Стефан Немања- између жупана Вукана и кнеза Михаила

Него, ја бих регистровао једно достигнуће ове теме, а то је да Михаило III готово извесно није син кнеза Радослава, иако се то у већини литературе која се бави овим периодом прихвата као чињеница. Заоставштина нас упућује да је Михаило III Бодинов потомак а не кнеза Радослава! Не знам да ли су активни учесници и они који читају то приметили!?

Mislim da je razlog zašto je kralj Karlo III odustao od pokušaja da Ugarskoj promeni zakon o nasledstvu jako teško iskustvo iz pretnodnih 14 godina. Ovde ne mislim samo na izuzetno težak ustanak ili kako su stari Srbi govorili, mađarska rebelija, već i veliki i težak rat za špansko nasleđe, i pride uz sve to i ustanak Bavarske. Karlo je došao na ugarski presto 1711. godine odmah posle (tada su se vodili završni pregovori sa Rakocijevim ustanicima; bavarski ustanak je bio 1704/5) ili u sred nekih (rat Filipa V u Španiji potrajao je do 1714. godine) i video je, da se tako izrazimo, kako sve gori.

Njemu je bila potrebna podrška ugarskih staleža posebno zbog toga što se upravo pripremao za rat protiv Osmanlija. Sultan Ahmed III je baš tad negde 1715. godine nanovo osvoji Moreju (tj. Peloponez) od Mlečana, prekršivši odredbe Karlovačkog mira iz 1699. godine koji je postavio temelje nove realnosti. Pošto je car Karlo bio garant tog mira, on se upravo pripremao za novi rat; i to ovaj u kome će biti i stvorena Kraljevina Srbija koju pominjasno.

Tu su jednu ključnu ulogu kao sredstvo pritiska na Ugre odigrali Hrvati. Hrvati su, sami i pre svih, dakle i pre nego što je i sam kralj Karlo III zvanično promenio čak i austrijskim naslednim zemljama zakon o nasleđu, izglasali 1712. godine Pragmatičnu sankciju, na opšte nezadovoljstvo i bes Ugara. Oni su maksimalno pojurili, naravno kao sastavni deo borbe za svoje pozicije, ali Beč je to iskoristio kao sredstvo pritiska na ugarske staleže, zato što se bila pojavila opasnost da dođe do raskida državno-pravnih veza Ugarske i Hrvatske koji traju u kontinuitetu vekovima još od početka XII veka. I na to je kralj Karlo računao kada je privremeno bio odustao od pokušavanja izmene ugarskog zakona 1715. godine. Pošto je postojala mogućnost da žensko dete (tj. na kraju Marija Terezija) nasledi ostale habzburške zemlje i na osnovu odluke Hrvatskog sabora iz 1712. godine nasledi i Hrvatsku, ako bi ugarski sabor izabrao bilo koga drugog za kralja sem dotične Karlove kćeri, Hrvatska i Ugarska bi se našli pod potpuno različitim vladarima. To je jedan od razloga zašto su 1723. godine Ugri bili konačno poklekli pod pritiscima i ratifikovali Karlovu Pragmatičnu sankciju. Ugri su bili užasnuti idejom izdvajanja Hrvatske jer im je lebdela ta mogućnost nad glavom, a to bi značilo i da Ugarska ostane bez izlaza na more. Postupci kralja Karla III oko Srbije, koju ne samo da nije učinio ni na koji način vezanom za Ugarsku, već ju je doslovno držao razgraničenom od Ugara celim segmentom Vojne krajine, pokazivali su ugarskim staležima koliko je Beč bio u stanju da derogira ono što su smatrali prirodnim pravom Krune Sv. Stefana.

