Sterilizacija kuja i macaka

Ako ti je primarna briga njeno zdravlje, sterlisi je sad, cim joj prodje teranje. Veruj mi na rec, ili procitaj teme o sterilizaciji na Pomoc, savet, nega i na Mackama. Zabluda je da kuja mora da ima jedno leglo zbog zdravlja, teska zabluda koju su mnoge kuje platile cak i zivotom. Mesozderi su skloni tumorima i zasto bi povecavala taj rizik ako ne moras?!

Ti si mi rekla da macori trebaju da se kastriraju sa godinu ipo, ovaj ima godinu ipo u aprilu ce dve, znaci idealno vreme

Danas sam na TV naletela na epizodu emisije KlinikaVET, ako neko nije gledao, u emisiji se veterinari bave zdravljem kucnih ljubimaca, obradjuju razne probleme, odgovaraju na pitanja vlasnika i prikazuju slucajeve iz svoje prakse. Dakle, danas je prikazano sta je sve jedan stariji pas (muzjak) prosao jer nije kastriran. Pas je mokrio ucestalo i otezano i nekom skoro pa osnovnom dijagnostikom (ultrazvucni pregled abdomena i mikrobioloski pregled mokrace) je utvrdjeno da ima ciste na prostati koje su onemogucavale normalno praznjenje mokracne besike i to je dovelo do ozbiljne urinarne infekcije. Sprovedena terapija: kateterizacija da bi se ispraznila mokracna besika, hirursko odstranjivanje ciste i kastracija. Kasnijim patohistoloskim pregledom je utvrdjeno da je cista bila benigne prirode. Prognoza-dobra.

A zasto se to desilo? On je osecao svaku kuju u teranju i to je izazivalo pojacano lucenje testosterona koji je uzrokovao nenormalno uvecanje i promene na prostati, a sve to u praksi kod starijih nekastriranih muzjaka uopste nije retko. Dakle, ako volite svog psa ili macka a samo je ljubimac, ne prvoklasni primerak svoje rase, trazeni priplodnjak, ako mu zelite kvalitetan i dug zivot, tome cete doprineti i blagovremenom kastracijom.

431048_320179091364883_100001183831540_830749_1506634929_n.jpg

Završen je konkurs koji je ispred Grada objavila Veterina Beograd. Očekuje se više informacija o tome krajem meseca , pa možete računati sa dotiranom sterilizacijom ženki pasa.
Što se tiče muških pasa i mačaka, mužjaka i ženki, postoje par ambulanti u gradu koje daju popust društvima za zaštitu životinja, pa možda, nebi bilo loše da kontaktirate jedno od njih.

Akcija obuhvata besplatno čipovanje i prvu vakcinu protiv besnila (svih pasa) i dotiranu sterilizaciju ženki pasa težih od 10kg., sa teritorije grada Beograda.
Intervencija se zakazuje dan ranije na tel. 3941473, radnim danom 10-18h.

Poslednja izmena:
Juce su nam sterilisali kuju. Od tada samo lezi i nece da jede niti da pije.. preko noci je prosetala par m. ali je bila previse umorna da se vrati u svoj krevet, pa smo je stavili nazad....
Sutra idemo kod veterinara da je pogleda, da li sve u redu prolazi.
Jedino me brine da nece da pije nista ni vodu, ni supu, ni mleko. Sacekacu jos malo, pa cu nazvati veterinara. Ne bi bilo dobro da dehidrira.

Ma znam i pretpostavljala sam... samo eto brinem. :) Stara je vec dosta, pa je ipak malo teze za nju. Do sada smo je vodili na inekcije neke (ne znam tacno kako to funkcionise) da se ne bi parila ili smo je zakljucali. Trebali smo je voditi na sterilizaciju mnogo ranije. Ove godine nismo pazili pa je ostala skotna, imala 2 kuceta, 1 je rodjeno mrtvo. Drugo je preslatko, poklonili smo poznaniku nakon 7 ned.

Veterinar je rekao da je sterilizacija u redu za nju i ako je stara, jer je zdrava. Nadam se da ce sve biti u redu :)

Ako vam veterinar to nije napomenuo (a u slucaju da nije, toplo preporucujem da ga promenite) ponudite joj da lize mokar peskir. S obzirom na to kojim se tempom budi, verovatno je bila proinjekciona anestezija a od nje privremeno izgube refleks gutanja, najlakse ga povrate ovako.

Back