Стефан Немања- између жупана Вукана и кнеза Михаила

Хм, ствар је пола-пола, један део племића и даље гура ту 'народну' причу, други део своју корист тражи у савезу с Грцима.
У суштини политика, и ко боље процени и угради се у дешавања.
Урош је у тамници, свакако против Цариграда је, 'сродници' који су га у ту тамницу бацили, ја бих ту , у тој групи, препознао Немањиног оца. Мислим да због тога Немања оца и не помиње превише јер он (Немања) предузима акције против Грка. Зато се позива на дедовину и никада на очевину.
Још светлији пример "неки злотвори од давнина у Дукљи скинуше краља и поставише Десу за краља"...Дакле Деса је такође припадао антивитантијској струји. Нападао је Ромеје
Једини који је нападао Ромеје а писац га хвали је Ђорђе Бодин и нико више!
Писац лоше пише и о Михајлу и о Бодину.

У Далимиловој хроници се између осталог каже за рођаке Властислава Лучана: „Ti k dědině Vlastislav jmajú, ti sě po krásném šcítě znajú. Nosie-ť v zlatě fioletniej orlici, knězi Vlastislavovi rodiči“. У руском преводу: „Те, кто относится к родне Властислава, Могут носить на красном щите герб славный: В золоте фиолетовую орлицу, Герб Властиславичей, и этим гордиться“ (Они који припадају рођацима Властислава могу носити славни грб на црвеном шзиту љубичасти орао у злату, грб Властиславића и тиме се поносити. )

Prilozi

• 20240610_223537.jpg
    20240610_223537.jpg
    174,3 KB · Pregleda: 12
Још једном бих нагласио да сам кроз то 'писање' запазио да не постоји ниједан историјски извор који указује да је Михаило син кнеза Радослава нити да је Михаило дошао на власт одмах после Радослава.
Такође, једина 'дедовина' која је пропала а која се провлачи кроз изворе временски може одговарати једино Србији великог жупана Вукана.
Интересантно је да су међу зетским владарима једино поменуте ћерке краља Радослава. Дакле, оне се помињу али њихове судбине се не знају. То је једини владар чије се ћерке помињу и мислим да се то код Дукљанина није десило тек тако.

Imaš li čitavu Limsku i Humsku povelju, prevedenu?
Колико ми је познато оне се помињу само код Урошевих повеља. Ако мислиш на Стефанове? У ствари лимска код Владислава.

Poslednja izmena:
Колико ми је познато оне се помињу само код Урошевих повеља. Ако мислиш на Стефанове? У ствари лимска код Владислава.
Краља Владислава и Уроша имам.

Требају ми преводи
Преводе немам. Сад не знам колико ти је важно да буде свака реч прецизно преведена, ако није нешто специфично у питању мислим да ти преводи неће ни требати.

Преводе немам. Сад не знам колико ти је важно да буде свака реч прецизно преведена, ако није нешто специфично у питању мислим да ти преводи неће ни требати.
Ne snalazim se baš najbolje sa srpskom redakcijom staroslovenskog. 😁

Back