Meni konkretno je cela priča za jako zanimljiva zato što na dosta slikoviti način prikazuje sve spletke Habzburgovaca, koji su izgradili toliku imperiju ne baš toliko razvijenom vojnom silom, koliko preko bračnog kreveta i diplomatije.
Она јесте јако интересантна личност иако не Мађарица браком и краљица светог римдког царства надвојводкиња и војводкиња пола Европе.
Интересантна ствар ду Хабзбурговци али њихово порекло и не само њих баш почиње у оном клипу једноставно светим римским царством и западном Европом је владало неколико породица који вику корене из 7- 8 века и бочним линијсма стижемо до Хабзбурговаца још неких битних.
Није то баш преко кревета него те елите нису примале никог ван своје крви и мешали су се у својој крви често и инцесту.
То неко време функционише сли има и негстивних последица где у неком колену добијаш психопате и тоталне изопаченике као код Борџија.
Но ти све ово знаш и боље од мене а све је ово знао и Тибор Живковић.
Ту е моћ била нама незамислива ницале су ноце државе , гасиле се нестајале , ксо и нације њиховим орођивањем и ширењем њихових феуда који су нарасли да су постајали респектабилни делови Европе а папа и Ватикан су били њихови људи.
Једноставно један систем који се развио осамосталио од Рима и створио свети Рим , Америку а и владали су и Русијом и Британијом па и данас владају у мсло измеееном облику и саставу.

Него, ја бих регистровао једно достигнуће ове теме, а то је да Михаило III готово извесно није син кнеза Радослава, иако се то у већини литературе која се бави овим периодом прихвата као чињеница. Заоставштина нас упућује да је Михаило III Бодинов потомак а не кнеза Радослава! Не знам да ли су активни учесници и они који читају то приметили!?

Ju? Moram priznati da nisam.

Не искрено волео бих чути.

@Q. in perpetuum hibernum
@NickFreak
Не постоји ниједан историјски извор који указује да је Михаило син кнеза Радослава ( писмо епископа Гргура, Дукљанин, Десиславина исправа, било какав запис или натпис,итд.).
На другој страни, о Михаилу из писма епископа Гргура знамо да су му Немања и Мирослав 'avunculis'. На полеђини Десиславине (Михаилове жене) исправе у Дубровнику је дописано Михаило Бодин.
Ако имамо у виду да су велики жупан Стефан Немања и велики жупан Стефан Немања (Првовенчани) оставили писаног трага у Дубровнику и да ,такође, на полеђини повеље Стефана Првовенчаног, (пошто се у тексту наводи да је в.жупан Стефан Немања) пише рекс Стефанус из разлога да би се знало о којем тачно је в.жупану Стефану Немањи реч, онда нас све упућује да је Михаило потомак Бодинове лозе.

@Q. in perpetuum hibernum
@NickFreak
Не постоји ниједан историјски извор који указује да је Михаило син кнеза Радослава ( писмо епископа Гргура, Дукљанин, Десиславина исправа, било какав запис или натпис,итд.).
На другој страни, о Михаилу из писма епископа Гргура знамо да су му Немања и Мирослав 'avunculis'. На полеђини Десиславине (Михаилове жене) исправе у Дубровнику је дописано Михаило Бодин.
Ако имамо у виду да су велики жупан Стефан Немања и велики жупан Стефан Немања (Првовенчани) оставили писаног трага у Дубровнику и да ,такође, на полеђини повеље Стефана Првовенчаног, (пошто се у тексту наводи да је в.жупан Стефан Немања) пише рекс Стефанус из разлога да би се знало о којем тачно је в.жупану Стефану Немањи реч, онда нас све упућује да је Михаило потомак Бодинове лозе.
Што додатно компликује причу о Немањи ако би теза Живојина Андрјића била исправна да је Немања оженио једну од Бодинових ћерки да ли би му онда био avunculus?

Што додатно компликује причу о Немањи ако би теза Живојина Андрјића била исправна да је Немања оженио једну од Бодинових ћерки да ли би му онда био avunculus?
Не верујем Ник да је то могуће, Бодин је доста старији од Немање. И сам знаш да је Бодин умро око 1100, мада сам читао да неки иду и до 1110. Свеједно, Бодинова ћерка би била старија од Немање. Михаило би могао бити Бодинов унук, можда и праунук по мушкој линији, нпр. Ђорђев син или унук, пошто не знамо колико је Михаило могао имати година око 1180. ,односно, да ли је био у зрелим годинама или стар човек.

