Sterilizacija kuja i macaka

Jaoj pa to je zlo i naopako!To moze dosta da poremeti ponasanje zivotinje, jer je prakticno isto kao abortus, samo sto zivotnja nema pojma sta se dogodilo.
Samo da vas informisem da ove po Bg-u ove organizacije za "pomoc" zivotinjama redovno vrse sterilizaciju+abortus psima i mackama. I to su cak neke keruse ovde sterilisali kad su bile na 2 nedelje do porodjaja. I svim tim kucama se isto desavalo - podivljaju, pocnu da napadaju ljude i na kraju ih neko ubije. :evil: :evil: :evil:

Imam i ja jedno pitanjce za vet-a.Moja maca se upravo okotila(pet malih barabica...:)), ali ja jako razmisljam o tome da je posle ovoga sterilisem-nemam vise prijatelja za toliko macaka..
Koje je sad pravo vreme za to, i imate li preporuku za vet-a u Bg?

VETERINAR:
Pitajte svi vase veterinare a moje kolege koliko su besplatnih sterilizacija i kastracija mesanaca uradili , pa cete videti koliko vole posao kojim se bave ili im je novac glavni motiv. :-(

Cekaj ne razumem,...jel to znaci da bi im sad trebalo odati neko priznanje, mozda dati koji orden ili sl? Pa ako ne zele da pomognu zivotinjama zasto su upisivali veterinu i cimali se 6 godina?

VETERINAR:
Pitajte svi vase veterinare a moje kolege koliko su besplatnih sterilizacija i kastracija mesanaca uradili , pa cete videti koliko vole posao kojim se bave ili im je novac glavni motiv. :-(

Ajde da kazem da sam razumela sta si hteo da kazes....a mozda nisam ali ajde ipak cu da odgovorim....
Koliko ja i ostali znamo sterilizacija mesanaca je za dz a sto se tice rasnih pasa kosta! Samo ne znam zasto se ti zalis? Naravno da ce za mesance biti besplatno sterilisanje kako bi se smanjio broj ulicnih pasa...sta ti mislis da ce ti bakute koje imaju jadnu penziju platiti da im sterilises miljenika sa ulice? Naravno da nece!!! E sad me ti ispravi ako sam te pogresno razumela ili nesto pogresno rekla...poz

Ja izgleda nisam upucena. Imam mesanku koju sam pre par meseci uzela sa ulice i sada se vakcinise pa cu za mesec dana dati 6.000 za njenu sterilizaciju. Rekli su mi da mogu negde i za dz ali se plasim. Zeni su sterilisali za dz pa joj je kuca uginula a advokati se smejali kada je htela da ih tuzi.
Usput nikada nisam srela veterinara koji voli zivotinje, sve je to zbog para.
Zna li neko da li ce mozda cipovanje pasa biti besplatno ili ce svi morati da placaju jer je obavezno???

MissyMinny:
Ja izgleda nisam upucena. Imam mesanku koju sam pre par meseci uzela sa ulice i sada se vakcinise pa cu za mesec dana dati 6.000 za njenu sterilizaciju. Rekli su mi da mogu negde i za dz ali se plasim. Zeni su sterilisali za dz pa joj je kuca uginula a advokati se smejali kada je htela da ih tuzi.
Zna li neko da li ce mozda cipovanje pasa biti besplatno ili ce svi morati da placaju jer je obavezno???

Chipovanje je prevara svaki pas koji je sa ulice i koji se sterilise u centru za mesance, dobija i tetovazu koja se nalazi na unutrasnjoj strani uha. Pas koji ima tetovazu ne treba da se cipuje cipovanje ce biti dzabe samo za one pse koji su na ulici i koji nemaju tetovazu za ostale pse koji imaju dom ce se placati. A inace ima jedan koji sterilise dzabe samo moras da budes u nekoj organizaciji ako hoces mogu ja da ti zakazem sterilizaciju samo mi reci koliko je kuca stara...

MissyMinny:

Bez uvrede ali moram da pitam zasto zelite da sterilisete kucu? Jel postoji neki odredjeni razlog tipa da hoce da bezi od kuce kad je u teranju ili nesto drugo?
Ja sam generalno za to da se sterilizacija izbegne kad god je moguce, i da imam zenku posle ovakvih prica ne bih je odvela na sterilizaciju nikada. Postoji mogucnost da ako je kuca bas zapela da joj nadjete muzjaka mozete iz kraja da nadjete nekog koji je sterilisan (ne znam da li znate da sterilisani muzjaci i dalje mogu da se pare ali ne mogu da ostave potomstvo). Imam utisak da zenke ostaju vitalnije kad se ne sterilisu, jer sam videla par primera sterilisanih zenki koje nisu htele da uopste ili vrlo retko napustaju odredjenu teritoriju (bio to stan ili dvoriste).
Razmislite jos jedanput da li je zaista neophodno da je sterilisete, to su ipak samo 2-3 nedelje godisnje kada treba da je vodite na povocu i pazite da ne zatrudni.

cherry_girl:
Ja sam generalno za to da se sterilizacija izbegne kad god je moguce,

jel to vazi i za machore?

