treba razmisliti i o tome kako je kada nesterilisane macke i macori izlaze napolje, pa onda upare neku drugu macu (ili se macke vrate kuci uparene), sto samo povecava broj napustenih zivotinja na ulicama. Upravo je na vlasnicima (narocito onima koji pustaju svoje zivotinje da izlaze napolje), odgovornost da sprece nastanak novih nezeljenih maca. Verujem da ste svi upoznati sa tuznim sudbinama ulicnih zivotinja.

Moja maca sada ima prvo teranje i to je jezivo koliko se muci i kako mjauce i nista je drugo ne zanima, cak ni misevi igracke koje je obozavala. Skoro i da ne jede i vrlo malo spava. Pre ovoga sam se dvoumila da li da je sterilisem, ali sada mislim da je to mnogo bolje i za nju i za nas (a i za moj komsiluk :) ). Veterinar mi je rekao da moramo da prodje prvo teranje pa da se izvrsi sterilizacija, a da te injekcije nisu dobre, posto postoji mogucnost obolevanja od raka. Pa, posto moramo da istrpimo i ona i mi, da li znate kako bih mogla da joj olaksam taj period dok je ne sterilisem?

Da, te inekcije zaista nisu dobre za macino zdravlje, to smo mi saznali tek kasnije. Mogu svasta da izazovu, pogotovo kod zenki, sreca da nas macak nije patio zbog toga. U stvari jedini razlog zbog cega ga nismo odmah sterilisali je bila prica veterinara kao sta ako se preselite u kucu, sterilisani macori napolju ne bi preziveli ni dva dana. Sad mi to zvuci kao cista glupost ali tada nismo nista znali o tome.
Jedino sto mi pada na pamet kako bi mogli da joj olaksate mucenje je da nadjete nekog sterilisanog macora sa kojim moze da se pari, jer oni i sterilisani mogu da se pare ali ne mogu da ostave potomstvo.

Taj period nece trajati dugo.Tek nekoliko dana pa probaj da istrpis mada znam kako je tesko.Cim se zavrsi hitno na sterilizaciju.Moja macka i 3 macora su prosli kroz to i ne fali im nista.
Problem je sto o sterilizaciji postoje mnoge predrasude i zablude a cinjenica stoji da je to jedna rutinska operacija sa minimalnim rizikom i brzim oporavkom koja sa sobom nosi niz pogodnosti a jedna od njih je svakako mir.Dakle srecno sledecih nekoliko dana.

Danas idem da sterilišem Sunčicu. Što se više približava 17 sati, sve mi je teže i teže ... kao da radim nešto loše :( ... uh nekako me sve neka trema ... savest .... osećam se onako bljak.

HELP

Do skoro je imala teranje, nismo mogli da se odbranimo od pasa koji su nam spavali ispred zgrade i cvileli po celu noć ..... ona nam je bežala .... a živimo u malom stanu i prosto nemam ni mesta ni uslova da bih je parila i čuvala kučiće. Odluka mi je bila teška, ali sterilizacija je jedino rešenje.

Ne brini..Iz iskustva ti kazem..Ja sam pre nekoliko godina sterilisala macku...I sve je proslo odlicno,ona se brzo oporavila,i veruj mi da je i njoj mnogo lakse od tada...Teranja su bila mucenje i za nju...Nema razloga da tew grize savest...Lose bi bilo da je paris,pa da stence bacas u kntejner i na ulicu..Ovako je stvarno to najboilje resenje..Samo se opusti i budi uz nju posle operacije...I javi kako je proslo..

Back