Poslednja izmena:
Не верујем Ник да је то могуће, Бодин је доста старији од Немање. И сам знаш да је Бодин умро око 1100, мада сам читао да неки иду и до 1110. Свеједно, Бодинова ћерка би била старија од Немање. Михаило би могао бити Бодинов унук, можда и праунук по мушкој линији, нпр. Ђорђев син или унук, пошто не знамо колико је Михаило могао имати година око 1180. ,односно, да ли је био у зрелим годинама или стар човек.
Ђорђа Бодина извини.

У суштини ако је Дукљанинов спис заиста рађен за потребе Немањића јасно да се онда позивају на потомсво од Радослава.
Међутим мене опет тај други расплет између Михајла и Радослава неодољиво подсећа на ситуацију између Милутина и Драгутина.
Уколико је заиста тако онда је једноставно постојао као неко интерно алтернативно штиво и хроника која је стојала отворена и завршавала се до 14. 15.века.
Наиме јако битна ствар да је манастир Серђа и Ваха обнављала и Јелена Анжујска и Милутин самостално не зна се како је до штета дошло у том малом распону поред тога обновио је и темељно Хиландар.
То је време када инквизиција долази у Србију нарочито Барску бискупију или би требало рећи Скадарску. Тада долази до прве победе Бара над Дубровником.
И до богослужења у католичким црквама на словенском језику.
То би било право време када би овај документ могао бити нсписан на словенском и као такав дођи у руке кстолика.
Штета што је искасапљен.
Овде постоји много ствари које се поклапају и никако не бих могао рећи да је случајност.

У расправи у овој теми служили смо се многим методама да утврдимо порекло Стефана Немање, кнеза Михаила, Бодина, жупана Вукана. Сложили смо се да је порекло Стефана Немање скривено. После много година желим у ову тему да уведем још једно доказно средство. Ово доказно средство нисмо до сада користили. То доказно средство је хералдика.

Током расправа тврдио сам да је ЉПД заправо Немањин родослов. Тврдио сам да је Немања осамнаести директни мушки потомак Оштривоја. Такође да је петнаести директни мушки потомак (Војислава (Константин Порфирогенит) Светозара (ЉПД) Војена (Далимилова хроника)).

У Далимиловој хроници се између осталог каже за рођаке Властислава Лучана: „Ti k dědině Vlastislav jmajú, ti sě po krásném šcítě znajú. Nosie-ť v zlatě fioletniej orlici, knězi Vlastislavovi rodiči“. У руском преводу: „Те, кто относится к родне Властислава, Могут носить на красном щите герб славный: В золоте фиолетовую орлицу, Герб Властиславичей, и этим гордиться“ (Они који припадају рођацима Властислава могу носити славни грб на црвеном шзиту љубичасти орао у злату, грб Властиславића и тиме се поносити. ) У Далимиловој хроници јасно је описан грб Властиславића. Грб Немањића садржи орла на цевеном штиру исто као и грб Властиславића. То је исти грб као и грб Властиславића.

Ово потврђује моју тезу да је Немања дванаести директни мушки потомак (Властислава Лучана Власимира (Константина Порфирогенита) Белла Павлимира (ЉПД)).

Прва жупа у Зети се звала Лужка по имену ЛУГ. Немањићи и сви наши стари краљеви из њиховог рода су припадали роду Лужана или Лужинаца.

На латинском луг се каже Lausium. На немачком се Лужица каже Lausitz

Кад је Властимир Властислав Бело Павлимир дошао у Далмацију четрдест година након протеривања његовог деде Радослава ЉПД говори следеће: “Audientes homines Epidauriae civitatis qui per silvas, et montana manebant, quod Bellus cum Romanis venissent, et castellum fecissent, congregantes se venerunt, et una cum ipsis aedificaverunt civitatem supra mare in ripis marinis, quas Epidaurii lingua sua laus dicunt, unde ea civitas Lausium vocata est, quae postea / posita, Ragusium appellata est. Sclavi vero Dubrovnich appellaverunt, id est silvester sive silvestris, quoniam quando eam aedificaverunt, de silva venerunt“.