Nazalost ako zelis da drzis macora u stanu i da ga ne pustas da izlazi onda je sterilizacija paa neophodna. Jer oni onda idu po kuci i zapisavaju svaki cosak, i to neopisivo smrdi (meni se macor dva puta popiskio na radni sto, a jedanput na civiluk), a oni to da kazem ne mogu da "kontrolisu", jednostavno ih priroda tera da to rade. Za razliku od pasa koji ako nema zenke u okolini nece se ponasati manijakalno, a i ne zapisavaju stan.
Istina je da vecina macora koji nisu sterilisani a koje vlasnici pustaju napolje ne dozive svoju petu godinu.
Mada sam ja svejedno htela mog macora u mini izdanju, ali eto nismo imali bas mnogo izbora.

Ja sam imala nekoliko usvojenih kuca (zenki) do sada i mislim da je za njih mucenje ako imaju prirodan nagon a on se ne zadovolji. Pored ove koju bih sterilisala imam stariju zenku koja nije sterilisana (veterinari kazu da za nju nevalja u ovim godinama da se sterilise) i ona ulazi i u lazne trudnoce i muci se. Ja bih ih sterilisala da njih postedim muka jer nemam uslova da im priustim da imaju bebe.

MissyMinny:
Ja svog psa vodim prekosutra na redovnu vakcinaciju (5oo din), moze i cipovanje (1200), ali sam se prijavio za DOTIRANO (valjda besplatno)-trebalo bi da pocne u oktobru, nesto je o tome bilo i u sredstvima informisanja, ali nikako da uhvatim poruku u celosti. U veterinarskoj su me stavili na "waiting" listu, ali uz obavezno"valjda ce tako biti, tako su nam rekli".
PS. Dragi "Veterinaru",
Pse drzim vise od 20 godina i silom prilika sam upoznao dosta njihovih "cika doktora". Od ukupnog broja, ukljucujuci i one sa najzvucnijim imenima i referencama, mozda je 5% koji zaista vole svoj posao i svoje pacijente i, sto je najvaznije, znaju i da ga rade! Cast izuzecima, ali su zaista malobrojni-mozda i ti spadas u njih. Ako je tako, onda razumem tvoj nastup, mada bi i sam morao da budes malo objektivniji po pitanju rada mnogih tvojih kolega. Vecina se odala biznisu i lakom zgrtanju para od strane neupucenih i vlasnika ( s pravom) uplasenih za zdravlje svojih llubimaca.
Ako ja, na primer, ukazem veterinaru na vizuelno ocit problem, a on mi za tzv. "klinicki pregled" (u trajanju od 5 min) uzme 600 din (pre dve godine) i da terapiju (injekcije) 10 komada, po 800 din, bez ikakve garancije da ce i biti poboljsanja, sta da pomislim nego da je obican trgovac! Mogao je, bar, da preskoci onih uvodnih "klinickih" 600 din jer, da mu nisam rekao sta da pogleda, ne bi ni znao o cemu se radi.
Ovo je samo jedan mali primer, da ne govorim o mnogo ozbijlnijim stvarima koje se svakodnevno desavaju.
Na kraju, jos jednom, svaka cast onim pravim, posvecenim veterinarima-medjutim problem je u njihovoj izuzetnoj malobrojnosti!

MissyMinny:
Ja bih ti savetovala ako vec zelis da je sterilises da to uradis u centru za mesance(ako hoces poslacu ti broj telefona) tamo je 1800 dinara i moze kuca da ostane kod njih na post operativnom 8 dana ,a mozes i da je vodis odmah kuci.Ja sam tamo sterilisala vec 6 zenki iz kraja i sve su super prosle a i tamo rade bas ljubitelji zivotinja i jako puno brinu za njih! Tipa posle te zovu da vide kako je kuca sto je mene bas pozitivno iznenadilo! :-D

DA POSTOJI CENTAR ZA MESANCE..... A DA DA PROKOMENTARISEM ZA DOC HOLLIDAY PESNIK STA JE HTEO DA KAZE NEK KAZE SAM TI NEMOJ DA MU CITAS IZMEDJU REDOVA JER MOZDA NE SHVATIS TACNO STA JE HTEO JER NEMA INTERPRETACIJE... DAL ON TO RADI ZA DZ JER IH VOLI KAO I NJEGOVE KOLEGE ILI SE ZALI STO MORA DA RADI TAKO TO NEK NAM ON SAM KAZE A DA NE MORAM MNOGO DA SE PRAVIM LUDA PUSTI MENE DA ODLUCIM KAKO CU..... :p

Bi2:
Centar za mešance ??? I to postoji?Zar nije pas - pas, ma kakve rase bio.. :roll:
Da postoji ,kao sto postoji odgajivacnica rasnih tako postoji i neko ko se brine o mesancima,kao sto postoji fensi veterinar (koji puno naplacuje) vlasnicima PEDIGRIRANIH pasa tako postoji i veterinar koji naplacuje malo zarad smanjenja nataliteta pasa na ulicama. Centar za mesance je mesto na koje mozes da odvedes kera iz kraja koga svi hranite i cuvate i za male pare da sterilises da uskoro ne bi morali da pazite na ko zna koliko beba!!!! ;)

Back