Као што ЉПД каже Стефан Немања је стриц кнезу Михаилу. Заједнички предак им је кнез Бранислав (Бранило) син краља Радослава.

Као што ЉПД каже Стефан Немања је стриц кнезу Михаилу. Заједнички предак им је кнез Бранислав (Бранило) син краља Радослава.

E na kraju si pogrjesio. Nemanja nije od Radoslavove loze, nego od Kralja Vladimira, sina Mihalje. Preradi opet loze u LjPD. (Mihalja je uzeo zemlju od brata Radoslava i dao je Vladimiru, koji je kasnije postao Kralj.)

Vlastimir takodje nije Pavlimir Belo. DAI je u konfliktu sa tom Tvrdnjom, poglavlje o Trebinju. Tamo je Bela poseban od Vlastimira.

Ovo ostalo je manje vise u redu.

E na kraju si pogrjesio. Nemanja nije od Radoslavove loze, nego od Kralja Vladimira, sina Mihalje. Preradi opet loze u LjPD. (Mihalja je uzeo zemlju od brata Radoslava i dao je Vladimiru, koji je kasnije postao Kralj.)

Vlastimir takodje nije Pavlimir Belo. DAI je u konfliktu sa tom Tvrdnjom, poglavlje o Trebinju. Tamo je Bela poseban od Vlastimira.

Ovo ostalo je manje vise u redu.
Владимира 2 је поставио рашки жупан Вукан и оженио са својом ћерком то је мени прво пало на памет а Радославовог сина је протерао он је постао босански бан или неки племић неко чудно име је у питању.
Међутим претпоставка је била ако је Михајло 2 потомак Бодина а Владимир му брат онда је дошло до поделе унутар Михајлове лозе. Једина нелогична ствар што се чини да се Немањићи позивају на Радослава а Михајлу Бодиновом потомку су Мирослав и Стефан Немања ујаци или стричеви unucle

Владимира 2 је поставио рашки жупан Вукан

To ne pise.

1717508089043.png

Требао си даље да исцитираш Велкан је жупан Вукан.
Да, и ја мислим да је Вукан својом војном силом помогао Владимиру да постане краљ, тако што је отерао Кочапара. Владимира је подржао и ородио се преко ћерке с краљем .

Jeste ali ne pise da je Vukan postavio Vladimira. To ne pise.
Слажем се, не пише дословце, али га је подржао. Изгледа да је Вукан имао озбиљну војску и делује ми као најснажнији великаш иако је титулом био нижи .... У суштини, ко је имао његову подршку тај је био на коњу, пошто је на краљевски престо више њих полагало права.

Jeste ali ne pise da je Vukan postavio Vladimira. To ne pise.
Отерао је Кочапара који се вратио из Цариграда као и цело Радославово потомство морам да видим у ком извору пише за удају кћери за Владимира али га је Вукан поставио на трон.
@АнаиванГорд знаш ли ти одакле је то ја се не сећам на памет?

Отерао је Кочапара који се вратио из Цариграда као и цело Радославово потомство морам да видим у ком извору пише за удају кћери за Владимира али га је Вукан поставио на трон.
@АнаиванГорд знаш ли ти одакле је то ја се не сећам на памет?
Које, за удају ћерке?То је код Дукљанина, ако на то мислиш.

Слажем се, не пише дословце, али га је подржао. Изгледа да је Вукан имао озбиљну војску и делује ми као најснажнији великаш иако је титулом био нижи .... У суштини, ко је имао његову подршку тај је био на коњу, пошто је на краљевски престо више њих полагало права.
То је оно што смо причали о аномалији титуле великог жупана после Бодинове смрти до смрти Вукана главни играч је Вукан и Ана Комнина га помиње као господарем Далмата нема титулу није егзарх али је господар бар је тако преведено.
Од тад је велики жупан Рашке изнад краља јер су дукљански владари ромејски вазали под протекцијом римске цркве.
Дукљани не дижу устснке више дижу Рашани и један део Рашана ће преселити Манојло Комнен у Азију очигледно је дошло до пораста популације у Рашкој а опадања у Дукљи.

Back